Miksi tyytyä perinteiseen orgasmiin?

Nänniorgasmi

”Nänniorgasmi voi olla nautinnollisempi ja paljon pidempi kuin yhdynnässä saavutettu orgasmi. Itse voisin ”tyytyä” ennemminkin vartin kestävään nänniorgasmiin.” Näin kuvailee 35-vuotias nainen Iso O – Matkaopas huipulle -kirjassa (Kosmos). Kirjan on kirjoittanut erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström, joka pitää Menaiset.fi:ssä Puhu muru -blogia.

Kihlström selittää kirjassa, että joillakin naisilla rinnat ovat hyvin erogeeniset. Siksi niiden hyväily voi aiheuttaa nautinnon tunteita myös klitoriksessa. Nänniorgasmin lisäksi Kihlström kertoo kirjassa, millaisia ovat ASMR-, kipu- ja uniorgasmit sekä ehdollistettu orgasmi.

ASMR-orgasmi

ASMR-kokemus eli autonomous sensory meridian response tarkoittaa sitä, että jokin ääni aiheuttavat nautintoa – esimerkiksi kihelmöintiä ja kylmiä väreitä. Monia se myös kiihottaa. ASMR-orgasmi on usein myös rentouttava ja rauhoittava kokemus. 

Lue lisää ASMR-orgasmista täältä:


Kipuorgasmi

Kipuorgasmi tarkoittaa tietysti sitä, että nauttii kivusta seksin aikana. Eräs 30-vuotias nainen kuvailee Iso O -kirjassa nautintoa näin:

”Nautin kivusta silloin kun sitä rakennetaan hiljalleen, tasaiseen tahtiin huipulle kiiveten. Yleensä tämä tapahuu siten, että sadisti-kumppanini piiskaa miua erilaisilla piiskoilla, hiljalleen siirtyen kevyemmistä raskaampiin ja hellemmistä lyönneistä voimakkaampiin. Se on vähän kuin aalto, jonka päälle on surffaamassa. Joskus se on kuin iso hyökyaalto, jonka päälle päästessään loppu ei tunnu enää kivulta, vaan jokainen piiskan osuminen ihoon tuntuu kuin silkkiseltä silitykseltä. Keho ei enää reagoi näkyvästi ulospäin, sillä se on sulanut yhdeksi nautinnon kokemukseksi, jossa häviää aika, paikka ja ylipäätään kaikki nautinnon ulkopuolinen.”


Ehdollistettu orgasmi

30-vuotias nainen kuvailee Iso O -kirjassa omia ehdollistettuja orgasmejaan, joita hän sai ”isäntänsä” kanssa. Alkuaikoina ne olivat hänestä mahtavia.

”Valtasuhteen alkuaikoina kaikki oli jännää ja alkuhuuman aivokemiat voimakkaita. Isäntä alkoi hallita orgasmejani, kiusasi sessioissa tuntikaupalla eikä antanut lupaa laueta. Kiihotti, kidutti, leikitteli, vietteli uudestaan, tuotti nautintoa eikä vieläkään antanut lupaa laueta, vaikka sitä anelin. Hän ei antanut lupaa laueta, kunnes alkoi laskea kymmenestä alaspäin. Nollan kohdalla oli lupa päästää irti. Millä voimalla ja varmuudella orgasmi silloin aina räjähtikään!”

Uniorgasmi

Uniorgasmin voi saada niin päivä- kuin yöunilla. Joillakin ne voivat olla voimakkaampia kuin valveilla saadut orgasmit. 

– Usein unessa olemme täysin vapaita kaikista estoista, jolloin orgasmin tiellä ei ole mitään valveilla mielessä pyöriviä asioita. Unissa voi myös olla kenen kanssa vain ja kokeilla villeimpiäkin juttuja, Kihlström selittää kirjassa.

Tutkimusten mukaan vain harva seksitön suhde on onnellinen. Mutta on niitäkin, jotka ovat ihan tyytyväisiä suhteeseensa seksittömyydestä huolimatta.

”On hyvin vähän seksittömiä suhteita, jotka ovat onnellisia.” Näin on väittänyt tutkimusprofessori Osmo Kontula. Ja samaan viittaa myös Me Naisten lukijoiden kertomukset, joita keräsimme hiljattain. Suurin osa seksittömässä suhteessa elävistä kertoi olevansa tyytymätön parisuhteeseensa. Mutta on niitäkin, joita seksitön suhde ei haittaa – tai ainakin se harmittaa heitä vain harvoin.

”En saa edes ajatuksen tasolla mielihyvää seksistä.”

Nimimerkki PP, 26, on elänyt viimeisen vuoden seksittömässä suhteessa. Aluksi PP:tä harmitti seksitön suhde, mutta ei enää.

– Vauvamme on viisi kuukautta. Kroppani ei tunnu omalta, joten en saa edes ajatuksen tasolla mielihyvää seksistä, saati sitten käytännössä. Aluksi oli hankalaa, mutta nykyään osaan suhtautua paremmin, PP kertoo.

PP:n parisuhteeseen seksittömyys on vaikuttanut myös niin, että hänellä ja kumppanilla on ollut läheisyyttä enemmän.

Ei jaksa enää

Nimimerkki Kipinä, 44, on ollut parisuhteessa saman ihmisen kanssa 25 vuotta. Niistä viimeiset viisi vuotta ovat olleet seksittömiä.

– Kumpikaan ei vain enää jaksa. Nukumme eri sängyissä. Halaamme satunnaisesti, mutta emme koskaan suutele, Kipinä kertoo.

Kipinää harmittaa vain harvoin, että suhde on seksitön.

”Joskus vitsailemme seksittömyydestä.”

– Ehkä seksuaalinen kipinä ja halu ovat vain hävinneet minusta. Parisuhteeseemme seksittömyys ei vaikuta, koska pystymme puhumaan asiasta. Joskus vitsailemmekin siitä.

Sari, 51, kertoi aikaisemmin Me Naisten jutussa, että hän alkoi nauttia seksistä kunnolla vasta keski-iässä. Myös viisikymppinen Minna löysi seksuaalisuutensa kunnolla vasta 45-vuotiaana itsetyydytyksen ja pornon avulla.

Kipinällä on toisenlaisia kokemuksia.

– Minusta seksi oli parasta parikymppisenä. Kroppa ja itsevarmuus olivat parhaimmillaan. Jos nyt vielä pitäisi seksitellä, niin haluaisin sen olevan hellää ja aikuismaista, Kipinä miettii.

Onnellisempi ilman

Kuusikymppinen Marjaana oli naimisissa 18 vuotta, joista kymmenen oli seksittömiä. 

– Seksittömyys ei häirinnyt minua. En halunnut seksiä enkä tuntenut mitään – seksi tuntui yököttävältä. Olen onnellisempi ilman seksiä, Marjaana kertoo.

”Vasta, kun tunnen oloni hyväksi useammalla elämänalueella, voi olla mahdollisuus, että seksi tulee mieleen.”

Myös nimimerkki Zchinan, 52, parisuhde on jo ohi. Seksi ei ole ikinä ollut hänelle ensisijaista.

– Seksi ei kuulu prioriteetteihini. Vasta sitten, kun tunnen oloni hyväksi useammalla elämänalueella, voi olla mahdollisuus, että seksi tulee mieleen, Zchina kertoo.

Jälkikäteen Zchina on ajatellut, että hänen ja ex-kumppanin olisi kannattanut puhua seksistä – ja seksittömyydestä – enemmän.

– Puhumattomuus etäännytti. Lisäksi meidän olisi pitänyt antaa molemmille tasapuolisesti puheenvuoro. Odotimme selvästi eri asioita, joten odotuksista olisi pitänyt puhua enemmän.

Rakkautta riitää, vaikkei seksiä olekaan

Nimimerkki Matuuta, 53, seksitön suhde ei harmita lainkaan. Hänen yli 30 vuotta kestänyt parisuhteensa on ollut seksitön viisi vuotta.

”Halailemme ja suukottelemme paljon.”

