Onko tämä aloite? Kuva: Shutterstock
Onko tämä aloite? Kuva: Shutterstock

Asia, joka kuulostaa pikkujutulta, mutta voi kasvaa jättiongelmaksi.

On hämyinen tunnelma. Istutaan sohvalla vierekkäin, telkkarissa ei mitään kiinnostavaa. Koko ilta aikaa. Tässä olisi nyt varmasti se kohta, jossa ehdotetaan seksiä... mutta kumpi sen tekee?

Tutkimusten mukaan useammin mies kuin nainen. Siihen viittaa myös Ilta-Sanomien seksikysely: 80 prosenttia miehistä kertoo tekevänsä itse aloitteen, naisista 63 prosenttia toteaa miehen olevan yleensä aloitteentekijä.

Haittaako se jotain? Tavallaan joo, koska kun asiaa on kysytty (esimerkiksi yhdysvaltalaisilta opiskelijamiehiltä), valtaosa heistä totesi, että heitä häiritsee olla aina aloitteentekijöitä. Vaihteeksi olisi mukavaa olla myös halun kohde.

Missä vika?

Perinteiset kulttuuriset jutut puhuvat tässä asiassa: miehiltä on aikain saatossa odotettu kovempia seksihaluja ja isompaa innokkuutta, ja naisten rooli on ollut passiivisempi. Nykyään naisetkaan eivät arvosta wanhan ajan seksiroolijakoa, mutta wanhat rooliodotukset voivat vielä vaikuttaa. Moni nainen tuntee, että hänen aloitteelleen ei löydy tarpeeksi isoa aikaikkunaa, kun mies on jo ehtinyt ehdottaa.

Jos suhteen dynamiikka muotoutuu sellaiseksi, että aloitteentekijä on aina nainen, ongelmakenttä on sama. Herää kysymys ”olenkohan tuon mielestä enää yhtään haluttava”. Nihkeää lisämaustetta tuovat kulttuuriset perinneodotukset siitä, että miehen kuuluu haluta enemmän seksiä kuin nainen: ”onko minussa jotain vikaa, kun tämä menee meillä näinpäin?”

Riippumatta siitä, onko se Raimo vai Pirkko, joka ehdottaa useammin, sama kaava voi alkaa ahdistaa. Lisäksi päätös harrastaa tai olla harrastamatta seksiä siirtyy pysyvästi toiselle osapuolelle: A ehdottaa, B vastaa kyllä tai ei => B ratkaisee, paljonko seksiä on. Kasassa on ongelman ainekset. Mitä tehdä?

Tässä ehdotuksia

1. Kysäisepä häneltä
Oletko tulkinnut aloitteen oikein? Kysy kumppaniltasi, tuntuuko hänestä siltä, että aloitteentekijä olet aina sinä. Toinen on saattanut mielestään jo tehdä aloitteen tulemalla sohvalle istumaan tai istumalla ihan lähelle. Ongelmaa ei kannata loihtia sinne, missä sitä ei ole. Jos taas ongelmia ilmenee, puhuminen on ainoa keino alkaa ratkoa niitä.

2. Kysy myös itseltäsi
Miksi haluat hänen tekevän aloitteen? Jos kyse on siitä, että haluaisit tuntea olosi halutummaksi, ongelma ei ehkä ratkea sillä, että ehdotusten dynamiikka vaihtuu. Tunnustele sisintäsi sen varalta, että suhteessa on isompia ongelmia kuin aloitteet seksiin.

3. Pitääkö haluta saman verran?
Pitemmässä parisuhteessa on harvinaista, että kumpikin on täsmälleen samanlaisissa tunnelmissa ja haluaa samalla hetkellä yhtä paljon seksiä. Jos näin on, onneksi olkoon. Jos ei, älä hätäänny: olette normaaleja, erillisiä ihmisyksilöitä. Tilanteet ja seksihalut vaihtelevat.

Lähteet: Psychology Today, Pattiknows.com

Lue myös:

Naisen halu syttyy viiveellä

Haluatko useammin seksiä? Heivaa taulukot ja tee näin

Näin saat naisen valitsemaan seksin voileipäkakun sijasta

Koolla on tutkijoiden mukaan todellakin väliä siinä, kuinka mieluusti mies käyttää kondomia.

Kaikki miehet eivät mielellään käyttäisi kondomia seksin aikana.

Syitä ja selityksiä tähän on lukuisia. Yksi sanoo, että kuminen ehkäisyväline vie nautinnon mennessään. Toinen puolestaan syyttää kondomia siitä, että se tuhoaa seksihetkestä kaiken tunnelman. Kolmas väittää, että penis on yksinkertaisesti niin iso, että kondomi kiristää sitä ihan liikaa.

Jotkut vihaavat kondomin käyttöä niin paljon, että ottavat sen salaa pois yhdynnän aikana. Seksikumppanille täysin törppöä tekoa kutsutaan englanniksi termillä stealthing. Voit lukea aiheesta lisää tämän linkin kautta.

Mutta mikä on yleisin syy sille, miksi miehet eivät välitä kondomeista?

Tutkijoiden mukaan se, että kondomit ovat monelle miehelle liian isoja.

Indianan yliopiston tutkimuksen mukaan valtaosa kondomeista on keskiverto penikselle pari senttiä liian suuria. Normaalikokoisen kondomin pituus on noin 17 senttiä. Tutkimusten mukaan penikset ovat puolestaan keskimäärin noin 13 senttiä pitkiä erektiossa.

– Kondomien alkuperäinen idea on se, että kumi on sopiva useimmille miehille. Loppuosan voi jättää rullalle, Debby Herbenick Indianan yliopistosta kertoo New York Timesin haastattelussa.

Liian suuret kondomit ovat kuitenkin monelle epämiellyttäviä. Jos kondomi on liian suuri, se saattaa liukua pois paikaltaan iso tai rullalle jäävä osuus saattaa jäädä epämiellyttävän pitkäksi, jolloin ehkäisyväline puristaa epämiellyttävästi.

Oikeankokoinen ehkäisyväline tekee ihmeitä

Tällä hetkellä markkinoilla on melko vähän erikokoisia kondomeja. MyONE-niminen yritys on yksi harvoista yrityisistä, joka myy kondomeja 60 eri koossa.

New York Timesin haastattelema yrityksen johtaja David Wedel kertoo, että heidän tuotteidensa on tarkoitus taata, ettei kondomi liu’u seksin aikana pois tai aiheuta muita epämiellyttäviä tuntemuksia.

Lisäksi erikokoisten kondomien on tarkoitus vähentää miesten kokemia epävarmuuden tunteita siitä, ettei heidän peniksensä täytä kondomin kokoa. Hänen mukaansa kondomien nimeäminen ”pieneksi”, ”suureksi” tai ”normaaliksi” voi olla kova kolaus itsetunnolle.

– Jos ostaa pieneksi nimetyn kondomin ja se on edelleen liian suuri, kokemus voi olla todella kammottava, hän kertoo.

Aivokuvat paljastavat, että orgasmi saa myös yläpään käymään kuumana.

”Ehkä sitä tunnetta voisi verrata siihen, kun on kutittanut vaikka selkää ihan kamalasti ja lopulta joku rapsuttaa. Vähän samanlainen helpotuksen tunne siitä tulee.”

Muun muassa tällaisen kuvauksen saimme, kun pyysimme naisia kertomaan, miltä orgasmi oikeasti tuntuu. Fyysiset tuntemukset ovatkin aika selkeät, sillä mukavia väristyksiähän se loppuhuipennus tarjoaa. 

Entä mitä tapahtuu korvien välissä?

Tutkijat ovat pitkään arvelleet, että orgasmin hetkellä mieli ikään kuin tyhjenee ja ajattelu lakkaa. Velvollisuudet unohtuvat, kerrankin. Jatkuva multitaskaaminen jää edes toviksi. Ilmiötä on selitetty esimerkiksi sillä, että evoluution tuloksena ihminen laittaa lisääntymisen kaikkien muiden asioiden edelle.

Mutta kuulostaahan se vähän älyttömältä. Miten niin aivot voisi muka kytkeä off-asentoon hipelöimällä vähän alapäätä?

Nyt tutkijat ovatkin selvittäneet, mitä naisten aivoissa todella tapahtuu orgasmin hetkellä. Sitä varten he kuvasivat kymmenen naisen aivoja, kun nämä saivat orgasmeja sekä itsetyydytyksessä että kumppanin kanssa. Tuoreen tutkimuksen julkaisi Journal of Sexual Medicine. Siitä kirjoittaa esimerkiksi Newsweek verkkosivuillaan.

Kävi ilmi, että naisten aivojen aktiivisuus lisääntyi ennen orgasmia ja oli hekuman hetkellä huipussaan. Eniten aktiivisuutta näkyi aivojen alueilla, jotka vastasivat aisteista, motorisista taidosta. Vipinää näkyi myös aivojen tunne- ja palkitsemiskeskuksissa. Orgasmi onkin siis varsinainen moniajon taidonnäyte, ja aivojen aktiivisuus lähtee laskuun vasta sen jälkeen.

Tutkimuksessa saatiin vahvistusta myös aiemmille löydöksille, joiden mukaan orgasmi vähentää naisten tuntemaa kipua. New Scientist -lehden mukaan aktiivisuus lisääntyi myös aivojen alueella, joka säätelee kipua lievittävän serotoniinin tuotantoa.