Unohda hankalat iskurepliikit ja sano moi.

Miksi ihastuit juuri puolisoosi tai talutit yökerhosta kotiin sen punapaitaisen adoniksen? Vaikka ulkonäkö saattoi ensihetkillä tuntua siltä ratkaisevalta tekijältä, selitys on monimutkaisempi. Kumppanivalintoihimme vaikuttavat nimittäin niin biologiamme, psykologiset syyt sekä ympäristö.

The Good Men Project -sivuston artikkelissa selitetään, miksi viehätymme juuri niistä tyypeistä, joista viehätymme. Ainakin nämä kymmenen tieteellisesti todistettua tekijää vaikuttavat seksi- tai seurustelukumppanin valintaan.

1. Sama naama

Oletko kuullut naimanaamoista? Siis pariskunnista, joiden kasvonpiirteet ovat hämmästyttävän samanlaiset. Jostain syystä ihmiset on ohjelmoitu pitämään itsensä näköisistä tyypeistä. Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa henkilöille esitettiin kasvokuvia, joiden viehättävyyttä tutkittavien piti arvioida. Eniten pisteitä sai tuntemattomien kasvojen sekaan ujutettu kuva, jossa tutkittavana olevan henkilön kasvokuva oli muunnettu kuvankäsittelyn avulla vastakkaisen sukupuolen kasvoiksi.

2. Muistuttaa isää tai äitiä

Kukapa haluaisi seurustella vanhempansa kanssa, mutta silti vanhempia muistuttavat kumppanit miellyttävät monia. Eräässä tutkimuksessa esimerkiksi todettiin, että iäkkäille vanhemmille syntyneet lapset viehättyvät myös aikuisina itseään vanhemmista kumppaniehdokkaista.

3. Tapasitte salilla

Kun keho käy kierroksilla, esimerkiksi kuntoilun jälkeen, uuteen tuttavuuteen ihastuminen käy helpommin. Kehon viestit menevät sekaisin, etkä tajua, että sydämen läpätys saattaakin johtuu treenistä eikä kiinnostuksen heräämisestä.

4. Joit hänet ihanaksi

Tämän on todennut varmaan jokainen omassakin elämässään, mutta myös tutkijat ovat havainneet, että testihenkilöt arvioivat vastakkaisen sukupuolen edustajat sitä kauniimmiksi, mitä enemmän alkoholia oli veressä. Tuoppi kädessä myös itsetunto kohoaa, ja oma peilikuvakin alkaa näyttää tavallista paremmalta.

5. Hän leikkii vaikeasti tavoiteltavaa

Romantiikankaipuinen kapsahtaa helpommin vaikeasti tavoiteltavan tyypin kaulaan. Vain seksiä etsiskelevä sen sijaan alkaa hyvin äkkiä katsella muihin pöytiin.

6. Iskurepliikki oli simppeli

"Moi!" ja "Lähdetkö tanssimaan?" toimivat paremmin kuin "Sun vaatteet näyttäisi hyvältä mun makuuhuoneen lattialla." Sekä miehiin että naisiin uppoavat paremmin yksinkertaiset iskurepliikit.

7. Ulkonäön lisäksi muukin klikkasi

Kumppanin valinnassa kaikki aistit ovat mukana pelissä. Ulkonäön lisäksi väliä on tuoksulla, maulla (jos pussailuun asti pääsee) ja niin edelleen.

8. Keho teki tepposet

Tai no, toimi vain sille luonnollisella tavalla. Heteronaiset todistetusti suosivat ovulaation aikoihin maskuliinisempia miehiä kuin muulloin kuukautiskiertonsa aikana.

9. Hän oli pukeutunut punaiseen

Heteromiehen silmä tarttuu herkemmin punaiseen pukeutuneeseen naiseen kuin muita värejä ylleen valinneeseen. Joidenkin teorioiden mukaan viehtymys punaiseen johtuisi siitä, että naisen keho punastuu kiihottuessaan. Tuore tutkimus sen sijaan väittää, että naiset alitajuisesti valitsisivat punaista ylleen ollessaan hedelmällisimmillään – ja jahdatessaan niitä maskuliisia uroksia. Jep jep.

10. Vuodenaika vaikutti

Tutkimusten mukaan naisvartalot ja rinnat kiinnostavat heteromiehiä enemmän talvella kuin kesällä. Ettei nyt vaan johtuisi siitä, että kesällä paljasta pintaa on paljon helpompi tirkistellä kuin toppatakkien alta?


Lue myös:

8 hetkeä, jolloin erityisesti kannattaa harrastaa seksiä

Nämä leffojen seksikohtaukset ovat naisten mieleen

20 seksifaktaa, joita tarvitset elämässäsi – tai ainakin haluat tietää