Ja toisen vällyihin Nukkumatti tuo jatkuvan puutostilan?

Ystävä kertoo taas viime ­yönä muhinoineensa niin Ryan Goslingin kuin sen komean lihakauppiaankin kanssa. Omakin alitajunta on puuhannut jotain muuta kuin erotiikkaa.

– Ei voi sanoa, että toiset näkisivät enemmän seksiunia. Jotkut vain muistavat unistaan enemmän, selittää psyko- ja hahmoterapeutti Heidi Valasti.

Jos unesta herää kesken sen aktiivisen REM-vaiheen, on todennäköistä muistaa näkemänsä uni. Henkilöt, jotka muistavat unensa, ovat herkempiä reagoimaan ulkopuolisiin ärsykkeisiin ja heräävät useasti yön aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Eli jos sanoo näkevänsä paljon unia, saattaakin nukkua huonommin.
Valasti korostaa, että vaikka ali­tajunta työstää unissa valvemaailman asioita, unia ei voi tulkita suoraan valve­tietoisuudesta käsin. Moni ­menee vipuun ajatellessaan, että unien ­tapahtumat käyvät konkreettisesti ­yksiin eletyn elämän kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos unessa petät puolisoasi, et ­automaattisesti haaveile syrjähypystä.
Riettaista unista ei liioin tarvitse tuntea häpeää. Likaisimmistakin ajatuksista on pitkä matka itse tekoihin.

Sittenkin sutinaa

Valasti kannustaa tutkiskelemaan uniaan, sillä se on parhaimmillaan kuin ilmaista terapiaa. Valmiita vastauksia ei silti kannata hakea kirjoista.

– Tulkintoja ei voi yleistää. Siinä missä kukkaro on freudilaisittain vagi­na, toinen liittää sen rahaan, ja jollekin se voi olla prinsessan iltalaukku.
Sen sijaan unia voi tulkita vaikkapa siten, että kertoo tapahtumat jonkun toisen unessa olleen henkilön tai elementin silmin – ne kaikki edustavat minuuden eri osapuolia.

– Kun unen käy läpi esimerkiksi siinä olleen miehen näkökulmasta, voi huomata jonkin oleellisen, kenties torjutun puolen itsestään.

Toinen tapa analysoida unia on ­koettaa ymmärtää, miksi alitajunta nostaa tietyt asiat pintaan. Monesti ne ovat symboleiksi puettuja minuutta kahlehtivia pelkoja.

– Jos ihminen ei arjessa pääse täysin olemaan oma itsensä, alitajunta tulee avuksi ja tuo torjutut teemat esiin ja työstää niitä.

Seksiunien puute ei kerro Valastin mukaan näivettyneestä seksielämästä: jos seksuaalisuutta on elämässä tyydyttävästi, alitajunta voi käsitellä unissa jotain muuta.

Lue myös:

Kesän kuumin juttu: helleseksi ilman hikeä

6 faktaa kesäseksistä (näitä et halua unohtaa)

Apua, hirveä päänsärky seksin jälkeen!

Pitääkö villistä seksielämästä vaieta?

Sisältö jatkuu mainoksen alla