Joskus seksielämä paranee pettämisen jälkeen, lukijat kertovat. Kuva: Shutterstock
Joskus seksielämä paranee pettämisen jälkeen, lukijat kertovat. Kuva: Shutterstock

Kysyimme syrjähypyn tehneiltä lukijoiltamme, miten seksielämä kumppanin kanssa muuttui uskottomuuden jälkeen.

Aluksi halaus satutti

”Pettämisen jälkeen vetäydyin itse suhteessa kuoreeni, minkä jälkeen kumppani alkoi epäillä ja kysellä. Hän halusi yrittää vielä ja jatkaa suhdetta. Niin myös teimme.

Ajattelen edelleen, että tein ison virheen, kun petin häntä. Heti pettämisen jälkeen en kyennyt edes halaamaan toista. Ajan kuluessa seksielämämme palasi kuitenkin entiseen, ellei jopa parantunut.” Nainen, 37

”Ajan kuluessa seksielämämme palasi entiseen, ellei jopa parantunut.”

Kaikki tuntui teeskentelyltä

”Pettämisen jälkeen en enää halunnut kumppaniani vaan henkilöä, jonka kanssa olin tehnyt syrjähypyn. Kun silloinen kumppanini sai tietää pettämisestä, hän alkoi esittää, että oli entistä kiinnostuneempi seksistä. Aiemmin seksittömyys oli ollut ongelma suhteessamme.

Seksi entisen kanssa tuntui kuitenkin teeskentelyltä. Hänen heränneet halunsa sen sijaan vaikuttivat lähinnä epätoivoiselta yritykseltä pitää minut suhteessa. Erosimme pian.” Nainen, 59

Rakkaus leimahti uudelleen

”Minulla oli pidempi sivusuhde toiseen ihmiseen niiden kahden vuoden aikana, jotka kumppanini istui vankilassa. Sinä aikana ehdin ihastua toiseen, mutta lopulta kuitenkin tajusin, että haluan viettää elämäni aiemman kumppanini kanssa. Hän sai kuulla pettämisestä kolmannelta osapuolelta.

Aluksi en pystynyt harrastamaan seksiä kumppanini kanssa, mutta pikkuhiljaa rakastuin häneen uudestaan. Seksistä tuli palavampaa kuin pitkään aikaan.” Nainen, 25

”Aluksi en pystynyt harrastamaan seksiä kumppanini kanssa, mutta pikkuhiljaa rakastuin häneen uudestaan.”

Pettymyksen kautta entiselleen

”Kerroin pettämisestä heti seuraavana aamuna kumppanilleni. Yllätyksekseni hän oli jo arvellut jotain tapahtuneen. Hän ei raivonnut, mutta oli todella pettynyt minuun. Puhuimme asiasta pitkään, ja hänen aloitteestaan puhuimme pari kertaa sen jälkeenkin. Jatkoimme suhdettamme yhteisestä päätöksestä.

Aluksi olin kumppanini kanssa sängyssä jännittynyt ja hermostunut. Toinen oli ensin tavallista rajumpi otteissaan, kuitenkaan satuttamatta minua. Jonkin ajan jälkeen seksi palasi takaisin siksi, mitä se alkujaankin oli.” Nainen, 26

Tunteet pinnassa

”Kumppanini ei vieläkään tiedä koko totuutta siitä, että petin häntä. Hän tietää vain, että olen viestitellyt toisen ihmisen kanssa, ja tämä toinen on minua halunnut. Kumppanini ei tiedä, että kävin harrastamassa seksiä toisen kanssa.

”Aktin jälkeen minua usein itketti valtavasti ja tuntui, että kaikki tekemäni paha vyöryy ylitseni isoina aaltoina.”

Seksin harrastaminen kumppanini kanssa tuntui pettämisen jälkeen pidemmän aikaa samalla ihan kamalalta ja todella hyvältä. Aktin jälkeen minua usein itketti valtavasti ja tuntui, että kaikki tekemäni paha vyöryy ylitseni isoina aaltoina. Jostain syystä välisemme intohimo oli kuitenkin voimakkaampaa kuin koskaan ennen.” Nainen, 36

Koolla on tutkijoiden mukaan todellakin väliä siinä, kuinka mieluusti mies käyttää kondomia.

Kaikki miehet eivät mielellään käyttäisi kondomia seksin aikana.

Syitä ja selityksiä tähän on lukuisia. Yksi sanoo, että kuminen ehkäisyväline vie nautinnon mennessään. Toinen puolestaan syyttää kondomia siitä, että se tuhoaa seksihetkestä kaiken tunnelman. Kolmas väittää, että penis on yksinkertaisesti niin iso, että kondomi kiristää sitä ihan liikaa.

Jotkut vihaavat kondomin käyttöä niin paljon, että ottavat sen salaa pois yhdynnän aikana. Seksikumppanille täysin törppöä tekoa kutsutaan englanniksi termillä stealthing. Voit lukea aiheesta lisää tämän linkin kautta.

Mutta mikä on yleisin syy sille, miksi miehet eivät välitä kondomeista?

Tutkijoiden mukaan se, että kondomit ovat monelle miehelle liian isoja.

Indianan yliopiston tutkimuksen mukaan valtaosa kondomeista on keskiverto penikselle pari senttiä liian suuria. Normaalikokoisen kondomin pituus on noin 17 senttiä. Tutkimusten mukaan penikset ovat puolestaan keskimäärin noin 13 senttiä pitkiä erektiossa.

– Kondomien alkuperäinen idea on se, että kumi on sopiva useimmille miehille. Loppuosan voi jättää rullalle, Debby Herbenick Indianan yliopistosta kertoo New York Timesin haastattelussa.

Liian suuret kondomit ovat kuitenkin monelle epämiellyttäviä. Jos kondomi on liian suuri, se saattaa liukua pois paikaltaan iso tai rullalle jäävä osuus saattaa jäädä epämiellyttävän pitkäksi, jolloin ehkäisyväline puristaa epämiellyttävästi.

Oikeankokoinen ehkäisyväline tekee ihmeitä

Tällä hetkellä markkinoilla on melko vähän erikokoisia kondomeja. MyONE-niminen yritys on yksi harvoista yrityisistä, joka myy kondomeja 60 eri koossa.

New York Timesin haastattelema yrityksen johtaja David Wedel kertoo, että heidän tuotteidensa on tarkoitus taata, ettei kondomi liu’u seksin aikana pois tai aiheuta muita epämiellyttäviä tuntemuksia.

Lisäksi erikokoisten kondomien on tarkoitus vähentää miesten kokemia epävarmuuden tunteita siitä, ettei heidän peniksensä täytä kondomin kokoa. Hänen mukaansa kondomien nimeäminen ”pieneksi”, ”suureksi” tai ”normaaliksi” voi olla kova kolaus itsetunnolle.

– Jos ostaa pieneksi nimetyn kondomin ja se on edelleen liian suuri, kokemus voi olla todella kammottava, hän kertoo.

Aivokuvat paljastavat, että orgasmi saa myös yläpään käymään kuumana.

”Ehkä sitä tunnetta voisi verrata siihen, kun on kutittanut vaikka selkää ihan kamalasti ja lopulta joku rapsuttaa. Vähän samanlainen helpotuksen tunne siitä tulee.”

Muun muassa tällaisen kuvauksen saimme, kun pyysimme naisia kertomaan, miltä orgasmi oikeasti tuntuu. Fyysiset tuntemukset ovatkin aika selkeät, sillä mukavia väristyksiähän se loppuhuipennus tarjoaa. 

Entä mitä tapahtuu korvien välissä?

Tutkijat ovat pitkään arvelleet, että orgasmin hetkellä mieli ikään kuin tyhjenee ja ajattelu lakkaa. Velvollisuudet unohtuvat, kerrankin. Jatkuva multitaskaaminen jää edes toviksi. Ilmiötä on selitetty esimerkiksi sillä, että evoluution tuloksena ihminen laittaa lisääntymisen kaikkien muiden asioiden edelle.

Mutta kuulostaahan se vähän älyttömältä. Miten niin aivot voisi muka kytkeä off-asentoon hipelöimällä vähän alapäätä?

Nyt tutkijat ovatkin selvittäneet, mitä naisten aivoissa todella tapahtuu orgasmin hetkellä. Sitä varten he kuvasivat kymmenen naisen aivoja, kun nämä saivat orgasmeja sekä itsetyydytyksessä että kumppanin kanssa. Tuoreen tutkimuksen julkaisi Journal of Sexual Medicine. Siitä kirjoittaa esimerkiksi Newsweek verkkosivuillaan.

Kävi ilmi, että naisten aivojen aktiivisuus lisääntyi ennen orgasmia ja oli hekuman hetkellä huipussaan. Eniten aktiivisuutta näkyi aivojen alueilla, jotka vastasivat aisteista, motorisista taidosta. Vipinää näkyi myös aivojen tunne- ja palkitsemiskeskuksissa. Orgasmi onkin siis varsinainen moniajon taidonnäyte, ja aivojen aktiivisuus lähtee laskuun vasta sen jälkeen.

Tutkimuksessa saatiin vahvistusta myös aiemmille löydöksille, joiden mukaan orgasmi vähentää naisten tuntemaa kipua. New Scientist -lehden mukaan aktiivisuus lisääntyi myös aivojen alueella, joka säätelee kipua lievittävän serotoniinin tuotantoa.