–  Se ei harmita minua, koska suhde toimii muuten hyvin. Meillä riittää rakkautta. Halailemme ja suukottelemme paljon. Seksittömyys johtuu sairauksista, Matuu kertoo.

 

Joillakin seksittömyyskierteen on katkaissut seksin aikatauluttaminen, mutta ei se toki kaikilla toimi. Kuvitus Hanna Härkälä ja Panu Pälviä
Joillakin seksittömyyskierteen on katkaissut seksin aikatauluttaminen, mutta ei se toki kaikilla toimi. Kuvitus Hanna Härkälä ja Panu Pälviä

Seksi ei ole vain seksiä, vaan monilla pareilla sen puute uhkaa pilata koko suhteen.

Seitsemän prosenttia! Tämän verran suomalaisista elää täysin seksittömässä suhteessa, selviää hiljattain tehdyssä kyselytutkimuksessa. Myös Väestöliiton Finsex-tutkimuksen mukaan suomalaiset harrastavat seksiä yhä harvemmin, vaikka seksihaluja kyllä olisi. Tutkimusten mukaan seksillä ja onnellisuudella parisuhteessa on vahva yhteys.

– On hyvin vähän seksittömiä suhteita, jotka ovat onnellisia, tutkimusprofessori Osmo Kontula on sanonut Me Naisille.

Tähän viittaa myös Me Naisten lukijoiden kokemukset, joita keräsimme viime viikolla seksittömyyskyselyssämme. Nimimerkki Sämpy, 42, on ollut vaimonsa kanssa 19 vuotta yhdessä. Seksiä heillä on kerran vuodessa.

”Katkeruus vain kasvaa vuosi vuodelta.”

– Minusta tämä on yhtä kuin seksitön suhde.Välillä tunnen sekoavani ja näen ympärilläni vain onnellisia pareja. Katkeruus vain kasvaa vuosi vuodelta. En ole harkinnut eroa seksittömyyden takia, mutta en ole tyytyväinen parisuhteeseemme, Sämpy kertoo.

”En uskalla tehdä enää aloitetta.”

Sämpyn mielestä seksittömyys johtuu siitä, että hänen kumppaninsa raskausmasennusta ei hoidettu oikein sekä tämän lapsuudentraumoista.

– En uskalla tehdä enää aloitetta. Emme myöskään puhu asiasta, koska vaimoni ei halua. Minä taas vietän yhä enemmän aikaa pois kotoa, Sämpy sanoo.

Mielenterveysongelmat taustalla

Nimimerkki Enyan, 38, seitsemän vuotta kestänyt parisuhde on ollut vuoden seksitön. Hän on harkinnut eroa, koska seksittömyys vaikuttaa parisuhteeseen muutenkin.

– Olemme kuin kavereita. Läheisyyttä ei ole ollenkaan, Enya sanoo.

Enya arvelee, että syyt seksittömyyteen johtuvat osittain hänen puolisonsa masennuksesta ja lapsuuden kasvatuksesta.

”Olen kyllästynyt olemaan aloitteentekijä.”

– Puolisoni on aloitekyvytön ja minä olen kyllästynyt olemaan aloitteentekijä. Ongelma on myös se, että puolisoni kokee, ettei voi häiritä minua omilla toiveillaan.

Myös nimimerkki Tervasiru, 62, arvelee että seksittömyys johtuu puolison mielenterveysongelmista. Hän on ollut naimisissa 30 vuotta. Suhde on ollut seksitön 20 vuotta.

– Elämme samassa talossa ja olen kuin äiti miehelleni, Tervasiru kertoo.

Hän toivoisi, että seksiä olisi kerran viikossa – tai edes kerran kuussa.

– Haluaisin hellyyttä. Emme puhu asiasta, koska mies ei kuuntele, jos hän ei halua käsitellä jotain asiaa. Kävelee vain pois.


Lupa käydä vieraissa

Nimimerkki Ehkä vielä joskus, 53, on ollut kuusi vuotta parisuhteessa, joista kolme vuotta ilman seksiä. Hän itse haluaisi seksiä, mutta mies ei.

