Me Naiset
|
Milla Kukkonen
”Kummallakin on toista kohtaan hyvä tahto – haluamme toisillemme vain hyvää”, Marjatta kuvailee hänen ja 53-vuotiaan kaverinsa suhdetta. Kuvat: Shutterstock
”Kummallakin on toista kohtaan hyvä tahto – haluamme toisillemme vain hyvää”, Marjatta kuvailee hänen ja 53-vuotiaan kaverinsa suhdetta. Kuvat: Shutterstock

Seksuaalisuus kehittyy halki elämän. Marjatta todistaa, että seksielämä voi muuttua yhä paremmaksi yli 70-vuotiaanakin.

Kuihtuuko naisen seksuaalisuus pikkuhiljaa iän myötä? Kuoleeko se lopulta joskus eläkeikäisenä kokonaan pois?

Vaikka toisin joskus luullaan, vastaus kumpaankin kysymykseen on ei. Asiaa on tutkittukin. Erään brittitutkimuksen mukaan yli 70-vuotiaista miehistä yli puolet ja naisista joka kolmas viettää aktiivista seksielämää. Moni pitää tuossa iässä seksiä aiempaa parempana.

Aktiivisesta, hyvästä ja itselleen monessa mielessä uudenlaisesta seksielämänvaiheesta nauttii myös 73-vuotias Marjatta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olin 30 vuotta sitten liitossa, jossa seksi oli onnetonta. Myöhemmissä suhteissa seksi oli kohtalaista: välillä parempaa ja välillä keskinkertaista, Marjatta kertoo Me Naisille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Nyt viime vuosina olen löytänyt uudenlaisen erotiikan elämääni. Minulla on vakituinen seksisuhde yli kaksikymmentä vuotta nuoremman netistä löytyneen miehen kanssa. Seksi menee vain parempaan suuntaan ja on monipuolista.

Jalat totaalisesti alta

Marjatan uusi, seksuaalisesti vilkas elämänvaihe alkoi viitisen vuotta sitten. Tuolloin hänen pitkäaikainen kumppaninsa sairastui vakavasti ja menehtyi.

Kumppanin kuoleman jälkeen Marjatta kohtasi yllättäen miehen, joka vei häneltä jalat alta – kirjaimellisesti.

– Olimme kärjistäen puolitoista vuotta yhdessä sängyssä. Suhde oli ihana fyysisesti, seksi sujui hyvin. Suhde sai minut näkemään seksin ja seksuaalisuuteni uudella tavalla, Marjatta kuvailee.

Puolentoista vuoden kuluttua mies kuitenkin päätti tahollaan, ettei suhde enää jatkuisi. Hän lopetti yhteydenotot Marjattaan kokonaan.

– Se oli iso sokki. Vaikka minun ei ollut tarkoitus rakastua häneen, olin rakastunut.

”Seksi on luonnollinen asia, joka kuuluu jokaiselle.”

Marjatta oli masennuksen partaalla. Päättäväinen nainen ei kuitenkaan suostunut antautumaan synkkyydelle. Hän päätti, ettei aio jäädä vatvomaan suhdetta loppuelämäkseen. Hän päätti, että aikoo elää elämäänsä täysillä. 

– Aloin miettiä ensimmäistä kertaa elämässäni sitä, miksi ihmeessä pitäisi luopua seksistä sen takia, ettei ole suhdetta. Seksi on luonnollinen asia, joka kuuluu jokaiselle.

Ekan kerran vain yhden illan verran

Suhteen päättymisen jälkeen Marjatta eli vuoden ilman seksiä. Tuona aikana hän pohti paljon omia asenteitaan.

– Olen aina ollut yhden miehen nainen ja elänyt suhteessa, jossa ei ole vieraita juttuja. Minulla ei ole ollut yhden illan juttuja, enkä ole niitä halunnutkaan.

Seitsemänkymppisenä, ensimmäistä kertaa elämässään, Marjatta halusi kuitenkin kokeilla, voisiko vapaamuotoinen seksi uuden tuttavuuden kanssa toimia. Hän löysi verkon deittipalstalta miehen, jolle kertoi suoraan, että haluaisi viettää tämän kanssa yhden illan ja yön seksin merkeissä.

– Hän oli miellyttävä, vapaa mies. Olimme yksissä mukavan yön. Yön aikana hän sanoi minulle, että älä nyt liiaksi mieti sitä eksääsi, Marjatta kertoo.

Kokemus oli Marjatalle tärkeä. Se auttoi pääsemään elämässä eteenpäin.

Pikkuhiljaa Marjatta päästi irti edellisestä suhteestaan. Lisäksi hän alkoi päästää irti ajatuksesta, jonka mukaan seksi kuuluu vain parisuhteeseen. 

Uusi, nuori ystävä täynnä hyvää tahtoa

Ensimmäistä yhden illan seksikumppaniaan Marjatta ei sen koommin tavannut. Niin oli alun perin ollut tarkoituskin.

– Aloin kypsytellä ajatusta, voisinko löytää itselleni vakituisemman kaverin.

Hieman alle vuosi sitten juuri sellainen tyyppi löytyi. Marjatta alkoi keskustella E-kontakti-sivustolla itseään 20 vuotta nuoremman miehen kanssa. Parivaljakon kemiat natsasivat nopeasti yhteen.

– Keskustelimme aikamme verkossa. Sitten teimme sopimuksen, että alkaisimme hoitaa toistemme seksuaalista puolta.

– Olemme nyt tavanneet yhdeksän kuukauden ajan harvakseltaan seksin merkeissä. Suhteemme on kehittynyt paljon, ja meillä on hyvä keskusteluyhteys. Pystymme keskustelemaan makuasioista avoimesti. Kummallakin on toista kohtaan hyvä tahto – haluamme toisillemme vain hyvää.

Marjatta ja mies ovat sopineet, että heidän suhteensa voi jatkua niin kauan kuin kummallakaan ei ole elämässään vakavaa suhdetta.

– Suhteemme on tasa-arvoinen ja arvostava juuri tällaisena.

”Kun tapaamme, kyse on pelkästään seksistä. Silloin huomio on täysillä erotiikassa ja nautinnossa.”

Marjatan mukaan parasta hänen ja hänen ystävänsä järjestelyssä on se, että seksi on hyvällä tavalla erilaista kuin parisuhteessa.

– Parisuhdeseksissä kaikki vaikuttaa kaikkeen, arjesta lähtien. Kun me tapaamme, kyse on pelkästään seksistä. Silloin huomio on täysillä erotiikassa ja nautinnossa.

73-vuotiaan näkökulmasta 53-vuotias kaveri on varsin nuori. Se on tuonut Marjatan makuuhuoneeseen aivan uudenlaista vipinää.

– Kyllähän se niin, että hän on hyväkroppainen nuori mies. Tai siis minusta tuntuu, että hän on nuori, vaikka onhan hän jo keski-ikäinen, Marjatta nauraa.

– Hänessä on voimaa, hyvää tahtoa ja intoa. Hän haluaa ottaa ja antaa. Aina, kun näemme, tulee iloinen ja kevyt mieli, Marjatta kuvailee partneriaan.

Älä anna sen nuupahtaa

Ikääntyvän naisen seksuaalisuus on länsimaisessa yhteiskunnassa yhä tabu. Siitä ei puhuta. Tai oikeastaan se on jotain, jota ei välttämättä ajatella olevan olemassa. Myös Marjatta allekirjoittaa käsityksen, vaikka asenteet ovat hänen mielestään murroksessa.

– Tämä on niin villiintynyttä tämä elämä nykyään! Uskon, että tulevaisuudessa asioista puhutaan ja asioita kokeillaan yhä vapaammin. Nuoret ovat jo huomattavasti avoimempia uusien asioiden suhteen, Marjatta sanoo.

Itse hän ei ole tohtinut suhteestaan ”kylillä pahemmin huudella”. Hän on kertonut seksisuhteestaan vain yhdelle ystävättärelleen. Kyse ei kuitenkaan ole kainoudesta.

– Kaverit saattaisivat tulla kateellisiksi, koska saan vapaasti myllertää nuoremman herran kanssa, Marjatta tokaisee.

Marjatalla on lähipiirissä ihmisiä, jotka kertovat seksielämänsä tyrehtyneen iän takia. Hänen mielestään seksihalujen tyrehtymisessä ei kuitenkaan ole kyse iästä. Sen sijaan siinä on kyse omasta asenteesta.

”Jokaisen kannattaa elää oman halunsa mukaan täysillä niin kauan kuin vain voi.”

– Seksuaalisuus on meissä kaikissa syntymästä asti. Elämää ei ole ilman sitä, eikä se katoa mihinkään pelkästään iän takia. Seksuaalisuus ei nuupahda, jos sen ei anna nuupahtaa.

Mitä nuupahtamisen estämiseksi voisi tehdä? Marjatalla on pari vinkkiä ikätovereilleen:

– Ole rohkea ja avarra omia asenteitasi. Ei se sen ihmeellisempää välttämättä ole. Minäkin olen ihan tavallinen ihminen, jonka kohdalle vain osui sopiva tyyppi, joka osoitti, että kaikkea voi kokeilla.

Kumppaninvaihdosta ”höyrähtämään” Marjatta ei ketään kehota. Myös parisuhteessa on mahdollista saada asiat toimimaan ihan uudella tavalla, jos kummaltakin löytyy mielestä avoimuutta.

– Tässä iässä kannattaa muistaa, ettei mikään kestä ikuisesti. Uudet muistot ja kokemukset ovat arvokkaita. Jokaisen kannattaa elää oman halunsa mukaan täysillä niin kauan kuin vain voi.

Lempi

Eiköhän asia ole niin, että moni ikääntyvä ei kiellä seksuaalisuuttaan eikä tyrmää tarpeitaan mutta kun se kumppani puuttuu. Joko niin, että esim. omalla puolisolla on sairautta, joka estää seksin tai sitten ollaan vain niin totuttu toinen toisiinsa ettei seksi enää kipinöi - joskus alunperinkään ei ole kipinöinyt. Halutaan kuitenkin olla lojaaleja ja elää toisen rinnalla muuten rakkautta jakaen. On paljon ihmisiä, miehiä ja naisia, joille seksi ei lopultakaan ole niin suuri juttu; enemmän painavat tutttuus, turvallisuus ja elämän ennakoitavuus. Silti hauskaa lukea näistä henkilöistä, joille erotiikka antaa sisältöä elämään ja ennen kaikkea kun ovat löytäneet samanhenkisen kumppanin. Siinä mielessä nykyiset mahdollisuudet kontakteihin ovat paljon paremmat kuin ikänään menneessä ajassa. 

usko mua!

Voi Marjatta! Kyllä olet ilmiselvästi tehnyt virheen, jota ei kannata tehdä: kaatanut yhden illan suhteen niskaan entisen aiemman traumat. Ei niin tehdä. ilmankos jäi yhden illan suhteeksi! Ekana iltana ei puhuta yhtään mitään aikaisemmista suhteista! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla