Kuvat
Shutterstock
Muista nauttia kahvikupposestasi – saatat samalla parantaa seksielämääsi.
Muista nauttia kahvikupposestasi – saatat samalla parantaa seksielämääsi.

Haaveiletko piirun verran intohimoisemmasta seksistä? Ratkaisu saattaa löytyä jostain ihan muualta kuin makuuhuoneesta.

Kolmen kimppaa, seksiä julkisella paikalla, rajusti hotellin ikkunalaudalla. Muun muassa tällaisista seksikokemuksista suomalaiset fantasioivat, kun kysyimme asiasta taannoin. 

Toisaalta hyvä seksielämä ei vaadi minkään erityisten fantasioiden toteuttamista, sanoo muun muassa erityistason seksuaaliterapeutti Armi Valkia. Joskus ihan tavallinen seksi on parasta. Arkiseen, pikaiseen ja tarpeen tyydyttävään Pirkka-seksiin ei tarvita kikkailuja, mutta se tuo silti valtavasti onnea elämään. 

Moni on silti ainakin joskus elämässään haaveillut vähän erityisemmästä seksistä. Sellaisesta, jossa on kipinää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Seksuaali- ja pariterapeutti Emily Jamea kirjoittaa Psychology Today -sivustolla kohtaavansa usein asiakkaita, jotka kaipaavat sinänsä ihan hyvään seksielämäänsä jotain lisää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Vaikka varoitan asiakkaita siitä, ettei Hollywoodin kuvaamaa seksiä kannata tavoitella, ymmärrän, mitä he tarkoittavat. He haluavat sen erityisen jutun, sen kipinän. He haluavat intohimoa, jota he tietävät pystyvänsä tuntemaan, mutta johon he eivät jostain syystä pääse käsiksi, Jamea kuvailee. 

Seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen on aiemmin todennut Me Naisille, että esimerkiksi seksin kalenterointi voi joissain parisuhteissa virkistää makuuhuone-elämää, mutta se ei usein ole kovin kestävä ratkaisu pitkällä aikajänteellä. Myös Emily Jamean mukaan erilaiset seksielämän piristysvinkit toimivat usein väliaikaisesti, mutta eivät aina johda sellaiseen seksielämään, josta parit haaveilevat.

– Luulin pitkään, että ”se jokin” on jokin energia, joka pareilla vain on tai ei ole, Jamea tunnustaa.

Nyt seuraa iloinen tiedotus kaikille niille, jotka haaveilevat saavansa seksiin sen kuuluisan kipinän: sitä voi harjoitella! 

Treenaa kolmea ominaisuutta = parempaa seksiä

Emily Jamea kertoo Psychology Todayssa johtamastaan tutkimuksesta, jonka tarkoitus oli selvittää, mistä tavallista parempi seksi koostuu.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten neljä tiettyä ominaisuutta vaikuttavat seksuaaliseen tyytyväisyyteen. Nämä neljä ominaisuutta ovat aistillisuus, uteliaisuus, mielikuvitus sekä parisuhteessa koettu kiintymys. Aistillisuudella tarkoitetaan aistikokemuksia, kuten tuntemuksia, ääniä ja tuoksuja. Aistillinen ihminen kokee tällaiset tuntemukset voimakkaina. 

Erityisesti tutkimuksella haluttiin selvittää, voisiko edellä mainittujen ominaisuuksien kokeminen makuuhuoneen ulkopuolella lisätä intohimoa myös petipuuhissa. 

Tutkittavilta kysyttiin sellaisia kysymyksiä kuin: 

  • Kun kävelet, kiinnitätkö huomiota kehosi liikkeisiin?
  • Ovatko unelmasi kiihottavia ja palkitsevia?
  • Hakeudutko aktiivisesti uusien kokemusten pariin?

Tutkimuksessa selvisi, että ihmiset, jotka ovat aistillisempia, uteliaampia ja mielikuvituksekkaampia olivat muita tyytyväisempiä seksielämäänsä, mutta vain silloin, jos heillä oli myös turvallinen kiintymyssuhde kumppaniinsa. 

Toisin sanoen: vaikka tutkittu henkilö sai korkeat pisteet aistillisuudesta, uteliaisuudesta ja hyvästä mielikuvituksesta, mutta hänellä oli huono parisuhde, ei seksielämäkään ollut hyvää. 

Jamean mukaan tutkimuslöydökset ovat jännittäviä kahdesta syystä.  Tutkimukset ovat aiemminkin osoittaneet, että seksityytyväisyys ja parisuhdetyytyväisyys kulkevat käsi kädessä.

– Se pitää myös tutkimuksemme valossa paikkansa: luotettava, huolehtivainen kumppani on todella tärkeä tekijä, hän sanoo.

– Mutta nyt selvisi, että voimme itse pyrkiä syventämään aistituntemuksiamme, olla uteliaampia ja harjoittaa mielikuvitusta epäseksuaalisessa mielessä, ja se voi johtaa nautinnollisempiin, intensiivisempiin seksikokemuksiin. 

On siis asioita, joita jokainen voi tehdä – oli sitten kumppania tai ei – parantaakseen tyytyväisyyttä seksin saralla, Jamea kirjoittaa. Jos haaveilee intohimoisemmasta seksistä, voi aloittaa arkisista asioista. 

– Opettele todella nauttimaan kahvikupillisesta ja pysähdy sen äärelle. Ilmoittaudu nettikurssille ja opettele jotain uutta. Opettele ajattelemaan luovasti. Tällaisia asioita arjessa harjoittelemalla voit tuoda intensiivisyyttä myös seksiin. 

Tutkimustulokset ovat lohdullisia etenkin pariskunnille, jotka ovat olleet pitkään yhdessä ja ehkä harmittelevat rutiininomaiseksi muuttunutta seksielämää. Intohimoa voi treenata missä elämän vaiheessa tahansa. 

Onko sinulla ja kumppanillasi hyvää seksiä ja takana pitkä parisuhde? Vastaa kyselyyn: 

Sisältö jatkuu mainoksen alla