Kuvat
Shutterstock
Seksuaaliterapeutin mukaan omista seksuaalisista mieltymyksistä ei puhuta vieläkään niin avoimesti kuin luullaan.
Seksuaaliterapeutin mukaan omista seksuaalisista mieltymyksistä ei puhuta vieläkään niin avoimesti kuin luullaan.

Eri fetisseihin suhtaudutaan hyvin eri tavoin, koska käsityksemme seksistä on edelleen rajoittunut ja heteronormatiivinen, sanoo seksuaaliterapeutti.

”Sairasta.”

Näin kommentoitiin artikkelia, jossa kaksi tamperelaista naista kertoi myyvänsä käytettyjä alushousuja netissä. 

Alushousuista kiihottuminen, olivat ne sitten käytetyt, käyttämättömät tai jonkun päällä, on fetissi. Seksuaalisessa fetississä selvärajaiseen objektiin tai ärsykkeeseen liitetään vahvoja eroottisia mielikuvia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suhtaudumme eri fetisseihin kuitenkin hyvin eri tavoin. Harva järkyttyy, jos joku kertoo käyttäneensä käsirautoja makuuhuoneen puolella. Reaktiot saattavat kuitenkin muuttua, jos käsirautojen sijasta makuuhuoneessa on esimerkiksi virtsattu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Seksuaaliterapeutti Veera Uusoksan mukaan suhtautumiserot selittyvät yhteiskunnallisia normeja ja tabuja tarkastelemalla.

– Eritteet, kuten kakka ja pissa, ovat jo itsessään yhteiskunnallisia tabuja ilman, että ne edes liittyvät seksiin. Seksiin yhdistettynä tabu moninkertaistuu, sillä myös seksi on edelleen monelta osin vaiettu puheenaihe.

Uusoksa lisää, että eritteisiin liittyvät fetissit ovat kuitenkin normaaleja ja vastoin ennakko-oletuksia myös yleisiä.

– Tutkimusten valossa voidaan karkeasti arvioida, että eritteisiin liittyviä seksuaalisia fetissejä on noin kymmenellä prosentilla ihmisistä.

Uusoksan mukaan luulo, että eritteisiin liittyvät fetissit olisivat harvinaisia ja ällöttäviä, selittyy puhumattomuudella.

– Koska eritteet ovat tabuja, niihin liittyvistä fetisseistä ei puhuta ääneen. Tästä syystä ne eivät tunnu yhtä tavallisilta ja ”hyväksytyiltä” kuin esimerkiksi käsiraudat tai piiskaaminen, jotka näkyvät vahvasti myös populaarikulttuurissa.

Penetraatiokeskeisyys vaikuttaa myös fetisseihin

Uusoksa kertoo, että fetissikeskusteluissa nousee vahvasti esiin myös heteronormatiivinen seksikäsityksemme, joka on rakentunut usein penetraation ympärille.

– Monelle seksi tarkoittaa edelleen sitä, että penis menee vaginaan. Siksi saatamme suhtautua varautuneemmin fetisseihin, jotka eivät vastaa käsitystämme seksistä.

Uusoksan mukaan hämmentyminen on luonnollista, jos esimerkiksi jaloista tai käytetyistä alushousuista kiihottuminen ei vastaa omaa käsitystä seksistä. Jos toisen seksuaalisista mieltymyksistä taas loukkaantuu tai hermostuu, suosittelee Uusoksa tutkimaan omaa suhtautumista seksiin ja seksuaalisuuteen.

– Sanoisin jopa niinkin jyrkästi, että kaikilla ihmisillä, joilla on tarve tuomita toisen seksuaaliset mieltymykset isosti ääneen huutaen, on taustalla jonkinlaisia omia seksuaalisia lukkoja. Kyseessä voivat olla huonot kokemukset, kielletyt tunteet ja halut, yleinen seksinegatiivisuus tai vaikkapa joku vaikuttamisen agenda.

Uusoksa korostaa, ettei fetisseissä ole mitään väärää tai ongelmallista, ellei ihmisen käyttäytyminen ole joko hänelle itselleen tai muita kohtaan haitallista.

Seksi on yhä suurempi tabu kuin luulemme

Usein tunnutaan ajattelevan, ettei seksi ole yhteiskunnassamme enää tabu, kun siitä puhutaan kaikkialla. Uusoksan mukaan käsitys on väärä.

– Meillä on sellainen puoliharha, että nykyään kaikki puhuvat seksistä kaikkialla. Se ei todellisuudessa pidä paikkaansa, vaan seksikuvasto ja -puhe on edelleen melko rajoittunutta.

Uusoksan mukaan eteenpäin on tultu, mutta erilaisista mieltymyksistä, toiveista ja haluista on kuitenkin edelleen vaikeaa puhua niin parisuhteessa kuin sen ulkopuolellakin.

– Kertoohan siitä jotain myös tämä keskustelu, joka pyörii fetissien ympärillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla