Me Naiset
|
Alina Koskela
”Vitsi nää kortsut on rasittavia, kunpa ei tarvisi käyttää kortsua, ei tunnu yhtä hyvältä, vaikee olla eri asennoissa” ja muut kootut selitykset kumin skippaamiselle. Kuva: Joonas Salo / Sanoma-arkisto
”Vitsi nää kortsut on rasittavia, kunpa ei tarvisi käyttää kortsua, ei tunnu yhtä hyvältä, vaikee olla eri asennoissa” ja muut kootut selitykset kumin skippaamiselle. Kuva: Joonas Salo / Sanoma-arkisto

Kondomin käyttöä opetetaan jo koulussa, mutta silti se näyttää olevan toisille vaikeaa.

Mikä helvetti siinä on, että suomalaismiehille kondomin käyttö on niin vaikeaa?” ihmettelee Annika, 30, nimimerkin takaa.

Hän kertoo päätyneensä yllättävän usein tilanteeseen, jossa seksikumppanin kanssa pitää väitellä siitä, käytetäänkö ehkäisynä kondomia vai ei. Annika on törmännyt ilmiöön siitä saakka, kun hän on aloittanut seksielämänsä.

Voisi luulla, että suomalainen seksikasvatus olisi hyvällä tolalla – jokainen seksuaalisesti aktiivinen ihminen tuntisi huolen sukupuolitaudeista ja ei-toivotuista raskauksista. Totuus on usein kuitenkin toista, kertovat Me Naisten haastattelemat naiset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

He ovat kohdanneet toistuvasti tilanteita, joissa kumppani painostaa, kiukuttelee tai suoranaisesti kieltäytyy ehkäisyn käytöstä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Äärimmäisissä tapauksissa kondomi saatetaan sujauttaa salaa pois seksin aikana, jolloin kyseessä hyväksikäytöön rinnastettava stealthing -ilmiö: nainen antaa suostumuksensa turvaseksiin, mutta mies pettää luottamuksen ja altistaa naisen raskaudelle ja seksitaudeille.

”Lopulta hän söi vuosittain jopa 4–5 jälkiehkäisypilleriä, täysin lääkkeen suosiusten vastaisesti.”

Kondomin välttelyllä on seurauksia isossakin mittakaavassa: muun muassa Iso-Britannian seksitautien klinikoilla kamppaillaan jälleen syfilistartuntojen (tuttavallisesti kupan) kanssa, vaikka tauti saatiin hävitettyä maasta jo toisen maailmansodan jälkeen. 

Sisään paljaalla vaikka pakolla

Me Naiset keräsi samankaltaisia kokemuksia useilta naisilta. Niille yhteistä oli miehen halu välttää kondomin käyttöä tai valittaa siitä.

Jos nainen ei painostuksen alla uskalla vaatia kondomia, voi hän vasten tahtoaan altistaa itsensä monille riskeille, kuten Riinan tarinassa.

Eräs hyvä ystäväni tapaili nuorempana kundia, joka vaati ystävääni syömään jälkiehkäisypillereitä. Kondomin käyttö tuntui kuulemma ikävältä, joten mies tarjoutui ostamaan ystävälleni aina jälkiehkäisyt, jotta sai harrastaa seksiä paljaalla. He tapailivat muutaman vuoden ajan, ja umpirakastuneena ystäväni ei osannut sanoa ei. Lopulta hän söi vuosittain jopa 4–5 jälkiehkäisypilleriä, täysin lääkkeen suositusten vastaisesti. Kaiken lisäksi mies oli täysin surutta harrastanut seksiä myös muidenkin kanssa, joten ystäväni altistui lisäksi seksitaudeille.” Riina, 23.

Jos nainen on uskaltanut vaatia kondomia, on hän saattanut törmätä kiukutteluun.

