Moni pitää huonona seksinä sellaista, jossa kommunikaatiota ei ole. Kuva: Shutterstock
Moni pitää huonona seksinä sellaista, jossa kommunikaatiota ei ole. Kuva: Shutterstock

Kaikista eniten vaikeuksia on yhden illan juttujen kanssa, kertoo kyselymme.

Kannattaa valita kumppani, jonka kanssa on hyvää seksiä. Näin voi päätellä esimerkiksi Väestöliiton viime vuonna julkaistusta perhebarobetrista. Siitä selvisi, että tyydyttävällä seksielämällä on merkittävä yhteys onnellisuuteen ja siihen, kuinka tyytyväinen on parisuhteeseensa.

Tutkimusten valossa ei yllätä, että myös Me Naisten lukijoista yli 60 prosenttia on valmis päättämään suhteen, jos seksielämä tökkii. Moni haluaa parisuhteelta sitä, että sängyssä kaikki menee mukavasti.

Lue myös: Kuinka pitkään huonoa seksiä pitää sietää? Seksiterapeutti kertoo, milloin kannattaa erota – ja milloin ei

Taannoisessa kyselyssämme selvitimme, millaista on naisten mielestä huono seksi ja millaisista merkeistä tunnistaa huonon rakastajan.

Lisäksi kysyimme lukijoiltamme, millaisessa suhteessa saa todennäköisimmin huonoa seksiä.

Uuden tuttavuuden kanssa eniten vaikeuksia...

Ehdottomasti suurin osa vastaajista (36 prosenttia) oli sitä mieltä, että huonointa seksiä saa yhden illan juttujen kanssa. Uuden ihmisen kanssa petipuuhien pelisäännöt eivät ole aina ihan selkeitä, minkä vuoksi monella vastaajalla on yhden illan juttujen kanssa ikäviä kokemuksia:

”Humalainen yö tuntemattoman ihmisen kanssa aiheutti hirveän morkkiksen.”

”Eräs yhden illan juttuni otti kondomin salaa pois ja laukesi sisälleni. Se oli mielestäni erittäin sikamaista, itsekästä ja vastuutonta käytöstä. Samainen seksikumppani oli itsekäs seksissä muutenkin.” Nainen, 32

”Kaikista huonoin kokemukseni oli baarista napatun miehen kanssa. Humalainen yö tuntemattoman ihmisen kanssa aiheutti hirveän morkkiksen. Seksi ei ollut hyvää, koska en ollut kiinnostunut miehestä sen syvemmin.” Nainen, 30

”Eräs uusi tuttavuus tivasi vain suihin ottamista heti. Hän ei antanut ennen sitä edes suudella suulle. Mielestäni se oli niin outoa, että lähetin tyypin hei kotiin.” Nainen, 64

Lue myös: Uusi irtoseksi-ilmiö huolestuttaa: kondomi pois salaa kesken seksin

...mutta kyllä pitkissä parisuhteissakin on haasteensa

Seuraavaksi eniten haasteita petipuolella on lukijoidemme mukaan pitkässä parisuhteessa. Moni vastaajista kokee, ettei saa kumppaniltaan tarpeeksi seksiä, seksi on liian arkipäiväistä tai että toinen suhtautuu petipuuhiin liian itsekkäästi.

Monelle isoin ongelma parisuhteessa on se, ettei seksiä yksinkertaisesti ole. 

”Eräs yhden illan juttuni otti kondomin salaa pois ja laukesi sisälleni.”

Jos ongelma on seksin määrässä, Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula suosittelee seksisopimusta. Siinä pariskunta kirjaa ylös kalenteriin päivät, jolloin ryhdytään petipuuhiin.

– Seksistä sopiminen toimii kiireisessä arjessa, etenkin lapsiperheiden apuna. Vanhemmilla on vähän vapaa-aikaa, eikä spontaanille seksille ole tilaa arjessa, hän kertoi hiljattain Me Naisille.

Kaipaatko lisää neuvoja siihen, kuinka voisit saada parempaa seksiä parisuhteessa? Lue täältä seksuaaliterapeutti Elina Tanskasen vinkit. 

Alastomuus on ok, aina tunnetta ei tarvita – ja kyllä ilmankin seksiä pärjää.

Oppia ikä kaikki – ja myös erilaiset parisuhdetilanteet. Kun kysyimme sinkuilta, mitä seksi sinkkuna on heille opettanut, erityisen tarkkanäköisiä vastauksia tuli keiltäpä muiltakaan kuin viisikymppisiltä naisilta. 

Näistä keski-ikäisten naisten seksiviisauksista voivat ottaa oppia nuoremmat ja mikseivät vanhemmatkin kansalaiset sukupuoleen katsomatta. 

