Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Tutkimus paljastaa, mitkä seksiasennot ovat vähiten naisten mieleen. Parhaan asennon löytäminen voi vaatia hienosäätöä.

Men’s Health -lehti tutki, mistä seksiasennoista naiset pitävät vähiten. Kyselyyn vastasi yli 1200 Women’s Health -lehden lukijaa.

Tulos yllättää, sillä moni perinteinen seksiasento koettiin epämiellyttäväksi. Asiantuntijat kertovat, mistä lähetyssaarnaajan ja muiden tuttujen asentojen epäsuosio johtuu.

1. Koira

Koira-asennossa, jossa nainen on kontillaan edessä ja mies polvillaan hänen takanaan mies pääsee helposti työntymään liian syvälle, mikä voi tuntua kivuliaalta. Tutkimuksen naiset olivat myös sitä mieltä, että asento ei ole tarpeeksi intiimi.

Jotta asento tuntuisi naisesta miellyttävämmältä, kannattaa välttää liian pitkiä työntöjä. Myös läheisyys ja vartalon hyväileminen parantavat kokemusta.

2. Nainen päällä

Tutkimuksen mukaan monen naisen nautinto tyssää siihen, että he tuntevat olonsa epävarmaksi. Tunnelma latistuu, jos nainen alkaa miettiä, miltä hän näyttää alhaalta päin katsottuna.

3. Ratsastus selin

Asento, jossa nainen on päällä ja selin miehen kasvoihin, on monen miehen mieleen, mutta vaikeuttaa naisen orgasmia. Asento saattaa tuntua hankalalta ja jopa kivuliaalta, sillä yhdyntä tapahtuu helposti väärässä kulmassa.

4. Lähetyssaarnaaja

Perinteinen lähetyssaarnaaja ei aina osu oikeisiin kohtiin. Nautintoa varten tarvitaankin pientä hienosäätöä. Sen sijaan, että olisitte kasvokkain, miehen rintakehän tulisi olla naisen olkapäiden tasolla. Nainen nostaa jalkojaan niin, että hänen lantionsa kallistuu hieman ylöspäin. Tässä asennossa peniksen varsi on jatkuvassa kontaktissa klitoriksen kanssa, ja tutkimuksen mukaan nainen saa orgasmin 56 % todennäköisemmin kuin tavallisessa lähetyssaarnaaja-asennossa.

5. 69

Kuusysissä ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta naiset kokevat keskittymisensä herpaantuvan, kun samalla pitäisi keskittyä sekä saamaan että antamaan nautintoa. Monen mielestä suuseksi toimii paremmin, kun välissä vaihdetaan vuoroa.

Loppuu se lantionpohjajumppaan pakottaminen ja akrobaattisten asentojen etsiminen.

Hyvä seksi on toisaalta yksinkertainen – ja toisaalta täysin mystinen juttu. Tietojemme mukaan hyvässä seksissä ei ole kyse tempuista tai asennoista, vaan esimerkiksi avoimuudesta, kunnioituksesta ja häpeilemättömyydestä.

Nuo kohtalaisen abstraktit määreet eivät valitettavasti kerro, miten siihen hyvään seksiin käytännössä pääsee käsiksi.

Parempaa seksielämää on kautta aikain neuvottu lähestymään mitä erilaisimmilla nikseillä. Osa neuvoista on tietysti täyttä asiaa, kuten vaikkapa asiantuntijoiden lukuisat kehotukset puhua seksistä. Mutta hyvienkään niksien soveltaminen käytäntöön ei kuitenkaan aina onnistu. 

Lisäksi on aavistuksen rasittavaa, että kuten kaikilla muillakin elämänalueilla, ilmeisesti myös seksielämässä pitäisi nykyään jatkuvasti kehittää ja jalostaa itseään erilaisin harjoittein. 

Seksitutkijan haastattelemat naiset kuvailivat keskittyvänsä seksin aikana hetkeen, kumppaniinsa, mielihyvään ja kosketukseen. 

Älä tee mitään

Niinpä seksitutkija ja seksuaaliterapeutti Sarah Hunter Murrayn näkökulma hyvään seksiin on erittäin virkistävä. Murray kirjoittaa Psychology Todayssa, että avain hyvään seksiin on itse asiassa siinä, ettei tee mitään. 

Murray kertoo haastatelleensa lukuisia naisia, jotka kokivat omien sanojensa mukaan erityisen paljon seksuaalista halua. Haastatteluissa ei juuri koskaan puhuttu erikoisista seksiseikkailuista. Sen sijaan kävi ilmi, että yksi tärkeimmistä intohimoisen seksin ainesosista on läsnäolo. 

Murrayn haastattelemat naiset kuvailivat keskittyvänsä seksin aikana hetkeen, kumppaniinsa, mielihyvään ja kosketukseen. 

Läsnäolon tärkeys on Murrayn mukaan tullut esille tutkimuksissakin, ja hänen päätelmänsä on, että parasta seksiä saa ihan vain olemalla henkisestikin paikalla seksin aikana.

Seksin voi siis ottaa elämyksenä, joka tarvitsee vain kokea. 

Helpommin sanottu kuin tehty

Murrayn oivalluksen huono puoli on tietysti se, että läsnäolokin voi olla helpommin sanottu kuin tehty.

Kun kysyimme muutama vuosi sitten naisilta, missä heidän ajatuksensa harhailevat seksin aikana, osa kertoi ajattelevansa ihan vain seksiä tai vaikkapa fantasioitaan. Osa myönsi kelailevansa kauppalistaa ja naapurin Tiinaa.

Suorittajaluonteelle tai stressaantuneelle kropan vääntäminen kummiin asentoihin voi olla yksinkertaisempaa kuin ajatusten pitäminen seksissä. Juuri kuin luulimme päässeemme seksivinkeistä, Murray suosittelee lääkkeeksi mindfulnessia

Onneksi mindfulness ja muut meditaatiotavat sentään johtavat muihinkin hyviin vaikutuksiin kuin huippuhyvään seksiin.

Yhden mukaan suhde ilman seksiä on jo ajatuksena mahdoton, toisen mielestä seksin ja rakkauden ei tarvitse liittyä toisiinsa. Kokosimme Me Naisten jutuista julkisuuden henkilöiden mietteitä parisuhteesta ja seksistä.

Vappu Pimiä

Juontaja Vappu Pimiä kertoi viime tammikuussa Me Naisille, että hänellä on kokemusta seksistä ilman rakkautta.

– Eri elämäntilanteissa sitäkin on tullut kokeiltua. Mielestäni seksi voi tulla suhteeseen ennen rakkautta. Se on toki ihan erilaista, kun ei ole rakastunut. Siinä on erilainen klangi.


Jouni Hynynen

Muusikko, kirjailija Jouni Hynynen kertoi Me Naisille vuosi sitten, ettei voisi elää parisuhteessa ilman seksiä.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä.


Janne Kataja

Juontaja Janne Kataja kertoi muutama viikko sitten Me Naisten haastattelussa, ettei seksin ja rakkauden tarvitse välttämättä liittyä yhteen.

– Seksiä voi olla ilman rakkautta, eikä rakastavaisten välillä välttämättä ole seksiä. On tervettä ja rehellistä myöntää, ettei seksin ja rakkauden tarvitse kulkea käsi kädessä. Molemmissa tärkeintä on, että kumppanilla on parempi olla kuin ennen sitä.


Juha Perälä

Radiojuontaja Juha Perälä oli helmikuun Me Naisissa sitä mieltä, ettei seksi ole aina välttämättömyys.

– Minulle ei ole mikään ongelma olla pitkiäkin aikoja yksin mutta toki tykkään fyysisestä läheisyydestä naisen kanssa, vaikka se ei johtaisi mihinkään vakavampaan. Toisen ja kolmannen parisuhteen välillä olin kaksi vuotta ilman seksiä. Asuin kaverini luona ja nukuin sohvalla. Sosiaalista mediaa ei vielä ollut, ja kävin töiden ulkopuolella lähinnä urheilumatseissa. Pärjäsin hyvin. Toki ystävien välillä voi olla rakkautta ilman seksiäkin. Minulla on monia naispuolisia kavereita, joita olen valmis auttamaan ilman, että siihen liittyy mitään seksuaalista.


Wanda Dubiel

Seksiä voi ihan hyvin olla ilman rakkautta, pohti näyttelijä Wanda Dubiel viime helmikuussa Me Naisille.

– Jos rakkautta on ilman seksiä, silloin on kyse ystävyydestä. Tietysti asia on ok, jos kummallakaan ei ole tarvetta, mutta yleensä toisella aina on. Pahimmassa tapauksessa molemmilla.


Laura Voutilainen

Laulaja Laura Voutilainen kertoi Me Naisille vuonna 2013, ettei hänen mielestään parisuhdetta voi olla ilman intiimiä kanssakäymistä.

– Ystävyyssuhteissa voi, mutta parisuhteessa ei. Minulle seksi on olennainen osa parisuhdetta. Vajaa kymmenen vuotta sitten möläytin julkisuudessa sanat tantraseksi ja -filosofia. Sen saama huomio lähti jotenkin käsistä. Tutkin sitä filosofiaa silloin, mutta se ei ollut elämäntapa, jota olisin sen kummemmin toteuttanut. En todellakaan halunnut julistaa, että muuttakaa kaikki tantrakommuuniin, niin minä lähden mukaan.


Anu Sinisalo

Näyttelijä Anu Sinisalo oli haastattelussamme vuonna 2014 sitä mieltä, ettei seksiä ja parisuhdetta pitäisi rinnastaa keskenään.
– Voihan ihminen olla vaikka vammautunut tai sairas ja silti rakkaus kukoistaa. Aistillisia nautintoja voi myös tuottaa monella eri tavalla. Yksi pari­suhteen ongelma onkin, että ulkopuolelta määritellään, miten suhdetta pitäisi suorittaa. Siihen ansaan ei kannata mennä. Jokaisen tulisi luoda omannäköisensä suhde ilman painetta siitä, miten se näyttäytyy sukulaisille, ystäville tai työkavereille.


Anna Abreu

Laulaja Anna Abreu kertoi Me Naisille vuonna 2015 olevansa ihminen, joka tykkää koskettaa muita. Rakkautta ilman seksiä voi hänen mielestään olla ystävien kesken, muuten ei.

– Olen välittämisessäni aika fyysinen, tykkään halata ja pussata ystäviäni ja koen, että koskettaminen on kiva ele. Mutta jos puhutaan romanttisesta rakkaudesta, kyllä siihen seksi kuuluu jossain muodossa.