Viikon puheenaihe, passiivis-aggressiivinen seksinvonkaustaulukko, ei ehkä ole toimivin intohimon herättäjä.

Olettehan nähneet jo sen masentavan excel-taulukon, johon tyytymätön aviomies oli merkannut kaikki seksinvonkaamiskertansa seitsemän viikon ajalta? Niitä oli melkein joka illalle. Useimpina iltoina tuli pakit, ja taulukossa lukee myös jokainen vaimon antama selitys kieltäytymiselle. Mies lähetti taulukon vaimolleen, vaimo latasi sen nettiin kaikkien näkyville.

Maailma keskustelee nyt siitä, kumpi on törpömpi: vonkaava excel-mies vai pihtaava, excelin kaikkien näkyville ladannut vaimo. Mitä väliä sillä on?

Olennaisempi ongelma meinaa jäädä piiloon ja se on se, että seksihalut ovat monissa parisuhteissa epäsynkassa. Paha mieli ei ole ainoastaan sillä osapuolella, joka haluaisi enemmän –  myös haluttomuus aiheuttaa syyllisyyttä, stressiä ja huonommuuden tunnetta.

Analysoi onnistumiset

Mutta jos keskitytään kuitenkin hetkeksi siihen taulukkourpoon ja hänen tarpeisiinsa. Mikä neuvoksi, jos olet henkilö – mies tai nainen – joka haluaa seksiä useimpina päivinä kuukaudessa ja saat sitä vain kolmena päivänä?

Jenkkiläinen psykologian tohtori Jeremy Nicholson ehdottaa blogissaan huomion kiinnittämistä niihin kolmeen päivään. Seksiä siis on aina silloin tällöin, hyvä! Tilanne ei ole menetetty. Nyt täytyy vain ottaa selvää, mistä syistä seksi noina kertoina kiinnostaa kumppaniasi ja miten siitä voisi tehdä hänelle entistä palkitsevampaa, jolloin hän alkaa haluta sitä useammin.

Syitä voi olla monia, esimerkiksi:

1. Ehkä kumppanisi haluaa fyysistä nautintoa kolmena kertana kuukaudessa.
Jos on näin, sinun kannattaa pitää huolta siitä, että hän myös nauttii seksistä silloin, kun sitä harrastaa. Jos on epävarmaa, mistä hän pitää, sanallinen kommunikointi voi olla ratkaisu.

2. Ehkä hän haluaa seksiä saadakseen läheisyyttä.
Silloin tarve kannattaa palkita rakkaudenosoituksilla ja halimisilla erityisesti yhdynnän jälkeen: koeta pysytellä hereillä ja tyydyttää tarvetta.

3. Ehkä hän haluaa olla huomaavainen ja palkita toistuvat pyyntösi tuottamalla sinulle nautintoa.
Jos syy on tämä, muista vastapalkinto: kerro ja osoita hänelle jälkeenpäin, miten paljon arvostat huomaavaisuutta.

4. Ehkä hän haluaa seksistä jonkin toisenlaisen vastapalveluksen. Sellaisenkin voi tehdä vastavuoroisuuden hengessä ja myös oma lehmä ojassa, oli se sitten kunnollinen hartiahieronta, imuroitu auto tai osallistuminen hänen sukulaisensa rippijuhlaan ilman valittamista.

Tee johtopäätökset

Toisin sanoen: koeta saada selville kumppanisi tarpeet, jotka häämöttävät seksiin ryhtymisen taustalla. Kun ne ovat selvillä, lopetat ensin jatkuvan vonkaamisen. Sitten, panosta kyseisten tarpeiden tyydyttämiseen – mutta huom, ei jatkuvasti ja ilman muuta, vaan ikään kuin palkintona silloin, kun hänkin osallistuu sinun tarpeidesi tyydyttämiseen.

Seurauksena on palkitsemiskierre. Saattaa kuulostaa inhottavalta peliltä ja kyyniseltä vallankäytöltä, mutta älä tuomitse! Se voi nimittäin olla yhtä hyvin positiivista kierrettä ruokkivaa nautinnon dynamiikkaa, jossa kummallekin tulee hyvä olo, rakkaus ja halu osoittaa rakkautta lisääntyvät ja seksikin alkaa toivottavasti toimia.

Lue myös:

Haluatko useammin seksiä? Älä tee näin

Himottaako siihen aikaan kuukaudesta? Anna palaa! Lähes puolet Me Naisten lukijoista kertoo, että heidän kumppaninsa pitää seksistä kuukautisten aikaan. 

On monta pätevää syytä harrastaa seksiä kuukautisten aikaan: seksin harrastamisen tiedetään lievittävän kipuja ja jopa lyhentävän kuukautisten kestoa.

Sotkuista, saattaa ajatella joku. Silti lähes kaksi kolmasosaa Me Naisten lukijoista kertoo harrastavansa seksiä kuukautisten aikaan. Lisäksi 41 prosenttia naisista kertoi, että heidän kumppaninsa nauttii siitä! 

Luvut selviävät suuren menkkakyselymme tuloksista. Kyselyyn on vastannut yli 300 eri ikäistä naista. 

13 % niistä, jotka eivät ole koskaan harrastaneet menkkaseksiä, olisivat valmiita kokeilemaan sitä.

 • Seksiä kuukautisten aikana harrastaa 60 % naisista, joista joka viides tekee sitä aina.
 • 20 % vastaajista kertoo, ettei heidän kumppaninsa pidä menkkaseksistä erityisemmin, mutta harrastaa sitä kuitenkin miellyttääkseen. 
 • 6 % kertoo, ettei heidän kumppaninsa suostuu seksiin kuukautisten aikana.
 • 17 % ei ole uskaltanut ehdottaa sitä. 
 • Niistä naisista, jotka eivät harrasta seksiä kuukautisten aikaan, 13 % olisi valmis kokeilemaan sitä. 

Haluaisitko kokeilla?

Mikäli menkkaseksi houkuttelee, kannattaa tsekata vinkit, jotka olemme koonneet aiheeseen liittyen.

Tärkeintä hommassa on kokeilla rohkeasti uusia asioita ja nauttia niistä. Jos menkkaseksi ei tunnu omalta jutulta, sitä ei ole pakko jatkaa.

Olemme myös testanneet seksitamponia tositoimissa. Kyse on tamponista, joka asetetaan emättimeen ennen yhdyntää, jonka jälkeen seksiä voi harrastaa normaalisti. 

 

Yksitoikkoisuus on seksihaluille hallaa, tasa-arvo mannaa.

Pitkän ja onnellisen parisuhteen salaisuuksia ovat puhuminen ja seksi – ainakin erään tutkimuksen mukaan – mutta miten se seksi saadaan toimimaan ja pysymään mukana pitkässä suhteessa? Siinäpä vasta pulma, joka askarruttaa tutkijoitakin.

The Journal of Sex Research -julkaisussa maaliskuussa ilmestyneessä tutkimuksessa Kristen Mark ja Julie Lasslo kävivät läpi kymmeniä seksuaalista halua käsitteleviä tutkimuksia vastatakseen tähän kysymykseen. 

Ihmeniksiä ei vertaisarvioituja tutkimuksia tarkastelemalla löytynyt, mutta ainakin siitä Markin ja Lasslon artikkeli on hyvä muistutus, että seksuaaliseen haluun parisuhteissa vaikuttavat valtavan monet asiat. 

Tutkijat löysivät peräti 18 erilaista asiaa, jotka säätelevät sitä, pysyykö kipinä hengissä pitkässä suhteessa. Halu ja haluttomuus liitetään usein parisuhteen tilaan, mutta tutkijoiden mukaan seksuaaliseen haluun vaikuttavat tekijät eivät ole vain parin välisiä, vaan myös yksilöllisiä ja yhteiskunnallisia. 

Yhteiskunnalliset odotukset – tasa-arvo saa peiton heilumaan 

 1. Rajoittavat asenteet, kuten häpeän liittäminen seksiin, eivät ainakaan lisää seksuaalista haluukkutta parisuhteessa.
 2. Seksuaaliseen valta-asetelmaan liittyvät odotukset aiheuttavat haluttomuutta erityisesti miehille. Tutkijoiden mukaan miesten oletetaan olevan seksuaalisesti aggressiivisia ja tavoittelevan valtaa seksissä, mikä sopii huonosti vakiintuneisiin, pitkiin parisuhteisiin.
 3. Tasa-arvon ihanne puolestaan edistää peiton heilumista. Tutkijat arvioivat, että niissä kulttuureissa, joissa sukupuolten tasa-arvo on hyvällä tolalla, seksuaalinen kipinä säilyy paremmin. 
 4. Sukupuoliin liittyvät odotukset vaikuttavat tutkijoiden mukaan seksielämään, mutta eivät niin yksioikoisesti kuin usein ajattelemme. Tutkimukset eivät esimerkiksi tue sitä ajatusta, että miehet olisivat naisia innokkaampia petipuuhiin. 


Ihmisten väliset asiat – yksitoikkoisuus on pahinta

 1. Parisuhteen pituus vaikuttaa tunnetusti haluihin – ainakin naisilla. Heteropareja käsittelevissä tutkimuksissa huomattiin, että miesten halukkuus ei vähene ajan myötä samaa tahtia kuin naisten.
 2. Tyytyväisyys parisuhteeseen ja seksiin johtaa yleensä myös seksuaaliseen halukkuuteen. Tutkijat toteavat, että haluttomuudessa on usein kyse tyytymättömyydestä, ei niinkään siitä, että haluja ei lainkaan olisi.
 3. Seksuaalinen yhteensopivuus on alue, jonka yhteyttä kipinän säilyttämiseen ei ole vielä tutkittu tarpeeksi. Oletus kuitenkin on, että jos pariskunta tykkää sängyssä samoista asioista, on heillä hyvä mahdollisuus säilyttää erotiikka mukana arjessaan.
 4. Yksitoikkoisuutta kannattaa välttää kaikin keinoin. Jos kumppani tuntuu liiankin tutulta ja suhde rutiinilta, kovin kummoisia seksuaalisia haluja ainakaan omaa kultaa kohtaan ei ole odotettavissa. 
 5. Uudet kokemukset piristävät suhdetta. Itsensä haastaminen, uuden oppiminen ja jopa flirtti, kunhan suhteen rajoja ei rikota, tuovat parisuhteeseen säpinää.
 6. Puhuminen edesauttaa tyytyväisyyttä parisuhteessa, ja tyytyväisyys puolestaan pitää seksielämän aktiivisena.
 7. Henkisen läheisyyden kokeminen oman rakkaan kanssa sytyttää seksuaaliset halut niin miehillä kuin naisillakin.
 8. Kumppanin toiveisiin ja tarpeisiin reagoiminen on hyvä merkki vireän seksielämän kannalta. Ihmiset, jotka ovat halukkaita täyttämään toisten toiveita, ovat nimittäin muutenkin halukkaita. 


Yksilölliset ominaisuudet – itsenäisyys antaa tilaa seksille

 1. Stressi ja väsymys eivät tiedä mitään hyvää seksielämälle. Yllätys, yllätys!
 2. Itsetunnon vaikutus seksuaaliseen halukkuuteen on toinen melkoisen arvattava tutkimustulos. Ihmiset, jotka tuntevat itsensä seksikkäiksi ja kokevat ansaitsevansa hyvän seksielämän, ovat muita halukkaampia hyppäämään vällyjen väliin.
 3. Tapa kiintyä toisiin ihmisiin periytyy lapsuudesta ja voi vaikuttaa aikuisena parisuhteessa seksihaluihin. Tutkijat toteavat, että ihmiset, joilla on turvattoman kiintymyssuhteen malli, saattavat olla hyvinkin halukkaita seksiin, mutta motiivina voi olla yritys korjata suhteen puutteita seksillä. 
 4. Itsenäisyys pitkässä parisuhteessakin on seksihalujen kannalta hyvä asia. Me-henkeäkin pitää olla, mutta jos kokee sulautuneensa täysin puolisoonsa, seksin vaatimalle mielikuvitukselle ja yllätyksellisyydelle ei välttämättä ole tilaa.
 5. Kyky keskittyä parisuhteeseen kiireisen arjen keskellä on hyödyllinen, jos mielii pitää seksuaalista kipinää yllä pitkässä suhteessa. Jos pystyy arvostamaan parisuhteen korkealle elämässään ja luomaan sille tilaa ja aikaa, seksuaalisella jännitteellä on hyvät mahdollisuudet kestää aikaa. 
 6. Vetovoima on tietysti tärkeässä roolissa mitä tulee seksuaaliseen haluun. Kyse ei ole siitä, onko yksilö itse vetovoimainen vaan siitä, tunteeko hän vetoa kumppaniaan kohtaan.