Teemu Selänteen (kesk.) vaimo Sirpa Selänne on Sotshin olympialaisissa kannustamassa miestään. Kuva Reuters
Teemu Selänteen (kesk.) vaimo Sirpa Selänne on Sotshin olympialaisissa kannustamassa miestään. Kuva Reuters

– Olympialaiset eivät ole mikään seurustelu- tai lomanviettopaikka, kokenut jääkiekkovalmentaja Sakari Pietilä sanoo.

Suomen jääkiekkojoukkue kohtaa tänään (19.2.) Venäjän Sotshin olympialaisten puolivälierissä. Pelin panoksena on paikka mitalipeleihin.

Monella pelaajalla on kisoissa puoliso mukana, esimerkiksi Teemu Selänteen vaimo Sirpa Selänne ja Lauri Korpikosken tyttöystävä Janni Hussi ovat tukemassa miehiään. Ennen matsia puolisoiden tuesta ei kuitenkaan ole hyötyä, sillä Janni Hussi kertoi aamulla Radio Novan Enbuske & Linnanahde Crew'ssa, että pelaajat viettävät peliä edeltävän yön erillään vaimoistaan ja tyttöystävistään.

Kokenut jääkiekkovalmentaja Sakari Pietilä vahvistaa pelaajien selibaattisäännön.

– Se on ihan yleinen linja. Olympialaiset eivät ole seurustelu- tai lomanviettopaikka. Tässä ei ole mitään ihmeellistä, Pietilä sanoo.

Pietilä on kuullut, että esimerkiksi Italian jalkapallomaajoukkue on pantu MM-kisoissa jopa kolmen viikon selibaatille, muttei itse kannata pitkiä selibaattisääntöjä.

– Noin pitkät selibaatit ovat naurettavia!

"Selibaatin vaikutus yksilöllistä"

Seksologi Jukka Virtasen mukaan vakavasti otettavia tieteellisiä tutkimuksia siitä, onko selibaatista hyötyä ennen tärkeää urheilusuorisusta, ei ole tehty. Hän kuitenkin arvelee, että selibaatin vaikutus on hyvin yksilöllistä.

– Esimerkiksi entinen alppihiihtäjä ja kolminkertainen olympiavoittaja Alberto Tomba sanoi aikanaan, että hänen pitää harrastaa seksiä koko yö, jotta saisi itsensä parhaaseen terään kilpailuissa, Virtanen muistelee.

Virtasen mukaan seksin tai selibaatin vaikutukseen voi vaikuttaa myös seksin laatu.

– Jos seksi tuottaakin pettymyksiä tai eripuraa, sen vaikutus voi olla kielteinen. Mutta yleisesti en itse usko, että seksistä olisi mitään haittaakaan. Ehkä joukkuelajeissa selibaattisäännössä on kyse tasavertaisuuden ja ryhmädynamiikan säilyttämisestä joukkueessa, Virtanen arvelee.

Sakari Pietilä ennustaa, että Suomi häviää Venäjälle tänään 3–1, vaikka toivookin olevansa väärässä. Jos Pietilän ennustus toteutuu, lätkäpiireissä kannattaa harkita vakavasti, onko selibaattisääntö tarpeellinen. Jospa seksillä pärjäisikin paremmin!

Miesten jääkiekon puolivälieräottelut Venäjä-Suomi TV2:ssa klo 14.30.

Lue myös:

Onnea Pikkuleijonat! Kuinka monta Rasmusta ja Juusea Suomeen nyt syntyy?

Lue kaikki Sotshin olympialaisiin liittyvät jutut täältä.

Alastomuus on ok, aina tunnetta ei tarvita – ja kyllä ilmankin seksiä pärjää.

Oppia ikä kaikki – ja myös erilaiset parisuhdetilanteet. Kun kysyimme sinkuilta, mitä seksi sinkkuna on heille opettanut, erityisen tarkkanäköisiä vastauksia tuli keiltäpä muiltakaan kuin viisikymppisiltä naisilta. 

Näistä keski-ikäisten naisten seksiviisauksista voivat ottaa oppia nuoremmat ja mikseivät vanhemmatkin kansalaiset sukupuoleen katsomatta. 

