Satunnaiset seksikumppanit, jotka katsovat toisiaan silmiin? Jep, tutkimuksen mukaan ihan perusjuttu. Kuva: Shutterstock
Satunnaiset seksikumppanit, jotka katsovat toisiaan silmiin? Jep, tutkimuksen mukaan ihan perusjuttu. Kuva: Shutterstock

Painokoneet seis! Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan myös satunnaisilta seksikumppaneilta toivotaan usein läheisyyttä.

Irtoseksistä on paljon vääriä käsityksiä, ja tuore yhdysvaltalaistutkimus oikoo nyt yhtä niistä.

Kuten jotkut seksiin tutustuneet jo saattavat tietää, petipuuhien tunnelataus ja kulku  eivät riipu siitä, millaisessa parisuhteessa seksikumppanit ovat tai eivät ole keskenään. Indianan yliopiston Kinsey-instituutin ja Binghamtonin yliopiston tutkimus antaa nyt tieteellisen vahvistuksen asialle. 

Tutkimusaseteman suunnitelleen kehityspsykologin Ann Merriwetherin mukaan irtoseksiä pidetään usein merkityksettömänä – väärin perustein.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– [Seksistä saatu] läheisyys on erityisen tärkeää heille, jotka harrastavat irtoseksiä, tutkimusraportissa kerrotaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksessa sadat yhdysvaltalaiset opiskelijat kertoivat nettilomakkeella, kuuluvatko esileikki, silmiin katsominen, halailu ja yöksi jääminen heillä sinkku- ja parisuhdeseksiin, ja kummassa suhdetilanteessa he mieluummin toteuttaisivat edellä mainittuja läheisyydenosoituksia seksin aikana.

Ne tutkittavat, joille sitoumukseton seksi oli parisuhdeseksiä mieluisempaa, toivoivat seksiltä enemmän läheisyyttä kuin parisuhdeseksiä suosivat. 

– Tämä viittaa siihen, että he pyrkivät tyydyttämään läheisyydentarpeensa satunnaisen seksin avulla, tutkijaryhmään kuuluva Sean Massey sanoo tutkimuksen tiedotteessa.

Tutkijoille tulos oli yllätys, mikä lienee yllätys monelle. Aikaisempi tutkimustyö kun osoittaa, miten tärkeitä läheisyys ja kosketus ovat meille kaikille. 

Jäisitkö yöksi?

Samaisessa tutkimuksessa ehdittiin sohaista toistakin sitkeää seksiin liittyvää ennakkoluuloa. 

– Sukupuoliroolit ja seksiin liittyvät ihanteet antavat olettaa, että naiset haluaisivat enemmän läheisyyttä seksin aikana, mutta emme oikeastaan havainneet sellaista, Ann Merriwether kertoo Bustlen haastattelussa.

Selvisi, että miehet ja naiset olivat aivan yhtä innokkaita tuijottelemaan toisiaan silmiin ja ryhtymään esileikkiin. Yöksi jääminen ja seksin aikana tai sen jälkeen tapahtuva halailu ynnä muu kiehnääminen olivat naisille hieman mieleisempiä aktiviteetteja kuin miehille.


Tärkeä henkinen yhteys

Me Naisten kyselyissä sinkut ovat kertoneet, että seksi ilman parisuhdetta on parhaimmillaan mutkatonta, tyydyttävää ja ihanan uskaliasta, ja ettei monen tärkeäksi kokema henkinen yhteys kumppanin kanssa riipu siitä, onko parisuhteessa.

Ja tosiaan, sitoumuksettoman seksin mahtavuus ei välttämättä ole seurausta suorituksen teknisestä onnistuneisuudesta. Parikymppinen Titta esimerkiksi kuvaili Me Naisten jutussa parasta seksikertaansa seuraavasti: 

”Olin vastikää eronnut, kun päädyin opiskelijabileistä erään miehen luo. Olimme humalassa emmekä kumpikaan pystyneet laukeamaan. Me kuitenkin hyväilimme, kiusoittelimme ja suutelimme toisiamme ihan lähekkäin seuraavaan aamuun asti jutellen samalla lempeästi.

Aamulla hänen kämppiksensä tulivat paikalle ja joimme yhdessä aamukahvia. Tapaus oli hauska. Siitä jäi ihana muisto. Oli mahtavaa tulla kosketetuksi ja halutuksi eron jälkeen.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla