Me Naiset
|
Sanna Wallenius
Kondomia ei kannata hylätä suhteen alussa liian nopeasti, vaikka uusi kumppani tuntuisikin luotettavalta. Kuva: Shutterstock
Kondomia ei kannata hylätä suhteen alussa liian nopeasti, vaikka uusi kumppani tuntuisikin luotettavalta. Kuva: Shutterstock

Jokainen tietää, että yhden yön jutuissa ja parisuhteen alussa on käytettävä kondomia. Mutta milloin suhde on siinä vaiheessa, että kortsun voi jättää pois?

Tiedät jo, että hän on se oikea. Olet korviasi myöten rakastunut, ja olette seurustelleet jo kuukauden. Tunnette toistenne perheet ja suunnittelette yhteistä tulevaisuutta. Seksi on fantastista.

Tiedätte kaiken aiemmista kumppaneistanne. Kondomilla räpeltäminen alkaa tuntua turhalta, joten tekisi mieli vaihtaa muuhun ehkäisyyn.

– Jokainen päättää tietysti itse, mutta yleinen suositus on, että kondomia käytettäisiin uudessa suhteessa puoli vuotta, Turun ehkäisyneuvolan vastaava lääkäri, gynekologi Anneli Kivijärvi sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eri asia sitten on, kuinka moni suositusta noudattaa. Harva tulee rakkauden alkuhuumassa miettineeksi sukupuolitautien mahdollisuutta, vaikka esimerkiksi klamydiatartuntoja kirjataan 14 000 vuosittain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Hankalaa sukupuolitautien kanssa on se, että ne voivat olla oireettomia eivätkä näy sukupuolitautitesteissäkään. Genitaaliherpes on jo joka kymmenennellä miehellä, mutta heistä vain joka toinen tietää kantavansa sitä.

Älä salaa sukupuolitautia

Kivijärvi kohtaa vastaanotoillaan usein myös nuoria naisia, jotka tietävät herpestartunnastaan ja pohtivat, milloin uskaltavat kertoa sen uudelle seurustelukumppanilleen.

– Sanon aina, että heti tietysti, koska näissä asioista pitää pystyä puhumaan avoimesti. Herpes on siitä kurja virus, että kun sen kerran saa, se pysyy elimistössä aina. Vaikka herpes puhkeaa yleensä jo kuukauden sisällä tartunnasta, joskus itämisaika voi olla jopa vuosikymmeniä.

Klamydian aiheuttama tulehdus on sen sijaan mahdollista diagnosoida laboratoriotestissä ja hoitaa kuntoon antibioottikuurilla.

– Klamydia kannattaa hoitaa välittömästi, sillä se voi pahimmillaan aiheuttaa lapsettomuutta. Ja miehillekin eturauhastulehdusta, Kivijärvi muistuttaa.

Klamydiapotilaiden kannattaa aina tehdä myös HIV-testi. Se maksaa vain kymmenen euroa ja on nopea ottaa verikokeella vaikka terveyskeskuksessa.

Anaaliseksi ei ole tabu

Aina ei kondomikaan auta. Anneli Kivijärvi kohtaa vastaanotollaan välillä naisia, jotka ovat saaneet ärhäkän emätintulehduksen anaaliyhdynnästä.

– Tämä on aika yleistä silloin, jos pari harrastaa saman yhdynnän aikana sekä anaali- että vaginaseksiä, eikä mies pese penistä välillä huolellisesti.

Moni lääkäri ei osaa tai kehtaa kysyä potilaansa seksitavoista, vaikka potilaan oireiden puolesta se olisi perusteltua.

– Minä otan kyllä aina asian esille suoraan. Ei anaaliseksi ole enää mikään tabu. 30 prosenttia suomalaispariskunnista harrastaa sitä joskus ja kymmenen prosenttia säännöllisesti.

Lue myös:

Floridalaisnainen: "Saan 50 orgasmia päivässä"

Samanaikainen orgasmi – sittenkin mahdollista

Dildo voi pilata seksielämäsi

Sisältö jatkuu mainoksen alla