Intohimoa. Erotiikkaa. Hyttysenpaukamia. Näin toteutuu rakkauden kesä.

Ulkoilmaseksi

Mies katsoo neitokaiseen merkitsevästi. Tanssipaikan humu jää taakse, kun he poistuvat kisaillen tyhjään latoon. Nainen kainostelee aluksi, mutta pian heinät antavat periksi selän alla. Mies kuiskailee korvaan, ja sitten kuva hämärtyy...

Keskikesä, heinälato, kaurapelto ja taivaalla lipuvat pilvet ovat suomalaisen seksin avainkuvastoa, ainakin Suomi-filmeissä. Maalaismaisema on vähän erilaista kuin 50-luvulla, mutta juhannustansseista voi vieläkin poistua luonnon helmaan sekstaamaan.
 

Käyttäjä kertoo:

”Olimme viettämässä mökkijuhannusta kaveriporukalla, ja jossain vaiheessa sain poikaystäväni kanssa kuningasidean soudella syrjäiseen saareen sekstailemaan. Haahuilimme veneellä ympäri järveä, kunnes löysimme aution kaistaleen, johon uskalsimme rantautua.

Seksi meni kilpajuoksuksi verenimijöiden kanssa. Rannassa pörräsi järkyttävä määrä hyttysiä. Jyystäminen oli kuitenkin pakko suorittaa loppuun, kun sitä varten oltiin tultu. Loppujuhannuksen pakarat olivat paukamilla.” Jenni, 30

Ota huomioon:

– Eläimistö/kasvillisuus. Tarkista lemmenkeidas muurahaispolkujen, nokkosten ja käpyjen varalta. Karhut pysyvät turvallisella etäisyydellä, jos ihminen pitää vähänkin ääntä maastossa.

– Muuttuva maaseutu. Perinteiset heinäladot ovat nykyään harvassa, koska heinät pakataan pyöröpaaleiksi pellon laitaan. Muovimötiköiden romanttisuus on pomppulinnan luokkaa.
 

Salaseksi

Joka kymmenes pettää lomalla puolisoaan, julistaa lööppi.
Hyvänen aika. Ei kai minun puolisoni? Pitäisikö sitä kokeilla itsekin?
 

Käyttäjä kertoo:

”Kesäleskeys, aijai sitä aikaa. Vanha suola alkoi toissa kesänä lähettää yllättäen sähköpostia. Oma mies lomaili muualla vain pari viikkoa, joten romanssin kanssa tuli kiire. Meilailuun ja virittelyyn meni viikko ja tapaaminen jäi pariin viimeiseen päivään. Seksin kanssa ei ehditty päästä mihinkään mahtaviin sfääreihin, mutta kiihkeämpää se kyllä oli kuin vakisuhteessa.

Ongelmaksi muodostui suhteen katkaisu. Olisin halunnut toisaalta säästää kakun, toisaalta syödä sen. Loppusaldoksi jäi pelkkää hankaluutta: ensin salarakas sai tarpeekseen, sitten oma mies meinasi lähteä kun hädissäni tunnustin hänelle vähän liikaa. Jälkipyykkiä pestiin vuosi.” Annu, 38

Ota huomioon:

– Salailu vie aikaa ja energiaa, ja silti jää vahingossa väärän dödön tuoksu ihoon tai aukko alibiin.
– Oletko valmis eroamaan puolisostasi? Saattaa olla pakko, jos jäät kiinni. Eron jälkeen ihana kesäheila voi paljastua varsinaiseksi urpoksi, jonka kanssa ei haluakaan parisuhteeseen.
 

Spesiaaliseksi

Uimaranta, puisto, baarin vessa, lentokone, hissi, valtatien levähdyspaikka, tanssilava, kylpylän poreallas, juna, sovituskoppi, yökerho, hotellin aula, K-kaupan parkkipaikka, työpaikan kopiohuone...

Maailma on täynnä julkisia paikkoja, joissa mielikuvitukseton tekee vain sitä, mihin ne on tarkoitettu. Joka kolmas suomalainen haluaa kuitenkin harrastaa julkisissa paikoissa myös seksiä (MTV3:n seksitutkimus 2010).
 

Käyttäjä kertoo:

”Olin aloittanut pari kuukautta aiemmin seurustelun nykyisen mieheni kanssa, kun sain kesän alennusmyynneissä päähänpiston harrastaa seksiä vaatekaupan pukukopissa.

Mieheni oli sovittamassa housuja, kun ängin verholla varustettuun koppiin sisälle ja ehdotinasiaa.

Mies luuli, että olen aikaisemminkin harrastanut julkista seksiä ja varmaan suostui siksi,  ettei olisi nynnympi kuin joku entinen. Todellisuudessa edellinen suhteeni oli seksin suhteen täysin kuollut. En ole koskaan korjannut tätä väärinkäsitystä.

Seksi pukukopin nahkajakkaralla kesti ehkä neljä minuuttia. Sovituskoppien ulkopuolella oli hirveä jono ja tunsin itseni ihan mahtavaksi. Suhteen ensimmäisenä vuonna harrastimme seksiä pari kertaa muillakin yleisillä paikoilla, mutta sittemmin homma on hyytynyt makuuhuonetasolle.” Sara, 28

Ota huomioon:

Rikoslain 17. luku, 21. artikla:
– Sukupuolisiveellisyyden julkinen loukkaaminen voi aiheuttaa sakot.
– Onko noloa jäädä kiinni jostain pallomerestä, onko?
 

Pakkoseksi

Lomalla kuuluu harrastaa rentoutunutta, hyvää seksiä vähintään kolme kertaa viikossa! Väitteestä ei pääse eroon, koska kaiken maailman lehdet julkaisevat joka kesä seksijuttuja. Katsokaa vaikka.

Oikeasti suomalaisten elämä ei keskimäärin ole jatkuvaa erotiikkaa. Kondomivalmistaja RFSU:n teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan vain kahdeksan  prosenttia suomalaisista harrastaa seksiä monta kertaa viikossa – kolmasosa vain muutaman kerran kuukaudessa.

Seksuaaliterapeutti Anu Suomelan mukaan kesän tulon huomaa siitä, että terapiaan on ruuhkaa. Suomela arvelee, että loman alla parisuhde kriisiytyy helposti, kun aletaan riidellä lomasuunnitelmista. Kesällä keskinäistä aikaa on normaalia enemmän, ehkä liikaakin. Siipan naama alkaa helposti hermostuttaa, kun sitä joutuu yhtäkkiä katselemaan aamusta iltaan.

Tyypillinen syy terapiaan tuloon on Suomelan mukaan mielikuva siitä, että normaalin ihmisen pitää haluta seksiä tietty määrä viikossa.

– Kaikki standardit ja vertailut ovat kamalia. Ihminen saa olla
ilman seksiä, jos ei huvita. Jos postimerkkeily tai auton rassaaminen kiinnostaa enemmän, niin siitä vaan! Ei naapurillakaan aina niin lystiä ole.

 

Hissiin ja kymppikerhoon?

Miten hissin saa pysähtymään kerrosten väliin?
Vanhoissa, 60–70-luvun hisseissä on mahdollisuudet yksityiseen seksiin, koska niiden hissikorissa on seis-nappi. Turvatekniikan keskuksen hissiasiantuntija Sakari Hatakan mukaan nappi on pakollinen turvalaite hissityypeissä, joissa ovien väliin voi jäädä jotain. Nappi on käyttäjäystävällinen: kun hissin pysäyttää kerrosten väliin, se lähtee uudestaan liikkeelle vain korista käsin.

Uusimmissa, automaattiovellisissa hisseissä seis-toiminto on harvinaistunut, mutta nykyhissitkin voivat juuttua vikatilanteissa kerrosten väliin. Hatakan tietoon on tullut tapauksia, joissa hissi on otettu eroottiseen käyttöön korjausta odotellessa.

Kuuluvatko kaikki muut kymppikerhoon paitsi minä?
Eivät. Kymppikerhoon pääsee, jos harrastaa seksiä lentokoneessa, mutta kotimaisen lentoyhtiön työntekijät epäilevät koko kerhoa legendaksi:

– Jos on asioinut lentokoneen vessassa, on ehkä huomannut,
että seksi siellä saattaisi olla teknisesti melko vaikeaa.
Kansainvälisellä kerholla on kuitenkin sivusto (milehighclub.com), jossa on muun muassa kerhoonliittymisohjeet sekä lennokkaita tarinoita.

Alastomuus on ok, aina tunnetta ei tarvita – ja kyllä ilmankin seksiä pärjää.

Oppia ikä kaikki – ja myös erilaiset parisuhdetilanteet. Kun kysyimme sinkuilta, mitä seksi sinkkuna on heille opettanut, erityisen tarkkanäköisiä vastauksia tuli keiltäpä muiltakaan kuin viisikymppisiltä naisilta. 

Näistä keski-ikäisten naisten seksiviisauksista voivat ottaa oppia nuoremmat ja mikseivät vanhemmatkin kansalaiset sukupuoleen katsomatta. 

