Ei, rypsiöljy ei ole hyvä liukaste. Kuva: Shutterstock
Ei, rypsiöljy ei ole hyvä liukaste. Kuva: Shutterstock

Seksissä askarruttavat esimerkiksi monet anatomiaan liittyvät kysymykset. Seksuaaliterapeutti vastaa.

Kiusallisten seksikysymysten ensimmäisessä osassa Sexpon erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström kertoi esimerkiksi anaaliseksistä ja alistamisesta.

”Mitä on pegging?” ja 7 muuta seksikysymystä, joita et ole koskaan kehdannut kysyä

Nyt Kihlström vastaa lukijoiden uusiin kysymyksiin. Näitäkin moni on miettinyt, muttei ole rohjennut kysyä.

1. Minulla on isokokoiset häpyhuulet – vaikuttavatko se seksiin jollain tapaa?

Isoilla häpyhuulilla on merkitys ja tarkoitus naisen seksuaalisudessa: ne aistivat kosketusta ja tuottavat seksuaalisia tuntemuksia. Klitoriksen haarat jatkuvat myös isojen häpyhuulien alueelle luoden tuntoherkkyyttä. Jos häpyhuulet eivät häiritse normaalia elämää, niille ei tarvitse tehdä mitään. Jos ne esimerkiksi hiertävät, silloin kannattaa kääntyä gynekologin puoleen. Joskus gynekologin tarvitsee vain todeta huulten olevan normaalit ja ongelma ratkeaa sillä.

2. Mitä squirttaaminen on? Mikä sen aiheuttaa, ja mitä erittynyt neste on?

Squirttaaminen tarkoittaa naisen ejakulaatiota, jolloin nainen erittää nestettä yhdynnän aikana – orgasmin aikana tai kiihottuessaan. Osa naisista ejakuloi joka kerta, toiset satunnaisesti. Myöskin naiset voivat nähdä miesten tavoin öisin märkiä unia.

Neste tulee virtsaputkesta: se on virtsarakon sisäisten rauhasten erittämää nestettä. Se ei ole pissaa, mutta toki joskus hekuman huipulla sitäkin voi lirahtaa. Neste on kirkasta, väritöntä ja lähes hajutonta. Se voi olla myös maitomaista.

Squirtaamisesta on vain vähän tutkimustietoa ja lukuja siitä, kuinka moni nainen on sen kokenut, ei ole. Pornoteollisuus on tuonut ilmiön yleisempään tietoisuuteen, mikä on hyvä asia.

3. Suuseksiä olisi kiva harrastaa jo uuden kumppanin kanssa, mutta kondomin käyttö tuntuu hankalalta. Mitä tehdä?

Jos haluaa välttyä taudeilta, ei ole muuta ratkaisua kuin kondomi. Kondomin käytön pyytäminen voi olla naisille vaikeaa, kun välillä sitä joutuu kinuamaan jo yhdynnässä. Kondomi on ainoa sukupuolitaudeilta suojaava ehkäisyväline.

4. Voiko samaa kondomia käyttää yhdyntään ja suuseksiin?

Seksuaaliterveyden näkökulmasta kondomi pitäisi vaihtaa, jos haluaa välttyä seksitaudeilta. Osa seksitaudeista voi tarttua myös suuhun ja kurkkuun. Jos on anaaliseksiä, silloin samaa kondomia ei saa käyttää missään tilanteessa. Anaalista tarttuu kondomiin paljon bakteereja, eli kondomi täytyy vaihtaa.

5. Voiko ruokaöljyjä käyttää liukasteena? 

Kondomin kanssa tulisi käyttää vain siihen tarkoitettuja liukuvoiteita. Öljyn takia kondomi ei välttämättä pysy kunnolla paikoillaan. Jos harrastaa seksiä ilman kondomia, voi seikkailunhaluinen kokeilla esimerkiksi oliivi- tai kookosöljyä liukasteena.

6. Voiko lantiopohjanlihaksia treenata liikaa? Entä voivatko ne olla liian löysät?

Lantiopohjanlihakset voivat olla liian kireät, mutta se harvoin johtuu pelkästä treenaamisesta. Lantiopohjanlihasten ylijännitystila on harvinainen, ja sen syynä voivat olla esimerkiksi traumat tai pelkotilat. Kipu voi ilmetä kirvelynä tai kuumotuksena, ja seksin harrastaminen voi olla äärimmäisen kivuliasta. Ylijännitystila vaatii yleensä useamman alan ammattilaisen apua, kuten seksologin, gynekologin ja fysioterapeutin.

Lantiopohjanlihakset voivat olla myös liian löysät. Syitä tähän on esimerkiksi synnytys, liikkumattomuus, liian rankka liikunta tai ummetus. Löysät lantiopohjanlihakset aiheuttavat muun muassa virtsankarkailua, ja seksuaalinen nautinto vähenee. Jos epäilet löysiä lantiopohjanlihaksia, kannattaa mennä gynekologin vastaanotolle.

7. Voiko penis on liian pieni tai emätin liian iso, eikä seksi suju sen takia?

Periaatteessa tilanne on mahdollinen. Emättimiä on erikokoisia samalla tavoin kuin peniksiäkin: kaikki elimet ovat yksilöllisiä. On silti hyvä pohtia, kohtaavatko anatomian lisäksi seksuaaliset toiveet, jos seksi ei suju. Kannattaa muistaa, että seksi on paljon muutakin kuin yhdyntää, joten erikokoiset elimet on harvoin syy seksin sujumattomuudelle.

8. Miten ikääntyminen vaikuttaa seksin harrastamiseen?

Seksuaalisuus on meissä läpi elämän, ja osa harrastaa seksiä iäkkäänäkin. Seksi muuttuu kuitenkin iän myötä: kosketuksen sekä läheisyyden merkitys korostuu. Seksin harrastamiseen vaikuttavat myös terveys, fyysinen kunto ja asenne omaa seksuaalisuutta kohtaan iäkkäänä.

Jos on sairauksia, kuten esimerkiksi sydänsairauksia, lääkärin kanssa kannattaa keskustella siitä, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Gynekologin ja urologin kanssa voi myös pohtia erilaisia hormonihoitoja seksielämän tueksi.

 Nyt vietetään lantionpohjalokakuuta! Vaikka lantionpohjan ”ilolihakset” ovat piilossa, niiden hyvinvoinnista on paljon hyötyä naiselle.

Lantiopohjan lihasten kuntouttaminen on harjoittelua, jonka monet naiset helposti laiminlyövät. Nehän ovat piilossa, tarvitseeko niitä nyt edes mihinkään, joku saattaa ajatella.

Vaan tiesitkö, että vaginaa voi ja kannattaa treenata samoilla metodeilla kuin esimerkiksi hauista? Lajia kutsutaan vaginapainonnostoksi, joka tarkoittaa eri painoisten ja muotoisten geishakuulien nostamista lantiopohjan lihaksilla. 

Naisten fysioterapeutti Sari Vannas kertoo, että vaginan painonnostotreeni aloitetaan isoista ja kevyistä kuulista. Lihasvoiman kehittyessä edetään pieniin, suipon mallisiin ja painavampiin kuuliin. 

”Suipompi, tamponin mallinen kuula on haastavampi jo muodon vuoksi.”

– Vaginapainonnostossa lienee sama idea kuin hauistreenissä, eli painoja lisätään voiman lisääntyessä. Suipompi, tamponin mallinen kuula on haastavampi jo muodon vuoksi, Vannas kertoo.

Muun muassa Rosa Meriläinen kertoi Me Naisille treenaavansa tietoisesti lantionpohjan lihaksiaan painoilla.

– Treenaan vaginapainonnostoa ja nostan esimerkiksi ketsuppipulloa. Olen opiskellut asiaa netistä, Rosa kertoo.

Voimaa orgasmeihin

Rosa Meriläinen kertoo, että vaginapainonnoston ansiosta hän on oppinut olemaan paremmin läsnä omassa kehossaan.

– Pystyn saamaan orgasmin ajatuksen voimalla sekunneissa. Olen saanut orgasmin myös suudellessa. Pystyn säätelemään sen kestoa ja pitkittämään sitä, Meriläinen kertoo.

Ja treenistä on todella hyötyä – myös Vannaksen mukaan. Kun lantionpohjassa on voimaa, tuntoakin on enemmän. Kun lihakset supistelevat, orgasmit on voimakkaampia ja seksi paranee. Heterosuhteessa iloa saa myös kumppani.

”Korsettialueen kuntouttaminen auttaa vatsalihasten erkaumaan ja pömppömahaan.”

– Treenatut lantionpohjanlihakset tuntuvat hyvältä yhdynnässä myös miehelle, kun emätin supistelee ja puristaa penistä, Vannas kertoo.

Lantionpohja on osa naisen niin kutsuttua korsettialuetta. Sen kuntouttaminen auttaa lisäksi vatsalihasten erkaumaan ja pömppömahaan. Treeni auttaa myös ryhtiin ja selkäkipuihin. 

Lantionpohjan lihaskuntotreeniä voi tehdä hyvin ilman painojakin.

– Voimaharjoittelua suositellaan erityisesti synnyttäneille naisille. Synnyttäneiden naisten pitäisi aloittaa heti synnytyksen jälkeen ensimmäiset supisteluharjoitukset tunnustellen ja ilman lisäpainoja.

Vaginaakin voi vaivata ylikunto

Painonnostoharjoittelua aloittaessa on syytä olla varovainen, sillä liiallisessa jumppaamisessa on aina riskinsä.

 Jos lantionpohjan lihaksia harjoittaa liikaa, ne voivat mennä jumiin kuten muutkin lihakset.

– Kun lantionpohjalihakset menevät ylijännitystilaan, niistä tulee riesa – tila on kivulias, se voi vaikeuttaa seksiä ja  aiheuttaa virtsankarkailua, Vannas kertoo.

”Jos unohtaa kuulan vaginaan, lihakset voivat mennä nopeastikin kramppiin.”

Jos kyse on voimaharjoittelusta kuulilla, on tärkeää myös rentouttaa lihaksia.

– Harjoitusajat ovat aluksi vain muutamia minuutteja. Jos unohtaa kuulan vaginaan, lihakset voivat mennä nopeasti kramppiin. 

Vannas muistuttaa, että lantiopohjan lihaksia treenatessa ei pidä harjoitella pelkkää kestävyyttä, vaan myös nopeutta ja maksimivoimaa. Vaginapainonnosto kehittää erityisesti kestävyyttä. 

– Vaginapainonnoston mieltäisin helpoksi tavaksi harjoittaa lihaksia. Siihen ei tarvitse varata omaa aikaa, vaan harjoittelua voi tehdä missä vaan, esimerkiksi kotihommia tehdessä, Vannas sanoo.

Kuula kehiin ja jumpalle siis!

Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku, tietää seksuaalisesti älykäs tyyppi.

Millainen ihminen on oikeasti viisas? Filosofi Markus Neuvonen kiteytti kysymykseen hiljattain loistavan vastauksen Helsingin Sanomien haastattelussa. Hän totesi, että viisas ihminen on kärsivällinen, pystyy ajattelemaan asioita toisten näkökulmasta ja suhtautuu maailmaan uteliaasti.

Mutta entäs millainen tyyppi on seksuaalisesti älykäs?

No, oikeastaan ihan samanlainen.

Seksuaalinen älykkyys on amerikkalaistutkijoiden kehittelemällä termi, jolla tarkoittaa ihmisen henkisiä, sosiaalisia ja fyysisiä tietoja sekä taitoja, jotka liittyvät seksiin. Tutkijoiden mukaan seksuaalisesti älykäs tyyppi on sinut oman kehonsa kanssa ja ymmärtää, että jokainen ihminen on seksuaalisesti erilainen. Hän on petipuuhissa kärsivällinen, huomaavainen ja valmis kokeilemaan jotain uutta.

Löytyykö sinulta seksuaalista älykkyyttä? Tee testi ja tiedä.

Lähteet: Ester Perel: Mating in Captivity – Unlocking Erotic Intelligence, Sheree Conrad ja Michalel Millburn: Sexual Intelligence, Men’s Health, Kauneus ja Terveys