Intohimoa. Erotiikkaa. Hyttysenpaukamia. Näin toteutuu rakkauden kesä.

Ulkoilmaseksi

Mies katsoo neitokaiseen merkitsevästi. Tanssipaikan humu jää taakse, kun he poistuvat kisaillen tyhjään latoon. Nainen kainostelee aluksi, mutta pian heinät antavat periksi selän alla. Mies kuiskailee korvaan, ja sitten kuva hämärtyy...

Keskikesä, heinälato, kaurapelto ja taivaalla lipuvat pilvet ovat suomalaisen seksin avainkuvastoa, ainakin Suomi-filmeissä. Maalaismaisema on vähän erilaista kuin 50-luvulla, mutta juhannustansseista voi vieläkin poistua luonnon helmaan sekstaamaan.
 

Käyttäjä kertoo:

”Olimme viettämässä mökkijuhannusta kaveriporukalla, ja jossain vaiheessa sain poikaystäväni kanssa kuningasidean soudella syrjäiseen saareen sekstailemaan. Haahuilimme veneellä ympäri järveä, kunnes löysimme aution kaistaleen, johon uskalsimme rantautua.

Seksi meni kilpajuoksuksi verenimijöiden kanssa. Rannassa pörräsi järkyttävä määrä hyttysiä. Jyystäminen oli kuitenkin pakko suorittaa loppuun, kun sitä varten oltiin tultu. Loppujuhannuksen pakarat olivat paukamilla.” Jenni, 30

Ota huomioon:

– Eläimistö/kasvillisuus. Tarkista lemmenkeidas muurahaispolkujen, nokkosten ja käpyjen varalta. Karhut pysyvät turvallisella etäisyydellä, jos ihminen pitää vähänkin ääntä maastossa.

– Muuttuva maaseutu. Perinteiset heinäladot ovat nykyään harvassa, koska heinät pakataan pyöröpaaleiksi pellon laitaan. Muovimötiköiden romanttisuus on pomppulinnan luokkaa.
 

Salaseksi

Joka kymmenes pettää lomalla puolisoaan, julistaa lööppi.
Hyvänen aika. Ei kai minun puolisoni? Pitäisikö sitä kokeilla itsekin?
 

Käyttäjä kertoo:

”Kesäleskeys, aijai sitä aikaa. Vanha suola alkoi toissa kesänä lähettää yllättäen sähköpostia. Oma mies lomaili muualla vain pari viikkoa, joten romanssin kanssa tuli kiire. Meilailuun ja virittelyyn meni viikko ja tapaaminen jäi pariin viimeiseen päivään. Seksin kanssa ei ehditty päästä mihinkään mahtaviin sfääreihin, mutta kiihkeämpää se kyllä oli kuin vakisuhteessa.

Ongelmaksi muodostui suhteen katkaisu. Olisin halunnut toisaalta säästää kakun, toisaalta syödä sen. Loppusaldoksi jäi pelkkää hankaluutta: ensin salarakas sai tarpeekseen, sitten oma mies meinasi lähteä kun hädissäni tunnustin hänelle vähän liikaa. Jälkipyykkiä pestiin vuosi.” Annu, 38

Ota huomioon:

– Salailu vie aikaa ja energiaa, ja silti jää vahingossa väärän dödön tuoksu ihoon tai aukko alibiin.
– Oletko valmis eroamaan puolisostasi? Saattaa olla pakko, jos jäät kiinni. Eron jälkeen ihana kesäheila voi paljastua varsinaiseksi urpoksi, jonka kanssa ei haluakaan parisuhteeseen.
 

Spesiaaliseksi

Uimaranta, puisto, baarin vessa, lentokone, hissi, valtatien levähdyspaikka, tanssilava, kylpylän poreallas, juna, sovituskoppi, yökerho, hotellin aula, K-kaupan parkkipaikka, työpaikan kopiohuone...

Maailma on täynnä julkisia paikkoja, joissa mielikuvitukseton tekee vain sitä, mihin ne on tarkoitettu. Joka kolmas suomalainen haluaa kuitenkin harrastaa julkisissa paikoissa myös seksiä (MTV3:n seksitutkimus 2010).
 

