Anniinaa unettaa jo iltakahdeksalta,  Pekka taas valvoo yömyöhään. Miten aamuvirkku ja yökukkuja jaksaisivat innostua seksistä samaan aikaan?

Anniina: Pekka haluaa läheisyyttä, minä unta

"Käyn säännöllisessä päivätyössä, kun taas Pekka tekee keikkatyötä ja saa nukkua aamuisin pitkään. Siksi häntä ei tietenkään väsytä iltaisin.

Erilaiset rytmit rassaavat, koska olen väsyneimmilläni juuri silloin, kun Pekkaa kiinnostaisi seksi eniten. Jotta seksielämää olisi, yritän päästä unisuudestani huolimatta oikeaan fiilikseen. Välillä se onnistuu mutta aina ei. Pelkään antavani Pekalle ristiriitaisia viestejä, koska toisinaan innostunkin seksistä, vaikka olen ensin väittänyt olevani liian väsynyt.

Sekin tuntuu ikävältä, että Pekka joutuu olemaan useimmin aloitteellinen osapuoli. Toivoisin, että hänkin saisi tuntea itsensä halutuksi.

Erilaiset vuorokausirytmit harmittavat myös siksi, että minusta on tylsää mennä yksin sänkyyn.

Pekka arvostaisi varmasti sitä, että jaksaisin valvoa hänen kanssaan enkä aina nukahtaisi vaikka kesken elokuvan. Välillä yritän sinnitellä hereillä väkisin. Poden huonoa omaatuntoa siitä, että valvomisen takia olen seuraavana päivänä väsynyt töissä.”

Pekka: Ilta on seksille parasta aikaa

"Eihän se kaikkein kivoin tunne ole, että itse haluaisi seksiä, mutta toista väsyttää. Toisaalta ymmärrän Anniinaa. Jos roikotan häntä illalla hereillä, se näkyy hänestä seuraavana päivänä.

Minusta on luonnollista harrastaa seksiä nukkumaanmenon aikoihin, koska silloin molemmat ovat sängyssä joka tapauksessa. Ja alkaahan se seksi tietenkin kiinnostaa, kun on ensin oltu sohvalla ilta vierekkäin. Usein käy kuitenkin niin, että Anniina alkaa olla uninen, kun itse olisin pirteimmilläni.

Koska Anniinan iltaväsymys ei ole enää mikään yllätys, tiedän, että olisi järkevää yrittää harrastaa seksiä aikaisemmin päivällä. Jotenkin se kuitenkin jää kiireiden vuoksi iltaan.

En usko, että olen luontaisesti paljon iltavirkumpi kuin Anniina. Luulen, että valvon myöhään, koska saan nukkua pitkään. Siksi lastensaanti voisi jopa tasoittaa unirytmejämme. Silloin minunkin olisi pakko herätä aikaisemmin ja minua alkaisi väsyttää yhtä varhain kuin Anniinaa.”

RAATI EHDOTTAA RATKAISUIKSI:

1. Läheisyyttä, ei aina seksiä

Ilkka Uusivuori, YleX Aamun juontaja:

”Tekisi mieli ottaa jääkiekkovalmentaja Juhani ”Tami” Tammisen fläppitaulu esiin ja puhua vakavasti elämän priorisoinnista. Kiekkoja ei voiteta, jos hyökkääjät eivät edes ole hallilla samaan aikaan. Anniina ja Pekka, olette yhdessä se tärkein juttu. Ei duunit, ei kaverit, ei kännykkä eikä mikään muu.

Ymmärrän aamutyöläisenä Anniinan unentarvetta, joten, Pekka, sinun täytyy mennä naisesi ehdoilla. Varatkaa kalenterista hetkiä, jolloin vietätte sitä kuuluisaa laatuaikaa. Välillä kannattaa antaa myös sellaista läheisyyttä, jonka päämääränä ei ole koiniminen.

Anniina, älä tunne huonoa omaatuntoa. Kaveripiirissäni tekemäni tutkimus on paljastanut, ettei ole naista, joka ei torkahtaisi kesken vuokraelokuvan. Veikkaan, että nainen nukahti jo luolamiehen luolassa kesken tuleen tuijottamisen.”

2. Seksi ei ole suoritus

Suvi Bowellan, elämäntaidon valmentaja:

”Parin kannattaa kiinnittää huomiota sanavalintoihinsa, sillä puhetavat ja ajatukset vaikuttavat toimintaan. Sen sijaan, että Pekka ja Anniina ’yrittävät harrastaa seksiä’, heidän pitää ottaa aikaa läheisyydelle ja intiimille yhdessäololle. Seksi kun ei ole suoritus.

Pekka kertoo, että hän voisi lasten hankkimisen jälkeen siirtää päivärytmiään. Jos Pekka voisi jo nyt tehdä sen, miksi odottaa? Keho ja mieli oppivat kyllä uuden rutiinin. Mietin myös sitä, miten Anniina pitää huolta energiatasostaan. Miksi hän väsyy jo iltakahdeksalta? Kun syö terveellisesti, liikkuu riittävästi ja huolehtii mielen vireydestä, energiaa riittää paremmin kuin jos viettää illat vain sohvalla.

