Onko tämä aloite? Kuva: Shutterstock
Onko tämä aloite? Kuva: Shutterstock

Asia, joka kuulostaa pikkujutulta, mutta voi kasvaa jättiongelmaksi.

On hämyinen tunnelma. Istutaan sohvalla vierekkäin, telkkarissa ei mitään kiinnostavaa. Koko ilta aikaa. Tässä olisi nyt varmasti se kohta, jossa ehdotetaan seksiä... mutta kumpi sen tekee?

Tutkimusten mukaan useammin mies kuin nainen. Siihen viittaa myös Ilta-Sanomien seksikysely: 80 prosenttia miehistä kertoo tekevänsä itse aloitteen, naisista 63 prosenttia toteaa miehen olevan yleensä aloitteentekijä.

Haittaako se jotain? Tavallaan joo, koska kun asiaa on kysytty (esimerkiksi yhdysvaltalaisilta opiskelijamiehiltä), valtaosa heistä totesi, että heitä häiritsee olla aina aloitteentekijöitä. Vaihteeksi olisi mukavaa olla myös halun kohde.

Missä vika?

Perinteiset kulttuuriset jutut puhuvat tässä asiassa: miehiltä on aikain saatossa odotettu kovempia seksihaluja ja isompaa innokkuutta, ja naisten rooli on ollut passiivisempi. Nykyään naisetkaan eivät arvosta wanhan ajan seksiroolijakoa, mutta wanhat rooliodotukset voivat vielä vaikuttaa. Moni nainen tuntee, että hänen aloitteelleen ei löydy tarpeeksi isoa aikaikkunaa, kun mies on jo ehtinyt ehdottaa.

Jos suhteen dynamiikka muotoutuu sellaiseksi, että aloitteentekijä on aina nainen, ongelmakenttä on sama. Herää kysymys ”olenkohan tuon mielestä enää yhtään haluttava”. Nihkeää lisämaustetta tuovat kulttuuriset perinneodotukset siitä, että miehen kuuluu haluta enemmän seksiä kuin nainen: ”onko minussa jotain vikaa, kun tämä menee meillä näinpäin?”

Riippumatta siitä, onko se Raimo vai Pirkko, joka ehdottaa useammin, sama kaava voi alkaa ahdistaa. Lisäksi päätös harrastaa tai olla harrastamatta seksiä siirtyy pysyvästi toiselle osapuolelle: A ehdottaa, B vastaa kyllä tai ei => B ratkaisee, paljonko seksiä on. Kasassa on ongelman ainekset. Mitä tehdä?

Tässä ehdotuksia

1. Kysäisepä häneltä
Oletko tulkinnut aloitteen oikein? Kysy kumppaniltasi, tuntuuko hänestä siltä, että aloitteentekijä olet aina sinä. Toinen on saattanut mielestään jo tehdä aloitteen tulemalla sohvalle istumaan tai istumalla ihan lähelle. Ongelmaa ei kannata loihtia sinne, missä sitä ei ole. Jos taas ongelmia ilmenee, puhuminen on ainoa keino alkaa ratkoa niitä.

2. Kysy myös itseltäsi
Miksi haluat hänen tekevän aloitteen? Jos kyse on siitä, että haluaisit tuntea olosi halutummaksi, ongelma ei ehkä ratkea sillä, että ehdotusten dynamiikka vaihtuu. Tunnustele sisintäsi sen varalta, että suhteessa on isompia ongelmia kuin aloitteet seksiin.

3. Pitääkö haluta saman verran?
Pitemmässä parisuhteessa on harvinaista, että kumpikin on täsmälleen samanlaisissa tunnelmissa ja haluaa samalla hetkellä yhtä paljon seksiä. Jos näin on, onneksi olkoon. Jos ei, älä hätäänny: olette normaaleja, erillisiä ihmisyksilöitä. Tilanteet ja seksihalut vaihtelevat.

Lähteet: Psychology Today, Pattiknows.com

Lue myös:

Naisen halu syttyy viiveellä

Haluatko useammin seksiä? Heivaa taulukot ja tee näin

Näin saat naisen valitsemaan seksin voileipäkakun sijasta