Moni kaipaa myös sinkkuna seksiin romantiikkaa. Kuva: Shutterstock
Moni kaipaa myös sinkkuna seksiin romantiikkaa. Kuva: Shutterstock

Me Naiset pyysi sinkkuja jakamaan parhaimmat seksikokemuksensa. Ja hehän jakoivat!

Mistä hyvä seksielämä muodostuu? Tätä kysyimme taannoin sinkuille suunnatussa seksikyselyssämme, johon osallistui 149 lukijaamme.

Vastauksista saimme huomata, ettei avain hyvään seksiin piile ainakaan suhdestatuksessa. Niin sinkkuna kuin varattunakin seksielämä voi luistaa hyvin. 

Kyselymme perusteella sinkkujen tyytytäisyys seksielämäänsä vaihtelee kuitenkin paljon. Yli 37 prosenttia vastaajista kertoo olevansa tyytyväinen seksielämäänsä. Sama määrä vastaajia ilmoittaa olevansa seksielämäänsä tyytymätön. Loput eivät osaa muodostaa mielipidettä tilanteestaan, vaan kertovat, etteivät ole seksielämäänsä suuremmin tyytyväisiä tai tyytymättömiä.

Tyytyväisyydestä tai tyytymättömyydestä viis – kyselymme perusteella valtaosalla sinkuista on ainakin joitain loistavia seksikokemuksia sinkkuajoiltaan.

Pyysimme lukijoitamme kuvailemaan parhaita seksikokemuksiaan sinkkuna. Nämä sanat toistuivat monessa vastauksessa: 

Villiä.

Mutkatonta.

Ihanan uskaliasta.

Loistavan tyydyttävää.

Uusi tuttavuus teki kaiken oikein

Osalle vastaajista sinkkuus on yllätyksellinen ja monipuolinen temmellyskenttä. Moni onkin harrastanut sinkkuna parasta seksiä ennestään tuntemattoman tyypin kanssa. Parhaimmillaan jännityksen tuntu tuo runsaasti kipinää makuuhuoneeseen.

Viisikymppinen Kati kertoo harrastaneensa elämänsä parasta seksiä ihmisen kanssa, joka ei aluksi erityisemmin edes säväyttänyt. 

– Paras seksikokemukseni sinkkuna tapahtui yhden tapaamisen jälkeen. Alku oli nihkeää, mutta jokin kolahti siinä vaiheessa, kun olimme jo lähtemässä koteihimme. Pieni hipaisu synnytti suuren virran kehon läpi. Eksyimme paikalliseen motelliin, jossa harrastimme uskomattoman villiä seksiä vuorokauden, hän kuvailee.

Kokemuksen jälkeen kaksikon välille syntyi lyhytaikainen suhde, joka kuitenkin kariutui pitkään välimatkaan.

”Pieni hipaisu synnytti suuren virran kehon läpi.”

Osa sinkuista pitää sinkkuseksissä mahtavimpana nimenomaan sitä, ettei seksikumppania tarvitse tavata enää uudelleen. Näin parasta seksikertaansa kuvailee parikymppinen Titta:

– Olin vastikää eronnut, kun päädyin opiskelijabileistä erään miehen luo. Olimme humalassa emmekä kumpikaan pystyneet laukeamaan. Me kuitenkin hyväilimme, kiusoittelimme ja suutelimme toisiamme ihan lähekkäin seuraavaan aamuun asti jutellen samalla lempeästi. Aamulla hänen kämppiksensä tulivat paikalle ja joimme yhdessä aamukahvia.

Kaksikko ei vaihtanut yhteystietoja.

– Tapaus oli hauska. Siitä jäi ihana muisto. Oli mahtavaa tulla kosketetuksi ja halutuksi eron jälkeen.

Tuttu kumppani vei nautinnon huipulle

Vain osa sinkkujen seksikumppaneista on tuntemattomia tai puolituttuja. Useammalla kuin joka kymmenennellä kyselyyn vastanneella on vakituinen seksisuhde. Kolmekymppisellä Marjalla on ollut sama seksikumppani jo pari vuotta.

– Hän tietää heikot kohtani. Hän tietää, mistä pidän. Olen kokenut hänen kanssaan upeita orgasmeja. Hänen kanssaan voi kokeilla mitä tahansa, Marja kertoo.

Osalle vastaajista pelkkä seksi ei riitä täydelliseen seksikokemukseen. Moni peräänkuuluttaa romanttisia tunteita. Kolmekymppinen Ulla kertoo harrastaneensa kaikkien aikojen ikimuistoisinta seksiä sinkkuaikojensa ihastuksen kanssa.

– Vietimme useamman päivän vain lakanoiden välissä nauttien. Toiselle oli erittäin tärkeää oppia tuntemaan reaktioni ja se, mistä saan nautintoa.

Seksikokemus on jäänyt viipyilemään hänen mieleensä niin, että siitä on ollut pitkään iloa myös myöhempään elämään.

”Vietimme useamman päivän vain lakanoiden välissä nauttien.”

– Aina kun mietin kokemusta, se saa reaktion minussa aikaan. Tekee joskus töidenkin teosta haastavaa, hän kuvailee.

Kyselymme perusteella moni sinkku harrastaa seksiä entisen kumppaninsa kanssa. Joskus entisen heilan kanssa päädytään vällyjen väliin kuin vanhojen aikojen muistoksi. Näin kävi myös kolmekymppiselle Ainolle.

– Tapasin ex-poikaystäväni pitkästä aikaa baarissa. Siinä jutellessamme yksi asia johti jos toiseen. Lähdimme ”yömyssyille” asunnolleni. Seksi oli jopa parempaa kuin ennen. Aamulla kumpaakaan ei kaduttanut ja me molemmat jatkoimme elämiämme tavalliseen tapaan, hän kertoo.

Yhteinen agenda auttaa

Seksissä pätee usein samat lainalaisuudet kuin muissakin ihmisten välisissä tilanteissa. Nautinnon saamista helpottaa usein se, että kaikki osapuolet ovat hommasta samoilla linjoilla.

Viisikymppinen Karoliina kertoo harrastaneensa ex-puolisonsa kanssa mahtavaa seksiä vuosia eron jälkeen. Tuolloin hänen entinen kumppaninsa oli tahollaan naimisissa, mutta Karoliinan mukaan suhde oli seksitön.

– Hän oli työmatkalla kotikaupungissani ja sovimme tapaavamme pikaisen lasillisen merkeissä hänen hotellihuoneessaan. Kumpikin tiesi heti, mihin tapaaminen johtaisi. Sain kenties elämäni parasta, pitkäkestoisinta, rajuinta ja huomioon ottavinta seksiä, josta nautimme molemmat suunnattomasti.

”Molemmat saivat, mitä halusivat.”

– Molemmat saivat, mitä halusivat. Ei tullut edes mieleen, että tapahtumalle haluaisi tulevaisuudessa jatkoa. Se oli kertaluontoinen rykäisy ja hyvä niin, hän kertoo.

Viisikymppinen Minna kertoo saaneensa parasta seksiä silloin, kun on tavannut uuden ihmisen nimenomaan seksin merkeissä.

– Tapasin tyypin, jonka kanssa alusta asti sovittiin vain seksistä. Yheiset säännöt auttoivat. Hän oli todella mukava, ystävällinen ja keskusteleva. Kiihkeä ja hellä rakastaja, joka huolehti minusta.

Parasta se voi olla ihan yksinkin

Yli puolet kyselyymme vastanneista sinkuista harrastaa itsetyydytystä vähintään kerran viikossa. Monen mielestä oma kiva on sinkkuna sitä parasta kivaa. Viisikymppinen Pirjo kertoo harrastaneensa parasta seksiä sinkkuna ollessaan aivan omillaan:

– Irroitan suihkun pääosan niin, että vesi tulee suihkusta paineella. Sitä kun osoitan alapäähän, niin kokemus on huikea, hän kertoo.

Seksuaaliterapeutin mukaan ”seksimasennus” on vaiettu aihe ja saattaa aiheuttaa kokijassaan häpeää. Taustalla voi olla huono seksi, hormonit tai tukahdutettu seksitrauma.

Ensimmäisessä parisuhteessani koin lähes aina seksin jälkeen valtavaa ahdistuneisuutta. Suhde oli hyvällä tolalla ja seksi aina yhtä ihanaa, mutta kun poikaystäväni lähti kotiin, saatoin räjähtää vuolaaseen itkuun kerta toisensa jälkeen. Olin hämmentynyt, koska itkulle ei ollut mitään järkevää syytä.

Nykyään huomaan usein tunteiden olevan seksin jälkeen pinnassa, jos mies ei osoita kaipaamaani huomiota tai kääntää kylkeä”. 

Näin kertoo 25-vuotias Siiri seksin jälkeisestä tunnereaktiostaan, joka tunnetaan englanninkielisessä maailmassa nimellä post-coital dysphoria. Sanalle ei ole virallista suomennosta, mutta seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta suomentaa sanan seksin jälkeiseksi alakuloksi.

Seksin jälkeiseen alakuloon liittyy muun muassa masentuneisuus, ahdistus ja itkuisuus. Erikoista on se, että seksiä harrastanut ihminen saattaa purskahtaa itkuun, vaikka seksi olisikin ollut hyvää ja kumppanin kanssa kaikki hyvin. Mistä odottamaton itkunpuuska kertoo?

Seksin odotetaan olevan hyvää ja nautinnollista.

Ranta sanoo, että syy itkuisuudelle on osittain epäselvää, koska asiaa ei ole juurikaan tutkittu. Hän kuitenkin arvioi tunnekuohun johtuvan seksin jälkeisistä ”laskuista”.

– Rakastellessa mielihyvähormonien, kuten oksitosiinin ja endorfiinin, taso nousee. Kun korkealla olevat pitoisuudet tulevat alas, se aiheuttaa alakuloa, Ranta sanoo.

Ranta on huomannut, että tunnekuohu vaivaa tavallisemmin naisia, mutta sitä on havaittu myös miehillä. Hän on törmännyt oireeseen vastaanotollaan, vaikka moni ei hakeudu seksuaaliterapeutin luo itse tunnekuohun takia.

– Seksin odotetaan olevan hyvää ja nautinnollista, joten tämänkaltainen tunnereaktio saattaa aiheuttaa häpeää.

Joskus syynä on yksinkertaisesti huono seksi.

– Huono seksi voi myös aiheuttaa toistuvaa alakuloisuutta. Kaikille ei ole tärkeää orgasmin saaminen, mutta jos seksistä ei osata puhua tai ei tule kuulluksi, siitä tulee kurja olo monille.


Irtoseksi on suoritus

Aina kyse ei kuitenkaan ole huonosta seksistä tai hormonilaskuista. Seksin jälkeisen alakuloisuuden taustalla voi olla myös aiemmin saatu trauma esimerkiksi hyväksikäytöstä, Ranta sanoo. Tai jos seksiin suostuu vastahakoisesti kerta toisensa jälkeen kumppanin painostamana, jää ikävä olo.

Monilla ihmisillä alakuloisuutta voi aiheuttaa myös se, miten tunteet ja seksi todellisuudessa kohtaavat. Esimerkiksi yhden illan jutut ja irtoseksin harrastaminen voivat tuntua tunteettomalta suoritukselta – ja tämän vuoksi irtoseksi ei olekaan ihan kaikkien juttu.

Joskus itku lähtee ilosta, kun seksi on ollut ihanaa ja herkkää.

– Sellaisesta seksistä voi jäädä tyhjä olo. Monet kuitenkin pystyvät pitämään seksin ja tunteet erillään, eihän yhden illan juttuja muuten olisi, Ranta sanoo.

Jos itkuisuuden kokee jatkuvana haittana, silloin voi olla syytä turvautua ammattilaisen apuun. Traumatilanteissa apu löytyy seksuaaliterapeutin vastaanotolta. Muuten kyse on pääasiassa hormonitoiminnan heittelystä, joka menee nopeasti ohi.

– Tunteet ovat tunteita, ne tulevat ja menevät. Joskus itku lähtee ilosta, kun seksi on ollut ihanaa ja herkkää. Hyviin hetkiin kuuluu myös liikutusta.

IS:n seksikyselyyn vastasi 26 000 suomalaista.

Ilta-Sanomat kysyi lukijoiltaan kesällä näiden seksielämästä. Kyselyyn vastanneita oli lopulta yli 26 000 kappaletta. Nyt tulokset on julkaistu.

Kategorioina olivat muun muassa seksikumppanien määrä, pettäminen, pornon katselu sekä viikottaisten seksikertojen määrä.

Kyselystä selvisi, että Pohjois-Suomessa viikottaista seksiä harrastetaan Etelä-Suomea enemmän: Rovaniemellä ja Oulussa 1,54, Torniossa 1,57 ja Keminmaan kunnassa jopa 1,94 kertaa viikossa. Poikkeuksen teki Kemi, jossa petipuuhiin ryhdyttiin vain 1,26 kertaa viikon aikana.

Etelä-Suomen isoissa kaupungeissa vastaavat luvut jäivät pienemmiksi. Pääkaupunkiseudun asukkaista vantaalaiset ovat aktiivisempia kuin helsinkiläiset ja espoolaiset: Vantaalla peitto heiluu keskimäärin 1,51 kertaa viikossa, Helsingissä ja Espoossa vain 1,43. 

Sen sijaan seksikumppaneiden määrä oli suurin eteläisessä Suomessa. Helsingissä lukumäärä kipusi 22,2:een, ja Vantaalla, Espoossa sekä Turussa yli 17,4:ään. Keski-Suomessa Jyväskylässä ja Tampereella luku oli 16:n luokkaa, kun taas Pohjois-Suomessa 14 ja 15 kumppanin välissä.

Vaikuttaisi tosin siltä, että petikaverien summassa on tapahtunut maanlaajuista liioittelua. Väestöliiton FINSEX-tutkimus seksikumppaneiden määrästä kertoo, että miesten mediaani eli keskiluku on 7–10 ja naisilla 5–7 kumppania.

Tilastokummajainen nimeltä Tornio

Poikkeuksen seksikumppaneiden määrässä teki Tornio, jossa partnereita oli IS:n kyselyn mukaan keskimäärin vain 11,7 kappaletta.

Torniolaiset osoittautuivat kyselyn perusteella muutenkin melko erikoiseksi sakiksi.

Lappilaiskaupungissa ollaan ihailtavan uskollisia verrattuna muuhun Suomeen: torniolaisista vain 24,4 prosenttia tunnusti pettäneensä kumppaniaan, kun muualla maassa vastaava osuus oli reilun 30 prosentin luokkaa. Myös pornon katselu on Torniossa IS:n mukaan vähäistä, sillä vain 82,8 prosenttia vastaajista kertoi joskus katselevansa aikuisviihdettä. Muualla maassa porno kiinnosti reilusti yli 85 prosenttia vastaajista.

Kuitenkin seksistä maksaneita Torniosta löytyi selkeästi paljon. Kun Rovaniemellä, Oulussa ja Jyväskylässä seksiä ostaneiden määrä jäi alle 10 prosenttiin, Torniossa luku oli 16,1.

Esimerkiksi Helsingissäkin maksullista seksiä ostaneiden määrä oli ”vain” 15,9 prosenttia.

Eksonoomi

IS: Pohjois-Suomessa kuksitaan etelää enemmän – muuten siveellisiä torniolaisia kiinnostaa maksullinen seksi

Onhan tuo selvä asia. Kun eläimet ahdetaan eläintarhaan, ne stressaantuvat eikä seksi maistu. Sama homma se on ihmisilläkin. Kun ahdetaan tungokseen suurissa kaupungeissa, ihmiset stressaantuvat. Ei silloin haluta seksiä. Toista se on pohjoisessa. On väljyyttä ja tarvittaessa omaa rauhaa. Hyvä siinä on katsella, oisko jotain tarjolla. Ja tietenkin avioliitossakin on sama homma. Puolisoa on kiva pussailla ja puristella, kun ei tarvitse juoksennella jossain ruuhkaisilla kaduilla tai pusseissa tai...
Lue kommentti