”Haluttomuudessa pahimmalta tuntuu se, että joutuu pahoittamaan toisen mielen. Toinen kokee tulleensa loukatuksi ja petetyksi, vaikka se ei ole tarkoitukseni”, kertoo 26-vuotias nainen. Kuva: Colourbox
”Haluttomuudessa pahimmalta tuntuu se, että joutuu pahoittamaan toisen mielen. Toinen kokee tulleensa loukatuksi ja petetyksi, vaikka se ei ole tarkoitukseni”, kertoo 26-vuotias nainen. Kuva: Colourbox

Pitäisikö puhua vai odotella? Naiset kertovat, kuinka pääsivät yli omasta tai kumppaninsa haluttomuudesta.

Turhauttava, loukkaava, tyhjä. Ahdistava, vaivaannuttava, vaikea. Esimerkiksi näillä sanoilla Me Naisten suuren seksikyselyn vastaajat kuvailivat, miltä haluttomuus tuntuu.

55 prosenttia seksikyselyn vastaajista kertoi joskus olleensa haluton, ja 47 prosenttia sanoi kumppaninsa joskus kärsineen haluttomuudesta. Kumppanin haluttomuuden kerrottiin vaikuttaneen itsetuntoon tai johtaneen jopa eroon. Myös oma haluttomuus turhautti.

”Mieheni haluaa seksiä korkeintaan pari kertaa kuukaudessa, minä pari kertaa viikossa. Torjutuksi tuleminen vuosi toisensa jälkeen lamaannuttaa, aiheuttaa arvottomuuden tunnetta ja tekee minusta toisinaan ärtyneen, itkuisen ja alakuloisen. Yritän välttää näiden tunteiden näyttämistä, ettei mieheni etääntyisi minusta entisestään”, 30-vuotias nainen kertoo.

Vaikka haluttomuus on kipeä asia, siitä voi päästä yli. Kysyimme lukijoilta, miten he ovat sen tehneet.

”Torjutuksi tuleminen vuosi toisensa jälkeen lamaannuttaa, aiheuttaa arvottomuuden tunnetta.”

Nämä keinot lukijoita auttoivat:

1. Ehkäisyn vaihtaminen

Useampi vastaaja kertoi, että ehkäisymenetelmän vaihtaminen auttoi haluttomuuteen.

”Itselläni haluttomuus johtui e-pillereiden käytöstä. Lopetin pillerit noin viiden vuoden käytön jälkeen, enkä enää suostuisi ottamaan hormonaalista ehkäisyä käyttöön muuten kuin pakon alla.

Edellisessä suhteessani kumppanini oli haluton osapuoli, ja se satutti. Minulla oli käytännössä koko ajan tunne, etten ole haluttava tai seksikäs. Tästä seksittömyydestä emme koskaan päässeet yli, ja suhteemme loppuikin 1,5 vuoden jälkeen.” Nainen, 32

2. Stressin ja masennuksen hoitaminen

Joskus haluttomuuden syynä on jokin parisuhteen ulkopuolinen asia: esimerkiksi stressi, masennus tai kuormittava työ. Silloin haluttomuutta aiheuttavan tilanteen ratkaisu voi auttaa.

”Haluttomuuteni ilmeni niin, etten enää ajatellut seksiä ollenkaan. En kerta kaikkiaan jaksanut, ei kiinnostanut, elämä oli niin kiireistä. Puhuin asiasta mieheni kanssa, ja kerroin, missä vika on. Kun kiire hellitti ja sain levätä, haluni palasivat pikku hiljaa.” Nainen, 30

”Kumppani luuli, etten enää halua häntä, vaikka haluttomuus johtui masennuksesta. Kun mieli koheni, seksi alkoi sujua.” Nainen, 34

”Kun mieli koheni, seksi alkoi sujua.”

3. Parisuhteen ongelmien ratkaisu (tai suhteen lopettaminen)

Joskus syy on suhteessa. Jos parisuhteessa on kriisi tai olo ahdistunut ja onneton, ei tee mieli seksiäkään.

”Entisessä parisuhteessani oli haluttomuuden jaksoja. Haluttomuus kytkeytyi onnettomuuteen ja ahdistuneisuuteen, joita koin silloisessa parisuhteessa.” Nainen, 37

4. Puhuminen

”Olisin halunnut haluta, mutta kun ei. Turhautti, kun jouduin jatkuvasti torjumaan poikaystävän aloitteet, ja tiedän, että se turhautti häntäkin. Lopulta poikaystäväni lakkasi melkein kokonaan tekemästä aloitteita, kun tunsi, ettei koskaan saanut vastakaikua. Se oli ymmärrettävää, mutta todennäköisesti pidensi kuivan kauden kestoa: miten minua olisi alkanut haluttaa, kun tunnelmaa ei enää ikinä viritelty siihen suuntaan?

Puhuminen ongelmasta helpotti paljon. Kun tuntemuksista kerrottiin avoimesti, kumpikaan ei päässyt kasvattamaan asiasta mörköä päänsä sisällä. Minulle oli tärkeää kuulla, ettei poikaystävä syytä minua tai harkitse suhteen lopettamista, ja uskon, että poikaystävää lohdutti tietää, ettei haluttomuuteni johtunut hänestä. Lopulta aloin pakottaa itseäni seksiin. Kun intiimiys ja läheisyys palasivat suhteeseen, pikku hiljaa seksikin alkoi taas oikeasti kiinnostaa.” Nainen, 22

”Minulle oli tärkeää kuulla, ettei poikaystävä syytä minua tai harkitse suhteen lopettamista.”

5. Hiljaisuus

Jos puhuminen kääntyy vatvomiseksi, hiljaisuus voi tehdä vaihteeksi hyvää. Kun ongelmassa kieriskelyn unohtaa, haluttomuus voi mennä ohi kuin itsestään.

”Toisen haluttomuus tuntui ensin pahalta, koska luulin, etten ole enää haluttava. Tein tahtomattani haluttomuudesta ison ongelman, johon etsin vimmatusti korjausta kinuamalla tai kyselemällä, mikä minussa on vikana ja onko kaikki hyvin. Se vain paisutti ongelmaa.

Kun opettelin ajattelemaan, ettei kyse nyt ole minusta vaan kumppanista, ja annoin toisen olla rauhassa, yhtäkkiä tilanne kääntyikin päälaelleen. Kumppani alkoi tehdä aloitteita ja lopulta halusi enemmän seksiä kuin minä itse. Nykyisin olemme tasapainossa asian kanssa ja harrastamme seksiä 1–4 kertaa viikossa.

Kaikille tulee välillä hiljaisempia kausia, mutta niistä ei pitäisi ottaa stressiä. Keksikää muita mielenkiinnon kohteita. Tilanne kyllä palautuu, kun toista ei painosta, mutta on pyyteettömästi kuitenkin lähellä.” Nainen, 42

6. Vertaistuki

Kun molemmat ovat kokeneet saman, toisen haluttomuutta on helpompi ymmärtää.

”Olemme molemmat kärsineet haluttomuudesta ennen suhdettamme. Olemme myös kokeneet paljon samaa, mitä tulee seksiin aiemmissa suhteissa. Pystymme tukemaan toisiamme ja ymmärrämme, miltä toisesta tuntuu eri tilanteissa.” Nainen, 21

7. Hyväksyminen

Haluttomuuden kanssa voi myös oppia elämään.

”Ensin luulin, etten ole tarpeeksi hyvä, kaunis tai haluttava, kunnes mieheni sai sanottua, että on ollut samanlainen kaikissa parisuhteissaan. Nykyään osaan jo rentoutua, vaikka aloitteeni torjuttaisiin. Seksi hänen kanssaan on kuitenkin todella hyvää silloin, kun sitä on.” Nainen, 32

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Kaius

Haluttomuudesta kärsineet kertovat: näin seksi alkoi taas kiinnostaa

Näitä lukiessani päätin juuri ratkaista haluttomuuden suhteessamme käymällä vieraissa. En minä tahdo vuositolkulla olla suhteesta huolimatta puutteessa ja elää ilman seksiä. Pidän itsestäni huolta ja olen mielestäni tehnyt kaiken sen eteen, että seksielämä toimisi, enkä jaksa sellaista enää. Jollei naista huvita tehdä mitään asian eteen, niin vittuako se minun ongelmani on.
Lue kommentti
kuihtuva kukkanen

Haluttomuudesta kärsineet kertovat: näin seksi alkoi taas kiinnostaa

samaan olen itsekin päätynyt. Mitäs tässä enää kituuttaa, kun toista ei huvita, vaikka miten panostan, pukeudun hyvin, huolehdin ylkonäöstäni, olen hyväkuntoinen ja varaan aikaa.... kyn ei miestä kiinnosta niin ei sitten. Jospa jotain toista kiinnostaa. ei todellakaan aina ole nainen joka kärsii haluttomuudesta.
Lue kommentti

Sexpon seksuaaliterapeutti ja Me Naisten uusi bloggaaja Marja Kihlström ennustaa, mistä tänä vuonna puhutaan – ja mitä kokeillaan entistä enemmän.

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström (kuvassa) aloittaa ensi viikolla Me Naisten bloggaajana. Hänen suosittu Puhu muru -bloginsa siirtyy Vauva.fi:stä Menaiset.fi:hin. Kihlström lupailee, että jatkossa hän keskittyy yhä enemmän naisen – ja omaan elämäänsä – ei niinkään perheeseen. Juttua riittää ainakin rakkaudesta ja seksuaalisuudesta.

Kysyimme Kihlströmiltä, mitä hän ennustaa tämän vuoden suurimmiksi seksitrendeiksi.

1. Naiset puhuvat naisten orgasmeista

Tähän mennessä naisten orgasmeista ovat puhuneet – ja kirjoittaneet –  Suomessa lähinnä kaksi miestä: Osmo Kontula ja Kari Heusala. Kihlström uskoo, että tänä vuonna naiset itse pääsevät enemmän ääneen. Kihlströmillä itselläänkin on tässä näppinsä pelissä, sillä huhtikuussa ilmestyy hänen orgamiskirjansa Iso O – matkaopas huipulle. Kihlström on kerännyt sosiaalisen median kautta kirjaan yli 60 naisen kokemuksia orgameista.

”Siitä pitäisi puhua enemmän.”

– Uskon ja toivon, että kirja muuttaa keskustelua. Toivon myös, että naiset alkavat itse puhua yhä enemmän naisten orgasmeista. Naisen orgasmi on asia, josta vain nainen itse on täysin perilllä. Siitä pitäisi puhua enemmän – ja ketkä muut olisivatkaan parhaita asiantuntijoita kuin naiset itse. Myös moni kirjassa mukana oleva nainen toivoi avoimempaa keskustelua, Kihlström sanoo.

2. Lupa runkata

Kihlströmin mukaan asenteet naisten itsetyydytykseen normalisoituvat koko ajan, mikä on ainoastaan hyvä asia. Tämä näkyy myös Finsex-tutkimuksessa.

”Naisille suunnattuja seksileluja tulee jatkuvasti lisää.”

– Tähän liittyy myös seksilelujen kehittyminen. Naisille suunnattuja seksileluja tulee jatkuvasti lisää. Ja kehittyvät seksilelut muutenkin kovaa vauhtia: on kauko-ohjattavia dildoja, seksirobotteja ja -nukkeja. Myös tekovaginat kehittyvät ja muistuttavat yhä enemän emätintä.

Seksilelujen ostamisen kynnystä ovat madaltaneet verkkokaupat. Sen kautta ostaminen on yksityistä ja valikoimaan saa tutustua rauhassa. 

– Toisaalta verkko-ostamisessa on haastavaa se, että asiantunteva palvelu jää uupumaan. Onneksi monissa verkkokaupoissa on nykyään kysy ja vastaa -palstoja sekä testiryhmien arvosteluja. Tampereella on yksi naisille suunnattu seksilelukauppa, ja toivottavasti tällaisia naisille suunnattuja kivijalkakauppoja saataisiin muuallekin.

3. Seksipositiivisuus

– Seksuaalisuus on pitkään ymmärretty harmillisen kapeasti. Mutta nyt käsitys seksuaalisuudesta alkaa laajentua. Uskon, että tämä on seksipositiivisuuden vuosi.

Kihlström tarkoittaa tällä sitä, että seksistä ja seksuaalisuudesta puhutaan entistä mutkattomammin ja että seksi on arkinen asia.

– Minusta media ansaitsee kiitoksen siitä, että vaikkapa seksityöntekijöistä, polyamoriasta, vapaista suhteista tai sinkkuuden valitsemisesta puhutaan ja kirjoitetaan avoimesti ja neutraalisti. Samoin kuin seksuaalisuudesta läpi elämänkaaren lapsista vanhuksiin tai esimerkiksi vammaistan oikeudesta seksuaalisuuteen. On tärkeää, että kuulemme erilaisia tarinoita erilaisista ihmisistä.


”Kotipornon kiinnostavuus perustuu siihen, että se on vähän kuin kurkkaisi naapurin makuuhuoneeseen.”

4. Kotiporno

Maailmalla kotipornon on ennustettu herättävän yhä enemmän kiinnostusta. Kihlström uskoo, että kiinnostus lisääntyy myös Suomessa. Kotipornolla tarkoitetaan sitä, että parit tai seksikumppanit kuvaavat kotivideoita, joita he lataavat ilmaisille pornosivustoille.

– Ihmiset haluavat katsoa entistä enemmän pornoa, joka on aitoa. Kotipornosivustojen idea ja kiinnostavuus perustuu siihen, että se on vähän kuin kurkkaisi naapurin makuuhuoneeseen.