– Ehkä miehen pitkään jatkunut työttömyys on jotenkin vähentänyt hänen miehisyyttään ja hän ei vain pysty – tai halua.

Ensimmäinen seksitön vuosi oli Ehkä vielä joskus -nimimerkille vaikeinta. Hän pitää itseään melko seksuaalisena, mutta on sittemmin tottunut, että seksiä ei vain ole.

”Mieheni pelkää, että läheisyys tarkoittaa myös vonkaamista.”

– Läheisyys on hävinnyt kokonaan. Huomaan, että mieheni pelkää, että läheisyys tarkoittaa myös vonkaamista. Mieheni haluaa aamu- ja iltapusut, mutta mielestäni nekin voisi lopettaa. Olen sitä mieltä, että seksittömyys heikentää parisuhdetta. Seksi luo ainutlaatuisen siteen suhteeseen.

Tälle parille puhuminen ei ole ongelma, sillä he ovat puhuneet asiasta paljon.

– Olen saanut luvan hakea ”helpotusta” suhteen ulkopuolelta, mutta minulle seksi liittyy rakkauteen, joten se ei kiinnosta.

”Minä en ajattele seksiä.”

Seksi ei kiinnosta

Ulpukan, 52, parisuhde on ollut seksitön jo vuosia. Hänen mukaansa kumppani haluaisi, mutta hän itse ei.

– Minä en ajattele seksiä. Joskus, kun minusta tuntuisi sopivalta tai tekisi mieli, niin mies on töissä tai muualla, Ulpukka kertoo.

Hän arvelee, että haluttomuus johtuu vaihdevuosioireista ja huonosta itsetunnosta.

– Olemme keskustelleet asiasta ja päätyneet siihen, että pitäisi vain yrittää. Kyllähän seksi on hyvä rentoutumiskeino, hän miettii.


Viimeksi 7.8.2009

Nimimerkki Ex-aktivisti, 69, muistaa päivän, jolloin hänellä ja kumppanilla oli viimeksi seksiä.

– Sitä oli Roomassa 7.8.2009, hän kertoo.

Ex-aktivistin parisuhde on kestänyt 46 vuotta. Hänestä seksittömyyteen on kaksi syytä:

– Kyllästyminen ja puolison huomattava ylipaino. Ja painon noustessa kuorsaaminen on lisääntynyt.  Viime vuoden olemme nukkuneet kuorsauksen takia eri huoneissa. Kaikki tämä on vaikuttanut siihen, että vähäinenkin koskettelu on vähentynyt.

Seksittömyys romahduttanut itsetunnon

Nimimerkki Pocahontaksen, 42, ja hänen kumppaninsa seksiongelmat liittyvät miehen erektio-ongelmiin. Pari on ollut yhdessä 2,5 vuotta. Suhde on ollut seksitön kaksi vuotta.

– Mieheni ei kertonut erektio-ongelmistaan suhteen alussa, vaan valehteli ja keksi tekosyitä. Sain miehen lääkäriin väkipakolla, mutta lääkkeet eivät toimi. Enkä minä spontaanina ihmisenä pysty kellotettuun aikatauluun. Tällä hetkellä ongelmasta vaietaan eikä kumpikaan puhu asiasta, Pocahontas kertoo.

”Se sattuu niin paljon, etten pysty edes sanoin kuvaamaan.”

Tälä hetkellä Pocahontas kaipaa intohimoa enemmän kuin mitään.

– Olen menettänyt itsetuntoni ja ajattelen asiaa joka päivä. Se sattuu niin paljon, etten pysty edes sanoin kuvaamaan. Koen, että olen ruma, eikä kukaan halua minua. Tuntuu, että tukehdun siihen, etten saa olla seksuaalinen olento, vaan minun täytyy tukahduttaa tämä itsessäni puoli, joka on voimakas ja tärkeä minulle. Välillä tuntuu, että sekoan, jos joudun elämään tämän asian kanssa.

Pocahontaksen mukaan seksittömyys on vaikuttanut myös läheisyyteen. Sitä ei ole.

– Veikkaan, että emme ole kovin kaukana erosta.


Tekosyitä vai ei?

Neljä vuotta suhteessa ollut nimimerkki Helsingintytsy, 29, on monella tavalla tyytyväinen suhteeseensa ja kumppaniinsa, mutta seksittömyys vaivaa häntä.

– Mies on hellä, huolehtivainen, sitoutunut ja kunnianhimoinen. Hän haluaa olla kanssani ja tykkää pussailla ja halailla, mutta ei halua seksiä. Toistaiseksi olen päättänyt pysyä suhteessa, mutta totta kai välillä masentaa ja suoraan sanoen hävettää, kun kaikki muut naiset sanovat, että ”ainahan miehet seksiä haluavat”. Miehellä on asiasta huono omatunto ja se huonontaa oloa tietenkin entisestään, Helsingintytsy kertoo.

”Miestä pelottaa, että petyn seksiin. Tämän takia hänelle tulee suorituspaineita ja erektio ei onnistu.”

Hän arvelee, ettei hänen kumppaninsa ole täysin rehellinen.

– Mies on hieman ylipainoinen ja hän ei omien sanojensa mukaan pysty seksiin omien vartalokompleksiensa takia. Häntä myös pelottaa, että petyn seksiin. Tämän takia hänelle tulee suorituspaineita ja erektio ei onnistu. Minä olen toistuvasti sanonut ettei minua häiritse pieni ylipaino ja itse myös saan helposti orgasmin, eli en ole edes vaativa seksin suhteen. Tärkeintä olisi, että edes yritettäisiin.

Helsingintytsystä tuntuu, että kumppanin selitykset ovat tekosyitä.

– Minulle tulee väistämättä olo, että syyt ovat vain tekosyitä. Että jostain syystä mies ei halua minua fyysisesti. Se käy itsetunnolle, vaikka olen kauniiksi kehuttu ja fyysisesti hyvässä kunnossa.

Seksittömyys ei haittaa

Kaikkia seksittömyys ei häiritse niin paljon kuin toisia. Nimimerkki Kalat-77:n parisuhde on ollut kuusi vuotta seksitön. Hän on ollut kumppaninsa kanssa 22 vuotta.

– En ahdistu seksittömyydestä, koska saan muuten hellyyttä ja huomiota. Seksittömyyttä en ole kehdannut ottaa puheeksi, koska suhde toimii muuten moitteettomasti, Kalat -77 kertoo.

Nimimerkki Matuun, 53, suhde on ollut viisi vuotta seksitön. Tämä ei silti harmita häntä.

– Suhteemme toimii muuten hyvin, niin ei seksittömyys minua häiritse. Meillä riittää rakkautta, me halailemme ja suukottelemme paljon.

Matuun mukaan seksittömys johtuu sairauksista.

– Sairauksien takia seksi hankaloituu ja menee mielenkiinto.

 

 

Ei kristitty

”Olen saanut luvan käydä vieraissa, mutta ei minua kiinnosta” – 10 tositarinaa, millaista on elää seksittömässä suhteessa

Minun mieheni on kristitty ja Omaa kristilliset arvot, ei seksiä ennen avioliittoa... Minua se ei periaatteessa haittaa, kun tämä ensimmäinen suhteeni ja en ole edes irtosuhteita harrastanut... Joskus tietenkin haluttaisi mut pitää tyytyä nyt vaan pussailuun ja silittelyyn.... Puol vuotta kohta yhdessä, naimisiin ehkä tämän vuoden lopussa
Lue kommentti
LM

”Olen saanut luvan käydä vieraissa, mutta ei minua kiinnosta” – 10 tositarinaa, millaista on elää seksittömässä suhteessa

Nainenpuutteessa kirjoitti: Me ollaan oltu vasta 3v yhdessä ja seksi on loppunu. Ja aivan miehen tahdosta.. Tällästä en loputtomiin jaksa! Ollaan kumminki alle 30v. kaverisuhteen ja parisuhteen erottaa vain seksi, sanoisin, ettei tuollaisesta "suhteesta" tule mitään jossa toinen ei seksuaalisesti kiinnosta
Lue kommentti