Hiukan entistä parempi seksielämä voi olla yhden silmiä avaavan vinkin päässä. Kuva: Shutterstock
Hiukan entistä parempi seksielämä voi olla yhden silmiä avaavan vinkin päässä. Kuva: Shutterstock

Kaipaatko potkua sooloseksiin tai lisää lämpöä ruuhkavuosiin? Jatka lukemista.

Seksuaalisuus on sen verran moniulotteinen elämänalue, ettei seksielämä välttämättä nouse uusiin sfääreihin yksinkertaisella kikka kolmosella. Joskus asiantuntijan näkemys tai samassa tilanteessa olleen ihmisen kokemus voi kuitenkin avata silmiä. Siksi kokosimme 10 seksielämään liittyvää toivetta ja neuvot, joiden avulla toive voi toteutua.

Haluaisin...

Saada orgasmeja myös kumppanini kanssa.

Orgasmin puutteessa ei välttämättä ole kyse kumppanin taitojen puutteesta. Erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström on neuvonut, että ennen kumppanin tekniikoiden pohtimista kannattaa kiinnittää huomiota näihin asioihin:

 1. Orgasmin saamisessa tärkeintä on, että kokee itse asian tärkeäksi, eikä unohdu epäitsekkyyteen.
 2. Jos ei pidä itseään kauniina ja haluttavana, nauttiminen ei välttämättä onnistu.
 3. Lauetakseen täytyy pystyä päästämään irti kontrollista.

Piristää väsähtänyttä seksielämää parisuhteessa.

Testatkaa simppeliä seitsemän päivän seksihaastetta tai seksuaaliterapeutin laatimaa kuuden viikon ohjelmaa.

Lue myös: Nuupahtanut seksielämä kuntoon kahdessa viikossa! Lue Saaran ja Esan seksipäiväkirja

Saada voimakkaampia orgasmeja.

Nautintoa voi kasvattaa pitkittämällä orgasmia, eli laskemalla tietoisesti kierroksia ennen laukeamista. Erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskasen mukaan hengitteleminen, pysähtyminen tai asennon vaihtaminen voi auttaa vähentämään kiihottumista sen verran, että orgasmi pitkittyy. Neuvo toimii niin yksin kuin kumppanin kanssakin.

Kun kysyimme Me Naisten lukijoilta hyviksi todettuja vinkkejä voimakkaampiin orgasmeihin, esiin nousivat apuvälineet ja mielikuvitus.

Oppia puhumaan seksistä luontevasti.

Keneltä tahansa kysyykin, puhumista pidetään yleensä patenttiratkaisuna seksi- ja rakkauspulmiin. Mutta mikä neuvoksi, jos ajatuskin seksistä puhumisesta saa suun kuivumaan Saharaksi? Oma rakas ei seksuaaliterapeutti Anna Kolsterin mukaan välttämättä ole se ihminen, jonka kanssa seksistä jutustelu kannattaa aloittaa. Seksuaaliterapeutti tai ystävä voi olla paineettomampi juttukaveri.

Kun kumppanin kanssa puhumiseen päästään, Kolster neuvoo lähestymään seksiin liittyviä aiheita positiivisesti ja varomaan loukkaamasta kumppanin tunteita.

Löytää uutta potkua sooloseksiin.

Piristäisivätkö seksivalmentajan laatimat masturbointitekniikat, lukijoiden hyviksi havaitsemat itsetyydytysvinkit tai vibraattoritestin tulokset?

Lue myös: Käytin vibraattoria 2 viikon ajan – moni yllättävä asia elämässäni muuttui

Päästä eroon orgasmien teeskentelemisestä.

Hups. Tuliko feikattua orgasmi hyvässä tarkoituksessa? Jos oikean orgasmin saavuttaminen ja teeskentelyn lopettaminen kiinnostaa, kliinisen seksologin Tarja Sandbergin vinkit voivat olla avuksi: keskity, rentoudu ja päästä irti kontrollista.

Jos pelkäät kumppanin tunteiden loukkaamista, Sandberg kehottaa lukemaan seksiin liittyvän kirjan tai artikkelin, kertomaan siitä kumppanille ja ehdottamaan, että kokeilisitte jotakin uutta tapaa harrastaa seksiä. Silloin tuntuu luonnolliselta, että orgasmia joutuu hieman hakemaan.

Kokeilla kolmen kimppaa.

Ryhmäseksi voi olla upea kokemus tai katastrofi. Jotta jälkimmäinen tilanne vältetään, kaikkien osapuolten pitää olla kiinnostuneita toisistaan, turvasana on hyvä olla mietittynä ja alkoholia on syytä ottaa hillitysti, jos ollenkaan. Kimppakivaa kokeilleiden mukaan on myös hyvä varautua siihen, että kokeilu herättää yllättäviä tunteita ja että kaikille ei riitä tekemistä koko ajaksi.

Päästä yli petetyksi tulemisesta.

On tavallista, että uskottomuudesta yli pääseminen vie runsaasti aikaa, eikä seksi maistu ollenkaan tai ainakaan samalta. Kun pahimmasta vaiheesta on selvitty, kannattaa Elina Tanskasen mukaan pohtia, voiko uskottomuudella rikottua parisuhdesopimusta uusia tai päivittää. Jos parin seksuaaliset halut ja mieltymykset ovat kovin erilaiset, avoin suhde saattaa olla ratkaisu.

Lue myös: Parisuhde paremmaksi! Rakkaussopimukseen kirjataan kotityöt, seksi, raha-asiat ja erityistoiveet

Päästä eroon seksiin liittyvästä jännittämisestä.

Kaikenikäiset jännittävät seksiä erityisesti uuden kumppanin kanssa, seksuaaliterapeutti Oona Turunen lohduttaa. Turusen mukaan paras keino jännityksen lievittämiseen on kumppanin kanssa puhuminen. Sekin on hyvä muistaa, ettei seksiin tai varsinkaan yhdyntään pitäisi olla tulipalokiire.

Ehtiä ja jaksaa harrastaa seksiä ruuhkavuosina.

Vaikea tehtävä, muttei mahdoton. Pienten lasten äidin testatut ja toimiviksi havaitut vinkit sisältävät muun muassa saunan lämmitystä ja kuiskuttelua. Parikymmentä vuotta parisuhteessa ollut perheenäiti taas vähensi työntekoa, alkoi lukea eroottista kirjallisuutta ja sanoi lapsille, ettei äidin ja isän makuuhuoneeseen tulla koputtamatta.

Mihin muuhun seksiin liittyvään asiaan kaipaisit vinkkejä? Kerro kommenteissa!

Alastomuus on ok, aina tunnetta ei tarvita – ja kyllä ilmankin seksiä pärjää.

Oppia ikä kaikki – ja myös erilaiset parisuhdetilanteet. Kun kysyimme sinkuilta, mitä seksi sinkkuna on heille opettanut, erityisen tarkkanäköisiä vastauksia tuli keiltäpä muiltakaan kuin viisikymppisiltä naisilta. 

Näistä keski-ikäisten naisten seksiviisauksista voivat ottaa oppia nuoremmat ja mikseivät vanhemmatkin kansalaiset sukupuoleen katsomatta. 

 1. Minä riitän. ”Olen varmempi itsestäni ja arvostan itseäni.”
 2. Orgasmi kuuluu kaikille. ”Olen tullut itsekkäämmäksi. Toki huomioin myös kumppanini, mutta naisena oma orgasmini on minulle tärkeä asia, joka kumppanini pitää huomioida.”
 3. Eikä siihen tarvita toista ihmistä. ”Kun ei harrasta irtokappaleita, on onneksi olemassa leluja, videita ja omat kädet!”
 4. Seksistä saa nauttia. ”Seksi kuuluu jokaisen elämään. Nuorena olin paljon pidättyväisempi.”
 5. Aina ei tarvita rakkautta. ”Seksiä voi harrastaa ilman sen kummempaa kiintymyssuhdetta tai sitoutumista.”
 6. Kenelläkään ei ole oikeutta satuttaa minua. ”Olen oppinut itsestäni ja seksuaalisuudestani paljon. Minusta on tullut itsevarma ja rakastan omaa vartaloani niin paljon, etten anna toisten satuttaa sitä enää.”
 7. Ikä on vain plussaa. ”Seksi vain paranee iän myötä.”
 8. Ulkonäöstä ei tarvitse hermoilla. ”Jos mies haluaa ja homma laitetaan alkuun, ei hän todellakaan enää siinä vaiheessa välitä jostain vatsamakkarasta tai pömppömahasta. Täytyy osata nauttia!”
 9. Alastomuus on erittäin ok. ”Olen oppinut arvostamaan kehoani, olemaan häpeilemättä alasti sekä nauttimaan, antamaan ja vastaanottamaan.”
 10. Uskallan puhua seksistä. ”Voin tehdä mitä haluan ja uskallan kertoa sen kumppanilleni.”
 11. Kysyn, jos toinen ei uskalla. ”Jos toinen osapuoli ei ilmaise omia mieltymyksiä, täytyy itse kysyä, koska toista voi ujostuttaa puhua niistä asioista.”
 12. Ilmankin pärjää. ”Muut asiat ovat tällä hetkellä tärkeämpiä.”
 13. Hyviä seksikumppaneita on. ”Miehiä on moneen junaan, ja jos epäilet että sinussa on jotain vikaa, et ole vielä löytänyt sitä oikeaa.”

Pyöriikö alakerrassa aavikkopallot? Ei kuitenkaan. Immenkalvon umpeutuminenkin on silkkaa urbaanilegendaa.

Me Naiset kysyi hiljattain sinkuilta, kuinka usein he harrastavat seksiä. Vastaajista joka kuudes on petipuuhissa keskimäärin kerran tai kahdesti viikossa, ja joka viides muutaman kerran kuukaudessa. 35 prosenttia harrastaa seksiä kumppanin kanssa harvemmin kuin kerran kuukaudessa.

Jos seksiä on harvakseltaan, vaginakin saa olla ihan rauhassa. Mutta kun alakerrassa ei kuhise, voiko se vaikuttaa vaginan terveyteen? Mitä pimpsalle käy, jos sitä ei käytä seksin harrastamiseen?

Monet elävät siinä luulossa, että paikat kiristyvät, mitä vähemmän yhdyntää harrastaa.

Naistentautien erikoislääkäri Katriina Niemelä sanoo, että seksin puuttuminen ei itsessään muuta vaginan olemusta. Niin pitkään kuin naisen hormonitoiminta pysyy normaalina ja lantiopohjalihaksisto kunnossa, ei emättimessä tapahdu supistumisen kaltaisia muutoksia. Muutokset ilmenevät vasta vaihdevuosien alettua.

”Jos ei ole harrastanut seksiä pitkään aikaan, kannattaa aloittaa itsetyydytyksellä.”

– Kimmoisuus katoaa ja limakalvot voivat kuivua. Mutta jos vanhempana ei juurikaan ole seksielämää, niin vaivoja ei välttämättä edes huomaa, Niemelä sanoo.

Vaginan hyvinvoinnista huolehditaan samalla tavoin – oli seksiä tai ei. Paikat pestään lämpimällä vedellä, eikä hygieniatuotteille ole tarvetta. Kemikaaleilla kyllästettyjä pikkuhousunsuojia kannattaa välttää, ja öisin nukkua ilman mitään alaosaa.

Rakastelu voi silti sattua

Kysyimme aiemmin seksologi Marja Kihlströmiltä voiko emätin jopa muurautua umpeen ja immenkalvo kasvaa takaisin, mutta hänkin kumoaa väitteen pötypuheeksi. Huoltotoimenpiteiksi hän vinkkaa harrastamaan itsetyydytystä, jos muuta yhdyntää ei ole.

– Itsetyydytys ylläpitää lantiopohjan lihaksia ja pitää limakalvot hyvinä. Jos ei ole harrastanut seksiä pitkään aikaan, kannattaa aloittaa itsetyydytyksellä, Kihlstöm sanoo.

Seksi voikin sattua, jos sitä harrastaa pitkästä aikaa.

Tällöin kyse on juuri limakalvojen kuivuudesta, Niemelä selittää. Limakalvot voivat reagoida ”mekaaniseen ärsytykseen”. Naisen kosteuteen yhdyntätilanteessa vaikuttaa myös psyykkinen puoli: eli onko seksiin virittäydytty tarpeeksi hyvin. Sitä ei moni tule ajatelleeksi.

– Jos seksiä ei ole ollut pitkään aikaan, pelkkä jännitys voi estää limakalvojen kostumista ja sen vuoksi seksi tekee kipeää, Niemelä sanoo.

 Kun nainen on parisuhteessa, jossa seksiä on säännöllisesti, lantiopohjalihakset tottuvat säännölliseen yhdyntään.