 1. Minä riitän. ”Olen varmempi itsestäni ja arvostan itseäni.”
 2. Orgasmi kuuluu kaikille. ”Olen tullut itsekkäämmäksi. Toki huomioin myös kumppanini, mutta naisena oma orgasmini on minulle tärkeä asia, joka kumppanini pitää huomioida.”
 3. Eikä siihen tarvita toista ihmistä. ”Kun ei harrasta irtokappaleita, on onneksi olemassa leluja, videita ja omat kädet!”
 4. Seksistä saa nauttia. ”Seksi kuuluu jokaisen elämään. Nuorena olin paljon pidättyväisempi.”
 5. Aina ei tarvita rakkautta. ”Seksiä voi harrastaa ilman sen kummempaa kiintymyssuhdetta tai sitoutumista.”
 6. Kenelläkään ei ole oikeutta satuttaa minua. ”Olen oppinut itsestäni ja seksuaalisuudestani paljon. Minusta on tullut itsevarma ja rakastan omaa vartaloani niin paljon, etten anna toisten satuttaa sitä enää.”
 7. Ikä on vain plussaa. ”Seksi vain paranee iän myötä.”
 8. Ulkonäöstä ei tarvitse hermoilla. ”Jos mies haluaa ja homma laitetaan alkuun, ei hän todellakaan enää siinä vaiheessa välitä jostain vatsamakkarasta tai pömppömahasta. Täytyy osata nauttia!”
 9. Alastomuus on erittäin ok. ”Olen oppinut arvostamaan kehoani, olemaan häpeilemättä alasti sekä nauttimaan, antamaan ja vastaanottamaan.”
 10. Uskallan puhua seksistä. ”Voin tehdä mitä haluan ja uskallan kertoa sen kumppanilleni.”
 11. Kysyn, jos toinen ei uskalla. ”Jos toinen osapuoli ei ilmaise omia mieltymyksiä, täytyy itse kysyä, koska toista voi ujostuttaa puhua niistä asioista.”
 12. Ilmankin pärjää. ”Muut asiat ovat tällä hetkellä tärkeämpiä.”
 13. Hyviä seksikumppaneita on. ”Miehiä on moneen junaan, ja jos epäilet että sinussa on jotain vikaa, et ole vielä löytänyt sitä oikeaa.”

Pyöriikö alakerrassa aavikkopallot? Ei kuitenkaan. Immenkalvon umpeutuminenkin on silkkaa urbaanilegendaa.

Me Naiset kysyi hiljattain sinkuilta, kuinka usein he harrastavat seksiä. Vastaajista joka kuudes on petipuuhissa keskimäärin kerran tai kahdesti viikossa, ja joka viides muutaman kerran kuukaudessa. 35 prosenttia harrastaa seksiä kumppanin kanssa harvemmin kuin kerran kuukaudessa.

Jos seksiä on harvakseltaan, vaginakin saa olla ihan rauhassa. Mutta kun alakerrassa ei kuhise, voiko se vaikuttaa vaginan terveyteen? Mitä pimpsalle käy, jos sitä ei käytä seksin harrastamiseen?

Monet elävät siinä luulossa, että paikat kiristyvät, mitä vähemmän yhdyntää harrastaa.

Naistentautien erikoislääkäri Katriina Niemelä sanoo, että seksin puuttuminen ei itsessään muuta vaginan olemusta. Niin pitkään kuin naisen hormonitoiminta pysyy normaalina ja lantiopohjalihaksisto kunnossa, ei emättimessä tapahdu supistumisen kaltaisia muutoksia. Muutokset ilmenevät vasta vaihdevuosien alettua.

”Jos ei ole harrastanut seksiä pitkään aikaan, kannattaa aloittaa itsetyydytyksellä.”

– Kimmoisuus katoaa ja limakalvot voivat kuivua. Mutta jos vanhempana ei juurikaan ole seksielämää, niin vaivoja ei välttämättä edes huomaa, Niemelä sanoo.

Vaginan hyvinvoinnista huolehditaan samalla tavoin – oli seksiä tai ei. Paikat pestään lämpimällä vedellä, eikä hygieniatuotteille ole tarvetta. Kemikaaleilla kyllästettyjä pikkuhousunsuojia kannattaa välttää, ja öisin nukkua ilman mitään alaosaa.

Rakastelu voi silti sattua

Kysyimme aiemmin seksologi Marja Kihlströmiltä voiko emätin jopa muurautua umpeen ja immenkalvo kasvaa takaisin, mutta hänkin kumoaa väitteen pötypuheeksi. Huoltotoimenpiteiksi hän vinkkaa harrastamaan itsetyydytystä, jos muuta yhdyntää ei ole.

– Itsetyydytys ylläpitää lantiopohjan lihaksia ja pitää limakalvot hyvinä. Jos ei ole harrastanut seksiä pitkään aikaan, kannattaa aloittaa itsetyydytyksellä, Kihlstöm sanoo.

Seksi voikin sattua, jos sitä harrastaa pitkästä aikaa.

Tällöin kyse on juuri limakalvojen kuivuudesta, Niemelä selittää. Limakalvot voivat reagoida ”mekaaniseen ärsytykseen”. Naisen kosteuteen yhdyntätilanteessa vaikuttaa myös psyykkinen puoli: eli onko seksiin virittäydytty tarpeeksi hyvin. Sitä ei moni tule ajatelleeksi.

– Jos seksiä ei ole ollut pitkään aikaan, pelkkä jännitys voi estää limakalvojen kostumista ja sen vuoksi seksi tekee kipeää, Niemelä sanoo.

 Kun nainen on parisuhteessa, jossa seksiä on säännöllisesti, lantiopohjalihakset tottuvat säännölliseen yhdyntään.