Ei kannata skipata petipuuhia, vaikka päätä särkisikin. Seksi on nimittäin mainio kipulääke. Kuva: Shutterstock
Ei kannata skipata petipuuhia, vaikka päätä särkisikin. Seksi on nimittäin mainio kipulääke. Kuva: Shutterstock

Jos surettaa, harrasta seksiä! Mutta varo, ettei muisti mene.

Seksin vaikutusta aivotoimintaan ei ole ihan yksinkertaista tutkia. Joskus tutkimus esimerkiksi vaatii koehenkilöitä masturboimaan magneettikuvauslaitteen sisällä. Jotain tiedemiehet ovat kuitenkin saaneet jo ihmisen seksiaivoista selville.

Seksi on kuin huumetta

Siitä tulee hyvä olla ja siksi suurin osa ihmisistä haluaa sitä harrastaa. Pelehtimisen aikana keho alkaa vapauttaa dopamiinia, eli aivojen mielihyväkeskuksen aktivoivaa välittäjäainetta. Monien huumeiden toimintatapa perustuu juuri dopamiinin lisätuotantoon. Kokaiinin ottaminen ja seksin harrastaminen eivät ehkä tunnu samalta, mutta ne vaikuttavat samoilla aivojen alueilla.

Seksi voi toimia masennuslääkkeenä

Vuonna 2002 tehty Albanyn yliopiston tutkimuksen mukaan yhdyntä ilman kondomia vähentää naisten masennusoireita. Syy saattaa löytyä siemennesteen ainesosaluettelosta. Siemenneste sisältää erilaisia hormoneja, kuten estrogeeniä ja prostaglandiinia, jotka imeytyessään kehoon vaikuttavat masennuslääkkeiden tavoin. Tutkijat ovat kuitenkin myös sitä mieltä, että kondomittomuus kertoo usein parisuhteen vakaudesta, mikä itsessään saattaa vaikuttaa masennusoireiden määrään.

Seksi saa joskus synkistelemään

Aktin aikana hyvänolonhormonit jylläävät, mutta sen jälkeen olo ei välttämättä ole enää yhtä euforinen. Erään tutkimuksen mukaan kolmannes naisista on joskus kokenut seksinjälkeistä synkkyyttä. Tutkijat eivät ole kuitenkaan varmoja, mistä masistelu johtuu.

Seksi lievittää kipua

Ei kannata skipata petipuuhia, vaikka päätä hieman särkisikin. Seksi on nimittäin mainio kipulääke. Vuonna 2013 tehdyn saksalaistutkimuksen mukaan seksin harrastaminen migreenikohtauksen aikana saa kivun usein lievenemään.

Seksi voi aiheuttaa muistinmenetyksen

Joka vuosi vähemmän kuin seitsemän ihmistä 100 000:sta kärsii ohimenevästä globaalista amnesiasta eli väliaikaisesta muistinmenetyksestä. Epätavallisen kohtauksen voi laukaista villin seksin lisäksi stressi, kipu, lievä päävamma, lääketieteellinen toimenpide tai kylmästä kuumaan veteen hyppelehtiminen. Kohtaus kestää parista minuutista pariin tuntiin, eikä sillä ole jälkiseurauksia.

Seksi saattaa parantaa muistia

Säännöllinen seksi takaa supermuistin. Ainakin jos on jyrsijä. Vuonna 2010 tehdyssä tutkimuksessa vertailtiin kerran kahdessa viikossa paritelleiden rottien ja joka päivä kahden viikon ajan paritelleiden rottien aivoja. Jälkimmäisen ryhmän hippokampukseen oli seksikuurin jälkeen kasvanut lisää neuroneita, eli niiden muisti oli parantunut. Tulos on todistettu paikkansapitäväksi myös hiirien kohdalla, mutta säännöllisen pelehtimisen vaikutuksista ihmisiin ei ole pätevää tietoa.

Seksi rauhoittaa

Pelehtimisen on todettu vähentävän stressiä. Erään tutkimuksen mukaan heti seksin jälkeen ihminen selviytyy tavallista paremmin painostavasta tilanteesta, kuten puheen pitämisestä yleisön edessä. Tutkimuksen mukaan syy on siinä, että seksi alentaa verenpainetta.

Seksi unettaa

Tämä pätee enemmän miehiin kuin naisiin. Tutkijoiden mukaan syy on siinä, että laukeamisen aikana miesten etuotsalohkon kuori ei toimi normaalisti. Myös kehossa vapautuva oksitosiini ja serotoniini ovat syynä uuvahtamiseen.

Lähde: Time

Lue lisää:

Mikä avuksi, kun orgasmi onnistuu yksin muttei yhdessä?

Suomalaiset kehittivät älydildon – ymmärtää jopa puhetta

Tuoreet seksitutkimukset kumoavat myytit

Näin vedenjuonti parantaa seksielämääsi

Jos seksi päättyy miehen ennenaikaiseeen laukeamiseen, yhdyntä voi olla pettymys naiselle. Siksi parisuhteen seksikäsitystä kannattaa laajentaa, sanoo seksuaaliterapeutti.

– Istuin miehen syliin vaatteet päällä, hän sanoi "ole liikkumatta" ja tuli sitten korahdellen housuihinsa, kertoo 28-vuotias nainen seksisuhteestaan mieheen, joka sai ennenaikaisia siemensyöksyjä. 

Lähes jokainen mies kärsii elämänsä aikana jossain vaiheessa ennenaikaisesta siemensyöksystä, kertoo Sexpon erityistason seksuaaliterapeutti Karoliina Vuohtoniemi. Hän sanoo, että pikainen laukeaminen on varsin yleinen seksuaalisuuteen liittyvä toiminnallinen häiriö – jopa yleisempi kuin erektiöhäiriö tai viivästynyt siemensyöksy.

Vuohtoniemen arvion mukaan noin 15–20 prosenttia suomalaismiehistä saa ennenaikaisia siemensyöksyjä.

– Asiaa on kuitenkin vaikea tilastoida tarkemmin, sillä miehet eivät herkästi puhu ongelmastaan, Vuohtoniemi sanoo.

Sehän on vähän kuin ”edam-juustoa”, eli tietää mitä saa.

Ennenaikainen siemensyöksy voi johtua perinnöllisestä alttiudesta, tuntoherkkyydestä tai keskushermoston toiminnasta. Lisäksi vaivaa selittävät psykologiset tekijät, kuten suorituspaineet, jännitys ja uusi kumppani.

Keräsimme naisilta kokemuksia siitä, miten ennenaikaiset siemensyöksyt vaikuttavat suhteeseen ja seksielämään. Vastaukset jakoivat ihmiset selvästi kahteen eri leiriin. 

Osa vastaajista koki nopean simensyöksyn uhkana koko seksielämälle.

Sehän on vähän kuin "edam-juustoa", eli tietää mitä saa. Ei ehdi nainen nauttia tunteesta, kun alkumetreillä jo aavistaa, että kohta juttu on ohi. Sitten tekisi mieli jatkaa läheisyyttä, mutta pahimmassa tapauksessa siippa kääntää selän ja alkaa kuorsata. Nainen, 52

Se suhde loppui ennen aikojaan kuten seksikin. Ehkä olisi voinut jatkuakin, jos toinen olisi osoittanut minkäänlaista mielenkiintoa minun nautintoani kohtaan tai ottanut asian jollain tavalla puheeksi. Itselle se oli turhauttavaa: kaksi työntöä, ähinä ja toinen nousee käymään vessassa, jonka jälkeen minä sain pusun otsalle ja hyvän yön toivotuksen. Olin täysin sanaton. Sama "rituaali" toistui kolme kertaa, eikä puhettakaan ongelmasta tai minusta. Koin, ettei minun kannata tähän käyttää yhtään sen enempää aikaani. Nainen, 27

Mies lämmitteli pitkään, mutta tuli nopeasti ensimmäisellä ja toisella kierroksella. Kolmas kerta oli samanlaista salamasanteritouhua. Neljäs kerta samoin, ja viimeisen aktin jälkeen hän rojahti sänkyyn sanoen, ettei jaksa minua enää, olin "imenyt hänestä kaiken". Itse olin aivan pyörällä päästäni, huvittunut, halukas ja turhautunut. Olimme tavanneet Tinderissä, kirjoitelleet kovin intiimejä ja tavanneet aikaisemminkin. Tämän piti siis olla hekuman huippu ja loppuelämän onnellinen alku, yhdessä. Nainen, 46

Tapailin kerran miestä, joka oli tällainen nopea kaveri... Jopa niin nopea, ettei toisinaan sisään ehtinyt kun jo tuuttasi vaatteille. Jäin itse ilman orgasmia liian monta kertaa. Hän ei pitänyt tärkeänä tyydyttää minua muillakaan tavoilla. Nainen, 44

Merkillepantavaa on, että näitä kokemuksia yhdistää miehen välinpitämättömyys naisen orgasmista. Seksuaaliterapeutti Vuohtoniemi ymmärtää, että nopea laukeaminen voi turhauttaa, jos se tarkoittaa seksin päättymistä. Tärkeää on seksitabujen purkaminen – eli jos mies tuleekin pikavauhtia, seksi voi silti jatkua.

Olen alkanut esittää, että minäkin tulen. Se on helpompaa.

– Seksiä katsotaan kapeasti. Ihmisten pitää päästä eroon ajatuksesta, että seksi on vain yhdyntää ja päättyy laukeamiseen. On paljon eri tapoja harrastaa seksiä, kuten oraaliseksi, käsiseksi, hieronta, seksilelujen käyttö ja niin edelleen.

Ongelma voi paisua suhteessa, jossa ei uskalleta nostaa kissaa pöydälle. Eräs nainen kertoo, kuinka on itse alkanut esittämään omaa orgasmiaan.

Haluaisin puuhastella pidempään, mutta mies laukeaa ennen kuin varttia on kulunut. Olen alkanut esittää, että minäkin tulen. Se on toisaalta helpompi, kuin katsella miehen voivottelua, kun en ehtinyt. Nainen, 34

Toiset kyselyyn vastanneista taas eivät olleet nopeista miehistä moksiskaan.

Pikaisesta laukeamisesta löydettiin Me Naisten kyselyn vastausten perusteella myös hyviä puolia, kuten intohimoisen pikaseksin harrastaminen ja pitkäaikaisen jyystön välttäminen.

Homma ei mene "jyystämiseksi". Kaikki eivät pidä pitkäkestoisesta seksistä. Nainen, 27

Nopea siemensyöksy ei ole juuri häirinnyt. Kun hommat toistaa muutaman kerran, niin mieskin alkaa kestää. Lisäksi arvostan tavallista arkiseksiä. Haluan vain rentoutua orgasmin avulla ja saada hyvät unet. Saan itsekin orgasmin mukavasti mainostauon aikana, joten ihan ok, jos mieskin saa. Nainen, 33

Suikkarissa ei ehdi leuat puutumaan.

Suikkarissa ei ehdi leuat puutumaan. Nainen, 30

Pikapanot on muutenkin hyvästä. Parempaa kuin seksi sellaisen kanssa, joka ei tule millään. Sain pahemmanlaatuisen jännetuppitulehduksen sellaisen kanssa, kun käsipelilläkään ei tullut. Pysyy siis kaikki paikat ehjinä pikalaukeajan kanssa. Nainen, 40

Pari- ja seksuaaliterapeutti Jordan Gray kirjoittaa kotisivuillaan, että pikaseksi jopa parantaa seksielämää ja suhdetta.

Grayn mielestä pikaseksi on hyvällä tavalla ahnetta ja itsekästä. Kun aikaa on vähän, tulee huomanneeksi ja näyttäneeksi toiselle, mitä haluaa. Terapeutti kehottaa esimerkiksi tarttumaan lempipaikkaan toisen kehossa ja koskettamaan itseään kohdasta, joka saa laukeamaan nopeiten.

Kerkeämme usein harrastaa seksiä aamuisin, vaikka extra-aikaa ei paljoa ole. Nainen, 31

Tapaseksin ei tarvitse kestää kauaakaan. Joskus päivä on alkanut seksiaamukahvilla, eli koko loppupäivän hymyilyttää. Nainen, 52

Oikein ihanaa, kiihkeää. Käytämme leluja ja harrastamme suuseksiä. Seksi on parempaa kuin koskaan, vaikka kaikenlaista laukeajaa on tullut tavattua. Seksi ei ole meillä todellakaan mitään pikaseksiä, vaikka vaginayhdyntä ei kestä kauan ja joskus jää kokonaan pois. Muutakin seksiä on olemassa! Simsalabim 39

Nuoruuden pikalaukeajan kanssa siitä tuli lapsi, se oli erityisen hyvää. Nainen, 37

Toistoa, toistoa!

Karoliina Vuohtoniemi kertoo, että ennenaikaiseen siemensyöksyyn on olemassa lääkehoitoa. Luonnonmukaisempi keino on kokeilla puristustekniikkaharjoituksia, jolloin mies opettelee hallitsemaan laukeamista.

– Itsetyydyttäessään mies puristaa terskan juuresta juuri ennen laukeamista, jolloin siemensyöksyä ei tulekaan. Sitten voi taas jatkaa tyydyttämistä. Harjoitus vaatii paljon kärsivällisyyttä, Vuohtoniemi kertoo.

Seksuaaliterapeutti muistuttaa, kuinka tärkeää on opetella hiljalleen puhumaan seksistä avoimesti kumppanin kanssa. Sitä kautta pariskunta voi ryhtyä yhdessä kokeilemaan seksin eri muotoja ja löytää tapa, jolla mies ei laukeakaan niin nopeaa. Esimerkiksi kondomin käyttö voi toimia, koska tuntoherkkyys muuttuu ja laukeaminen hidastuu.

Antaa miehen laueta eka, niin kohta saa pidemmän panon.

Mutta kuinka kokemusasiantuntijat eli naiset ovat ratkaisseet tilanteen?

Suosittelen toistoa! Antaa miehen laueta eka, niin kohta saa pidemmän panon. Nainen, 25

Mainostaukojen hyödyntäminen! Nainen, 33

Lääkkeiden sijaan olemme ratkaisseet asian niin, että tyydytämme toisemme yleensä muilla tavoin. Minä pidän käsihoidosta, enkä itse asiassa edes saa orgasmia yhdynnässä muutenkaan. Nainen, 35

Kun seksistä ollaan avoimia ja ongelmaa ratkotaan yhdessä, suhdekin paranee kuin itsestään:

Meillä on tapana harrastaa seksiä kahdesti peräkkäin, jolloin toisella kerralla tuleminen kestää huomattavasti pidempään. Välissä on yleensä kymmenen minuuttin tauko, jonka aikana halailemme ja juttelemme. Tämä lisää läheisyyttä. Nainen, 43

Kostaja

Sängyssäni on salamasanteri! Naiset kertovat nyt, mitä ajattelevat nopeasti laukeavista miehistä – kaksi koulukuntaa

Kaikki ovat vastuussa omista orgasmeistaan. Jos et saa orgasmia, ongelmana ei ole kumppani, vaan sinä itse. Joko et ole osannut ohjata kumppania tekemään mistä sinä tykkäät, tai sitten olet ollut täysin passiivinen ja olettanut että kyllä se kumppani hoitaa asiat. Turha valittaa jos et itse näe vaivaa. Minä pidän naisia, jotka vain makaavat selällään sängyssä, huonoina panoina. T. panomies
Lue kommentti
Rubber dick

Sängyssäni on salamasanteri! Naiset kertovat nyt, mitä ajattelevat nopeasti laukeavista miehistä – kaksi koulukuntaa

Niin,en ymmärrä miksi miestä ajatellaan vain "rakastajana" joka tekee teknisen suorituksen ja toivottavasti ylittäen edellisen olympiaennätyksen. Koko rakastelusessio on ikäänkuin miehen vastuulla. Jos tulet nopeaa,se on miehen vika. Jos nainen ei saa,arvaas kenen vika? En usko että naisen tarvii tällaisia suorituksia ja öaineita kantaa niskassaan,riittää että on oma itsensä - näin minä ainakin ajattelen. Jotenkin kaipais 50/50 mentaliteettiä tähänkin. Toki jos mies tulee nopeaa, ei nainen voi...
Lue kommentti

Jo joutui armas aika – ja seksivalistus! 

Pian koulut alkavat ja uusi joukko kahdeksannen luokan oppilaita pääsee nauttimaan opinahjonsa seksivalistuksesta.

Millaisia asioita seksistä ja seksuaalisuudesta koulussa nykyään opetetaan? Ja mikä tärkeintä: ovatko peruskoulun seksitiedot sinulla edelleen hallussa?

Poimimme 13 kysymystä seksistä ja seksuaalisuudesta yläasteen terveystiedon kirjasta. Testaa perustason seksitietosi testillä! 

Lähde: Voimaa Terveystieto 7–9 (Sanoma Pro)

Me Naiset ja Sanoma Pro ovat osa samaa Sanoma-konsernia.