 1. Minä riitän. ”Olen varmempi itsestäni ja arvostan itseäni.”
 2. Orgasmi kuuluu kaikille. ”Olen tullut itsekkäämmäksi. Toki huomioin myös kumppanini, mutta naisena oma orgasmini on minulle tärkeä asia, joka kumppanini pitää huomioida.”
 3. Eikä siihen tarvita toista ihmistä. ”Kun ei harrasta irtokappaleita, on onneksi olemassa leluja, videita ja omat kädet!”
 4. Seksistä saa nauttia. ”Seksi kuuluu jokaisen elämään. Nuorena olin paljon pidättyväisempi.”
 5. Aina ei tarvita rakkautta. ”Seksiä voi harrastaa ilman sen kummempaa kiintymyssuhdetta tai sitoutumista.”
 6. Kenelläkään ei ole oikeutta satuttaa minua. ”Olen oppinut itsestäni ja seksuaalisuudestani paljon. Minusta on tullut itsevarma ja rakastan omaa vartaloani niin paljon, etten anna toisten satuttaa sitä enää.”
 7. Ikä on vain plussaa. ”Seksi vain paranee iän myötä.”
 8. Ulkonäöstä ei tarvitse hermoilla. ”Jos mies haluaa ja homma laitetaan alkuun, ei hän todellakaan enää siinä vaiheessa välitä jostain vatsamakkarasta tai pömppömahasta. Täytyy osata nauttia!”
 9. Alastomuus on erittäin ok. ”Olen oppinut arvostamaan kehoani, olemaan häpeilemättä alasti sekä nauttimaan, antamaan ja vastaanottamaan.”
 10. Uskallan puhua seksistä. ”Voin tehdä mitä haluan ja uskallan kertoa sen kumppanilleni.”
 11. Kysyn, jos toinen ei uskalla. ”Jos toinen osapuoli ei ilmaise omia mieltymyksiä, täytyy itse kysyä, koska toista voi ujostuttaa puhua niistä asioista.”
 12. Ilmankin pärjää. ”Muut asiat ovat tällä hetkellä tärkeämpiä.”
 13. Hyviä seksikumppaneita on. ”Miehiä on moneen junaan, ja jos epäilet että sinussa on jotain vikaa, et ole vielä löytänyt sitä oikeaa.”

Pyöriikö alakerrassa aavikkopallot? Ei kuitenkaan. Immenkalvon umpeutuminenkin on silkkaa urbaanilegendaa.

Me Naiset kysyi hiljattain sinkuilta, kuinka usein he harrastavat seksiä. Vastaajista joka kuudes on petipuuhissa keskimäärin kerran tai kahdesti viikossa, ja joka viides muutaman kerran kuukaudessa. 35 prosenttia harrastaa seksiä kumppanin kanssa harvemmin kuin kerran kuukaudessa.

Jos seksiä on harvakseltaan, vaginakin saa olla ihan rauhassa. Mutta kun alakerrassa ei kuhise, voiko se vaikuttaa vaginan terveyteen? Mitä pimpsalle käy, jos sitä ei käytä seksin harrastamiseen?

Monet elävät siinä luulossa, että paikat kiristyvät, mitä vähemmän yhdyntää harrastaa.

Naistentautien erikoislääkäri Katriina Niemelä sanoo, että seksin puuttuminen ei itsessään muuta vaginan olemusta. Niin pitkään kuin naisen hormonitoiminta pysyy normaalina ja lantiopohjalihaksisto kunnossa, ei emättimessä tapahdu supistumisen kaltaisia muutoksia. Muutokset ilmenevät vasta vaihdevuosien alettua.

”Jos ei ole harrastanut seksiä pitkään aikaan, kannattaa aloittaa itsetyydytyksellä.”

– Kimmoisuus katoaa ja limakalvot voivat kuivua. Mutta jos vanhempana ei juurikaan ole seksielämää, niin vaivoja ei välttämättä edes huomaa, Niemelä sanoo.

Vaginan hyvinvoinnista huolehditaan samalla tavoin – oli seksiä tai ei. Paikat pestään lämpimällä vedellä, eikä hygieniatuotteille ole tarvetta. Kemikaaleilla kyllästettyjä pikkuhousunsuojia kannattaa välttää, ja öisin nukkua ilman mitään alaosaa.

Rakastelu voi silti sattua

Kysyimme aiemmin seksologi Marja Kihlströmiltä voiko emätin jopa muurautua umpeen ja immenkalvo kasvaa takaisin, mutta hänkin kumoaa väitteen pötypuheeksi. Huoltotoimenpiteiksi hän vinkkaa harrastamaan itsetyydytystä, jos muuta yhdyntää ei ole.

– Itsetyydytys ylläpitää lantiopohjan lihaksia ja pitää limakalvot hyvinä. Jos ei ole harrastanut seksiä pitkään aikaan, kannattaa aloittaa itsetyydytyksellä, Kihlstöm sanoo.

Seksi voikin sattua, jos sitä harrastaa pitkästä aikaa.

Tällöin kyse on juuri limakalvojen kuivuudesta, Niemelä selittää. Limakalvot voivat reagoida ”mekaaniseen ärsytykseen”. Naisen kosteuteen yhdyntätilanteessa vaikuttaa myös psyykkinen puoli: eli onko seksiin virittäydytty tarpeeksi hyvin. Sitä ei moni tule ajatelleeksi.

– Jos seksiä ei ole ollut pitkään aikaan, pelkkä jännitys voi estää limakalvojen kostumista ja sen vuoksi seksi tekee kipeää, Niemelä sanoo.

 Kun nainen on parisuhteessa, jossa seksiä on säännöllisesti, lantiopohjalihakset tottuvat säännölliseen yhdyntään.