Näin tehdään boola boola -solmu. Opetusvideo jutun lopussa.
Näin tehdään boola boola -solmu. Opetusvideo jutun lopussa.

Suomalaisten eroottista sidontaa harrastavien määrä on noussut viime vuosien aikana.

Helsingissä järjestetään viikonlopun aikana ensimmäinen Helsinki Shibari Festival, japanilaisen eroottisen bondagen, shibari-sidonnan festivaali. Tilaisuutta varten Suomeen on saapunut Itävallasta, Ranskasta ja Ruotsista sidontataitureita, jotka pitävät työpajoja aiheesta kiinnostuneille. Festivaalin loppuunmyydyssä pääjuhlassa nähdään ulkomaanvieraiden sidontaesitysten lisäksi japanilaista butotanssia ja Suomen tunnetuin sidontataiteilija Tinttu Henttonen.

Festivaalin järjestäjän Ceci Feroxin, 28, mukaan suomalaisten sidontaharrastajien määrä on noussut hurjasti. Hän ei usko, että se johtuisi koko maailmaa piinanneesta Fifty Shades of Grey -huumasta, vaan enemmänkin siitä, että Helsingin akateemiset kinkyt -yhdistys eli Häkki alkoi opettaa sitä kolme vuotta sitten.

– Opetus on tehnyt harrastuksesta vähemmän pervon, likaisen ja neljän seinän sisällä pidettävän salaisuuden. Kaikilla on opetustilanteissa vaatteet päällä, ja sidontaa harrastetaan yliopiston tiloissa. Opetus ei yleensä ole seksuaalista, mutta intiimiä kyllä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sidontakoulukunnat

– Sidonta on loputtoman nörttäilyn lähde. Sitä voisi verrata ehkä joogaan. Jokaisella opettajalla on omat tapansa ja koulukuntansa, Ceci kertoo. Hän on ollut kiinnostunut sidonnasta 13 vuotta ja harrastanut sitä vakavammin viimeiset kolme vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Karkeasti sidontakoulukunnat voidaan jakaa kahteen: länsimaiseen ja japanilaiseen. Länsimaisessa sidonnassa korostuu Cecin mielestä seksi. Japanilainenkin bondage on eroottista, mutta hienovaraisemmalla tavalla.

– Siinä pelataan tunteilla. Sidottavan voi pistää esimerkiksi suljettavaan ja turvalliseen asentoon tai paljastavaan ja häpeälliseen. 

Eroja on muitakin.

– Länsimaisessa sidonnassa keskitytään solmuihin, se on vähän sellaista partiomeininkiä, Ceci naurahtaa.

– Japanilainen sidonta on funktionaalista. Usein sidonnassa on vain yksi solmu, loput hoitaa köyden kitka. Sen sijaan, että köydet olisivat pääosassa, sidottava on, hän kuvailee.

Sitomista Cesi kuvailee meditatiiviseksi kokemukseksi.

– Olen hyperläsnä kehossani, mutta mieleni ei harhaile. Tarkkailen sitojaa, tilannetta ja tuntemuksia, joita minulla on. Tuntemukset riippuvat paljon siitä, millainen sidontasessio on. Joskus saattaa tulla itku, jos sisällä on patoutuneita tunteita tai tilanne koskettaa. Tykkään sitoa ihmisiä, joiden kanssa kommunikoimme hyvin. Kiusaan heitä ja nauramme yhdessä.

Aloita länsimaalaisesta!

Sidontaharrastuksen voi Cecin mukaan aloittaa vaikka länsimaalaisesta versiosta.

– Siitä voisi lähteä liikkeelle. Siinä ei ole niin paljon sääntöjä, eikä tarvitse miettiä, miten asiat tehdään oikein. Japanilaisessa sidonnassa on kyllä puolensa. Sitä on kehitetty niin pitkään, että erehdysten ja yritysten kautta turvallisuus on varmasti kunnossa. Sidonnat on muokattu niin, että ne ovat oikein tehtyinä varmasti turvallisia.

Liian innokas sitoja saattaa saada hermovaurioita, nirhaumia tai joutua muihin haavereihin, jotka voi välttää, kun eroottiseen harrastukseensa suhtautuu kylmähermoisesti ja maalaisjärjellä. Aloittelijoiden kannattaa muistaa muutamia sääntöjä:

1. Käytä samanlaisia vaatteita kuin vaikkapa joogatessa, siis ihonmyötäistä päälle. Ainakin jalat kannattaa jättää paljaiksi, jotta köyden ja ihon välille pääsee muodostumaan kitkaa.

2. Älä käytä kaarituellisia alusvaatteita, kuten rintaliivejä tai korsetteja. Jos alusvaatteiden muovi- tai metalliluut napsahtavat sidontaharrastuksessa poikki, voit loukata itsesi.

3. Sitojan pitäisi pitää lähellään työkalua, jolla paketti saadaan nopeasti ja turvallisesti auki esimerkiksi tulipalon kaltaisessa vaaratilanteessa tai sairauskohtauksessa.

4. Harrasta sidontaa luotettavan kumppanin kanssa. Uskalla laskea suojamuurisi. Jos et tunne vielä sidontakumppaniasi, edetkää varovasti, tunnustelkaa. Sidontakaverin pitäisi olla sellainen, jolle uskaltaa sanoa suoraan, mikä tuntuu hyvältä, mikä epämiellyttävältä ja missä omat rajat kulkevat. Anna sitomisen aikana vinkkejä siitä, missä mennään. Tämän ei tarvitse tapahtua sanallisesti, kunhan kommunikaatio pelaa jollain tasolla.

5. Muista tämä: hermovauriot ovat tuttuja sidottaville. ”Se on riski, joka kuuluu harrastukseen”, Ceci toteaa. Hän sai vasempaan käteensä hermovaurion muutama kuukausi sitten, mutta käsi parantui suurelta osin parissa päivässä. Hermovaurioita ei tule helposti, jos sidottava on esimerkiksi sängyllä tai lattialla.

6. Älä aloita riiputuksesta.

7. Köyden voi tilata netistä tai ostaa erotiikkaliikkeestä. Köyden pitäisi olla luonnonmateriaalia, esimerkiksi hamppua, ja 8 metriä pitkä. Synteettisestä materiaalista valmistettu köysi voi kiristyä liikaa, koska se on niin liukasta. Luonnonköydessä on kitkaa enemmän.

8. Kun pääset sidontoihin asti, jätä köyden ja ihon väliin aina kahden sormen mentävä väli, jotta köysi ei kiristä liikaa.

– Sidontakuvissa nähdään usein naisia ja miehiä, joilla ei ole fyysisiä rajoitteita ja jotka ovat sopusuhtaisissa kehoissa. Sidottavat ovat yleensä aika pieniä. Se ei vastaa todellisuutta. Kuka tahansa voi harrastaa tätä, festivaalijärjestäjä kannustaa.

Kieputus ja one column tie

Sidonnassa voi käyttää partiosta tuttua merimiessolmua, mutta myös esimerkiksi boola boola -solmua (katso opetusvideo). Kaikkein helpointa on totutella köyteen kieputtamalla sitä sidottavan ympärille. Köyttä voi kieputtaa vaikka ylävartalon ympärille.

– Harjoittele olemaan tilanteessa kehollisesti ja mielellisesti. Älä mieti solmuja, Cesi neuvoo.

Kun kieputusharjoitus on tehty, kokeile sitoa esimerkiksi ranne kiinni sänkyyn, niskan taakse, rinnan yli tai selän taakse. Perussidonnat ovat one colum tie (katso opetusvideo) eli yhden pylvään sidonta ja two column tie eli kahden pylvään sidonta. Yhden pylvään sidonnassa sidotaan vain yksi jäsen tai ruumiinosa, kahden pylvään sidonnassa kaksi jäsentä, vaikkapa nilkat tai ranteet, toisiinsa.

Helsinki Shibari Festival 6.–8.3.2014, Suvilahden Puristamo. Suurin osa tapahtuman työpajoista on myyty loppuun, mutta viikonlopun aikana järjestetään myös yleisölle vapaita luentoja ja keskusteluita.

Lue myös:

Ammattidominan työ on piiskaamista ja paperihommia

Tutkimus: S/m-seksin harrastajat psyykkisesti terveempiä kuin muut

Yleisimmät seksifantasiat ja mistä ne kertovat

Sisältö jatkuu mainoksen alla