Parempaa seksiä on todennäköisesti luvassa silloin, kun intohimoa riittää makuuhuoneen ulkopuolellekin. Kuva: Shutterstock
Parempaa seksiä on todennäköisesti luvassa silloin, kun intohimoa riittää makuuhuoneen ulkopuolellekin. Kuva: Shutterstock

Intohimo on tärkeä osa seksiä, mutta intohimoinen voi myös olla eri tavoin.

Kun mietit hetken seksielämääsi, mitä tulee mieleen? Intensiivistä ja kiihkeää seksiä ympäri kämppää, vai levollisempia mielikuvia suukottelusta ja rakastelua kaikessa rauhassa silloin, kun molemmista tuntuu siltä? Molemmat tavat ilmaista seksuaalisuutta ovat tietenkin mahtavia, mutta suhtautuminen seksiin voi myös kertoa siitä, kuinka tyytyväinen omaan seksielämäänsä on.

Lue myös: Naiset kertovat, millaista on hyvä seksi: ”Häpeilemätöntä, estotonta, itsensä ja toisen todellista kohtaamista”

Yllättävää kyllä, intensiivinen tai lähes pakkomielteinen intohimo seksiin voi kertoa tyytymättömyydestä omaan seksielämään, kertoo Refinery29-sivusto uudesta laajasta tutkimuksesta. Pakkomielteinen intohimo tarkoittaa seksin harrastamista lähinnä seksuaalisen tyydytyksen saamiseksi. Vaikka intohimoa löytyy vaikka muille jakaa ja seksi voi olla hyvinkin jännittävää, se kattaa vain yhden tarpeen täyttymisen. Jotain tuntuu ehkä puuttuvan.

Koko suhde yhtä esileikkiä

Harmonisempi lähestymistapa seksiin voi tutkimuksen mukaan kertoa siitä, että oma seksielämä tuntuu huippuhyvältä ja siihen on hyvin tyytyväinen. Intohimoa riittää ja meno voi välillä olla villiä, mutta seksuaalisuus ei rajoitu ainoastaan seksiin, vaan se laajenee muihin elämän osa-alueisiin. Seksistä tulee nautittavampaa, kun molemmat tuntevat olonsa halutuksi myös silloin, kun ei olla vällyjen välissä.

Suhteen voi tällöin ajatella olevan ikään kuin jatkuvaa esileikkiä, joka alkaa jokaisen orgasmin jälkeen. Näin asian ilmaisee psykoterapeutti Esther Perel, joka on puhunut muun muassa siitä, miten säilyttää intohimo pitkässä parisuhteessa. Kun esileikki ei ole vain parin minuutin välttämättömyys ennen itse aktia, vaan intohimoa löytää monista arjen pikkuasioista, pysyy seksielämäkin vilkkaana ja miellyttävänä.

Tutkimuksen mukaan tasapainoinen intohimo parisuhteessa tuottaa parempaa seksiä. Pidemmällä aikavälillä se voi johtaa myös onnellisempaan parisuhteeseen.

Seksi voi olla todella hyvää riippumatta siitä, kuuluuko siihen kiihkeää intohimoa vai harmonisempaa halujen tasapainoa. Tutkimuksessa kuitenkin huomattiin, että tasapainoinen intohimo parisuhteen eri osa-alueilla takasi varmemmin tyytyväisyyden sekä seksiin että suhteeseen.

 Nyt vietetään lantionpohjalokakuuta! Vaikka lantionpohjan ”ilolihakset” ovat piilossa, niiden hyvinvoinnista on paljon hyötyä naiselle.

Lantiopohjan lihasten kuntouttaminen on harjoittelua, jonka monet naiset helposti laiminlyövät. Nehän ovat piilossa, tarvitseeko niitä nyt edes mihinkään, joku saattaa ajatella.

Vaan tiesitkö, että vaginaa voi ja kannattaa treenata samoilla metodeilla kuin esimerkiksi hauista? Lajia kutsutaan vaginapainonnostoksi, joka tarkoittaa eri painoisten ja muotoisten geishakuulien nostamista lantiopohjan lihaksilla. 

Naisten fysioterapeutti Sari Vannas kertoo, että vaginan painonnostotreeni aloitetaan isoista ja kevyistä kuulista. Lihasvoiman kehittyessä edetään pieniin, suipon mallisiin ja painavampiin kuuliin. 

”Suipompi, tamppoonin mallinen kuula on haastavampi jo muodon vuoksi.”

– Vaginapainonnostossa lienee sama idea kuin hauistreenissä, eli painoja lisätään voiman lisääntyessä. Suipompi, tamppoonin mallinen kuula on haastavampi jo muodon vuoksi, Vannas kertoo.

Muun muassa Rosa Meriläinen kertoi Me Naisille treenaavansa tietoisesti lantionpohjan lihaksiaan painoilla.

– Treenaan vaginapainonnostoa ja nostan esimerkiksi ketsuppipulloa. Olen opiskellut asiaa netistä, Rosa kertoo.

Voimaa orgasmeihin

Rosa Meriläinen kertoo, että vaginapainonnoston ansiosta hän on oppinut olemaan paremmin läsnä omassa kehossaan.

– Pystyn saamaan orgasmin ajatuksen voimalla sekunneissa. Olen saanut orgasmin myös suudellessa. Pystyn säätelemään sen kestoa ja pitkittämään sitä, Meriläinen kertoo.

Ja treenistä on todella hyötyä – myös Vannaksen mukaan. Kun lantionpohjassa on voimaa, tuntoakin on enemmän. Kun lihakset supistelevat, orgasmit on voimakkaampia ja seksi paranee. Heterosuhteessa iloa saa myös kumppani.

”Korsettialueen kuntouttaminen auttaa vatsalihasten erkaumaan ja pömppömahaan.”

– Treenatut lantionpohjanlihakset tuntuvat hyvältä yhdynnässä myös miehelle, kun emätin supistelee ja puristaa penistä, Vannas kertoo.

Lantionpohja on osa naisen niin kutsuttua korsettialuetta. Sen kuntouttaminen auttaa lisäksi vatsalihasten erkaumaan ja pömppömahaan. Treeni auttaa myös ryhtiin ja selkäkipuihin. 

Lantionpohjan lihaskuntotreeniä voi tehdä hyvin ilman painojakin.

– Voimaharjoittelua suositellaan erityisesti synnyttäneille naisille. Synnyttäneiden naisten pitäisi aloittaa heti synnytyksen jälkeen ensimmäiset supisteluharjoitukset tunnustellen ja ilman lisäpainoja.

Vaginaakin voi vaivata ylikunto

Painonnostoharjoittelua aloittaessa on syytä olla varovainen, sillä liiallisessa jumppaamisessa on aina riskinsä.

 Jos lantionpohjan lihaksia harjoittaa liikaa, ne voivat mennä jumiin kuten muutkin lihakset.

– Kun lantionpohjalihakset menevät ylijännitystilaan, niistä tulee riesa – tila on kivulias, se voi vaikeuttaa seksiä ja  aiheuttaa virtsankarkailua, Vannas kertoo.

”Jos unohtaa kuulan vaginaan, lihakset voivat mennä nopeastikin kramppiin.”

Jos kyse on voimaharjoittelusta kuulilla, on tärkeää myös rentouttaa lihaksia.

– Harjoitusajat ovat aluksi vain muutamia minuutteja. Jos unohtaa kuulan vaginaan, lihakset voivat mennä nopeasti kramppiin. 

Vannas muistuttaa, että lantiopohjan lihaksia treenatessa ei pidä harjoitella pelkkää kestävyyttä, vaan myös nopeutta ja maksimivoimaa. Vaginapainonnosto kehittää erityisesti kestävyyttä. 

– Vaginapainonnoston mieltäisin helpoksi tavaksi harjoittaa lihaksia. Siihen ei tarvitse varata omaa aikaa, vaan harjoittelua voi tehdä missä vaan, esimerkiksi kotihommia tehdessä, Vannas sanoo.

Kuula kehiin ja jumpalle siis!

Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku, tietää seksuaalisesti älykäs tyyppi.

Millainen ihminen on oikeasti viisas? Filosofi Markus Neuvonen kiteytti kysymykseen hiljattain loistavan vastauksen Helsingin Sanomien haastattelussa. Hän totesi, että viisas ihminen on kärsivällinen, pystyy ajattelemaan asioita toisten näkökulmasta ja suhtautuu maailmaan uteliaasti.

Mutta entäs millainen tyyppi on seksuaalisesti älykäs?

No, oikeastaan ihan samanlainen.

Seksuaalinen älykkyys on amerikkalaistutkijoiden kehittelemällä termi, jolla tarkoittaa ihmisen henkisiä, sosiaalisia ja fyysisiä tietoja sekä taitoja, jotka liittyvät seksiin. Tutkijoiden mukaan seksuaalisesti älykäs tyyppi on sinut oman kehonsa kanssa ja ymmärtää, että jokainen ihminen on seksuaalisesti erilainen. Hän on petipuuhissa kärsivällinen, huomaavainen ja valmis kokeilemaan jotain uutta.

Löytyykö sinulta seksuaalista älykkyyttä? Tee testi ja tiedä.

Lähteet: Ester Perel: Mating in Captivity – Unlocking Erotic Intelligence, Sheree Conrad ja Michalel Millburn: Sexual Intelligence, Men’s Health, Kauneus ja Terveys