Käyttäjä kertoo:

”Olin aloittanut pari kuukautta aiemmin seurustelun nykyisen mieheni kanssa, kun sain kesän alennusmyynneissä päähänpiston harrastaa seksiä vaatekaupan pukukopissa.

Mieheni oli sovittamassa housuja, kun ängin verholla varustettuun koppiin sisälle ja ehdotinasiaa.

Mies luuli, että olen aikaisemminkin harrastanut julkista seksiä ja varmaan suostui siksi,  ettei olisi nynnympi kuin joku entinen. Todellisuudessa edellinen suhteeni oli seksin suhteen täysin kuollut. En ole koskaan korjannut tätä väärinkäsitystä.

Seksi pukukopin nahkajakkaralla kesti ehkä neljä minuuttia. Sovituskoppien ulkopuolella oli hirveä jono ja tunsin itseni ihan mahtavaksi. Suhteen ensimmäisenä vuonna harrastimme seksiä pari kertaa muillakin yleisillä paikoilla, mutta sittemmin homma on hyytynyt makuuhuonetasolle.” Sara, 28

Ota huomioon:

Rikoslain 17. luku, 21. artikla:
– Sukupuolisiveellisyyden julkinen loukkaaminen voi aiheuttaa sakot.
– Onko noloa jäädä kiinni jostain pallomerestä, onko?
 

Pakkoseksi

Lomalla kuuluu harrastaa rentoutunutta, hyvää seksiä vähintään kolme kertaa viikossa! Väitteestä ei pääse eroon, koska kaiken maailman lehdet julkaisevat joka kesä seksijuttuja. Katsokaa vaikka.

Oikeasti suomalaisten elämä ei keskimäärin ole jatkuvaa erotiikkaa. Kondomivalmistaja RFSU:n teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan vain kahdeksan  prosenttia suomalaisista harrastaa seksiä monta kertaa viikossa – kolmasosa vain muutaman kerran kuukaudessa.

Seksuaaliterapeutti Anu Suomelan mukaan kesän tulon huomaa siitä, että terapiaan on ruuhkaa. Suomela arvelee, että loman alla parisuhde kriisiytyy helposti, kun aletaan riidellä lomasuunnitelmista. Kesällä keskinäistä aikaa on normaalia enemmän, ehkä liikaakin. Siipan naama alkaa helposti hermostuttaa, kun sitä joutuu yhtäkkiä katselemaan aamusta iltaan.

Tyypillinen syy terapiaan tuloon on Suomelan mukaan mielikuva siitä, että normaalin ihmisen pitää haluta seksiä tietty määrä viikossa.

– Kaikki standardit ja vertailut ovat kamalia. Ihminen saa olla
ilman seksiä, jos ei huvita. Jos postimerkkeily tai auton rassaaminen kiinnostaa enemmän, niin siitä vaan! Ei naapurillakaan aina niin lystiä ole.

 

Hissiin ja kymppikerhoon?

Miten hissin saa pysähtymään kerrosten väliin?
Vanhoissa, 60–70-luvun hisseissä on mahdollisuudet yksityiseen seksiin, koska niiden hissikorissa on seis-nappi. Turvatekniikan keskuksen hissiasiantuntija Sakari Hatakan mukaan nappi on pakollinen turvalaite hissityypeissä, joissa ovien väliin voi jäädä jotain. Nappi on käyttäjäystävällinen: kun hissin pysäyttää kerrosten väliin, se lähtee uudestaan liikkeelle vain korista käsin.

Uusimmissa, automaattiovellisissa hisseissä seis-toiminto on harvinaistunut, mutta nykyhissitkin voivat juuttua vikatilanteissa kerrosten väliin. Hatakan tietoon on tullut tapauksia, joissa hissi on otettu eroottiseen käyttöön korjausta odotellessa.

Kuuluvatko kaikki muut kymppikerhoon paitsi minä?
Eivät. Kymppikerhoon pääsee, jos harrastaa seksiä lentokoneessa, mutta kotimaisen lentoyhtiön työntekijät epäilevät koko kerhoa legendaksi:

– Jos on asioinut lentokoneen vessassa, on ehkä huomannut,
että seksi siellä saattaisi olla teknisesti melko vaikeaa.
Kansainvälisellä kerholla on kuitenkin sivusto (milehighclub.com), jossa on muun muassa kerhoonliittymisohjeet sekä lennokkaita tarinoita.

Tutkimusten mukaan vain harva seksitön suhde on onnellinen. Mutta on niitäkin, jotka ovat ihan tyytyväisiä suhteeseensa seksittömyydestä huolimatta.

”On hyvin vähän seksittömiä suhteita, jotka ovat onnellisia.” Näin on väittänyt tutkimusprofessori Osmo Kontula. Ja samaan viittaa myös Me Naisten lukijoiden kertomukset, joita keräsimme hiljattain. Suurin osa seksittömässä suhteessa elävistä kertoi olevansa tyytymätön parisuhteeseensa. Mutta on niitäkin, joita seksitön suhde ei haittaa – tai ainakin se harmittaa heitä vain harvoin.

”En saa edes ajatuksen tasolla mielihyvää seksistä.”

Nimimerkki PP, 26, on elänyt viimeisen vuoden seksittömässä suhteessa. Aluksi PP:tä harmitti seksitön suhde, mutta ei enää.

– Vauvamme on viisi kuukautta. Kroppani ei tunnu omalta, joten en saa edes ajatuksen tasolla mielihyvää seksistä, saati sitten käytännössä. Aluksi oli hankalaa, mutta nykyään osaan suhtautua paremmin, PP kertoo.

PP:n parisuhteeseen seksittömyys on vaikuttanut myös niin, että hänellä ja kumppanilla on ollut läheisyyttä enemmän.

Ei jaksa enää

Nimimerkki Kipinä, 44, on ollut parisuhteessa saman ihmisen kanssa 25 vuotta. Niistä viimeiset viisi vuotta ovat olleet seksittömiä.

– Kumpikaan ei vain enää jaksa. Nukumme eri sängyissä. Halaamme satunnaisesti, mutta emme koskaan suutele, Kipinä kertoo.

Kipinää harmittaa vain harvoin, että suhde on seksitön.

”Joskus vitsailemme seksittömyydestä.”

– Ehkä seksuaalinen kipinä ja halu ovat vain hävinneet minusta. Parisuhteeseemme seksittömyys ei vaikuta, koska pystymme puhumaan asiasta. Joskus vitsailemmekin siitä.

Sari, 51, kertoi aikaisemmin Me Naisten jutussa, että hän alkoi nauttia seksistä kunnolla vasta keski-iässä. Myös viisikymppinen Minna löysi seksuaalisuutensa kunnolla vasta 45-vuotiaana itsetyydytyksen ja pornon avulla.

Kipinällä on toisenlaisia kokemuksia.

– Minusta seksi oli parasta parikymppisenä. Kroppa ja itsevarmuus olivat parhaimmillaan. Jos nyt vielä pitäisi seksitellä, niin haluaisin sen olevan hellää ja aikuismaista, Kipinä miettii.

Onnellisempi ilman

Kuusikymppinen Marjaana oli naimisissa 18 vuotta, joista kymmenen oli seksittömiä. 

– Seksittömyys ei häirinnyt minua. En halunnut seksiä enkä tuntenut mitään – seksi tuntui yököttävältä. Olen onnellisempi ilman seksiä, Marjaana kertoo.

”Vasta, kun tunnen oloni hyväksi useammalla elämänalueella, voi olla mahdollisuus, että seksi tulee mieleen.”

Myös nimimerkki Zchinan, 52, parisuhde on jo ohi. Seksi ei ole ikinä ollut hänelle ensisijaista.

– Seksi ei kuulu prioriteetteihini. Vasta sitten, kun tunnen oloni hyväksi useammalla elämänalueella, voi olla mahdollisuus, että seksi tulee mieleen, Zchina kertoo.

Jälkikäteen Zchina on ajatellut, että hänen ja ex-kumppanin olisi kannattanut puhua seksistä – ja seksittömyydestä – enemmän.

– Puhumattomuus etäännytti. Lisäksi meidän olisi pitänyt antaa molemmille tasapuolisesti puheenvuoro. Odotimme selvästi eri asioita, joten odotuksista olisi pitänyt puhua enemmän.

Rakkautta riitää, vaikkei seksiä olekaan

Nimimerkki Matuuta, 53, seksitön suhde ei harmita lainkaan. Hänen yli 30 vuotta kestänyt parisuhteensa on ollut seksitön viisi vuotta.

”Halailemme ja suukottelemme paljon.”

–  Se ei harmita minua, koska suhde toimii muuten hyvin. Meillä riittää rakkautta. Halailemme ja suukottelemme paljon. Seksittömyys johtuu sairauksista, Matuu kertoo.

 

Miksi tyytyä perinteiseen orgasmiin?

Nänniorgasmi

”Nänniorgasmi voi olla nautinnollisempi ja paljon pidempi kuin yhdynnässä saavutettu orgasmi. Itse voisin ”tyytyä” ennemminkin vartin kestävään nänniorgasmiin.” Näin kuvailee 35-vuotias nainen Iso O – Matkaopas huipulle -kirjassa (Kosmos). Kirjan on kirjoittanut erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström, joka pitää Menaiset.fi:ssä Puhu muru -blogia.

Kihlström selittää kirjassa, että joillakin naisilla rinnat ovat hyvin erogeeniset. Siksi niiden hyväily voi aiheuttaa nautinnon tunteita myös klitoriksessa. Nänniorgasmin lisäksi Kihlström kertoo kirjassa, millaisia ovat ASMR-, kipu- ja uniorgasmit sekä ehdollistettu orgasmi.

ASMR-orgasmi

ASMR-kokemus eli autonomous sensory meridian response tarkoittaa sitä, että jokin ääni aiheuttavat nautintoa – esimerkiksi kihelmöintiä ja kylmiä väreitä. Monia se myös kiihottaa. ASMR-orgasmi on usein myös rentouttava ja rauhoittava kokemus. 

Lue lisää ASMR-orgasmista täältä:


Kipuorgasmi

Kipuorgasmi tarkoittaa tietysti sitä, että nauttii kivusta seksin aikana. Eräs 30-vuotias nainen kuvailee Iso O -kirjassa nautintoa näin:

”Nautin kivusta silloin kun sitä rakennetaan hiljalleen, tasaiseen tahtiin huipulle kiiveten. Yleensä tämä tapahuu siten, että sadisti-kumppanini piiskaa miua erilaisilla piiskoilla, hiljalleen siirtyen kevyemmistä raskaampiin ja hellemmistä lyönneistä voimakkaampiin. Se on vähän kuin aalto, jonka päälle on surffaamassa. Joskus se on kuin iso hyökyaalto, jonka päälle päästessään loppu ei tunnu enää kivulta, vaan jokainen piiskan osuminen ihoon tuntuu kuin silkkiseltä silitykseltä. Keho ei enää reagoi näkyvästi ulospäin, sillä se on sulanut yhdeksi nautinnon kokemukseksi, jossa häviää aika, paikka ja ylipäätään kaikki nautinnon ulkopuolinen.”


Ehdollistettu orgasmi

30-vuotias nainen kuvailee Iso O -kirjassa omia ehdollistettuja orgasmejaan, joita hän sai ”isäntänsä” kanssa. Alkuaikoina ne olivat hänestä mahtavia.

”Valtasuhteen alkuaikoina kaikki oli jännää ja alkuhuuman aivokemiat voimakkaita. Isäntä alkoi hallita orgasmejani, kiusasi sessioissa tuntikaupalla eikä antanut lupaa laueta. Kiihotti, kidutti, leikitteli, vietteli uudestaan, tuotti nautintoa eikä vieläkään antanut lupaa laueta, vaikka sitä anelin. Hän ei antanut lupaa laueta, kunnes alkoi laskea kymmenestä alaspäin. Nollan kohdalla oli lupa päästää irti. Millä voimalla ja varmuudella orgasmi silloin aina räjähtikään!”

Uniorgasmi

Uniorgasmin voi saada niin päivä- kuin yöunilla. Joillakin ne voivat olla voimakkaampia kuin valveilla saadut orgasmit. 

– Usein unessa olemme täysin vapaita kaikista estoista, jolloin orgasmin tiellä ei ole mitään valveilla mielessä pyöriviä asioita. Unissa voi myös olla kenen kanssa vain ja kokeilla villeimpiäkin juttuja, Kihlström selittää kirjassa.