Mitä miehen ejakulaation palvonta kertoo yhteiskunnastamme?

Julkinen keskustelu siemennesteestä leimahti viikko sitten, kun kirjailija Jari Tervo julkaisi 700-sivuisen teoksensa kansantaiteilija Vesa-Matti Loirin elämästä ja teoista. Kirjassa Loiri. kerrotaan paitsi Veskun uran aallonharjoista ja -pohjista, myös värikkäästä rakkauselämästä.

Useammassa kohdassa teosta eräänlaiseen rooliin nostettiin – hieman yllättäen – taiteilijan siemenneste: kirjassa on muun muassa kohtaus, jossa Loiri liukastuu omaan spermalammikkoonsa ja menettää tajuntansa.

Kirjan jälkimainingeissa kahvipöydissä heräsi keskustelua miesten suhteesta omaan spermaansa. Miksi siemenneste vaikuttaa olevan suurmiehille olennainen, jopa ylpeiltävä osa henkilöhistoriaa?

Jo sukupuolen tutkimus tunnistaa ilmiön, jossa peniksen koon ohella myös siemennesteellä merkitään maskuliinisuutta. Tutkija Lisa Jean Moore on todennut, että esimerkiksi pornografiassa ejakulaatio kuvataan ”siemennesteen erotisoimisena, jopa palvomisena, miehisen laukeamisen kulminoitumisena ejakulaation muodossa”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Siemennesteellä on keskeinen rooli hedelmöittämisessä, mutta se ei selitä täysin kyseisen ruumiinnesteen korostunutta roolia. Soitimme asiantuntijalle, Sexpon puheenjohtajalle Tiia Forsströmille ja kysyimme häneltä pari valittua kysymystä siemennesteestä.

Miksi miehet jumaloivat sitä?

Tiia Forsström toteaa, että siemenneste todella on naisille yleinen hämmästyksen aihe. Sen syvintä olemusta on monen vaikea ymmärtää.

– Spermalla on hirveän iso symbolinen merkitys, joka ei ole syntynyt sattumalta, Forsström sanoo.

Miehen kyky tuottaa spermaa on Forsströmin mukaan oleellinen osa niin kutsuttua CIS-miehenä olemista. 

– Naisilta jää usein ymmärtämättä, miten iso merkitys peniksellä on mieheydessä. Se konkreettisesti kiteytyy siihen. Naisten ymmärtämättömyys käy ilmi siitä, kuinka herkästi pilkkaamme penistä tai naureskelemme pienille tai hassuille peniksille. Siinä osoitetaan syvälle miehen ytimeen ja identiteettiin, ja se käy hirveän kipeää.

”Siittiöt kertovat miehelle siitä, että hän on siitoskykyinen ja elämänvoimainen.”

Forsströmin mukaan penikseen liittyy oleellisilta osin myös siemenneste, sillä miehen sukupuolielin on ainoa paikka, josta sitä tulee. 

– Spermassa kiehtoo myös sen elävyys, eli elävät siittöt. Ne kertovat miehelle siitä, että hän on siitoskykyinen ja elämänvoimainen, Forsström sanoo.

Helpoiten sperman korostuneen merkityksen huomaa silloin, kun sen kanssa on jokin ongelma. Jos siemennestettä ei jostain syystä tule, mies saattaa kokea, että myös hänen potentiaalinsa on vajavainen.

– Jos spermaa tulee vain vähän, se on puheenaihe, tai jos sitä tippuu kärjestä vain vähän, niin sekin puhututtaa. Siitäkin puhutaan, että nyt tulee isot lastit tai lentää pitkälle, Forsström erittelee.

Hän kuitenkin korostaa, että kumppanin ei vasten tahtoaan tarvitse lähteä mukaan ”sperman palvomiseen”.

– On täysin tavallista, että sperma herättää torjuntaa. Siitä on lupa pitää kiinni.


Onko siemennesteen ihailusta haittaa?

– Miksei mies saisi olla yhtä lapsekkaan iloinen omasta peniksestään? Onhan naisiakin on kannustettu iloitsemaan kehostaan, Forsström toteaa.

Hänen mukaansa seksi on edelleen tabu. On kohtuullisen tuoretta, että naisen seksuaalisuuden on lupa olla näkyvää ja voimaannuttavaa. Naiset saavat ostaa seksileluja ja puhua seksistä, mutta Forsström uskoo, että miesten tilanne ei ole aivan yhtä tasavertainen.

– Seuraavaksi tarvittaisiin uusi kierros siihen, että samaa tekevät miehet eivät ole säälittäviä. Meillä on tällä hetkellä erikoinen asetelma, jossa naisen seksuaalisuuden toteuttaminen on voimaannuttavaa, mutta jos mies menee ostamaan seksilelun, se on säälittävää.

Vierailija

Olipa höpö juttu. Ei siemennestettä palvota. Se on miehille suunnilleen yhtä vähän kiinnostava asia kuin naisille kuukautisvuoto. Ja näin on. Nyt on tehty kyllä ihan tyhjästä johtopäätöksiä. Jutulla ei tekemistä todellisuuden kanssa.

Vierailija

Mielestäni kaikkien naisten pitäisi ottaa oppia siitä miten monella ammatimaisella sivustolla nainen ottaa miehen siemensyöksyn kasvoilleen, onnellisena ja palvoen tuota elämän antajan suurta lahjaa yleensä vielä lähes uskonnollisesti polvillaan kuin kiittäen rukoilemalla miestä, Jumalaansa. Amen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla