Eikö tässäkään pedissä peuhaa kukaan? Kuva: Shutterstock
Eikö tässäkään pedissä peuhaa kukaan? Kuva: Shutterstock

Seksiä harrastetaan yhä vähemmän. Onko vika helikopterivanhemmissa vai Tinderissä?

Tutkimukset osoittavat, että täysin seksittömiä suomalaisia on ennätyksellisen paljon, peräti 16 prosenttia, ja muutkin lemmiskelevät yhä harvemmin. Vaikka seksin monet terveyshyödyt ovat hyvin tiedossa, rakastelu tuntuu jäävän nykyihmisen prioriteettilistalla usein pahnan pohjimmaiseksi.

Nyt ilmiölle on tarjolla selityksiä. Sosiaalipsykologi Bella DePaulo on summannut The Atlanticin artikkelissa mahdollisia selityksiä sille, miksi varsinkin nuoret aikuiset sivuuttavat lemmenleikit yhä useammin. Lisäksi useissa muissa tutkimuksissa annetaan selityksiä sille, miksi vällyjen välissä tapahtuu yhä harvemmin mitään jännittävää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Helikopterivanhemmat pilaavat sutinan

DePaulo osoittaa syyttävällä sormella hiljaisesta seksielämästä kärsivien nuorten vanhempia. Niin sanotut helikopterivanhemmat patistavat lapsiaan keskittymään opiskeluun ja tulevaisuuden uran luomiseen parisuhteen rakentamisen sijaan. Helikopterivanhemmat myös valvovat jälkikasvunsa edesottamuksia tarkemmin kuin entiset sukupolvet – rennot muhinointihetket ovat siis monen nuoren kohdalla historiaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Kosketusnäyttö kiinnostaa enemmän

Digitaaliset häiriötekijät, kuten käteen kiinni kasvanut älypuhelin, ovat DePaulon mukaan toinen syypää lakanoiden jäähtymiseen. Jatkuva kännykän räplääminen voi aiheuttaa jopa keskittymishäiriön – ja ainakin se vie illalla helposti huomion pois partnerista.


3. Deittisovellusten ongelmallisuus

Voisi luulla, että deittisovellukset olisivat helpottaneet kumppanin löytämistä, mutta näin ei välttämättä kuulkaas ole. Sen sijaan Tinderiin saa uppoamaan valtavasti aikaa: yhden matchin löytymiseen tarvitaan keskimäärin 60 pyyhkäisyä (eli swaippausta), eikä sekään takaa edes viestittelyä.

DePaulon mukaan Tinder-deittailussa “erittäin fotogeeniset” ihmiset kahmivat suurimman saaliin. Perinteinen ”käytkö täällä usein” -aloite on samaan aikaan kokemassa inflaation, koska ihmisten odotetaan hakevan seuraa deittisovelluksista, ei vaikkapa baarista. Jos deittisovelluksista ei heru seuraa eikä harrastustutun pyytäminen treffeille tunnu sosiaalisesti hyväksytyltä, seksipartnerin kohtaaminen voi tuntua epätodennäköiseltä, jopa mahdottomalta.


4. Irtoseksi ei houkuta

Yhä harvempi on pitkässä parisuhteessa, muttei sinkuillakaan tilanne mitään ruusutarhaa muistuta. DePaulon mukaan Yhdysvalloissa jopa kolmannes sinkuista ei harrasta irtosuhteita lainkaan.

Toisaalta myös irtoseksimorkkis vaivaa monia. Viime vuonna julkaistussa norjalaistutkimuksessa vain kolmannes naisista kertoi olevansa tyytyväinen irtoseksikokemukseensa, kun miesten kohdalla luku oli yli puolet. Naiset eivät katuneet yhden illan jutuista kieltäytymistä, vaan suurin osa oli tyytyväinen tekemäänsä päätökseen jättää irtoseksi väliin. 


5. Huono seksi ei kiinnosta

Seksi ei aina ole silkkaa nautintoa. Brittitutkimuksen mukaan toistuvista yhdyntäkivuista kärsii 10 prosenttia naisista. Eniten seksin aiheuttamia kipuja kokevat nuoret ja 55–64-vuotiaat. 

Nuoret aikuiset uskaltavat myös useammin sanoa ”ei kiitos” huonolle seksille – ja hyvä niin.


6. Sooloseksi vie voiton

Vaikka yhdyntää kumppanin kanssa harrastetaan yhä harvemmin, sooloseksi kasvattaa suosiotaan. Seksi omassa seurassa onkin monessa mielessä nerokasta – ei tarvitse huolehtia kenenkään toisen tarpeista ja oman käden seurassa orgasmitakuu on voimassa.

DePaulon mukaan masturbaation yleistymistä selittävät ainakin seksilelujen ja -nukkejen kasvanut suosio sekä se, että pornoa on entistä helpommin saatavilla. Itsetyydytyksestä on toki myös monenlaista hyötyä.


7. Vapaus valita

Perinteiset normit ja käyttäytymissäännöt säätelevät elämäämme yhä vähemmän. Vaikka sosiaalisia paineita ei voida DePaulon mukaan täysin poistaa, niiden vähentyessä saadaan parempi kuva siitä, millaisia ihmiset pohjimmiltaan ovat. Siinä, missä voimme nääntyä nälkään tai janoon, ei seksittömyys saa ketään potkaisemaan tyhjää. Ehkäpä seksihalumme eivät siis olekaan niin alkukantaisia kuin olemme kuvitelleet.

mkkm

Olen sekstaillut aina vain hyväkroppaisten, nuorempien naisten kanssa ja jos ei osu kohdalle, olen ilman, tämä pitää! Jokaisella on oikeus päättää omasta elämästään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla