Pettämisestä ei ole pakko kertoa kumppanille, ajattelee neljä viidestä Me Naisten kyselyyn vastanneesta. Asiantuntija on toista mieltä.

Joskus se käy kuin varkain. Firman pikkujouluissa, railakkaan baarikierroksen jälkeen tai lempeän kesäillan päätteeksi. Tyyppi on kohteliaan ihana, ja hurmaava hetki vie mennessään. Aamulla herätessä vieressä ei makaakaan oma kumppani vaan ihan väärä tyyppi. On tapahtunut ”vahinko”.

Väestöliiton tutkimuksen mukaan joka kolmas suomalainen on joskus pettänyt kumppaniaan. Toisaalta samaan aikaan asenteet uskottomuutta kohtaan ovat tiukentuneet.

Lue myös: Suomi, uskollisuuden mallimaa! Parisuhteissa petetään yhä vähemmän – professori kertoo, mistä muutos johtuu

Mistä pettäminen johtuu? Paljastuuko uskottomuus aina? Millaisia seurauksia syrjähypyllä on ollut?

Me Naiset kysyi lukijoilta vastauksia erilaisiin uskottomuuteen liittyviin väittämiin. Heinä–elokuun aikana verkkokyselyymme vastasi 132 henkilöä.

Kaikki vastaajat olivat joskus pettäneet kumppaniaan. 92 prosenttia vastaajista oli naisia.

Väite 1. Jo pettämisen ajatteleminen on pettämistä.

Me Naisten lukijat: EI

Yksi on kyselymme perusteella varmaa: seksi toisen kanssa on pettämistä.

Koskettelu ja suutelu ovat kuitenkin eri juttu. Niitä pitää pettämisenä 80 prosenttia kyselyymme vastanneista. Flirttailun, lämpimät halaukset ja hitaiden tanssimisen laskee uskottomuudeksi vain 20 prosenttia.

”Aikuiset ihmiset voivat vapaasta tahdostaan järjestää elämänsä miten haluavat.”

Vastaajien mielestä pelkkä ”kielletty ajatus” ei tee kenestäkään pettäjää. Samaa mieltä on myös Väestöliiton erikoispsykologi Lotta Heiskanen:

– Ajatus ja teko ovat eri asioita.

Seksi toisen kanssa ei myöskään ole pettämistä siinä tapauksessa, että siitä on yhdessä sovittu. Lotta Heiskasen mukaan kumppanin kanssa kannattaisi keskustella jo suhteen alussa siitä, missä toisen rajat menevät.

– Aikuiset ihmiset voivat vapaasta tahdostaan järjestää elämänsä miten haluavat.

Väite 2. Uskottomuudessa on kyse vain seksistä.

Me Naisten lukijat: EI

Vain harva pettää yhden illan takia, kyselymme kertoo. Uskottomuuden todellinen syy lymyilee usein syvällä:

”Hullaanuin toisen ihmisen huomiosta. Se oli jotain, mitä en kumppaniltani saanut, ja se helli itsetuntoani.” (Nainen, 25)

”Olin onnettomassa suhteessa, josta halusin pois.” (Nainen, 33)

”Myöhemmin tajusin, että petin, koska voin huonosti nahoissani. Halusin miellyttää toista ja tuntea itseni halutuksi.” (Nainen, 22)

Lotta Heiskasen mukaan moni yrittää syrjähypyllä korjata parisuhteensa ongelmia.

– Ihminen kaipaa hyvää vastavuoroisuutta läpi elämänsä. Samalla jokainen on vastuussa siitä, miten tunteidensa kanssa toimii. Uskottomuus ei ole ainoa keino korjata suhteen ongelmia.

”Jokainen on vastuussa siitä, miten tunteidensa kanssa toimii.”

Varsin usein pettämisen syyksi paljastuu yksinkertaisesti se, että rakkaus löytyykin eri osoitteesta.

– Pettämään voi päätyä ihan siksi, että on ihastunut toiseen, hän kertoo.

Osa kyselyymme vastanneista kertoi halunneensa kostaa kumppaninsa uskottomuuden. Myös jatkuva riitely ja luottamuksen puute ovat yleisiä syitä syrjähypylle.

Väite 3. Tilaisuus tekee pettäjän.

Me Naisten lukijat: KYLLÄ

69 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo pettäneensä hetken mielijohteesta, sopivan tilaisuuden sattuessa eteen. Usein alkoholilla on ollut osuutta asiaan.

Lotta Heiskanen kuitenkin huomauttaa, ettei kukaan päädy pettämään puhtaasti vahingossa.

– Monelle uskottomuus on omien periaatteiden vastaista. Jotain, mitä ei olisi koskaan voinut kuvitella tekevänsä. Silloin syyllisyys saattaa sattua niin kipeästi, että alkaa selitellä tilannetta itselle parhain päin, hän sanoo.

”Kukaan meistä ei kuitenkaan ole virran ohjaama ajopuu.”

Humalatilan lisäksi moni perustelee tekoaan uuden tuttavuuden hurmaavalla käytöksellä. Joskus syypääksi nimetään oma kumppani, joka ei ole osoittanut tarpeeksi rakkautta.

– Kukaan meistä ei kuitenkaan ole virran ohjaama ajopuu. Jokainen aikuinen ihminen on itse vastuussa teoistaan, Heiskanen sanoo.

Väite 4. Pettäminen paljastuu aina.

Me Naisten lukijat: EI

67 prosenttia kyselyymme vastanneista on pitänyt uskottomuuden omana tietonaan, eikä salaisuus ole paljastunut koskaan.

”Petin, koska minulla oli paha olla ja yritin hakea siihen nopeaa helpotusta. En saanut parempaa oloa ja tajusin, että haluan jäädä suhteeseen. Siksi päätin, etten kerro asiasta kumppanilleni. Totuus olisi vain satuttanut häntä ja tuhonnut kaiken. (Nainen, 36)

Mutta toisinaan syrjähyppy paljastuu varsin kiusallisesti:

”Mieheni sai tietää pettämisestä, kun toinen mies kertoi hänelle.” (Nainen, 35)

”Salaisuuteni paljastui heti pettämisen jälkeisenä päivänä. Puolisoni tivasi, missä olin ollut illan. Yritin aluksi valehdella, mutta hän näki totuuden kilometrien päähän.” (Nainen, 37)

”Totuus valkeni, kun kumppanini penkoi tavaroitani ja löysi toiselta saamani lahjan.” (Nainen, 22)

Väite 5. Uskottomuudesta pitää kertoa.

Me Naisten lukijat: EI

Jopa 83 prosenttia kyselyymme vastanneista ajattelee, ettei pettämisestä ole pakko kertoa kumppanille. Lotta Heiskasen mukaan jokainen tekee kertomisen suhteen omat ratkaisunsa. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että totuus usein kannattaa.

– On harhaluulo kuvitella, ettei pettäminen vaikuttaisi suhteeseen niin kauan kuin toinen ei tiedä. Salaisuudet etäännyttävät, ja pettäminen tulee yleensä ilmi jotakin kautta. Usein juuri kaksoiselämä ja salaaminen on kumppanista loukkaavinta, Heiskanen kertoo.

”Kertominen voi johtaa myönteisiin muutoksiin, avoimuuteen ja läheisyyteen.”

Miten uskottomuudesta kannattaisi sitten puhua?

– Kunnioittava suoruus ja aikuismainen vastuunotto ovat tärkeimpiä. Ei ole reilua alkaa syytellä tilanteesta muita. Se voi loukata toista entisestään.

Heiskasen mukaan rehellisyys on paikallaan erityisesti silloin, jos haluaa jatkaa suhdetta.

– Kertominen voi johtaa myönteisiin muutoksiin, avoimuuteen ja läheisyyteen.

Väite 6. Uskottomuus kaduttaa aina.

Me Naisten lukijat: EI

Vain harva miettii pettämisen hetkellä kumppaniaan, mutta jälkeenpäin katumus voi iskeä – tai sitten ei. Kyselymme perusteella uskottomuus ei todellakaan aina kaduta. Joskus teko voi saada olon jopa kevenemään.

Moni pettänyt kertoo, että teko auttoi ymmärtämään itseä paremmin:

”Syrjähypyn jälkeen ymmärsin, ettei suhteeni ollut minulle hyväksi. Oli ihanaa tuntea olonsa halutuksi. Lopulta sain myös rohkeutta lähteä huonosta suhteesta.” (Nainen, 47)

”Pettäminen ei kaduta minua, koska suhteemme ei ollut onnellinen. Välttelin seksiä ja yhteistä aikaa. Olin avopuolisoni kanssa yhdessä vain lapsemme takia, minkä ymmärsin uskottomuuden jälkeen.” (Nainen, 52)

Mutta joskus uskottomuus kaduttaa vielä vuosienkin jälkeen.

– Syyllisyys on epämiellyttävä olotila, mutta perin inhimillinen ja tarpeellinen. Se voi jopa kehittää, koska se auttaa ottamaan vastuuta ja eläytymään toisen tunteisiin. Se myös auttaa pyytämään anteeksi, Heiskanen sanoo.

Väite 7. Pettäminen johtaa automaattisesti eroon.

Me Naisten lukijat: EI

Monelle parille pettäminen on iso kriisi. Pahimmillaan se paisuu niin valtavaksi, ettei luottamusta saa enää korjattua.

– Uskottomuus on yksi yleisimpiä eron syitä, Lotta Heiskanen kertoo.

Mutta tilanne ei missään nimessä ole mustavalkoinen. Kaikille pareille syrjähyppy ei napsahda viimeiseksi niittiksi arkkuun.

”Niin outoa kuin se onkin, uskottomuus pelasti avioliittoni.”

– Pienelle osalle pareista uskottomuuskriisi voi olla uusi mahdollisuus. Sen aikana saattaa huomata uudelleen, miten tärkeänä pitää toista. Ymmärrys voi helpottaa ongelmista puhumista ja herättää halun korjata tilanne, Lotta Heiskanen toteaa.

Näin kävi myös kyselyymme vastanneelle 38-vuotiaalle naiselle:

”Niin outoa kuin se onkin, uskottomuus pelasti avioliittoni. Suhteemme oli pitkään ollut kriisissä, ja ajattelin sen päättyvän, koska emme pystyneet puhumaan ongelmistamme.

Yritin salata syrjähyppyni, mutta jäin siitä karusti kiinni. Mieheni luki toisen miehen lähettämät viestit puhelimestani. Aluksi hän oli raivoissaan, mutta sen jälkeen hänelle heräsi valtava halu pelastaa liittomme. Myös minä ymmärsin, että tässä on hyvä olla.”

Väite 8. Kerran pettäjä, aina pettäjä.

Me Naisten lukijat: EI

Kyselyymme vastanneista 28 prosenttia on pettänyt useammin kuin kerran. Väestöliiton tutkimuksen mukaan miehet ovat naisia useammin uskottomia toistuvasti. Siitä huolimatta ei voida sanoa, että kerran pettänyt olisi jatkossakin uskoton.

– Ihmiset pystyvät muuttumaan, eivätkä menneisyyden teot saisi määrittää meitä loppuelämää, Lotta Heiskanen sanoo.

Väite 9. Pettäminen on epäreilua toista kohtaan.

Me Naisten lukijat: KYLLÄ

Suomalaisista vain 5–15 prosenttia ajattelee, että uskottomuus on hyväksyttävä asia. Me Naisten kyselyn vastaajista valtaosa jakaa ajatuksen. Myös Heiskanen on samaa mieltä.

– Kumppanilta salassa toimiminen ei ole reilua. Jos yhdessä sovitaan luottamuksesta ja uskollisuudesta, pettäminen ei ole oikein.

Miltä seksi kumppanin kanssa tuntuu pettämisen jälkeen?

”Heti syrjähypyn jälkeen en kyennyt edes halaamaan toista. Ajan kuluessa seksielämämme palasi kuitenkin entiseen, ellei jopa parantunut.” Nainen, 37

”En enää halunnut kumppaniani vaan ihmistä, jonka kanssa olin tehnyt syrjähypyn. Seksi entisen kanssa tuntui teeskentelyltä. Erosimme pian.” Nainen, 59

”Seksi tuntui samalla ihan kamalalta ja todella hyvältä. Sen jälkeen itketti valtavasti. Tuntui, että kaikki tekemäni paha vyöryy ylitseni.” Nainen, 36

Mikä uskottomuudessa oli pahinta?

”Moraalinen krapula. Tunsin todella voimakasta syyllisyyttä teostani.” Nainen, 51

”Se, että loukkasin kumppaniani. Hän on ihana tyyppi eikä ansainnut sitä.” Nainen, 40

”Selkärangattomuuteni. Miksi petin enkä vain sanonut suoraan, että haluan erota?” Nainen, 41

”Se, että sain sukupuolitaudin.” Nainen, 53

Alastomuus on ok, aina tunnetta ei tarvita – ja kyllä ilmankin seksiä pärjää.

Oppia ikä kaikki – ja myös erilaiset parisuhdetilanteet. Kun kysyimme sinkuilta, mitä seksi sinkkuna on heille opettanut, erityisen tarkkanäköisiä vastauksia tuli keiltäpä muiltakaan kuin viisikymppisiltä naisilta. 

Näistä keski-ikäisten naisten seksiviisauksista voivat ottaa oppia nuoremmat ja mikseivät vanhemmatkin kansalaiset sukupuoleen katsomatta. 

 1. Minä riitän. ”Olen varmempi itsestäni ja arvostan itseäni.”
 2. Orgasmi kuuluu kaikille. ”Olen tullut itsekkäämmäksi. Toki huomioin myös kumppanini, mutta naisena oma orgasmini on minulle tärkeä asia, joka kumppanini pitää huomioida.”
 3. Eikä siihen tarvita toista ihmistä. ”Kun ei harrasta irtokappaleita, on onneksi olemassa leluja, videita ja omat kädet!”
 4. Seksistä saa nauttia. ”Seksi kuuluu jokaisen elämään. Nuorena olin paljon pidättyväisempi.”
 5. Aina ei tarvita rakkautta. ”Seksiä voi harrastaa ilman sen kummempaa kiintymyssuhdetta tai sitoutumista.”
 6. Kenelläkään ei ole oikeutta satuttaa minua. ”Olen oppinut itsestäni ja seksuaalisuudestani paljon. Minusta on tullut itsevarma ja rakastan omaa vartaloani niin paljon, etten anna toisten satuttaa sitä enää.”
 7. Ikä on vain plussaa. ”Seksi vain paranee iän myötä.”
 8. Ulkonäöstä ei tarvitse hermoilla. ”Jos mies haluaa ja homma laitetaan alkuun, ei hän todellakaan enää siinä vaiheessa välitä jostain vatsamakkarasta tai pömppömahasta. Täytyy osata nauttia!”
 9. Alastomuus on erittäin ok. ”Olen oppinut arvostamaan kehoani, olemaan häpeilemättä alasti sekä nauttimaan, antamaan ja vastaanottamaan.”
 10. Uskallan puhua seksistä. ”Voin tehdä mitä haluan ja uskallan kertoa sen kumppanilleni.”
 11. Kysyn, jos toinen ei uskalla. ”Jos toinen osapuoli ei ilmaise omia mieltymyksiä, täytyy itse kysyä, koska toista voi ujostuttaa puhua niistä asioista.”
 12. Ilmankin pärjää. ”Muut asiat ovat tällä hetkellä tärkeämpiä.”
 13. Hyviä seksikumppaneita on. ”Miehiä on moneen junaan, ja jos epäilet että sinussa on jotain vikaa, et ole vielä löytänyt sitä oikeaa.”

Pyöriikö alakerrassa aavikkopallot? Ei kuitenkaan. Immenkalvon umpeutuminenkin on silkkaa urbaanilegendaa.

Me Naiset kysyi hiljattain sinkuilta, kuinka usein he harrastavat seksiä. Vastaajista joka kuudes on petipuuhissa keskimäärin kerran tai kahdesti viikossa, ja joka viides muutaman kerran kuukaudessa. 35 prosenttia harrastaa seksiä kumppanin kanssa harvemmin kuin kerran kuukaudessa.

Jos seksiä on harvakseltaan, vaginakin saa olla ihan rauhassa. Mutta kun alakerrassa ei kuhise, voiko se vaikuttaa vaginan terveyteen? Mitä pimpsalle käy, jos sitä ei käytä seksin harrastamiseen?

Monet elävät siinä luulossa, että paikat kiristyvät, mitä vähemmän yhdyntää harrastaa.

Naistentautien erikoislääkäri Katriina Niemelä sanoo, että seksin puuttuminen ei itsessään muuta vaginan olemusta. Niin pitkään kuin naisen hormonitoiminta pysyy normaalina ja lantiopohjalihaksisto kunnossa, ei emättimessä tapahdu supistumisen kaltaisia muutoksia. Muutokset ilmenevät vasta vaihdevuosien alettua.

”Jos ei ole harrastanut seksiä pitkään aikaan, kannattaa aloittaa itsetyydytyksellä.”

– Kimmoisuus katoaa ja limakalvot voivat kuivua. Mutta jos vanhempana ei juurikaan ole seksielämää, niin vaivoja ei välttämättä edes huomaa, Niemelä sanoo.

Vaginan hyvinvoinnista huolehditaan samalla tavoin – oli seksiä tai ei. Paikat pestään lämpimällä vedellä, eikä hygieniatuotteille ole tarvetta. Kemikaaleilla kyllästettyjä pikkuhousunsuojia kannattaa välttää, ja öisin nukkua ilman mitään alaosaa.

Rakastelu voi silti sattua

Kysyimme aiemmin seksologi Marja Kihlströmiltä voiko emätin jopa muurautua umpeen ja immenkalvo kasvaa takaisin, mutta hänkin kumoaa väitteen pötypuheeksi. Huoltotoimenpiteiksi hän vinkkaa harrastamaan itsetyydytystä, jos muuta yhdyntää ei ole.

– Itsetyydytys ylläpitää lantiopohjan lihaksia ja pitää limakalvot hyvinä. Jos ei ole harrastanut seksiä pitkään aikaan, kannattaa aloittaa itsetyydytyksellä, Kihlstöm sanoo.

Seksi voikin sattua, jos sitä harrastaa pitkästä aikaa.

Tällöin kyse on juuri limakalvojen kuivuudesta, Niemelä selittää. Limakalvot voivat reagoida ”mekaaniseen ärsytykseen”. Naisen kosteuteen yhdyntätilanteessa vaikuttaa myös psyykkinen puoli: eli onko seksiin virittäydytty tarpeeksi hyvin. Sitä ei moni tule ajatelleeksi.

– Jos seksiä ei ole ollut pitkään aikaan, pelkkä jännitys voi estää limakalvojen kostumista ja sen vuoksi seksi tekee kipeää, Niemelä sanoo.

 Kun nainen on parisuhteessa, jossa seksiä on säännöllisesti, lantiopohjalihakset tottuvat säännölliseen yhdyntään.