Me Naiset
|
Oona Kujala
Häiritseekö seksihaluttomuus parisuhdettasi? Syy voi olla lopulta melko yllättävä. Kuva: Shutterstock
Häiritseekö seksihaluttomuus parisuhdettasi? Syy voi olla lopulta melko yllättävä. Kuva: Shutterstock

Usein stressi vie seksihalut, mutta syy kuivaan kauteen voi olla myös paljon huomaamattomampi. 

Parisuhteissa on klassikkoaiheita, jotka aiheuttavat erimielisyyksiä ja riitoja – ja seksikertojen määrä on usein yksi tavallisimmista. Sopivalle määrälle seksiä ei tietenkään ole yhtä oikeaa lukua: toiset haluavat kerran päivässä, toiset kerran viikossa tai paljon harvemmin. Jos toista haluttaa kuitenkin huomattavasti vähemmän kun toista, voi edessä olla kotikäräjät.

Lue myös: Mitä tehdä, kun toinen haluaa enemmän seksiä? Asiantuntija kertoo

Haluttomuudelle on lukuisia syitä, joista yleisimpiä monille ovat esimerkiksi väsymys, stressi tai jatkuva riitely parisuhteessa. .

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Haluttomuus voi kuitenkin tuntua kumppanin lisäksi myös itsestä häiritsevältä silloin, jos sitä ei oikein osaa selittää. Independent-sivusto kertoo, että seksihalujen lopahtamisen takana voivat olla paljon huomaamattomammat asiat kuin esimerkiksi väsymys – ja niitä ei välttämättä edes osaa yhdistää seksihalujen katoamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokosimme viisi asiaa, jotka voivat aiheuttaa haluttomuutta kaikessa hiljaisuudessa:

  1. Kärsit nestehukasta. Huono nesteytys aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä, mikä on yleinen syy seksihaluttomuudelle. Nestehukka voi aiheuttaa myös intiimialueiden kuivuutta, mikä tekee seksistä epämiellyttävää. Taas yksi hyvä syy juoda riittävästi vettä!
  2. Kärsit anemiasta. Alhaista hemoglobiinia aiheuttaa yleisimmin raudanpuute, mikä voi johtua esimerkiksi yksipuolisesta ruokavaliosta tai runsaista kuukautisista. Anemian oireita ovat muun muassa väsymys ja huimaus – sekä seksihalujen väheneminen. 
  3. Kilpirauhasesi ei toimi kunnolla. Kilpirauhasen vajaatoiminnan yksi oireista on haluttomuus: sairaus vaikuttaa aineenvaihduntaan ja hidastaa siten seksihaluja herätteleviä hormoneja. Kilpirauhasen vajaatoimintaan voi sairastua lähes minkä ikäisenä tahansa, ja sitä esiintyy noin kahdella prosentilla naisista. Onneksi vaivaa on helppo hoitaa lääkityksellä.
  4. Hormonitasosi heittelevät. Ehkäisypillerit, niiden vaihtaminen toisen merkkisiin tai ehkäisyn lopettaminen vaikuttavat kehon hormoneihin. Muutokset hormonitasoissa voivat ilmetä ärtyneisyytenä tai muina mielialan muutoksina, mutta myös seksihalut voivat saada niistä osumaa.
  5. Aloitit uuden lääkityksen. Uusilla lääkkeillä voi olla seksihaluja hillitseviä sivuvaikutuksia. Esimerkiksi beetasalpaajat ja verenpainelääkkeet voivat olla syyllisiä yhtäkkiseen haluttomuuteen. Kannattaa kurkata käytössä olevien lääkkeiden sivuvaikutuslistaa kaiken varalta, vaikka lääkitys ei täysin uusi olisikaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla