Anniinaa unettaa jo iltakahdeksalta,  Pekka taas valvoo yömyöhään. Miten aamuvirkku ja yökukkuja jaksaisivat innostua seksistä samaan aikaan?

Anniina: Pekka haluaa läheisyyttä, minä unta

"Käyn säännöllisessä päivätyössä, kun taas Pekka tekee keikkatyötä ja saa nukkua aamuisin pitkään. Siksi häntä ei tietenkään väsytä iltaisin.

Erilaiset rytmit rassaavat, koska olen väsyneimmilläni juuri silloin, kun Pekkaa kiinnostaisi seksi eniten. Jotta seksielämää olisi, yritän päästä unisuudestani huolimatta oikeaan fiilikseen. Välillä se onnistuu mutta aina ei. Pelkään antavani Pekalle ristiriitaisia viestejä, koska toisinaan innostunkin seksistä, vaikka olen ensin väittänyt olevani liian väsynyt.

Sekin tuntuu ikävältä, että Pekka joutuu olemaan useimmin aloitteellinen osapuoli. Toivoisin, että hänkin saisi tuntea itsensä halutuksi.

Erilaiset vuorokausirytmit harmittavat myös siksi, että minusta on tylsää mennä yksin sänkyyn.

Pekka arvostaisi varmasti sitä, että jaksaisin valvoa hänen kanssaan enkä aina nukahtaisi vaikka kesken elokuvan. Välillä yritän sinnitellä hereillä väkisin. Poden huonoa omaatuntoa siitä, että valvomisen takia olen seuraavana päivänä väsynyt töissä.”

Pekka: Ilta on seksille parasta aikaa

"Eihän se kaikkein kivoin tunne ole, että itse haluaisi seksiä, mutta toista väsyttää. Toisaalta ymmärrän Anniinaa. Jos roikotan häntä illalla hereillä, se näkyy hänestä seuraavana päivänä.

Minusta on luonnollista harrastaa seksiä nukkumaanmenon aikoihin, koska silloin molemmat ovat sängyssä joka tapauksessa. Ja alkaahan se seksi tietenkin kiinnostaa, kun on ensin oltu sohvalla ilta vierekkäin. Usein käy kuitenkin niin, että Anniina alkaa olla uninen, kun itse olisin pirteimmilläni.

Koska Anniinan iltaväsymys ei ole enää mikään yllätys, tiedän, että olisi järkevää yrittää harrastaa seksiä aikaisemmin päivällä. Jotenkin se kuitenkin jää kiireiden vuoksi iltaan.

En usko, että olen luontaisesti paljon iltavirkumpi kuin Anniina. Luulen, että valvon myöhään, koska saan nukkua pitkään. Siksi lastensaanti voisi jopa tasoittaa unirytmejämme. Silloin minunkin olisi pakko herätä aikaisemmin ja minua alkaisi väsyttää yhtä varhain kuin Anniinaa.”

RAATI EHDOTTAA RATKAISUIKSI:

1. Läheisyyttä, ei aina seksiä

Ilkka Uusivuori, YleX Aamun juontaja:

”Tekisi mieli ottaa jääkiekkovalmentaja Juhani ”Tami” Tammisen fläppitaulu esiin ja puhua vakavasti elämän priorisoinnista. Kiekkoja ei voiteta, jos hyökkääjät eivät edes ole hallilla samaan aikaan. Anniina ja Pekka, olette yhdessä se tärkein juttu. Ei duunit, ei kaverit, ei kännykkä eikä mikään muu.

Ymmärrän aamutyöläisenä Anniinan unentarvetta, joten, Pekka, sinun täytyy mennä naisesi ehdoilla. Varatkaa kalenterista hetkiä, jolloin vietätte sitä kuuluisaa laatuaikaa. Välillä kannattaa antaa myös sellaista läheisyyttä, jonka päämääränä ei ole koiniminen.

Anniina, älä tunne huonoa omaatuntoa. Kaveripiirissäni tekemäni tutkimus on paljastanut, ettei ole naista, joka ei torkahtaisi kesken vuokraelokuvan. Veikkaan, että nainen nukahti jo luolamiehen luolassa kesken tuleen tuijottamisen.”

2. Seksi ei ole suoritus

Suvi Bowellan, elämäntaidon valmentaja:

”Parin kannattaa kiinnittää huomiota sanavalintoihinsa, sillä puhetavat ja ajatukset vaikuttavat toimintaan. Sen sijaan, että Pekka ja Anniina ’yrittävät harrastaa seksiä’, heidän pitää ottaa aikaa läheisyydelle ja intiimille yhdessäololle. Seksi kun ei ole suoritus.

Pekka kertoo, että hän voisi lasten hankkimisen jälkeen siirtää päivärytmiään. Jos Pekka voisi jo nyt tehdä sen, miksi odottaa? Keho ja mieli oppivat kyllä uuden rutiinin. Mietin myös sitä, miten Anniina pitää huolta energiatasostaan. Miksi hän väsyy jo iltakahdeksalta? Kun syö terveellisesti, liikkuu riittävästi ja huolehtii mielen vireydestä, energiaa riittää paremmin kuin jos viettää illat vain sohvalla.

Anniina ja Pekka voisivat asettaa parisuhteensa etusijalle ja tehdä kompromisseja, jotta molemmat saisivat tarvitsemansa. Television katselun sijaan heidän kannattaa sohvalla keskustella ja luoda läheisyyden tunnetta.”

3. Valoa ja liikuntaa

Timo Partonen, ylilääkäri, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos:

”Ratkaisu parin ongelmaan on jo olemassa: Pekka oivaltaa, ettei hän ole luontaisesti paljon Anniinaa iltavirkumpi, vaan valvoo myöhään, koska saa aamulla nukkua pitkään. Pekka voisikin kokeilla, miltä tuntuu herätä aamulla aikaisemmin.

Uni-valverytmi on pääosin sisäinen ominaisuus, mutta siihen voi vaikuttaa valolla ja liikunnalla. Anniinan kaltaiset aamuvirkut pystyvät piristämään itseään ja lykkäämään väsymystään, kun oleskelevat iltapäivällä ja illalla kirkasvalossa ja  harrastavat illalla kuntoliikuntaa. Iltavirkkujen taas kannattaa herätä aikaisemmin, jotta he saavat jo aamulla valoa. Pekan luontainen väsymys aikaistuisi, jos hän liikkuisi iltapäivällä. Sarastusvalo voisi helpottaa aamuheräämistä.

Pekan on helpompaa joustaa kuin Anniinan, sillä liian niukat yöunet rasittavat aamuvirkkuja selvästi enemmän. Sen sijaan iltakukkujia lyhyet yöunet ja aikaisin herääminen voivat piristää.”