Askel 7: viettele kumppanisi. Kuva: Shutterstock
Askel 7: viettele kumppanisi. Kuva: Shutterstock

Pikainen vartti on myytti. Seksissä aikaa kuluu paljon muuhunkin kuin itse aktiin.

Nykyään kuulee usein murehdittavan sitä, että ihmiset eivät enää harrasta tarpeeksi seksiä. Haluttomuuden syyksi mainitaan tyypillisesti väsymys ja ajanpuute.

Samalla kun tavalliset ihmiset suunnistavat työn, perheen, kodinhoidon, sosiaalisten suhteiden ja harrastusten ryteikössä, asiantuntijat julistavat, että seksille kuuluu raivata aikaa.

Muun muassa bloggari Megan Conley otti neuvosta vaarin ja päätti harrastaa miehensä kanssa seksiä joka päivä.

– Treenaan joka ikinen päivä. Menen zumbaan ja nöyryytän itseäni 45 naisen edessä joka päivä, koska olen päättänyt, että kehoni ansaitsee sen ja haluaisin pukeutua joskus uimapukuun. Joten miksi en voi antaa 15 minuuttia päivässä parisuhteelleni? bloggari sanoi Huffington Postin haastattelussa.

Tässä kohtaa saavumme suuren mysteerin äärelle. Ne, joiden mielestä kiire ei ole riittävä tekosyy olla harrastamatta seksiä, tuntuvat aina väittävän, että jokaiselta löytyy päivästä 15 minuuttia aikaa, jos niin tahtoo.

Totta. Mutta totuus on, että seksiin kuluu huomattavasti enemmän aikaa kuin 15 minuuttia! Kuka muka onnistuu oikeassa elämässä harrastamaan tyydyttävää seksiä niin, että vartin kuluttua ensiajatuksesta pöksyt ovat jälleen jalassa ja hiukset ojennuksessa?

Tämän verran seksin harrastamiseen menee oikeasti aikaa

1. Kello käynnistyy siinä vaiheessa, kun mieleesi pilkahtaa ajatus siitä, pitäisikö tänään harrastaa seksiä. Sitten kuulostelet itseäsi, tekisikö mieli? Tulet lopputulokseen: kyllä. Onnittelut! 2 min.

2. Vilkaiset vaivihkaa kumppaniasi. Mitä hän tekee? Istuu sohvalla syömässä voileipää ja katsomassa telkkaria. Pitäisikö siirto tehdä vasta illalla sängyssä vai heti, kun hän on saanut leipänsä syötyä? Teet pikaisesti toimintasuunnitelman. Valitset leipävaihtoehdon. 3 min.

3. Päätät käväistä pesulla. 4 min.

4. Yhtäkkiä muistat, että päivällä syömässäsi gulassissa saattoi olla valkosipulia. Päätät pestä myös hampaat. 2 min.

5. Matkalla vessasta huomaat lattialla koiran/kissan oksennuksen. Tunnelma on pilalla, ellet siivoa sitä. 3 min.

6. Siivouspuuhien jälkeen tunnelma on joka tapauksessa pilalla. Mietit, pitäisikö luovuttaa? Päätät itsepintaisesti innostua uudelleen. 3 min.

7. Lähestyt kumppaniasi ja teet siirtosi. Joudut kilpailemaan hetken televisio-ohjelman kanssa. Voitto tulee ajassa: 3 min.

8. Siirrytte makuuhuoneeseen tai vajoatte sohvalle. Tyhjennätte selän alta ylimääräisen rojun, kuten sängyllä lojuneet vaatteet tai sohvan raosta selkää painavan kännykän. Riisutte toisenne. 1 min.

9. Innostutte kunnolla. Esileikki: 5 min.

10. Varsinainen akti. Parisuhteessa elävien yhdyntä kestää tutkitusti keskimäärin noin 10 min.

11. Makoilette tyytyväisinä yhdessä ja annatte hengityksen tasaantua. 5 min.

12. Käyt pesulla. 3 min.

13. Pukeudut. 1 min.

Yhteensä: 45 minuuttia.

Seksiin siis todellakin kuluu kauemmin kuin 15 minuuttia. Mutta onneksi se on lähes aina joka minuutin arvoista!

Lue myös:

Bloggari kokeili: Seksiä siipan kanssa joka päivä – mitä tapahtui?

Miten olisi pikaiset? Näin teet seksistä hauskaa kiireessäkin

Girls-tähti Lena Dunham neuvoo: näin lopetat huonen seksin harrastamisen

Himottaako siihen aikaan kuukaudesta? Anna palaa! Lähes puolet Me Naisten lukijoista kertoo, että heidän kumppaninsa pitää seksistä kuukautisten aikaan. 

On monta pätevää syytä harrastaa seksiä kuukautisten aikaan: seksin harrastamisen tiedetään lievittävän kipuja ja jopa lyhentävän kuukautisten kestoa.

Sotkuista, saattaa ajatella joku. Silti lähes kaksi kolmasosaa Me Naisten lukijoista kertoo harrastavansa seksiä kuukautisten aikaan. Lisäksi 41 prosenttia naisista kertoi, että heidän kumppaninsa nauttii siitä! 

Luvut selviävät suuren menkkakyselymme tuloksista. Kyselyyn on vastannut yli 300 eri ikäistä naista. 

13 % niistä, jotka eivät ole koskaan harrastaneet menkkaseksiä, olisivat valmiita kokeilemaan sitä.

 • Seksiä kuukautisten aikana harrastaa 60 % naisista, joista joka viides tekee sitä aina.
 • 20 % vastaajista kertoo, ettei heidän kumppaninsa pidä menkkaseksistä erityisemmin, mutta harrastaa sitä kuitenkin miellyttääkseen. 
 • 6 % kertoo, ettei heidän kumppaninsa suostuu seksiin kuukautisten aikana.
 • 17 % ei ole uskaltanut ehdottaa sitä. 
 • Niistä naisista, jotka eivät harrasta seksiä kuukautisten aikaan, 13 % olisi valmis kokeilemaan sitä. 

Haluaisitko kokeilla?

Mikäli menkkaseksi houkuttelee, kannattaa tsekata vinkit, jotka olemme koonneet aiheeseen liittyen.

Tärkeintä hommassa on kokeilla rohkeasti uusia asioita ja nauttia niistä. Jos menkkaseksi ei tunnu omalta jutulta, sitä ei ole pakko jatkaa.

Olemme myös testanneet seksitamponia tositoimissa. Kyse on tamponista, joka asetetaan emättimeen ennen yhdyntää, jonka jälkeen seksiä voi harrastaa normaalisti. 

 

Yksitoikkoisuus on seksihaluille hallaa, tasa-arvo mannaa.

Pitkän ja onnellisen parisuhteen salaisuuksia ovat puhuminen ja seksi – ainakin erään tutkimuksen mukaan – mutta miten se seksi saadaan toimimaan ja pysymään mukana pitkässä suhteessa? Siinäpä vasta pulma, joka askarruttaa tutkijoitakin.

The Journal of Sex Research -julkaisussa maaliskuussa ilmestyneessä tutkimuksessa Kristen Mark ja Julie Lasslo kävivät läpi kymmeniä seksuaalista halua käsitteleviä tutkimuksia vastatakseen tähän kysymykseen. 

Ihmeniksiä ei vertaisarvioituja tutkimuksia tarkastelemalla löytynyt, mutta ainakin siitä Markin ja Lasslon artikkeli on hyvä muistutus, että seksuaaliseen haluun parisuhteissa vaikuttavat valtavan monet asiat. 

Tutkijat löysivät peräti 18 erilaista asiaa, jotka säätelevät sitä, pysyykö kipinä hengissä pitkässä suhteessa. Halu ja haluttomuus liitetään usein parisuhteen tilaan, mutta tutkijoiden mukaan seksuaaliseen haluun vaikuttavat tekijät eivät ole vain parin välisiä, vaan myös yksilöllisiä ja yhteiskunnallisia. 

Yhteiskunnalliset odotukset – tasa-arvo saa peiton heilumaan 

 1. Rajoittavat asenteet, kuten häpeän liittäminen seksiin, eivät ainakaan lisää seksuaalista haluukkutta parisuhteessa.
 2. Seksuaaliseen valta-asetelmaan liittyvät odotukset aiheuttavat haluttomuutta erityisesti miehille. Tutkijoiden mukaan miesten oletetaan olevan seksuaalisesti aggressiivisia ja tavoittelevan valtaa seksissä, mikä sopii huonosti vakiintuneisiin, pitkiin parisuhteisiin.
 3. Tasa-arvon ihanne puolestaan edistää peiton heilumista. Tutkijat arvioivat, että niissä kulttuureissa, joissa sukupuolten tasa-arvo on hyvällä tolalla, seksuaalinen kipinä säilyy paremmin. 
 4. Sukupuoliin liittyvät odotukset vaikuttavat tutkijoiden mukaan seksielämään, mutta eivät niin yksioikoisesti kuin usein ajattelemme. Tutkimukset eivät esimerkiksi tue sitä ajatusta, että miehet olisivat naisia innokkaampia petipuuhiin. 


Ihmisten väliset asiat – yksitoikkoisuus on pahinta

 1. Parisuhteen pituus vaikuttaa tunnetusti haluihin – ainakin naisilla. Heteropareja käsittelevissä tutkimuksissa huomattiin, että miesten halukkuus ei vähene ajan myötä samaa tahtia kuin naisten.
 2. Tyytyväisyys parisuhteeseen ja seksiin johtaa yleensä myös seksuaaliseen halukkuuteen. Tutkijat toteavat, että haluttomuudessa on usein kyse tyytymättömyydestä, ei niinkään siitä, että haluja ei lainkaan olisi.
 3. Seksuaalinen yhteensopivuus on alue, jonka yhteyttä kipinän säilyttämiseen ei ole vielä tutkittu tarpeeksi. Oletus kuitenkin on, että jos pariskunta tykkää sängyssä samoista asioista, on heillä hyvä mahdollisuus säilyttää erotiikka mukana arjessaan.
 4. Yksitoikkoisuutta kannattaa välttää kaikin keinoin. Jos kumppani tuntuu liiankin tutulta ja suhde rutiinilta, kovin kummoisia seksuaalisia haluja ainakaan omaa kultaa kohtaan ei ole odotettavissa. 
 5. Uudet kokemukset piristävät suhdetta. Itsensä haastaminen, uuden oppiminen ja jopa flirtti, kunhan suhteen rajoja ei rikota, tuovat parisuhteeseen säpinää.
 6. Puhuminen edesauttaa tyytyväisyyttä parisuhteessa, ja tyytyväisyys puolestaan pitää seksielämän aktiivisena.
 7. Henkisen läheisyyden kokeminen oman rakkaan kanssa sytyttää seksuaaliset halut niin miehillä kuin naisillakin.
 8. Kumppanin toiveisiin ja tarpeisiin reagoiminen on hyvä merkki vireän seksielämän kannalta. Ihmiset, jotka ovat halukkaita täyttämään toisten toiveita, ovat nimittäin muutenkin halukkaita. 


Yksilölliset ominaisuudet – itsenäisyys antaa tilaa seksille

 1. Stressi ja väsymys eivät tiedä mitään hyvää seksielämälle. Yllätys, yllätys!
 2. Itsetunnon vaikutus seksuaaliseen halukkuuteen on toinen melkoisen arvattava tutkimustulos. Ihmiset, jotka tuntevat itsensä seksikkäiksi ja kokevat ansaitsevansa hyvän seksielämän, ovat muita halukkaampia hyppäämään vällyjen väliin.
 3. Tapa kiintyä toisiin ihmisiin periytyy lapsuudesta ja voi vaikuttaa aikuisena parisuhteessa seksihaluihin. Tutkijat toteavat, että ihmiset, joilla on turvattoman kiintymyssuhteen malli, saattavat olla hyvinkin halukkaita seksiin, mutta motiivina voi olla yritys korjata suhteen puutteita seksillä. 
 4. Itsenäisyys pitkässä parisuhteessakin on seksihalujen kannalta hyvä asia. Me-henkeäkin pitää olla, mutta jos kokee sulautuneensa täysin puolisoonsa, seksin vaatimalle mielikuvitukselle ja yllätyksellisyydelle ei välttämättä ole tilaa.
 5. Kyky keskittyä parisuhteeseen kiireisen arjen keskellä on hyödyllinen, jos mielii pitää seksuaalista kipinää yllä pitkässä suhteessa. Jos pystyy arvostamaan parisuhteen korkealle elämässään ja luomaan sille tilaa ja aikaa, seksuaalisella jännitteellä on hyvät mahdollisuudet kestää aikaa. 
 6. Vetovoima on tietysti tärkeässä roolissa mitä tulee seksuaaliseen haluun. Kyse ei ole siitä, onko yksilö itse vetovoimainen vaan siitä, tunteeko hän vetoa kumppaniaan kohtaan.