Anniina ja Pekka voisivat asettaa parisuhteensa etusijalle ja tehdä kompromisseja, jotta molemmat saisivat tarvitsemansa. Television katselun sijaan heidän kannattaa sohvalla keskustella ja luoda läheisyyden tunnetta.”

3. Valoa ja liikuntaa

Timo Partonen, ylilääkäri, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos:

”Ratkaisu parin ongelmaan on jo olemassa: Pekka oivaltaa, ettei hän ole luontaisesti paljon Anniinaa iltavirkumpi, vaan valvoo myöhään, koska saa aamulla nukkua pitkään. Pekka voisikin kokeilla, miltä tuntuu herätä aamulla aikaisemmin.

Uni-valverytmi on pääosin sisäinen ominaisuus, mutta siihen voi vaikuttaa valolla ja liikunnalla. Anniinan kaltaiset aamuvirkut pystyvät piristämään itseään ja lykkäämään väsymystään, kun oleskelevat iltapäivällä ja illalla kirkasvalossa ja  harrastavat illalla kuntoliikuntaa. Iltavirkkujen taas kannattaa herätä aikaisemmin, jotta he saavat jo aamulla valoa. Pekan luontainen väsymys aikaistuisi, jos hän liikkuisi iltapäivällä. Sarastusvalo voisi helpottaa aamuheräämistä.

Pekan on helpompaa joustaa kuin Anniinan, sillä liian niukat yöunet rasittavat aamuvirkkuja selvästi enemmän. Sen sijaan iltakukkujia lyhyet yöunet ja aikaisin herääminen voivat piristää.”

Himottaako siihen aikaan kuukaudesta? Anna palaa! Lähes puolet Me Naisten lukijoista kertoo, että heidän kumppaninsa pitää seksistä kuukautisten aikaan. 

On monta pätevää syytä harrastaa seksiä kuukautisten aikaan: seksin harrastamisen tiedetään lievittävän kipuja ja jopa lyhentävän kuukautisten kestoa.

Sotkuista, saattaa ajatella joku. Silti lähes kaksi kolmasosaa Me Naisten lukijoista kertoo harrastavansa seksiä kuukautisten aikaan. Lisäksi 41 prosenttia naisista kertoi, että heidän kumppaninsa nauttii siitä! 

Luvut selviävät suuren menkkakyselymme tuloksista. Kyselyyn on vastannut yli 300 eri ikäistä naista. 

13 % niistä, jotka eivät ole koskaan harrastaneet menkkaseksiä, olisivat valmiita kokeilemaan sitä.

 • Seksiä kuukautisten aikana harrastaa 60 % naisista, joista joka viides tekee sitä aina.
 • 20 % vastaajista kertoo, ettei heidän kumppaninsa pidä menkkaseksistä erityisemmin, mutta harrastaa sitä kuitenkin miellyttääkseen. 
 • 6 % kertoo, ettei heidän kumppaninsa suostuu seksiin kuukautisten aikana.
 • 17 % ei ole uskaltanut ehdottaa sitä. 
 • Niistä naisista, jotka eivät harrasta seksiä kuukautisten aikaan, 13 % olisi valmis kokeilemaan sitä. 

Haluaisitko kokeilla?

Mikäli menkkaseksi houkuttelee, kannattaa tsekata vinkit, jotka olemme koonneet aiheeseen liittyen.

Tärkeintä hommassa on kokeilla rohkeasti uusia asioita ja nauttia niistä. Jos menkkaseksi ei tunnu omalta jutulta, sitä ei ole pakko jatkaa.

Olemme myös testanneet seksitamponia tositoimissa. Kyse on tamponista, joka asetetaan emättimeen ennen yhdyntää, jonka jälkeen seksiä voi harrastaa normaalisti. 

 

Yksitoikkoisuus on seksihaluille hallaa, tasa-arvo mannaa.

Pitkän ja onnellisen parisuhteen salaisuuksia ovat puhuminen ja seksi – ainakin erään tutkimuksen mukaan – mutta miten se seksi saadaan toimimaan ja pysymään mukana pitkässä suhteessa? Siinäpä vasta pulma, joka askarruttaa tutkijoitakin.

The Journal of Sex Research -julkaisussa maaliskuussa ilmestyneessä tutkimuksessa Kristen Mark ja Julie Lasslo kävivät läpi kymmeniä seksuaalista halua käsitteleviä tutkimuksia vastatakseen tähän kysymykseen. 

Ihmeniksiä ei vertaisarvioituja tutkimuksia tarkastelemalla löytynyt, mutta ainakin siitä Markin ja Lasslon artikkeli on hyvä muistutus, että seksuaaliseen haluun parisuhteissa vaikuttavat valtavan monet asiat. 

Tutkijat löysivät peräti 18 erilaista asiaa, jotka säätelevät sitä, pysyykö kipinä hengissä pitkässä suhteessa. Halu ja haluttomuus liitetään usein parisuhteen tilaan, mutta tutkijoiden mukaan seksuaaliseen haluun vaikuttavat tekijät eivät ole vain parin välisiä, vaan myös yksilöllisiä ja yhteiskunnallisia. 

Yhteiskunnalliset odotukset – tasa-arvo saa peiton heilumaan 

 1. Rajoittavat asenteet, kuten häpeän liittäminen seksiin, eivät ainakaan lisää seksuaalista haluukkutta parisuhteessa.
 2. Seksuaaliseen valta-asetelmaan liittyvät odotukset aiheuttavat haluttomuutta erityisesti miehille. Tutkijoiden mukaan miesten oletetaan olevan seksuaalisesti aggressiivisia ja tavoittelevan valtaa seksissä, mikä sopii huonosti vakiintuneisiin, pitkiin parisuhteisiin.
 3. Tasa-arvon ihanne puolestaan edistää peiton heilumista. Tutkijat arvioivat, että niissä kulttuureissa, joissa sukupuolten tasa-arvo on hyvällä tolalla, seksuaalinen kipinä säilyy paremmin. 
 4. Sukupuoliin liittyvät odotukset vaikuttavat tutkijoiden mukaan seksielämään, mutta eivät niin yksioikoisesti kuin usein ajattelemme. Tutkimukset eivät esimerkiksi tue sitä ajatusta, että miehet olisivat naisia innokkaampia petipuuhiin. 


Ihmisten väliset asiat – yksitoikkoisuus on pahinta

 1. Parisuhteen pituus vaikuttaa tunnetusti haluihin – ainakin naisilla. Heteropareja käsittelevissä tutkimuksissa huomattiin, että miesten halukkuus ei vähene ajan myötä samaa tahtia kuin naisten.
 2. Tyytyväisyys parisuhteeseen ja seksiin johtaa yleensä myös seksuaaliseen halukkuuteen. Tutkijat toteavat, että haluttomuudessa on usein kyse tyytymättömyydestä, ei niinkään siitä, että haluja ei lainkaan olisi.
 3. Seksuaalinen yhteensopivuus on alue, jonka yhteyttä kipinän säilyttämiseen ei ole vielä tutkittu tarpeeksi. Oletus kuitenkin on, että jos pariskunta tykkää sängyssä samoista asioista, on heillä hyvä mahdollisuus säilyttää erotiikka mukana arjessaan.
 4. Yksitoikkoisuutta kannattaa välttää kaikin keinoin. Jos kumppani tuntuu liiankin tutulta ja suhde rutiinilta, kovin kummoisia seksuaalisia haluja ainakaan omaa kultaa kohtaan ei ole odotettavissa. 
 5. Uudet kokemukset piristävät suhdetta. Itsensä haastaminen, uuden oppiminen ja jopa flirtti, kunhan suhteen rajoja ei rikota, tuovat parisuhteeseen säpinää.
 6. Puhuminen edesauttaa tyytyväisyyttä parisuhteessa, ja tyytyväisyys puolestaan pitää seksielämän aktiivisena.
 7. Henkisen läheisyyden kokeminen oman rakkaan kanssa sytyttää seksuaaliset halut niin miehillä kuin naisillakin.
 8. Kumppanin toiveisiin ja tarpeisiin reagoiminen on hyvä merkki vireän seksielämän kannalta. Ihmiset, jotka ovat halukkaita täyttämään toisten toiveita, ovat nimittäin muutenkin halukkaita. 


Yksilölliset ominaisuudet – itsenäisyys antaa tilaa seksille

 1. Stressi ja väsymys eivät tiedä mitään hyvää seksielämälle. Yllätys, yllätys!
 2. Itsetunnon vaikutus seksuaaliseen halukkuuteen on toinen melkoisen arvattava tutkimustulos. Ihmiset, jotka tuntevat itsensä seksikkäiksi ja kokevat ansaitsevansa hyvän seksielämän, ovat muita halukkaampia hyppäämään vällyjen väliin.
 3. Tapa kiintyä toisiin ihmisiin periytyy lapsuudesta ja voi vaikuttaa aikuisena parisuhteessa seksihaluihin. Tutkijat toteavat, että ihmiset, joilla on turvattoman kiintymyssuhteen malli, saattavat olla hyvinkin halukkaita seksiin, mutta motiivina voi olla yritys korjata suhteen puutteita seksillä. 
 4. Itsenäisyys pitkässä parisuhteessakin on seksihalujen kannalta hyvä asia. Me-henkeäkin pitää olla, mutta jos kokee sulautuneensa täysin puolisoonsa, seksin vaatimalle mielikuvitukselle ja yllätyksellisyydelle ei välttämättä ole tilaa.
 5. Kyky keskittyä parisuhteeseen kiireisen arjen keskellä on hyödyllinen, jos mielii pitää seksuaalista kipinää yllä pitkässä suhteessa. Jos pystyy arvostamaan parisuhteen korkealle elämässään ja luomaan sille tilaa ja aikaa, seksuaalisella jännitteellä on hyvät mahdollisuudet kestää aikaa. 
 6. Vetovoima on tietysti tärkeässä roolissa mitä tulee seksuaaliseen haluun. Kyse ei ole siitä, onko yksilö itse vetovoimainen vaan siitä, tunteeko hän vetoa kumppaniaan kohtaan.