5. Osataan ja uskalletaan hakea apua

Seksuaaliterapeutin työssään Kihlström on huomannut, että seksiin tai seksuaalisuuteen liittyviin ongelmiin on alettu hakea apua aikaisempaa rohkeammin.

– Sanon asiakkailleni aina lempeästi, mutta päättäväisesti, että kyllähän he hakevat apua korvakipuunkin, ja samalla tavalla seksiin liittyviin ongelmiin kannattaa hakea apua. Olen kuullut, että jotkut miehet odottavat jopa viisi vuotta ennen kuin hakevat apua erektio-ongelmiinsa.

Kihlström on uskoo, että pikku hiljaa ihmiset alkavat kuitenkin tunnistaa seksiin liittyviä ongelmia ja tekevät niille jotain. Lisäksi seksuaaliseen hyvinvointiin on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota.

– Ihmiset ymmärtävät, että oma kunto, ravinto ja alkoholinkäyttö vaikuttavat seksiin ja nautinnon kokemukseen. Seksuaalisuus on osa ihmisen elämää.

Onko orgasmi hukassa? Vedä jalkaan villasukat, tiesi jo wanha kansa.

Villasukat ovat tunnetusti yksi ihmiskunnan ihanimpia vaatekappaleita. Niiden jalkaan vetäminen merkitsee paitsi lämpöä, myös liittymistä vuosisataiseen sukupolvien ketjuun. Tasaraidat nilkan resorissa tyynnyttävät ja kutsuvat meitä hyväksymään itsemme kaikkinensa.

Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että villasukilla voi olla keskeinen rooli myös seksielämämme kohottajina – jopa siinä määrin, että voidaan puhua erikseen tavallisesta ja villasukkaseksistä.

Listasimme tammikuisessa villasukkakiihkossamme viisi syytä sille, miksi vanhat kunnot villikset kannattaa vetäistä jalkaan ennen petihommia.

1. Ne antavat meille orgasmin helpommin

Hollantilainen tutkimusryhmä havaitsi, että sukkien pitäminen jalassa seksin aikana lisää orgasmin mahdollisuutta. Kun tutkimusryhmän jäsenet (13 heteroparia) harrastivat seksiä ilman sukkia, puolet ilmoitti saaneensa orgasmin. Tilanne muuttui sukkien lisäämisen jälkeen dramaattisesti: peräti 80 prosenttia kertoi saavuttaneensa orgasmin.

Lääketieteen tohtori Gert Holstege päätteli, että sukat lisäävät lämmön ja mukavuuden tunteita ja rauhoittavat aivojen mantelitumaketta, joka säätelee kehossa pelkoa ja vihaa.

Kuulostaa ihan järkihommalta: seksi ei tunnetusti suju, kun mielen päällä on huolia tai stressiä.

2. Niiden ansiosta saamme tulla sellaisina kuin olemme

Näin talviaikaan kotipukeutumisemme on, noh, melko korutonta ja käytännöllistä: lämpimät kotihousut, ehkä huppari – ja ne villasukat. Villasukkaseksi antaa mukavalle, kotoisalle ja turvalliselle pukeutumiselle piirun verran lisää vetovoimaa ja seksikkyyttä.

Voisivatko villasukat olla peräti tapa viestiä kumppanille sanattomasti, että tervetuloa tänne punkkaani lonimaan

3. Ne tekevät hommista suoraviivaisempaa

Tiedätkö sen hetken, kun kaikki muut vaatteet on jo riisuttu jotensakin sujuvasti, mutta jäljellä on vielä ne sukat? Sitten pitää pyllistää, jotta saa kiskottua jalasta ensin yhden ja toisen. Vaan ei enää!

Villasukkaseksiä voi myös pitää kotoisena vastineena Hollywoodissa ja eräässä aikuisviihteen genressä nähtävään tekniikkaan, jossa seksiä harrastetaan stilettikorot jalassa.

4. Ne pitävät meidät lämpiminä hekuman hiivuttua

Iloisen petipuuhastelun jälkeen iskee talviaikaan monesti kylmyys, kun sykkeet laskevat ja välitön ihokontakti katoaa. Jo esi-isämme ja rintamalla taistelleet sukulaisemme tiesivät, että se, jonka jalat ovat kylmät, palelee väistämättä muutenkin – vaikka vaatetta olisi kuinka.

Tämän seksinjälkeisen hypotermisen riskin välttää, jos pitää sukat jalassa!

5. Ne kätkevät koppurat ja känsät

Kuka jaksaa talvisaikaan raspata kantapäitään säännöllisesti? Jos harrastaa villasukkaseksia, eivät pienet kovettumat tai kynsisienen orastavat alut haittaa. Plussaa on, että villasukkaan verhotulla varpaalla voi kivasti kutitella petikaverin jalkaa.