”Vitsi nää kortsut on rasittavia, kunpa ei tarvisi käyttää kortsua, ei tunnu yhtä hyvältä, vaikee olla eri asennoissa” ja muut kootut selitykset kumin skippaamiselle. Kuva: Joonas Salo / Sanoma-arkisto
”Vitsi nää kortsut on rasittavia, kunpa ei tarvisi käyttää kortsua, ei tunnu yhtä hyvältä, vaikee olla eri asennoissa” ja muut kootut selitykset kumin skippaamiselle. Kuva: Joonas Salo / Sanoma-arkisto

Kondomin käyttöä opetetaan jo koulussa, mutta silti se näyttää olevan toisille vaikeaa.

Mikä helvetti siinä on, että suomalaismiehille kondomin käyttö on niin vaikeaa?” ihmettelee Annika, 30, nimimerkin takaa.

Hän kertoo päätyneensä yllättävän usein tilanteeseen, jossa seksikumppanin kanssa pitää väitellä siitä, käytetäänkö ehkäisynä kondomia vai ei. Annika on törmännyt ilmiöön siitä saakka, kun hän on aloittanut seksielämänsä.

Voisi luulla, että suomalainen seksikasvatus olisi hyvällä tolalla – jokainen seksuaalisesti aktiivinen ihminen tuntisi huolen sukupuolitaudeista ja ei-toivotuista raskauksista. Totuus on usein kuitenkin toista, kertovat Me Naisten haastattelemat naiset.

He ovat kohdanneet toistuvasti tilanteita, joissa kumppani painostaa, kiukuttelee tai suoranaisesti kieltäytyy ehkäisyn käytöstä. 

Äärimmäisissä tapauksissa kondomi saatetaan sujauttaa salaa pois seksin aikana, jolloin kyseessä hyväksikäytöön rinnastettava stealthing -ilmiö: nainen antaa suostumuksensa turvaseksiin, mutta mies pettää luottamuksen ja altistaa naisen raskaudelle ja seksitaudeille.

”Lopulta hän söi vuosittain jopa 4–5 jälkiehkäisypilleriä, täysin lääkkeen suosiusten vastaisesti.”

Kondomin välttelyllä on seurauksia isossakin mittakaavassa: muun muassa Iso-Britannian seksitautien klinikoilla kamppaillaan jälleen syfilistartuntojen (tuttavallisesti kupan) kanssa, vaikka tauti saatiin hävitettyä maasta jo toisen maailmansodan jälkeen. 

Sisään paljaalla vaikka pakolla

Me Naiset keräsi samankaltaisia kokemuksia useilta naisilta. Niille yhteistä oli miehen halu välttää kondomin käyttöä tai valittaa siitä.

Jos nainen ei painostuksen alla uskalla vaatia kondomia, voi hän vasten tahtoaan altistaa itsensä monille riskeille, kuten Riinan tarinassa.

Eräs hyvä ystäväni tapaili nuorempana kundia, joka vaati ystävääni syömään jälkiehkäisypillereitä. Kondomin käyttö tuntui kuulemma ikävältä, joten mies tarjoutui ostamaan ystävälleni aina jälkiehkäisyt, jotta sai harrastaa seksiä paljaalla. He tapailivat muutaman vuoden ajan, ja umpirakastuneena ystäväni ei osannut sanoa ei. Lopulta hän söi vuosittain jopa 4–5 jälkiehkäisypilleriä, täysin lääkkeen suositusten vastaisesti. Kaiken lisäksi mies oli täysin surutta harrastanut seksiä myös muidenkin kanssa, joten ystäväni altistui lisäksi seksitaudeille.” Riina, 23.

Jos nainen on uskaltanut vaatia kondomia, on hän saattanut törmätä kiukutteluun.

Miehet kyllä ovat pukeneet kondomin vapaaehtoisesti, mutta olen usein saanut kuunnella niskurointia sen käytöstä, esimerkiksi vitsi nää kortsut on kyllä rasittavia, kunpa ei tarvisi käyttää kortsua, ei tunnu yhtä hyvältä, vaikee olla eri asennoissa ja niin edelleen.” Sara, 22.

Jenni yllättyi siitä, kuinka automaattista ehkäisyn poisjättäminen oli hänen kumppaneilleen. Yhden illan kumppanit yrittivät työntyä sisään ilman mitään suojaa:

Minulla oli viime keväänä ajanjakso, jolloin harrastin useamman kerran yhden illan juttuja. Jokainen kumppani oli oikein mukava mies ja seksi tajuttoman hyvää, mutta jokaista seksikertaa yhdisti se, että esileikin jälkeen miehet yrittivät tunkeutua tai työntyivät sisääni ilman kumia. Se vaikutti olevan täysin luonnollinen toimintamalli jokaiselle, mikä oli todella hämmentävää.

”Hän oli omien sanojensa mukaan clean fuck.”

Laitoin touhulle tietenkin joka kerta stopin ja passitin miehen etsimään kortsun ennen jatkamista. Yhden tyypin kanssa suihkutellessa hän yritti monta kertaa tuikata sisään ilman suojaa sanoen ”en mä sun sisälle aio tulla”. 

Tuntuu kiusalliselta selittää aikuiselle miehelle, miksi kondomi on pakollinen, koska itselle se tuntuu itsestäänselvyydeltä. Kaiken lisäksi näiltä ”yllätystyöntyjiltä” on mahdollista saada tartunta jo siitä yhdestä työnnöstä.” Jenni, 24.

”Mitäpä jos söisit ehkäisyn?”

Sanni kertoo olleensa seksisuhteessa, jossa mies pyysi häntä aloittamaan hormonaalisen ehkäisyn jo ensimmäisillä treffeillä.

Seksikumppanin suusta kuultua: ”en tykkää kortsuista, ne tappaa fiiliksen” ja ”se puristaa, eikä tunnu hyvältä”. Tapailin jokin aika sitten seksin merkeissä miestä, joka jo ensimmäisellä kertaa ehdotti minulle, että pitäisiköhän mun ruveta syömään jotain pillereitä tai ottaa vaikka jälkiehkäisty, jotta tavatessamme seksiä voitaisiin harrastaa ilman kumia. Olin sanalla sanoen pöyristynyt.

Jouduin pitämään aikuiselle miehelle saarnan siitä, millaista myrkkyä jälkiehkäisy on tai mitä sivuvaikutuksia nainen voi saada e-pillereiden syönnistä. Niitä ei todellakaan aleta popsimaan, jotta joku satunnainen hoito nauttisi enemmän yhdynnästä.

Tämä sama mies saattoi lisäksi aivan hyvin hieroa itseään minua vasten esileikin aikana, ja jossain vaiheessa tuikata peniksen sisääni ilman mitään ennakkovaroitusta. Hän oli omien sanojensa mukaan clean fuck ja muisti kuittailla, että toivottavasti minäkin olen, kun olen niin tarkka kortsun käytöstä. Tämä mies oli pohjanoteeraus.” Sanni, 29.

Jepujoomelamies

Jenni, 24, järkyttyi, kun mies yritti ”tuikata ilman kumia” – naiset kertovat seksikumppaniensa kondomikiukuttelusta

V*tut ne mitään purista, normikumin vetää vaikka päähän. Aina olen kumin saanut päälle ja pysynyt ehjänä. Sitäpaitsi, oikein valittu kumi tekee joka miehestä oikean "orhin", kun vähentää sopivasti tuntumaa niin jaksaa paneskella tuntitolkulla. T:paremmin varustettu kuin 95% miehistä.
Lue kommentti

Ensitreffeillä harrastettuun seksiin liittyy edelleen turhaa häpeää, jota käytetään naisia vastaan.

Pilaako seksi ensitreffeillä potentiaalisen parisuhteen? Tätä moni miettii vielä vuonna 2018. 

Treffikulttuuriin liittyy välillä kummallisia normeja siitä, mikä on sallittua ja mikä ei – erityisesti silloin, jos toiveissa siintää kunnollisen parisuhteen löytäminen. Pitkään on esimerkiksi ajateltu, että tällöin seksi ei sovi ensitreffeille. 

Tämä kupla on syytä puhkaista viimeistään nyt. On monia syitä, miksi seksiä kannattaa harrastaa heti. Tässä kolme nopeaa, mutta painavaa perustetta:

  1. Jos jonkun kansa väreilee seksuaalisesti, eikös sen pitäisi olla loistava lähtökohta suhteelle? Seksin harrastaminen ensitreffeillä on itseasiassa melko nerokasta, sillä seksi on monelle ihmiselle melkoisen iso osa parisuhdetta.
  2. Hello Giggles kannustaa ihmisiä hoitamaan hommat pois alta jo ensitreffeillä. Näin välttyy kaikelta (kiusalliselta) ihmissuhdepeliltä, jota yleensä sisältyy suhteen alkuun ja tapailuun. On helppo olla suora ja rehellinen, kun olette rentoutuneet täysin. Ja toisetkin treffit menevät paljon rennommin, kun olette tutustuneet toisiinne jo alasti.
  3. Sitä paitsi koskaan ei ole taetta siitä, että pelkät treffit johtaisivat automaattisesti romanssiin – harrastettiin seksiä tai ei. Parempi siis, ettei asian suhteen jää kaduttavaa. Harva kuitenkaan tulee eläkeikäisenä ajatelleeksi, että hitsi, tulipa harrastettua liikaa seksiä.

”Varman päälle voi pelata esittämällä vaikeasti tavoiteltavaa ensimmäisellä kerralla.”

Kysyimme naisten arvioita siitä, milloin seksiä kannattaa harrastaa ensimmäisen kerran. Monesta vastauksesta selviää turhautuneisuus nykyistä kulttuuria kohtaan, jonka mukaan seksiä on syytä pantata. 

Rennosti menoksi jo ensitapaamisella!

"Pantiin ekoilla treffeillä, on oltu naimisissa kohta 11 vuotta. Mitä opin: ei kannata esittää vaikeasti tavoiteltavaa." Satu, 38.

"Olen usein harrastanut seksiä ensimmäisillä treffeillä, jos seksuaalinen vetovoima on ollut käsinkosketeltava, mutta valitettavasti mikään näistä jutuista ei ole kantanut muutamia treffejä pidemmälle. En tiedä todellista syytä, mutta jos etsii tulevaa puolisoa, voi toki pelata "varman päälle" esittämällä vaikeasti tavoiteltavaa – jos tyyppi vaikka onkin vanhanaikainen. Toisaalta jos tyypin kiinnostus on lopahtanut ensitreffiseksin vuoksi, tyyppi on ollut minulle lähtökohtaisesti väärä ." Lilli, 28

”Ajatellaan, että sellaisesta naisesta ei ole vaimoksi, joka antoi ensitreffeillä. Nainen ei ole se ”antava” osapuoli.”

Tämänkaltainen tilanne johtuu juurikin niistä myrkyllisistä normeista, että "helppo" nainen ei kelpaa kumppaniksi. Kolmekymppinen Rosa muistuttaa, että naisilla on yhtälailla oikeus hauskanpitoon ilman häpeää:

"Vaikkei juttu kantaisikaan suhteeksi, miksei itse pitäisi hauskaa? Voi saada vaikka uuden fuckbuddyn. Saavat naisetkin haluta seksiä hauskanpidon vuoksi, eikä nainen ole se "antava" osapuoli. Yleinen ajatus on, että sellaisesta naisesta ei ole vaimoksi, joka "antoi" ensitreffeillä. Siinä tilanteessa molemmat osapuolet ovat halunneet seksiä, joten miksi nainen saa moraalisyyttelyt niskoilleen ja hänen tehtävänään on hävetä yhteisymmärryksessä harrastettua seksiä? Ihan samalla tavoin mies siihen "syyllistyy" tuikatessaan." Rosa, 30


Odottaminen on osa viehätystä

Jos ei halua seksiä ensimmäisellä kerralla, milloin sitten olisi hyvä aloittaa? Jotkut vastaajista perustelivat, että seksi on mielekkäämpää vasta myöhemmin.

"Tietysti saa harrastaa seksiä, mutta koen sen antoisammaksi toisella kertaa. Se on iso osa viehätystä, että odottaa ja jännittää toisten treffien kulkua. Se on myös jollain tapaa palkitsevampaa. Mutta jos kemiat natsaavat hyvin, en ymmärrä, miksi jostain periaatteellisista syistä pitäisi odotella. Se on kahden ihmisen välinen päätös." Sari, 26

"Saa panna milloin haluaa, mutta kolmannet treffit on parhaimmat ekalle panolle." Iiris, 29.

”Kyse on soidinmenoista, leikistä, jota kannattaa pitkittää hieman ihan siihen liittyvän mielihyvän ja nautinnon vuoksi.”

Mies, tuo toksinen saalistaja?

"Ei missään nimessä kannata ensitreffeillä – ainakaan heterosuhteessa. Perustelu: Vuosien empiirinen evidenssi. Mies on aina perimmäiseltä luonteeltaan saalistaja, oli sitten omasta mielestään kuinka herkkä, moderni tai epätoksinen tahansa. Hänen ei pidä ikinä antaa uskoa, että tänään muuten irtoaa ja helpolla. Ei-saaminen kasvattaa miehen naista kohtaa tuntemaa kiinnostusta ja suhteen intensiteettiä", pohtii Veera, 35.

Veeran mielestä odottelussa on kyse muustakin kuin pelkästään miehen metsästysvietin ruokkimisesta.

"Kun halu toista kohtaan viedään rajalle mutta ei sen yli, seksuaalinen intensiteetti kasvaa. Seksissä ylivoimaisesti yli puolet nautinnosta on odotuksessa. Kyse on soidinmenoista, leikistä, jota kannattaa pitkittää hieman ihan siihen liittyvän mielihyvän ja nautinnon vuoksi", hän jatkaa.

Kaikesta tästä voinee vetää turvallisen johtopäätöksen: seksiä on paras harrastaa juuri silloin, kun molemmilla tekee mieli.

Seksuaaliterapeutin mukaan ”seksimasennus” on vaiettu aihe ja saattaa aiheuttaa kokijassaan häpeää. Taustalla voi olla huono seksi, hormonit tai tukahdutettu seksitrauma.

Ensimmäisessä parisuhteessani koin lähes aina seksin jälkeen valtavaa ahdistuneisuutta. Suhde oli hyvällä tolalla ja seksi aina yhtä ihanaa, mutta kun poikaystäväni lähti kotiin, saatoin räjähtää vuolaaseen itkuun kerta toisensa jälkeen. Olin hämmentynyt, koska itkulle ei ollut mitään järkevää syytä.

Nykyään huomaan usein tunteiden olevan seksin jälkeen pinnassa, jos mies ei osoita kaipaamaani huomiota tai kääntää kylkeä”. 

Näin kertoo 25-vuotias Siiri seksin jälkeisestä tunnereaktiostaan, joka tunnetaan englanninkielisessä maailmassa nimellä post-coital dysphoria. Sanalle ei ole virallista suomennosta, mutta seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta suomentaa sanan seksin jälkeiseksi alakuloksi.

Seksin jälkeiseen alakuloon liittyy muun muassa masentuneisuus, ahdistus ja itkuisuus. Erikoista on se, että seksiä harrastanut ihminen saattaa purskahtaa itkuun, vaikka seksi olisikin ollut hyvää ja kumppanin kanssa kaikki hyvin. Mistä odottamaton itkunpuuska kertoo?

Seksin odotetaan olevan hyvää ja nautinnollista.

Ranta sanoo, että syy itkuisuudelle on osittain epäselvää, koska asiaa ei ole juurikaan tutkittu. Hän kuitenkin arvioi tunnekuohun johtuvan seksin jälkeisistä ”laskuista”.

– Rakastellessa mielihyvähormonien, kuten oksitosiinin ja endorfiinin, taso nousee. Kun korkealla olevat pitoisuudet tulevat alas, se aiheuttaa alakuloa, Ranta sanoo.

Ranta on huomannut, että tunnekuohu vaivaa tavallisemmin naisia, mutta sitä on havaittu myös miehillä. Hän on törmännyt oireeseen vastaanotollaan, vaikka moni ei hakeudu seksuaaliterapeutin luo itse tunnekuohun takia.

– Seksin odotetaan olevan hyvää ja nautinnollista, joten tämänkaltainen tunnereaktio saattaa aiheuttaa häpeää.

Joskus syynä on yksinkertaisesti huono seksi.

– Huono seksi voi myös aiheuttaa toistuvaa alakuloisuutta. Kaikille ei ole tärkeää orgasmin saaminen, mutta jos seksistä ei osata puhua tai ei tule kuulluksi, siitä tulee kurja olo monille.


Irtoseksi on suoritus

Aina kyse ei kuitenkaan ole huonosta seksistä tai hormonilaskuista. Seksin jälkeisen alakuloisuuden taustalla voi olla myös aiemmin saatu trauma esimerkiksi hyväksikäytöstä, Ranta sanoo. Tai jos seksiin suostuu vastahakoisesti kerta toisensa jälkeen kumppanin painostamana, jää ikävä olo.

Monilla ihmisillä alakuloisuutta voi aiheuttaa myös se, miten tunteet ja seksi todellisuudessa kohtaavat. Esimerkiksi yhden illan jutut ja irtoseksin harrastaminen voivat tuntua tunteettomalta suoritukselta – ja tämän vuoksi irtoseksi ei olekaan ihan kaikkien juttu.

Joskus itku lähtee ilosta, kun seksi on ollut ihanaa ja herkkää.

– Sellaisesta seksistä voi jäädä tyhjä olo. Monet kuitenkin pystyvät pitämään seksin ja tunteet erillään, eihän yhden illan juttuja muuten olisi, Ranta sanoo.

Jos itkuisuuden kokee jatkuvana haittana, silloin voi olla syytä turvautua ammattilaisen apuun. Traumatilanteissa apu löytyy seksuaaliterapeutin vastaanotolta. Muuten kyse on pääasiassa hormonitoiminnan heittelystä, joka menee nopeasti ohi.

– Tunteet ovat tunteita, ne tulevat ja menevät. Joskus itku lähtee ilosta, kun seksi on ollut ihanaa ja herkkää. Hyviin hetkiin kuuluu myös liikutusta.