Miehet kyllä ovat pukeneet kondomin vapaaehtoisesti, mutta olen usein saanut kuunnella niskurointia sen käytöstä, esimerkiksi vitsi nää kortsut on kyllä rasittavia, kunpa ei tarvisi käyttää kortsua, ei tunnu yhtä hyvältä, vaikee olla eri asennoissa ja niin edelleen.” Sara, 22.

Jenni yllättyi siitä, kuinka automaattista ehkäisyn poisjättäminen oli hänen kumppaneilleen. Yhden illan kumppanit yrittivät työntyä sisään ilman mitään suojaa:

Minulla oli viime keväänä ajanjakso, jolloin harrastin useamman kerran yhden illan juttuja. Jokainen kumppani oli oikein mukava mies ja seksi tajuttoman hyvää, mutta jokaista seksikertaa yhdisti se, että esileikin jälkeen miehet yrittivät tunkeutua tai työntyivät sisääni ilman kumia. Se vaikutti olevan täysin luonnollinen toimintamalli jokaiselle, mikä oli todella hämmentävää.

”Hän oli omien sanojensa mukaan clean fuck.”

Laitoin touhulle tietenkin joka kerta stopin ja passitin miehen etsimään kortsun ennen jatkamista. Yhden tyypin kanssa suihkutellessa hän yritti monta kertaa tuikata sisään ilman suojaa sanoen ”en mä sun sisälle aio tulla”. 

Tuntuu kiusalliselta selittää aikuiselle miehelle, miksi kondomi on pakollinen, koska itselle se tuntuu itsestäänselvyydeltä. Kaiken lisäksi näiltä ”yllätystyöntyjiltä” on mahdollista saada tartunta jo siitä yhdestä työnnöstä.” Jenni, 24.

”Mitäpä jos söisit ehkäisyn?”

Sanni kertoo olleensa seksisuhteessa, jossa mies pyysi häntä aloittamaan hormonaalisen ehkäisyn jo ensimmäisillä treffeillä.

Seksikumppanin suusta kuultua: ”en tykkää kortsuista, ne tappaa fiiliksen” ja ”se puristaa, eikä tunnu hyvältä”. Tapailin jokin aika sitten seksin merkeissä miestä, joka jo ensimmäisellä kertaa ehdotti minulle, että pitäisiköhän mun ruveta syömään jotain pillereitä tai ottaa vaikka jälkiehkäisty, jotta tavatessamme seksiä voitaisiin harrastaa ilman kumia. Olin sanalla sanoen pöyristynyt.

Jouduin pitämään aikuiselle miehelle saarnan siitä, millaista myrkkyä jälkiehkäisy on tai mitä sivuvaikutuksia nainen voi saada e-pillereiden syönnistä. Niitä ei todellakaan aleta popsimaan, jotta joku satunnainen hoito nauttisi enemmän yhdynnästä.

Tämä sama mies saattoi lisäksi aivan hyvin hieroa itseään minua vasten esileikin aikana, ja jossain vaiheessa tuikata peniksen sisääni ilman mitään ennakkovaroitusta. Hän oli omien sanojensa mukaan clean fuck ja muisti kuittailla, että toivottavasti minäkin olen, kun olen niin tarkka kortsun käytöstä. Tämä mies oli pohjanoteeraus.” Sanni, 29.

Jepujoomelamies

V*tut ne mitään purista, normikumin vetää vaikka päähän. Aina olen kumin saanut päälle ja pysynyt ehjänä.

Sitäpaitsi, oikein valittu kumi tekee joka miehestä oikean "orhin", kun vähentää sopivasti tuntumaa niin jaksaa paneskella tuntitolkulla.
T:paremmin varustettu kuin 95% miehistä.

Lex

Ihmettelen että miehet ovat todella edes vastuuttomia kun ei viitsitä tsekata itselle sopivaa kondomia.Vaihtoehtoja löytyy.Jos puristaa väärästä paikasta eikä mies tajua eri merkkiä kokeilla niin sellaseen typerykseen ei kannata tuhlata aikaa.Fiksujakin kun on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla