Pettämisestä ei ole pakko kertoa kumppanille, ajattelee neljä viidestä Me Naisten kyselyyn vastanneesta. Asiantuntija on toista mieltä.

Joskus se käy kuin varkain. Firman pikkujouluissa, railakkaan baarikierroksen jälkeen tai lempeän kesäillan päätteeksi. Tyyppi on kohteliaan ihana, ja hurmaava hetki vie mennessään. Aamulla herätessä vieressä ei makaakaan oma kumppani vaan ihan väärä tyyppi. On tapahtunut ”vahinko”.

Väestöliiton tutkimuksen mukaan joka kolmas suomalainen on joskus pettänyt kumppaniaan. Toisaalta samaan aikaan asenteet uskottomuutta kohtaan ovat tiukentuneet.

Lue myös: Suomi, uskollisuuden mallimaa! Parisuhteissa petetään yhä vähemmän – professori kertoo, mistä muutos johtuu

Mistä pettäminen johtuu? Paljastuuko uskottomuus aina? Millaisia seurauksia syrjähypyllä on ollut?

Me Naiset kysyi lukijoilta vastauksia erilaisiin uskottomuuteen liittyviin väittämiin. Heinä–elokuun aikana verkkokyselyymme vastasi 132 henkilöä.

Kaikki vastaajat olivat joskus pettäneet kumppaniaan. 92 prosenttia vastaajista oli naisia.

Väite 1. Jo pettämisen ajatteleminen on pettämistä.

Me Naisten lukijat: EI

Yksi on kyselymme perusteella varmaa: seksi toisen kanssa on pettämistä.

Koskettelu ja suutelu ovat kuitenkin eri juttu. Niitä pitää pettämisenä 80 prosenttia kyselyymme vastanneista. Flirttailun, lämpimät halaukset ja hitaiden tanssimisen laskee uskottomuudeksi vain 20 prosenttia.

”Aikuiset ihmiset voivat vapaasta tahdostaan järjestää elämänsä miten haluavat.”

Vastaajien mielestä pelkkä ”kielletty ajatus” ei tee kenestäkään pettäjää. Samaa mieltä on myös Väestöliiton erikoispsykologi Lotta Heiskanen:

– Ajatus ja teko ovat eri asioita.

Seksi toisen kanssa ei myöskään ole pettämistä siinä tapauksessa, että siitä on yhdessä sovittu. Lotta Heiskasen mukaan kumppanin kanssa kannattaisi keskustella jo suhteen alussa siitä, missä toisen rajat menevät.

– Aikuiset ihmiset voivat vapaasta tahdostaan järjestää elämänsä miten haluavat.

Väite 2. Uskottomuudessa on kyse vain seksistä.

Me Naisten lukijat: EI

Vain harva pettää yhden illan takia, kyselymme kertoo. Uskottomuuden todellinen syy lymyilee usein syvällä:

”Hullaanuin toisen ihmisen huomiosta. Se oli jotain, mitä en kumppaniltani saanut, ja se helli itsetuntoani.” (Nainen, 25)

”Olin onnettomassa suhteessa, josta halusin pois.” (Nainen, 33)

”Myöhemmin tajusin, että petin, koska voin huonosti nahoissani. Halusin miellyttää toista ja tuntea itseni halutuksi.” (Nainen, 22)

Lotta Heiskasen mukaan moni yrittää syrjähypyllä korjata parisuhteensa ongelmia.

– Ihminen kaipaa hyvää vastavuoroisuutta läpi elämänsä. Samalla jokainen on vastuussa siitä, miten tunteidensa kanssa toimii. Uskottomuus ei ole ainoa keino korjata suhteen ongelmia.

”Jokainen on vastuussa siitä, miten tunteidensa kanssa toimii.”

Varsin usein pettämisen syyksi paljastuu yksinkertaisesti se, että rakkaus löytyykin eri osoitteesta.

– Pettämään voi päätyä ihan siksi, että on ihastunut toiseen, hän kertoo.

Osa kyselyymme vastanneista kertoi halunneensa kostaa kumppaninsa uskottomuuden. Myös jatkuva riitely ja luottamuksen puute ovat yleisiä syitä syrjähypylle.

Väite 3. Tilaisuus tekee pettäjän.

Me Naisten lukijat: KYLLÄ

69 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo pettäneensä hetken mielijohteesta, sopivan tilaisuuden sattuessa eteen. Usein alkoholilla on ollut osuutta asiaan.

Lotta Heiskanen kuitenkin huomauttaa, ettei kukaan päädy pettämään puhtaasti vahingossa.

– Monelle uskottomuus on omien periaatteiden vastaista. Jotain, mitä ei olisi koskaan voinut kuvitella tekevänsä. Silloin syyllisyys saattaa sattua niin kipeästi, että alkaa selitellä tilannetta itselle parhain päin, hän sanoo.

”Kukaan meistä ei kuitenkaan ole virran ohjaama ajopuu.”

Humalatilan lisäksi moni perustelee tekoaan uuden tuttavuuden hurmaavalla käytöksellä. Joskus syypääksi nimetään oma kumppani, joka ei ole osoittanut tarpeeksi rakkautta.

– Kukaan meistä ei kuitenkaan ole virran ohjaama ajopuu. Jokainen aikuinen ihminen on itse vastuussa teoistaan, Heiskanen sanoo.

Väite 4. Pettäminen paljastuu aina.

Me Naisten lukijat: EI

67 prosenttia kyselyymme vastanneista on pitänyt uskottomuuden omana tietonaan, eikä salaisuus ole paljastunut koskaan.

”Petin, koska minulla oli paha olla ja yritin hakea siihen nopeaa helpotusta. En saanut parempaa oloa ja tajusin, että haluan jäädä suhteeseen. Siksi päätin, etten kerro asiasta kumppanilleni. Totuus olisi vain satuttanut häntä ja tuhonnut kaiken. (Nainen, 36)

Mutta toisinaan syrjähyppy paljastuu varsin kiusallisesti:

”Mieheni sai tietää pettämisestä, kun toinen mies kertoi hänelle.” (Nainen, 35)

”Salaisuuteni paljastui heti pettämisen jälkeisenä päivänä. Puolisoni tivasi, missä olin ollut illan. Yritin aluksi valehdella, mutta hän näki totuuden kilometrien päähän.” (Nainen, 37)

”Totuus valkeni, kun kumppanini penkoi tavaroitani ja löysi toiselta saamani lahjan.” (Nainen, 22)

Väite 5. Uskottomuudesta pitää kertoa.

Me Naisten lukijat: EI

Jopa 83 prosenttia kyselyymme vastanneista ajattelee, ettei pettämisestä ole pakko kertoa kumppanille. Lotta Heiskasen mukaan jokainen tekee kertomisen suhteen omat ratkaisunsa. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että totuus usein kannattaa.

– On harhaluulo kuvitella, ettei pettäminen vaikuttaisi suhteeseen niin kauan kuin toinen ei tiedä. Salaisuudet etäännyttävät, ja pettäminen tulee yleensä ilmi jotakin kautta. Usein juuri kaksoiselämä ja salaaminen on kumppanista loukkaavinta, Heiskanen kertoo.

”Kertominen voi johtaa myönteisiin muutoksiin, avoimuuteen ja läheisyyteen.”

Miten uskottomuudesta kannattaisi sitten puhua?

– Kunnioittava suoruus ja aikuismainen vastuunotto ovat tärkeimpiä. Ei ole reilua alkaa syytellä tilanteesta muita. Se voi loukata toista entisestään.

Heiskasen mukaan rehellisyys on paikallaan erityisesti silloin, jos haluaa jatkaa suhdetta.

– Kertominen voi johtaa myönteisiin muutoksiin, avoimuuteen ja läheisyyteen.

Väite 6. Uskottomuus kaduttaa aina.

Me Naisten lukijat: EI

Vain harva miettii pettämisen hetkellä kumppaniaan, mutta jälkeenpäin katumus voi iskeä – tai sitten ei. Kyselymme perusteella uskottomuus ei todellakaan aina kaduta. Joskus teko voi saada olon jopa kevenemään.

Moni pettänyt kertoo, että teko auttoi ymmärtämään itseä paremmin:

”Syrjähypyn jälkeen ymmärsin, ettei suhteeni ollut minulle hyväksi. Oli ihanaa tuntea olonsa halutuksi. Lopulta sain myös rohkeutta lähteä huonosta suhteesta.” (Nainen, 47)

”Pettäminen ei kaduta minua, koska suhteemme ei ollut onnellinen. Välttelin seksiä ja yhteistä aikaa. Olin avopuolisoni kanssa yhdessä vain lapsemme takia, minkä ymmärsin uskottomuuden jälkeen.” (Nainen, 52)

Mutta joskus uskottomuus kaduttaa vielä vuosienkin jälkeen.

– Syyllisyys on epämiellyttävä olotila, mutta perin inhimillinen ja tarpeellinen. Se voi jopa kehittää, koska se auttaa ottamaan vastuuta ja eläytymään toisen tunteisiin. Se myös auttaa pyytämään anteeksi, Heiskanen sanoo.

Väite 7. Pettäminen johtaa automaattisesti eroon.

Me Naisten lukijat: EI

Monelle parille pettäminen on iso kriisi. Pahimmillaan se paisuu niin valtavaksi, ettei luottamusta saa enää korjattua.

– Uskottomuus on yksi yleisimpiä eron syitä, Lotta Heiskanen kertoo.

Mutta tilanne ei missään nimessä ole mustavalkoinen. Kaikille pareille syrjähyppy ei napsahda viimeiseksi niittiksi arkkuun.

”Niin outoa kuin se onkin, uskottomuus pelasti avioliittoni.”

– Pienelle osalle pareista uskottomuuskriisi voi olla uusi mahdollisuus. Sen aikana saattaa huomata uudelleen, miten tärkeänä pitää toista. Ymmärrys voi helpottaa ongelmista puhumista ja herättää halun korjata tilanne, Lotta Heiskanen toteaa.

Näin kävi myös kyselyymme vastanneelle 38-vuotiaalle naiselle:

”Niin outoa kuin se onkin, uskottomuus pelasti avioliittoni. Suhteemme oli pitkään ollut kriisissä, ja ajattelin sen päättyvän, koska emme pystyneet puhumaan ongelmistamme.

Yritin salata syrjähyppyni, mutta jäin siitä karusti kiinni. Mieheni luki toisen miehen lähettämät viestit puhelimestani. Aluksi hän oli raivoissaan, mutta sen jälkeen hänelle heräsi valtava halu pelastaa liittomme. Myös minä ymmärsin, että tässä on hyvä olla.”

Väite 8. Kerran pettäjä, aina pettäjä.

Me Naisten lukijat: EI

Kyselyymme vastanneista 28 prosenttia on pettänyt useammin kuin kerran. Väestöliiton tutkimuksen mukaan miehet ovat naisia useammin uskottomia toistuvasti. Siitä huolimatta ei voida sanoa, että kerran pettänyt olisi jatkossakin uskoton.

– Ihmiset pystyvät muuttumaan, eivätkä menneisyyden teot saisi määrittää meitä loppuelämää, Lotta Heiskanen sanoo.

Väite 9. Pettäminen on epäreilua toista kohtaan.

Me Naisten lukijat: KYLLÄ

Suomalaisista vain 5–15 prosenttia ajattelee, että uskottomuus on hyväksyttävä asia. Me Naisten kyselyn vastaajista valtaosa jakaa ajatuksen. Myös Heiskanen on samaa mieltä.

– Kumppanilta salassa toimiminen ei ole reilua. Jos yhdessä sovitaan luottamuksesta ja uskollisuudesta, pettäminen ei ole oikein.

Miltä seksi kumppanin kanssa tuntuu pettämisen jälkeen?

”Heti syrjähypyn jälkeen en kyennyt edes halaamaan toista. Ajan kuluessa seksielämämme palasi kuitenkin entiseen, ellei jopa parantunut.” Nainen, 37

”En enää halunnut kumppaniani vaan ihmistä, jonka kanssa olin tehnyt syrjähypyn. Seksi entisen kanssa tuntui teeskentelyltä. Erosimme pian.” Nainen, 59

”Seksi tuntui samalla ihan kamalalta ja todella hyvältä. Sen jälkeen itketti valtavasti. Tuntui, että kaikki tekemäni paha vyöryy ylitseni.” Nainen, 36

Mikä uskottomuudessa oli pahinta?

”Moraalinen krapula. Tunsin todella voimakasta syyllisyyttä teostani.” Nainen, 51

”Se, että loukkasin kumppaniani. Hän on ihana tyyppi eikä ansainnut sitä.” Nainen, 40

”Selkärangattomuuteni. Miksi petin enkä vain sanonut suoraan, että haluan erota?” Nainen, 41

”Se, että sain sukupuolitaudin.” Nainen, 53

Ensitreffeillä harrastettuun seksiin liittyy edelleen turhaa häpeää, jota käytetään naisia vastaan.

Pilaako seksi ensitreffeillä potentiaalisen parisuhteen? Tätä moni miettii vielä vuonna 2018. 

Treffikulttuuriin liittyy välillä kummallisia normeja siitä, mikä on sallittua ja mikä ei – erityisesti silloin, jos toiveissa siintää kunnollisen parisuhteen löytäminen. Pitkään on esimerkiksi ajateltu, että tällöin seksi ei sovi ensitreffeille. 

Tämä kupla on syytä puhkaista viimeistään nyt. On monia syitä, miksi seksiä kannattaa harrastaa heti. Tässä kolme nopeaa, mutta painavaa perustetta:

  1. Jos jonkun kansa väreilee seksuaalisesti, eikös sen pitäisi olla loistava lähtökohta suhteelle? Seksin harrastaminen ensitreffeillä on itseasiassa melko nerokasta, sillä seksi on monelle ihmiselle melkoisen iso osa parisuhdetta.
  2. Hello Giggles kannustaa ihmisiä hoitamaan hommat pois alta jo ensitreffeillä. Näin välttyy kaikelta (kiusalliselta) ihmissuhdepeliltä, jota yleensä sisältyy suhteen alkuun ja tapailuun. On helppo olla suora ja rehellinen, kun olette rentoutuneet täysin. Ja toisetkin treffit menevät paljon rennommin, kun olette tutustuneet toisiinne jo alasti.
  3. Sitä paitsi koskaan ei ole taetta siitä, että pelkät treffit johtaisivat automaattisesti romanssiin – harrastettiin seksiä tai ei. Parempi siis, ettei asian suhteen jää kaduttavaa. Harva kuitenkaan tulee eläkeikäisenä ajatelleeksi, että hitsi, tulipa harrastettua liikaa seksiä.

”Varman päälle voi pelata esittämällä vaikeasti tavoiteltavaa ensimmäisellä kerralla.”

Kysyimme naisten arvioita siitä, milloin seksiä kannattaa harrastaa ensimmäisen kerran. Monesta vastauksesta selviää turhautuneisuus nykyistä kulttuuria kohtaan, jonka mukaan seksiä on syytä pantata. 

Rennosti menoksi jo ensitapaamisella!

"Pantiin ekoilla treffeillä, on oltu naimisissa kohta 11 vuotta. Mitä opin: ei kannata esittää vaikeasti tavoiteltavaa." Satu, 38.

"Olen usein harrastanut seksiä ensimmäisillä treffeillä, jos seksuaalinen vetovoima on ollut käsinkosketeltava, mutta valitettavasti mikään näistä jutuista ei ole kantanut muutamia treffejä pidemmälle. En tiedä todellista syytä, mutta jos etsii tulevaa puolisoa, voi toki pelata "varman päälle" esittämällä vaikeasti tavoiteltavaa – jos tyyppi vaikka onkin vanhanaikainen. Toisaalta jos tyypin kiinnostus on lopahtanut ensitreffiseksin vuoksi, tyyppi on ollut minulle lähtökohtaisesti väärä ." Lilli, 28

”Ajatellaan, että sellaisesta naisesta ei ole vaimoksi, joka antoi ensitreffeillä. Nainen ei ole se ”antava” osapuoli.”

Tämänkaltainen tilanne johtuu juurikin niistä myrkyllisistä normeista, että "helppo" nainen ei kelpaa kumppaniksi. Kolmekymppinen Rosa muistuttaa, että naisilla on yhtälailla oikeus hauskanpitoon ilman häpeää:

"Vaikkei juttu kantaisikaan suhteeksi, miksei itse pitäisi hauskaa? Voi saada vaikka uuden fuckbuddyn. Saavat naisetkin haluta seksiä hauskanpidon vuoksi, eikä nainen ole se "antava" osapuoli. Yleinen ajatus on, että sellaisesta naisesta ei ole vaimoksi, joka "antoi" ensitreffeillä. Siinä tilanteessa molemmat osapuolet ovat halunneet seksiä, joten miksi nainen saa moraalisyyttelyt niskoilleen ja hänen tehtävänään on hävetä yhteisymmärryksessä harrastettua seksiä? Ihan samalla tavoin mies siihen "syyllistyy" tuikatessaan." Rosa, 30


Odottaminen on osa viehätystä

Jos ei halua seksiä ensimmäisellä kerralla, milloin sitten olisi hyvä aloittaa? Jotkut vastaajista perustelivat, että seksi on mielekkäämpää vasta myöhemmin.

"Tietysti saa harrastaa seksiä, mutta koen sen antoisammaksi toisella kertaa. Se on iso osa viehätystä, että odottaa ja jännittää toisten treffien kulkua. Se on myös jollain tapaa palkitsevampaa. Mutta jos kemiat natsaavat hyvin, en ymmärrä, miksi jostain periaatteellisista syistä pitäisi odotella. Se on kahden ihmisen välinen päätös." Sari, 26

"Saa panna milloin haluaa, mutta kolmannet treffit on parhaimmat ekalle panolle." Iiris, 29.

”Kyse on soidinmenoista, leikistä, jota kannattaa pitkittää hieman ihan siihen liittyvän mielihyvän ja nautinnon vuoksi.”

Mies, tuo toksinen saalistaja?

"Ei missään nimessä kannata ensitreffeillä – ainakaan heterosuhteessa. Perustelu: Vuosien empiirinen evidenssi. Mies on aina perimmäiseltä luonteeltaan saalistaja, oli sitten omasta mielestään kuinka herkkä, moderni tai epätoksinen tahansa. Hänen ei pidä ikinä antaa uskoa, että tänään muuten irtoaa ja helpolla. Ei-saaminen kasvattaa miehen naista kohtaa tuntemaa kiinnostusta ja suhteen intensiteettiä", pohtii Veera, 35.

Veeran mielestä odottelussa on kyse muustakin kuin pelkästään miehen metsästysvietin ruokkimisesta.

"Kun halu toista kohtaan viedään rajalle mutta ei sen yli, seksuaalinen intensiteetti kasvaa. Seksissä ylivoimaisesti yli puolet nautinnosta on odotuksessa. Kyse on soidinmenoista, leikistä, jota kannattaa pitkittää hieman ihan siihen liittyvän mielihyvän ja nautinnon vuoksi", hän jatkaa.

Kaikesta tästä voinee vetää turvallisen johtopäätöksen: seksiä on paras harrastaa juuri silloin, kun molemmilla tekee mieli.

Seksuaaliterapeutin mukaan ”seksimasennus” on vaiettu aihe ja saattaa aiheuttaa kokijassaan häpeää. Taustalla voi olla huono seksi, hormonit tai tukahdutettu seksitrauma.

Ensimmäisessä parisuhteessani koin lähes aina seksin jälkeen valtavaa ahdistuneisuutta. Suhde oli hyvällä tolalla ja seksi aina yhtä ihanaa, mutta kun poikaystäväni lähti kotiin, saatoin räjähtää vuolaaseen itkuun kerta toisensa jälkeen. Olin hämmentynyt, koska itkulle ei ollut mitään järkevää syytä.

Nykyään huomaan usein tunteiden olevan seksin jälkeen pinnassa, jos mies ei osoita kaipaamaani huomiota tai kääntää kylkeä”. 

Näin kertoo 25-vuotias Siiri seksin jälkeisestä tunnereaktiostaan, joka tunnetaan englanninkielisessä maailmassa nimellä post-coital dysphoria. Sanalle ei ole virallista suomennosta, mutta seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta suomentaa sanan seksin jälkeiseksi alakuloksi.

Seksin jälkeiseen alakuloon liittyy muun muassa masentuneisuus, ahdistus ja itkuisuus. Erikoista on se, että seksiä harrastanut ihminen saattaa purskahtaa itkuun, vaikka seksi olisikin ollut hyvää ja kumppanin kanssa kaikki hyvin. Mistä odottamaton itkunpuuska kertoo?

Seksin odotetaan olevan hyvää ja nautinnollista.

Ranta sanoo, että syy itkuisuudelle on osittain epäselvää, koska asiaa ei ole juurikaan tutkittu. Hän kuitenkin arvioi tunnekuohun johtuvan seksin jälkeisistä ”laskuista”.

– Rakastellessa mielihyvähormonien, kuten oksitosiinin ja endorfiinin, taso nousee. Kun korkealla olevat pitoisuudet tulevat alas, se aiheuttaa alakuloa, Ranta sanoo.

Ranta on huomannut, että tunnekuohu vaivaa tavallisemmin naisia, mutta sitä on havaittu myös miehillä. Hän on törmännyt oireeseen vastaanotollaan, vaikka moni ei hakeudu seksuaaliterapeutin luo itse tunnekuohun takia.

– Seksin odotetaan olevan hyvää ja nautinnollista, joten tämänkaltainen tunnereaktio saattaa aiheuttaa häpeää.

Joskus syynä on yksinkertaisesti huono seksi.

– Huono seksi voi myös aiheuttaa toistuvaa alakuloisuutta. Kaikille ei ole tärkeää orgasmin saaminen, mutta jos seksistä ei osata puhua tai ei tule kuulluksi, siitä tulee kurja olo monille.


Irtoseksi on suoritus

Aina kyse ei kuitenkaan ole huonosta seksistä tai hormonilaskuista. Seksin jälkeisen alakuloisuuden taustalla voi olla myös aiemmin saatu trauma esimerkiksi hyväksikäytöstä, Ranta sanoo. Tai jos seksiin suostuu vastahakoisesti kerta toisensa jälkeen kumppanin painostamana, jää ikävä olo.

Monilla ihmisillä alakuloisuutta voi aiheuttaa myös se, miten tunteet ja seksi todellisuudessa kohtaavat. Esimerkiksi yhden illan jutut ja irtoseksin harrastaminen voivat tuntua tunteettomalta suoritukselta – ja tämän vuoksi irtoseksi ei olekaan ihan kaikkien juttu.

Joskus itku lähtee ilosta, kun seksi on ollut ihanaa ja herkkää.

– Sellaisesta seksistä voi jäädä tyhjä olo. Monet kuitenkin pystyvät pitämään seksin ja tunteet erillään, eihän yhden illan juttuja muuten olisi, Ranta sanoo.

Jos itkuisuuden kokee jatkuvana haittana, silloin voi olla syytä turvautua ammattilaisen apuun. Traumatilanteissa apu löytyy seksuaaliterapeutin vastaanotolta. Muuten kyse on pääasiassa hormonitoiminnan heittelystä, joka menee nopeasti ohi.

– Tunteet ovat tunteita, ne tulevat ja menevät. Joskus itku lähtee ilosta, kun seksi on ollut ihanaa ja herkkää. Hyviin hetkiin kuuluu myös liikutusta.