Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kyselyn mukaan nuoria nolottaa kondomien ostaminen. Tunne ei ole vieras myöskään konkareille, jotka tässä kertovatkin omat vinkkinsä kortsunmetsästykseen.

Väestöliitto on huolissaan siitä, että kondomien ostaminen on nuorille hermostuttavaa. Kyselyn mukaan yli 20 prosenttia nuorista kokee kortsujen ostamisen vaikeaksi tai erittäin vaikeaksi. Yleisen nolostelun lisäksi kauppa voi jopa kieltäytyä myymästä ehkäisyä nuorille.

– Kassalla myyjä saattaa todeta, että en myy. Sinä olet liian nuori, etkä vielä tarvitse näitä, Väestöliiton lääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen kertoi Ylen haastattelussa.

Törkeää! Monelle kumien hankintahetki on muutenkin tarpeeksi hikoiluttava ilman vänkyröivää myyjääkin. Me Naisten toimitus kokosi lähipiiristään muisteluita, joista nykynuoriso voi myös poimia ostosvinkkejä.

1. Kokeile apteekkia

"Parikymppisenä sinkkuna en vain pystynyt poimimaan kondomipakettia ruokakaupan kassan vierestä muiden ostosten joukkoon. Jäin aina jumiin siihen ajatukseen, että nyt myyjä katsoo minua ja miettii, että ahaa, tuo kuvittelee tänään saavansa. Lopulta keksin, että voin ostaa kondomeita apteekista. Sieltä niiden hankkiminen oli jollain oudolla tavalla asiallisempaa." Susanna, 40.

2. Hiippaile ravintolan vessan automaatille

"18-vuotiaana kortsujen hankinta helpottui huomattavasti, kun täysi-ikäisenä pääsi sisään yökerhoihin, joiden vessoissa oli kolikoilla toimivia kortsuautomaatteja. Sitä ennenkin vierailin ahkerasti erään kotikaupunkini ruokaravintolaketjun vessassa ja odotin aina hetkeä, jolloin siellä ei ollut muita. WC:n automaatista sai varmuusvälineitä, joiden paukkaus muistutti After Eight -suklaan käärettä. Muistan vieläkin sen kutkuttavan tunteen, kun kumit polttivat taskussa." Johanna, 38

3. Pyydä apua rohkeammilta kavereilta

"Pienen kotipaikkakuntani ainoan 'ostoskeskuksen' pihalla nökötti nuoruudessani puhelinkioski, jonka yhdeltä sivulta löytyi omituinen Sultan-kondomeita syytävä automaatti. Itse en uskaltanut sinne ikinä kolikoitani syytää, mutta muistan, että ystäväni päättivät ostaa minulle – olin tuolloin ala-asteella – syntymäpäivälahjaksi paketillisen sinivalkoisia sultaneita. Sitä pakettia, myttypäistä kyljestä irvistävää sulttaania, sitten ihailin vuosikaudet ja piilottelin vanhemmiltani. Kondomeille ei tietenkään tullut käyttöä, vaan ne ehtivät vanheta, kun seksiharrastukset alkoivat vasta vanhempana." Manna, 30

4. Hamstraa festareilla ilmaiskumeja

"Kavereiden kanssa kahmimme kesäfestareilla ja konserteissa ilmaiskondomeja suunnilleen koko loppuvuoden tarpeiksi. Ilmapiiri on vapautunut, eikä tarvitse arastella kassalla." Essi, 26

5. Vanha kunnon postimyynti

"Jo 80-luvulla muistan tutkineeni tarkaan Anttilan postimyyntikuvastoa, josta sai ostaa huomattavan isoja määriä kortsuja kerralla. Nettiaikana kaikenlaisten noloina pidettyjen asioiden hoitaminen on varmaan vielä helpompaa." Elina, 41

Alastomuus on ok, aina tunnetta ei tarvita – ja kyllä ilmankin seksiä pärjää.

Oppia ikä kaikki – ja myös erilaiset parisuhdetilanteet. Kun kysyimme sinkuilta, mitä seksi sinkkuna on heille opettanut, erityisen tarkkanäköisiä vastauksia tuli keiltäpä muiltakaan kuin viisikymppisiltä naisilta. 

Näistä keski-ikäisten naisten seksiviisauksista voivat ottaa oppia nuoremmat ja mikseivät vanhemmatkin kansalaiset sukupuoleen katsomatta. 

 1. Minä riitän. ”Olen varmempi itsestäni ja arvostan itseäni.”
 2. Orgasmi kuuluu kaikille. ”Olen tullut itsekkäämmäksi. Toki huomioin myös kumppanini, mutta naisena oma orgasmini on minulle tärkeä asia, joka kumppanini pitää huomioida.”
 3. Eikä siihen tarvita toista ihmistä. ”Kun ei harrasta irtokappaleita, on onneksi olemassa leluja, videita ja omat kädet!”
 4. Seksistä saa nauttia. ”Seksi kuuluu jokaisen elämään. Nuorena olin paljon pidättyväisempi.”
 5. Aina ei tarvita rakkautta. ”Seksiä voi harrastaa ilman sen kummempaa kiintymyssuhdetta tai sitoutumista.”
 6. Kenelläkään ei ole oikeutta satuttaa minua. ”Olen oppinut itsestäni ja seksuaalisuudestani paljon. Minusta on tullut itsevarma ja rakastan omaa vartaloani niin paljon, etten anna toisten satuttaa sitä enää.”
 7. Ikä on vain plussaa. ”Seksi vain paranee iän myötä.”
 8. Ulkonäöstä ei tarvitse hermoilla. ”Jos mies haluaa ja homma laitetaan alkuun, ei hän todellakaan enää siinä vaiheessa välitä jostain vatsamakkarasta tai pömppömahasta. Täytyy osata nauttia!”
 9. Alastomuus on erittäin ok. ”Olen oppinut arvostamaan kehoani, olemaan häpeilemättä alasti sekä nauttimaan, antamaan ja vastaanottamaan.”
 10. Uskallan puhua seksistä. ”Voin tehdä mitä haluan ja uskallan kertoa sen kumppanilleni.”
 11. Kysyn, jos toinen ei uskalla. ”Jos toinen osapuoli ei ilmaise omia mieltymyksiä, täytyy itse kysyä, koska toista voi ujostuttaa puhua niistä asioista.”
 12. Ilmankin pärjää. ”Muut asiat ovat tällä hetkellä tärkeämpiä.”
 13. Hyviä seksikumppaneita on. ”Miehiä on moneen junaan, ja jos epäilet että sinussa on jotain vikaa, et ole vielä löytänyt sitä oikeaa.”

Pyöriikö alakerrassa aavikkopallot? Ei kuitenkaan. Immenkalvon umpeutuminenkin on silkkaa urbaanilegendaa.

Me Naiset kysyi hiljattain sinkuilta, kuinka usein he harrastavat seksiä. Vastaajista joka kuudes on petipuuhissa keskimäärin kerran tai kahdesti viikossa, ja joka viides muutaman kerran kuukaudessa. 35 prosenttia harrastaa seksiä kumppanin kanssa harvemmin kuin kerran kuukaudessa.

Jos seksiä on harvakseltaan, vaginakin saa olla ihan rauhassa. Mutta kun alakerrassa ei kuhise, voiko se vaikuttaa vaginan terveyteen? Mitä pimpsalle käy, jos sitä ei käytä seksin harrastamiseen?

Monet elävät siinä luulossa, että paikat kiristyvät, mitä vähemmän yhdyntää harrastaa.

Naistentautien erikoislääkäri Katriina Niemelä sanoo, että seksin puuttuminen ei itsessään muuta vaginan olemusta. Niin pitkään kuin naisen hormonitoiminta pysyy normaalina ja lantiopohjalihaksisto kunnossa, ei emättimessä tapahdu supistumisen kaltaisia muutoksia. Muutokset ilmenevät vasta vaihdevuosien alettua.

”Jos ei ole harrastanut seksiä pitkään aikaan, kannattaa aloittaa itsetyydytyksellä.”

– Kimmoisuus katoaa ja limakalvot voivat kuivua. Mutta jos vanhempana ei juurikaan ole seksielämää, niin vaivoja ei välttämättä edes huomaa, Niemelä sanoo.

Vaginan hyvinvoinnista huolehditaan samalla tavoin – oli seksiä tai ei. Paikat pestään lämpimällä vedellä, eikä hygieniatuotteille ole tarvetta. Kemikaaleilla kyllästettyjä pikkuhousunsuojia kannattaa välttää, ja öisin nukkua ilman mitään alaosaa.

Rakastelu voi silti sattua

Kysyimme aiemmin seksologi Marja Kihlströmiltä voiko emätin jopa muurautua umpeen ja immenkalvo kasvaa takaisin, mutta hänkin kumoaa väitteen pötypuheeksi. Huoltotoimenpiteiksi hän vinkkaa harrastamaan itsetyydytystä, jos muuta yhdyntää ei ole.

– Itsetyydytys ylläpitää lantiopohjan lihaksia ja pitää limakalvot hyvinä. Jos ei ole harrastanut seksiä pitkään aikaan, kannattaa aloittaa itsetyydytyksellä, Kihlstöm sanoo.

Seksi voikin sattua, jos sitä harrastaa pitkästä aikaa.

Tällöin kyse on juuri limakalvojen kuivuudesta, Niemelä selittää. Limakalvot voivat reagoida ”mekaaniseen ärsytykseen”. Naisen kosteuteen yhdyntätilanteessa vaikuttaa myös psyykkinen puoli: eli onko seksiin virittäydytty tarpeeksi hyvin. Sitä ei moni tule ajatelleeksi.

– Jos seksiä ei ole ollut pitkään aikaan, pelkkä jännitys voi estää limakalvojen kostumista ja sen vuoksi seksi tekee kipeää, Niemelä sanoo.

 Kun nainen on parisuhteessa, jossa seksiä on säännöllisesti, lantiopohjalihakset tottuvat säännölliseen yhdyntään.