 1. Minä riitän. ”Olen varmempi itsestäni ja arvostan itseäni.”
 2. Orgasmi kuuluu kaikille. ”Olen tullut itsekkäämmäksi. Toki huomioin myös kumppanini, mutta naisena oma orgasmini on minulle tärkeä asia, joka kumppanini pitää huomioida.”
 3. Eikä siihen tarvita toista ihmistä. ”Kun ei harrasta irtokappaleita, on onneksi olemassa leluja, videita ja omat kädet!”
 4. Seksistä saa nauttia. ”Seksi kuuluu jokaisen elämään. Nuorena olin paljon pidättyväisempi.”
 5. Aina ei tarvita rakkautta. ”Seksiä voi harrastaa ilman sen kummempaa kiintymyssuhdetta tai sitoutumista.”
 6. Kenelläkään ei ole oikeutta satuttaa minua. ”Olen oppinut itsestäni ja seksuaalisuudestani paljon. Minusta on tullut itsevarma ja rakastan omaa vartaloani niin paljon, etten anna toisten satuttaa sitä enää.”
 7. Ikä on vain plussaa. ”Seksi vain paranee iän myötä.”
 8. Ulkonäöstä ei tarvitse hermoilla. ”Jos mies haluaa ja homma laitetaan alkuun, ei hän todellakaan enää siinä vaiheessa välitä jostain vatsamakkarasta tai pömppömahasta. Täytyy osata nauttia!”
 9. Alastomuus on erittäin ok. ”Olen oppinut arvostamaan kehoani, olemaan häpeilemättä alasti sekä nauttimaan, antamaan ja vastaanottamaan.”
 10. Uskallan puhua seksistä. ”Voin tehdä mitä haluan ja uskallan kertoa sen kumppanilleni.”
 11. Kysyn, jos toinen ei uskalla. ”Jos toinen osapuoli ei ilmaise omia mieltymyksiä, täytyy itse kysyä, koska toista voi ujostuttaa puhua niistä asioista.”
 12. Ilmankin pärjää. ”Muut asiat ovat tällä hetkellä tärkeämpiä.”
 13. Hyviä seksikumppaneita on. ”Miehiä on moneen junaan, ja jos epäilet että sinussa on jotain vikaa, et ole vielä löytänyt sitä oikeaa.”

Pyöriikö alakerrassa aavikkopallot? Ei kuitenkaan. Immenkalvon umpeutuminenkin on silkkaa urbaanilegendaa.

Me Naiset kysyi hiljattain sinkuilta, kuinka usein he harrastavat seksiä. Vastaajista joka kuudes on petipuuhissa keskimäärin kerran tai kahdesti viikossa, ja joka viides muutaman kerran kuukaudessa. 35 prosenttia harrastaa seksiä kumppanin kanssa harvemmin kuin kerran kuukaudessa.

Jos seksiä on harvakseltaan, vaginakin saa olla ihan rauhassa. Mutta kun alakerrassa ei kuhise, voiko se vaikuttaa vaginan terveyteen? Mitä pimpsalle käy, jos sitä ei käytä seksin harrastamiseen?

Monet elävät siinä luulossa, että paikat kiristyvät, mitä vähemmän yhdyntää harrastaa.

Naistentautien erikoislääkäri Katriina Niemelä sanoo, että seksin puuttuminen ei itsessään muuta vaginan olemusta. Niin pitkään kuin naisen hormonitoiminta pysyy normaalina ja lantiopohjalihaksisto kunnossa, ei emättimessä tapahdu supistumisen kaltaisia muutoksia. Muutokset ilmenevät vasta vaihdevuosien alettua.

”Jos ei ole harrastanut seksiä pitkään aikaan, kannattaa aloittaa itsetyydytyksellä.”

– Kimmoisuus katoaa ja limakalvot voivat kuivua. Mutta jos vanhempana ei juurikaan ole seksielämää, niin vaivoja ei välttämättä edes huomaa, Niemelä sanoo.

Vaginan hyvinvoinnista huolehditaan samalla tavoin – oli seksiä tai ei. Paikat pestään lämpimällä vedellä, eikä hygieniatuotteille ole tarvetta. Kemikaaleilla kyllästettyjä pikkuhousunsuojia kannattaa välttää, ja öisin nukkua ilman mitään alaosaa.

Rakastelu voi silti sattua

Kysyimme aiemmin seksologi Marja Kihlströmiltä voiko emätin jopa muurautua umpeen ja immenkalvo kasvaa takaisin, mutta hänkin kumoaa väitteen pötypuheeksi. Huoltotoimenpiteiksi hän vinkkaa harrastamaan itsetyydytystä, jos muuta yhdyntää ei ole.

– Itsetyydytys ylläpitää lantiopohjan lihaksia ja pitää limakalvot hyvinä. Jos ei ole harrastanut seksiä pitkään aikaan, kannattaa aloittaa itsetyydytyksellä, Kihlstöm sanoo.

Seksi voikin sattua, jos sitä harrastaa pitkästä aikaa.

Tällöin kyse on juuri limakalvojen kuivuudesta, Niemelä selittää. Limakalvot voivat reagoida ”mekaaniseen ärsytykseen”. Naisen kosteuteen yhdyntätilanteessa vaikuttaa myös psyykkinen puoli: eli onko seksiin virittäydytty tarpeeksi hyvin. Sitä ei moni tule ajatelleeksi.

– Jos seksiä ei ole ollut pitkään aikaan, pelkkä jännitys voi estää limakalvojen kostumista ja sen vuoksi seksi tekee kipeää, Niemelä sanoo.

 Kun nainen on parisuhteessa, jossa seksiä on säännöllisesti, lantiopohjalihakset tottuvat säännölliseen yhdyntään.