Seksiaddikti puolustautuu valheilla. Varaudu siihen. Kuva: Shutterstock
Seksiaddikti puolustautuu valheilla. Varaudu siihen. Kuva: Shutterstock

Jos kolme kohdista täsmää, keskustele kumppanisi kanssa.

Addiktioista kirjoittavalla Substance.com-sivustolla ja muun muassa Huffington Postissa julkaistiin loppuvuodesta taiteilijanimellä Brian Whitney esiintyvän seksiaddiktin kirjoitus. Kirjoituksessa hän kertoo olevansa toipuva seksiaddikti ja vinkkaa, miten hänen kaltaisensa ihmisen saattaa tunnistaa.

1. Hän valehtelee koko ajan. Ihan kaikesta. Seksiaddikti elää kaksoiselämää, jonka ylläpito vaatii kekseliäitä valheita ja terävää päätä. Joskus hän saattaa kompastua omiin tarinoihinsa.

2. Hän pettää sinua. Kuka tahansa voi pettää, mutta se saattaa myös kieliä riippuvuudesta seksiin.

3. Hänellä ei ole ollut pitkiä, vakavia suhteita. Jos pettää jatkuvasti, miten suhteen saisi kestämään läpi elämän? Siinäpä se.

4. Hän on koukussa masturbointiin. Harrastaa sitä jatkuvasti, jopa seksin jälkeen.

5. Hän on vähän pervo, pitää tuhmista jutuista sängyssä ja saattaa välillä ajaa sinut oman mukavuusalueesi ulkopuolelle.

6. Et pääse hänen tietokoneelleen tai puhelimelleen, sillä niistä löytyy lukemattomia salaisuuksia, jotka eivät sovi silmillesi. Hän pitää puhelintaan äänettömällä ja vie sen kaikkialle mukanaan. Jos hän on tietokoneella, ei hän varmasti jätä Facebookia vahingossa auki.

7. Hän on äärimmäisen itsevarma ja seksuaalisesti kontrolloiva. Hän johtaa seksiä ja osaa asiansa. Onhan hänellä ollut jo lukemattomia kumppaneita.

8. Hän flirttailee jatkuvasti. Kaikki rakastavat häntä töissä, baarissa, yökerhossa, kotibileissä, kaupassa. Jokainen uusi tuttavuus on hänelle potentiaalinen seksikumppani.

9. Sinua manipuloidaan. Hän jää kiinni valheesta tai petoksesta, mutta onnistuu kääntämään asian päälaelleen. Keskustelun jälkeen kuvittelet olevasi hullu, täysin väärässä ja alat epäillä itseäsi. Kun paljastuminen uhkaa, seksiaddikti käyttäytyy kuin nurkkaan ajettu eläin.

10. Epäilet, että hän on seksiaddikti. Se on hyvin mahdollista, jos tämä on käynyt mielessäsi.

Brian käyttäyneensä kymmenkohtaisen listansa mukaisesti aiemmissa suhteissaan. Vaikka vinkit tulevatkin vain yhdeltä ihmiseltä, ehkä ne voivat auttaa tunnistamaan seksiriippuvaisen. Kirjoittaja muistuttaa, ettei yksi merkki kerro mitään. Kukapa nyt ei olisi vähän tuhma tai haluaisi pitää puhelimensa omanaan? Mutta jos kaikki merkit tai edes kolme niistä täsmäävät, kannattaa asiasta keskustella.

Toisaalta vaikka jokainen kohdista osuisi oikeaan, ei sekään tee sinusta vielä ammattilaista diagnosoimaan seksiriippuvuutta. Se kun on oikea sairaus.

Brianin koko kirjoituksen löydät täältä.

Lue myös:

Toipuva seksiaddikti HS:ssä: En mennyt töihin, vaan jäin kotiin harrastamaan seksiä

Petra, 32: ”Olen ollut sängyssä 130 miehen kanssa”

Perheenäiti ja ekshibitionisti: ”Saatan tyydyttää itseäni bussin takapenkillä”

Eero, 32: ”Olen harrastanut seksiä yli 200 naisen kanssa”

Himottaako siihen aikaan kuukaudesta? Anna palaa! Lähes puolet Me Naisten lukijoista kertoo, että heidän kumppaninsa pitää seksistä kuukautisten aikaan. 

On monta pätevää syytä harrastaa seksiä kuukautisten aikaan: seksin harrastamisen tiedetään lievittävän kipuja ja jopa lyhentävän kuukautisten kestoa.

Sotkuista, saattaa ajatella joku. Silti lähes kaksi kolmasosaa Me Naisten lukijoista kertoo harrastavansa seksiä kuukautisten aikaan. Lisäksi 41 prosenttia naisista kertoi, että heidän kumppaninsa nauttii siitä! 

Luvut selviävät suuren menkkakyselymme tuloksista. Kyselyyn on vastannut yli 300 eri ikäistä naista. 

13 % niistä, jotka eivät ole koskaan harrastaneet menkkaseksiä, olisivat valmiita kokeilemaan sitä.

 • Seksiä kuukautisten aikana harrastaa 60 % naisista, joista joka viides tekee sitä aina.
 • 20 % vastaajista kertoo, ettei heidän kumppaninsa pidä menkkaseksistä erityisemmin, mutta harrastaa sitä kuitenkin miellyttääkseen. 
 • 6 % kertoo, ettei heidän kumppaninsa suostuu seksiin kuukautisten aikana.
 • 17 % ei ole uskaltanut ehdottaa sitä. 
 • Niistä naisista, jotka eivät harrasta seksiä kuukautisten aikaan, 13 % olisi valmis kokeilemaan sitä. 

Haluaisitko kokeilla?

Mikäli menkkaseksi houkuttelee, kannattaa tsekata vinkit, jotka olemme koonneet aiheeseen liittyen.

Tärkeintä hommassa on kokeilla rohkeasti uusia asioita ja nauttia niistä. Jos menkkaseksi ei tunnu omalta jutulta, sitä ei ole pakko jatkaa.

Olemme myös testanneet seksitamponia tositoimissa. Kyse on tamponista, joka asetetaan emättimeen ennen yhdyntää, jonka jälkeen seksiä voi harrastaa normaalisti. 

 

Yksitoikkoisuus on seksihaluille hallaa, tasa-arvo mannaa.

Pitkän ja onnellisen parisuhteen salaisuuksia ovat puhuminen ja seksi – ainakin erään tutkimuksen mukaan – mutta miten se seksi saadaan toimimaan ja pysymään mukana pitkässä suhteessa? Siinäpä vasta pulma, joka askarruttaa tutkijoitakin.

The Journal of Sex Research -julkaisussa maaliskuussa ilmestyneessä tutkimuksessa Kristen Mark ja Julie Lasslo kävivät läpi kymmeniä seksuaalista halua käsitteleviä tutkimuksia vastatakseen tähän kysymykseen. 

Ihmeniksiä ei vertaisarvioituja tutkimuksia tarkastelemalla löytynyt, mutta ainakin siitä Markin ja Lasslon artikkeli on hyvä muistutus, että seksuaaliseen haluun parisuhteissa vaikuttavat valtavan monet asiat. 

Tutkijat löysivät peräti 18 erilaista asiaa, jotka säätelevät sitä, pysyykö kipinä hengissä pitkässä suhteessa. Halu ja haluttomuus liitetään usein parisuhteen tilaan, mutta tutkijoiden mukaan seksuaaliseen haluun vaikuttavat tekijät eivät ole vain parin välisiä, vaan myös yksilöllisiä ja yhteiskunnallisia. 

Yhteiskunnalliset odotukset – tasa-arvo saa peiton heilumaan 

 1. Rajoittavat asenteet, kuten häpeän liittäminen seksiin, eivät ainakaan lisää seksuaalista haluukkutta parisuhteessa.
 2. Seksuaaliseen valta-asetelmaan liittyvät odotukset aiheuttavat haluttomuutta erityisesti miehille. Tutkijoiden mukaan miesten oletetaan olevan seksuaalisesti aggressiivisia ja tavoittelevan valtaa seksissä, mikä sopii huonosti vakiintuneisiin, pitkiin parisuhteisiin.
 3. Tasa-arvon ihanne puolestaan edistää peiton heilumista. Tutkijat arvioivat, että niissä kulttuureissa, joissa sukupuolten tasa-arvo on hyvällä tolalla, seksuaalinen kipinä säilyy paremmin. 
 4. Sukupuoliin liittyvät odotukset vaikuttavat tutkijoiden mukaan seksielämään, mutta eivät niin yksioikoisesti kuin usein ajattelemme. Tutkimukset eivät esimerkiksi tue sitä ajatusta, että miehet olisivat naisia innokkaampia petipuuhiin. 


Ihmisten väliset asiat – yksitoikkoisuus on pahinta

 1. Parisuhteen pituus vaikuttaa tunnetusti haluihin – ainakin naisilla. Heteropareja käsittelevissä tutkimuksissa huomattiin, että miesten halukkuus ei vähene ajan myötä samaa tahtia kuin naisten.
 2. Tyytyväisyys parisuhteeseen ja seksiin johtaa yleensä myös seksuaaliseen halukkuuteen. Tutkijat toteavat, että haluttomuudessa on usein kyse tyytymättömyydestä, ei niinkään siitä, että haluja ei lainkaan olisi.
 3. Seksuaalinen yhteensopivuus on alue, jonka yhteyttä kipinän säilyttämiseen ei ole vielä tutkittu tarpeeksi. Oletus kuitenkin on, että jos pariskunta tykkää sängyssä samoista asioista, on heillä hyvä mahdollisuus säilyttää erotiikka mukana arjessaan.
 4. Yksitoikkoisuutta kannattaa välttää kaikin keinoin. Jos kumppani tuntuu liiankin tutulta ja suhde rutiinilta, kovin kummoisia seksuaalisia haluja ainakaan omaa kultaa kohtaan ei ole odotettavissa. 
 5. Uudet kokemukset piristävät suhdetta. Itsensä haastaminen, uuden oppiminen ja jopa flirtti, kunhan suhteen rajoja ei rikota, tuovat parisuhteeseen säpinää.
 6. Puhuminen edesauttaa tyytyväisyyttä parisuhteessa, ja tyytyväisyys puolestaan pitää seksielämän aktiivisena.
 7. Henkisen läheisyyden kokeminen oman rakkaan kanssa sytyttää seksuaaliset halut niin miehillä kuin naisillakin.
 8. Kumppanin toiveisiin ja tarpeisiin reagoiminen on hyvä merkki vireän seksielämän kannalta. Ihmiset, jotka ovat halukkaita täyttämään toisten toiveita, ovat nimittäin muutenkin halukkaita. 


Yksilölliset ominaisuudet – itsenäisyys antaa tilaa seksille

 1. Stressi ja väsymys eivät tiedä mitään hyvää seksielämälle. Yllätys, yllätys!
 2. Itsetunnon vaikutus seksuaaliseen halukkuuteen on toinen melkoisen arvattava tutkimustulos. Ihmiset, jotka tuntevat itsensä seksikkäiksi ja kokevat ansaitsevansa hyvän seksielämän, ovat muita halukkaampia hyppäämään vällyjen väliin.
 3. Tapa kiintyä toisiin ihmisiin periytyy lapsuudesta ja voi vaikuttaa aikuisena parisuhteessa seksihaluihin. Tutkijat toteavat, että ihmiset, joilla on turvattoman kiintymyssuhteen malli, saattavat olla hyvinkin halukkaita seksiin, mutta motiivina voi olla yritys korjata suhteen puutteita seksillä. 
 4. Itsenäisyys pitkässä parisuhteessakin on seksihalujen kannalta hyvä asia. Me-henkeäkin pitää olla, mutta jos kokee sulautuneensa täysin puolisoonsa, seksin vaatimalle mielikuvitukselle ja yllätyksellisyydelle ei välttämättä ole tilaa.
 5. Kyky keskittyä parisuhteeseen kiireisen arjen keskellä on hyödyllinen, jos mielii pitää seksuaalista kipinää yllä pitkässä suhteessa. Jos pystyy arvostamaan parisuhteen korkealle elämässään ja luomaan sille tilaa ja aikaa, seksuaalisella jännitteellä on hyvät mahdollisuudet kestää aikaa. 
 6. Vetovoima on tietysti tärkeässä roolissa mitä tulee seksuaaliseen haluun. Kyse ei ole siitä, onko yksilö itse vetovoimainen vaan siitä, tunteeko hän vetoa kumppaniaan kohtaan.