Kuvat
Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Tanskasen mukaan seksuaalisen vetovoiman syntyyn vaikuttaa moni asia, millä ei ole mitään tekemistä vastakkaisen osapuolen kanssa.
Tanskasen mukaan seksuaalisen vetovoiman syntyyn vaikuttaa moni asia, millä ei ole mitään tekemistä vastakkaisen osapuolen kanssa.

Seksuaalinen vetovoima tai sen puute ei välttämättä määrittele parisuhteen tilaa tai tulevaisuutta, kertoo seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen.

”Siitä vain puuttuu se kipinä.”

Seksuaalista vetovoimaa pidetään usein tärkeänä asiana suhderintamalla. Moni saattaa kokea, ettei rakastuminen ilman intohimoa ole edes mahdollista. Ensitreffit alttarilla -asiantuntijan ja seksuaaliterapeutin Elina Tanskasen mukaan asia ei kuitenkaan ole niin yksiselitteinen.

– Jokainen ihminen määrittelee itse sen, mitä seksuaalinen vetovoima hänelle merkitsee. Jollekin se voi olla listalla ensimmäisenä, toiselle kymmenentenä ja kolmannelle sillä ei ole mitään merkitystä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tanskasen mukaan ihmiseen, johon ei tunne seksuaalista vetovoimaa, voi rakastua palavasti siinä missä muihinkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Rakastumisessa on kyse niin paljon muustakin kuin seksuaalisesta vetovoimasta. Ihmiseen voi rakastua esimerkiksi syvän tunneyhteyden, keskinäisen läheisyyden tai tämän ihmisen tuottaman ilon ja onnen takia.

Tanskasen mukaan on perusteetonta väittää, että rakastuminen vaatii seksuaalista vetovoimaa. Hän muistuttaa, että on olemassa muun muassa aseksuaaleja, joista osa ei tunne seksuaalista vetovoimaa lainkaan. Demiseksuaalit puolestaan tuntevat vetovoimaa vain ihmisiin, joihin heillä on jo olemassa vahva tunneside.

– Sitten taas osa meistä on todella intensiivisiä ja tietää valmiiksi, ettei pysty luomaan rakkaussuhdetta ilman seksuaalista vetovoimaa. Niissä tilanteissa ei kenelläkään muulla ole oikeutta sanoa, että harkitsisit nyt vielä, kun tämä toinen on niin hyvä tyyppi.

Onko vetovoima kerrasta poikki?

Tanskasen mukaan kahden ihmisen välinen seksuaalinen vetovoima ei ole pysyvää – ei syttyneenä, eikä sammuneena.

– Sitä säätelee niin moni tekijä aina omasta elämäntilanteesta stressiin ja olosuhteisiin, että vetovoiman tuntu ja merkitys muuttuu jatkuvasti. Suhtaudumme siihen luultavasti hyvin eri tavalla kolmikymppisinä kuin kuusikymppisinä.

Tanskasen mukaan on mahdollista, että saman ihmisen kanssa viettää aikaa vuosia, kunnes äkkiä kaikki muuttuu ja toinen vetääkin puoleensa. Niin voi käydä myös toisin päin.

– Jos puhutaan ihan seksistä, joskus se voi olla tajunnanräjäyttävää, vaikka ei olisi uskonut kumppanin olevan ollenkaan omaa tyyppiä. Vetovoimaa ei aina voi ennustaa.

Tanskasen mukaan olisi erityisen tärkeää, että ihmiset haastaisivat itseään pohtimaan omaa seksuaalisuuttaan. 

– Voi aloittaa esimerkiksi pohtimalla, miten ja millaisista ihmisistä minä kiinnostun ja mikä minulle on tärkeää.

Hän muistuttaa kunnioittamaan omia kokemuksia ja tarpeita, vaikka ne eivät vastaisikaan ympärillä vallitsevia odotuksia.

– Jos seksuaalinen vetovoima ei merkitse sinulle romanttisessa suhteessa juuri mitään ja joku läheisesi ihmettelee, että miten se voi olla edes mahdollista, ole omalle kokemuksellesi uskollinen. Me olemme kaikki erilaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla