Työpaperit ja läppäri hiiteen sängyn läheltä, kivat lakanat ja kynttilöitä tilalle! Kuva: Colourbox
Työpaperit ja läppäri hiiteen sängyn läheltä, kivat lakanat ja kynttilöitä tilalle! Kuva: Colourbox

Joskus halut hiipuvat hetkellisesti tai pidemmäksikin aikaa. Jos tilanne häiritsee, kiinnitä huomio näihin asioihin.

Välillä elämässä iskee kuiva kausi, oli sitten suhteessa tai sinkku. Mitä kauemmin on harrastamatta seksiä, sitä vähemmän sitä haluaa.

Jos kaipaat tilanteeseen muutosta, voi olla hyvä pohtia, mistä halujen hiipuminen johtuu. Se kannattaa muun muassa siksi, että seksin harrastaminen vahvistaa parisuhdetta ja on terveellistä.

Haluttomuus voi johtua monesta asiasta. Health.com listasi yleisiä syitä:

1. Murehdit ulkonäköäsi

Esimerkiksi painon nouseminen tai muutokset kehossa raskauden jälkeen saattavat nakertaa itsetuntoa.

– Huomasi sen tai ei, kehonkuva vaikuttaa valtavasti siihen, mitä tuntee ja miten käyttäytyy seksuaalisesti, kommentoi parisuhdeasiantuntija Terri Orbuch Health.comille.

Heikko itsetunto ja ulkonäkökompleksit voivat saada välttelemään intiimejä hetkiä. Joskus kumppani tulkitsee käytöksen niin, ettei toinen enää halua häntä, mikä voi vahingoittaa suhdetta.

Itsetunto-ongelmat voivat vaivata myös seksin aikana. Silloin kannattaa keskittyä hetkeen, niin vaikeaa kuin se välillä onkin. Esimerkiksi hengityksen keskittyminen voi auttaa olemaan läsnä. Muista myös, että kumppanisi miettii varmasti jotain ihan muuta kuin makkaroitasi. Orbuch kehottaa vaihtamaan kielteiset ajatukset myönteisiin ja sanomaan itselleen esimerkiksi, että ”kumppanini hyväilee minua, ja se tuntuu hyvältä”.

2. Sinulla ei ole elämää

Työpaikka, ruokakauppa, keittiö, sohva, nukkumaan. Joka välissä Facebookin selailua. Kun elämä on tylsää, myös seksistä tulee helposti tylsää.

Silloin kannattaa palata asioihin, jotka olivat mahtavia suhteen alkuaikoina. Menkää treffeille ja seikkailkaa kaupungilla. Varsinkin tekeminen, joka saa adrenaliinin virtaamaan, yhdistää teitä ja herättää halut. Esimerkiksi jännittävä elokuva tai uuden urheilulajin kokeileminen ajaa asian.

3. Sinua ottaa päähän

Suhteen ongelmat heijastuvat yleensä myös makuuhuoneeseen. Jos ette käsittele teitä häiritseviä asioita ja tunteita, kuiva kausi saattaa pitkittyä.

Pariterapeutti Heli Pruuki neuvoo kiinnittämään huomiota omaan viestintään ja välttelemään syyttelyä. Lue Pruukin neuvot vaikeuksissa olevan suhteen pelastamiseksi.

4. Orgasmisi ovat vähän niin ja näin

Jos seksi ei tunnu niin ihmeelliseltä, se tuskin kiinnostaakaan. Asiasta ei kuitenkaan välttämättä voi syyttää kumppania. Seksiterapeutti Amy Levine kehottaa ottamaan vastuun omasta nautinnosta ja tutkimaan itse, mistä tykkää. Silloin on helpompi ohjata kumppaniakin oikeaan suuntaan.

Itsetyydytys on paras tapa tutustua omaan seksuaalisuuteen – ja monin muinkin tavoin hyödyllistä.

5. Sohva on houkutellut enemmän kuin lenkkipolku

Sen lisäksi, että liikunta auttaa stressiin, se saa hyvän olon hormonit liikkeelle ja parantaa verenkiertoa. Tämä saa kiihottumaan helpommin ja tehostaa aisteja. Teksasin yliopiston tutkimuksessa 20 minuuttia kuntopyörää polkeneet naiset kiihottuivat seksikkäästä videopätkästä enemmän kuin naiset, jotka olivat täyttäneet lomakkeita ennen sen katsomista.

6. Olette etääntyneet toisistanne

Ilman läheisyyttä moni ei halua seksiä. Jos suukot, halaukset ja muu kosketus ovat jääneet kiireisen arjen jalkoihin, seksi menee usein mukana. Tilanteen voi korjata lisäämällä arkeen muutakin kuin seksiin johtavaa kosketusta, kehuja, pieniä romanttisia tekoja ja flirttiä. Voit esimerkiksi jättää toiselle kivan lapun tai lähettää ”minä rakastan sinua” -viestin ilman erityistä syytä.

7. Mielesi on maassa

Masennus ja haluttomuus kulkevat usein käsi kädessä. Ahdistuksesta on hyvä puhua ammattilaiselle. Myös liikunta auttaa tutkitusti masennukseen jopa yhtä tehokkaasti kuin lääkehoito ja terapia.

8. Kännykkä on tullut väliinne

Aika moni selaa älypuhelinta viimeiseksi illalla ja ensimmäiseksi aamulla, ja ruutuaika voi olla pois seksiin käytetystä ajasta.

Psychology of Popular Media Culture -tiedelehdessä hiljattain ilmestyneessä artikkelissa käsitellään tutkimusta, jossa kysyttiin 143 avioliitossa olevalta naiselta, miten teknologia vaikuttaa heidän hyvinvointiinsa ja parisuhteisiinsa. 70 prosenttia naisista oli sitä mieltä, että teknologia sotkee heidän seksielämänsä. Myös kumppanin roikkuminen Facebookissa aiheuttaa tutkitusti ongelmia parisuhteessa.

Eli mitä jos kännykkä saisi porttikiellon sänkyyn tai läppäreitä ei avattaisi vaikka iltayhdeksän jälkeen, edes joinain iltoina viikossa?

9. Seksi etenee aina saman kaavan mukaan

Sama ajankohta, paikka, asennot, kesto. Tuttuus voi tuntua turvalliselta, mutta myös tylsältä. Pariskunnat harrastavat usein seksiä saman käsikirjoituksen mukaan, ja se voi syödä intoa.

Jo yhdenkin asian vaihtaminen voi sähköistää tunnelmaa. Jos esimerkiksi kumppanisi tekee aina aloitteen, ota sinä nyt ensimmäinen askel. Tai jos harrastatte aina seksiä ennen nukkumaanmenoa, kokeilkaa vaikka pikaseksiä arjen puuhien lomassa.

Uusien asioiden kokeileminen sängyssä myös lujittaa tutkitusti suhdetta.

10. Olet liian kiireinen

Seksi jää helposti välistä, kun elämässä tuntuu olevan liikaa kaikkea.

– Me priorisoimme asioita, jotka stressaavat meitä eniten, vaikka sitten tiskikoneen tyhjentämistä, sanoo Virginian yliopiston psykiatrian professori Anita Clayton Health.comille.

Toisinaan kannattaa vain hyväksyä se, että kämppä on sekaisin. Seksin harrastaminen on kuitenkin lopulta paljon palkitsevampaa puuhaa kuin pyykkien lajittelu. Ihana hetki kumppanin kanssa saattaa joskus etukäteen tuntua suoritukselta muiden joukossa, mutta todellisuudessa seksi lievittää stressiä.

11. Sinulla on lapsia

Ruuhkavuodet saattavat sammuttaa himon. Kipinän palautuu ykinkertaisella reseptillä: yrittäkää järjestää omaa aikaa ilman lapsia. Vieraassa ympäristössä voi olla helpompi rentoutua. Professori Anita Clayton neuvoo järjestämään yhteisen retken edes lähimpään hotelliin noin kerran parissa kuussa. Ja seksi hotellissa on hyvä idea, vaikkei olisi lapsiakaan.

12. Annat stressin päästä niskan päälle

Yhdysvaltalaisselvityksen mukaan naiset stressaavat enemmän kuin miehet. Stressi vaikuttaa eri tavoin eri ihmisiin. Joillakuilla se karkottaa halut ja saa esimerkiksi purkamaan kiukun kumppaniin. 

Seksin ohella esimerkiksi kunnon yöunet, liikunta, taide tai ystävien tapaaminen voivat lievittää stressiä. Kokeile myös näitä yksinkertaisia keinoja.

13. Syypää voi olla lääkekaapissasi

Monet lääkevalmisteet, kuten masennuslääkkeet, ehkäisypillerit, kipulääkkeet, nesteenpoistolääkkeet ja antihistamiinit, voivat aiheuttaa haluttomuutta. Jos epäilet halujesi kadonneen lääkkeen vuoksi, kysy lääkäriltä, voisitko vaikka kokeilla toista valmistetta.

Myös moni sairaus aina uniapneasta diabetekseen voi karkottaa halut. Tässäkin tapauksessa asiasta kannattaa jutella lääkärin kanssa.

14. Makuuhuoneesi ei ole mikään lemmenpesä

Työpaperit hujan hajan, kännykkä piippaa ja sängyn edessä on valtava tv. Ei ihme, jos seksi ei nappaa.

Parit, jotka näkevät vaivaa tunnelman eteen, kuten sytyttävät kynttilöitä ja pistävät taustamusiikkia soimaan, ovat tutkitusti muita tyytyväisempiä suhteeseensa. Sängyn ympäristöstä kannattaa poistaa kaikki, mikä muistuttaa työstä ja muista stressaavista asioista. Lukko ovessa voi olla hyvä investointi, jos koko ajan miettii, ryntääkö joku kohta sisään.

Sexpon seksuaaliterapeutti ja Me Naisten uusi bloggaaja Marja Kihlström ennustaa, mistä tänä vuonna puhutaan – ja mitä kokeillaan entistä enemmän.

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström (kuvassa) aloittaa ensi viikolla Me Naisten bloggaajana. Hänen suosittu Puhu muru -bloginsa siirtyy Vauva.fi:stä Menaiset.fi:hin. Kihlström lupailee, että jatkossa hän keskittyy yhä enemmän naisen – ja omaan elämäänsä – ei niinkään perheeseen. Juttua riittää ainakin rakkaudesta ja seksuaalisuudesta.

Kysyimme Kihlströmiltä, mitä hän ennustaa tämän vuoden suurimmiksi seksitrendeiksi.

1. Naiset puhuvat naisten orgasmeista

Tähän mennessä naisten orgasmeista ovat puhuneet – ja kirjoittaneet –  Suomessa lähinnä kaksi miestä: Osmo Kontula ja Kari Heusala. Kihlström uskoo, että tänä vuonna naiset itse pääsevät enemmän ääneen. Kihlströmillä itselläänkin on tässä näppinsä pelissä, sillä huhtikuussa ilmestyy hänen orgamiskirjansa Iso O – matkaopas huipulle. Kihlström on kerännyt sosiaalisen median kautta kirjaan yli 60 naisen kokemuksia orgameista.

”Siitä pitäisi puhua enemmän.”

– Uskon ja toivon, että kirja muuttaa keskustelua. Toivon myös, että naiset alkavat itse puhua yhä enemmän naisten orgasmeista. Naisen orgasmi on asia, josta vain nainen itse on täysin perilllä. Siitä pitäisi puhua enemmän – ja ketkä muut olisivatkaan parhaita asiantuntijoita kuin naiset itse. Myös moni kirjassa mukana oleva nainen toivoi avoimempaa keskustelua, Kihlström sanoo.

2. Lupa runkata

Kihlströmin mukaan asenteet naisten itsetyydytykseen normalisoituvat koko ajan, mikä on ainoastaan hyvä asia. Tämä näkyy myös Finsex-tutkimuksessa.

”Naisille suunnattuja seksileluja tulee jatkuvasti lisää.”

– Tähän liittyy myös seksilelujen kehittyminen. Naisille suunnattuja seksileluja tulee jatkuvasti lisää. Ja kehittyvät seksilelut muutenkin kovaa vauhtia: on kauko-ohjattavia dildoja, seksirobotteja ja -nukkeja. Myös tekovaginat kehittyvät ja muistuttavat yhä enemän emätintä.

Seksilelujen ostamisen kynnystä ovat madaltaneet verkkokaupat. Sen kautta ostaminen on yksityistä ja valikoimaan saa tutustua rauhassa. 

– Toisaalta verkko-ostamisessa on haastavaa se, että asiantunteva palvelu jää uupumaan. Onneksi monissa verkkokaupoissa on nykyään kysy ja vastaa -palstoja sekä testiryhmien arvosteluja. Tampereella on yksi naisille suunnattu seksilelukauppa, ja toivottavasti tällaisia naisille suunnattuja kivijalkakauppoja saataisiin muuallekin.

3. Seksipositiivisuus

– Seksuaalisuus on pitkään ymmärretty harmillisen kapeasti. Mutta nyt käsitys seksuaalisuudesta alkaa laajentua. Uskon, että tämä on seksipositiivisuuden vuosi.

Kihlström tarkoittaa tällä sitä, että seksistä ja seksuaalisuudesta puhutaan entistä mutkattomammin ja että seksi on arkinen asia.

– Minusta media ansaitsee kiitoksen siitä, että vaikkapa seksityöntekijöistä, polyamoriasta, vapaista suhteista tai sinkkuuden valitsemisesta puhutaan ja kirjoitetaan avoimesti ja neutraalisti. Samoin kuin seksuaalisuudesta läpi elämänkaaren lapsista vanhuksiin tai esimerkiksi vammaistan oikeudesta seksuaalisuuteen. On tärkeää, että kuulemme erilaisia tarinoita erilaisista ihmisistä.


”Kotipornon kiinnostavuus perustuu siihen, että se on vähän kuin kurkkaisi naapurin makuuhuoneeseen.”

4. Kotiporno

Maailmalla kotipornon on ennustettu herättävän yhä enemmän kiinnostusta. Kihlström uskoo, että kiinnostus lisääntyy myös Suomessa. Kotipornolla tarkoitetaan sitä, että parit tai seksikumppanit kuvaavat kotivideoita, joita he lataavat ilmaisille pornosivustoille.

– Ihmiset haluavat katsoa entistä enemmän pornoa, joka on aitoa. Kotipornosivustojen idea ja kiinnostavuus perustuu siihen, että se on vähän kuin kurkkaisi naapurin makuuhuoneeseen.


5. Osataan ja uskalletaan hakea apua

Seksuaaliterapeutin työssään Kihlström on huomannut, että seksiin tai seksuaalisuuteen liittyviin ongelmiin on alettu hakea apua aikaisempaa rohkeammin.

– Sanon asiakkailleni aina lempeästi, mutta päättäväisesti, että kyllähän he hakevat apua korvakipuunkin, ja samalla tavalla seksiin liittyviin ongelmiin kannattaa hakea apua. Olen kuullut, että jotkut miehet odottavat jopa viisi vuotta ennen kuin hakevat apua erektio-ongelmiinsa.

Kihlström on uskoo, että pikku hiljaa ihmiset alkavat kuitenkin tunnistaa seksiin liittyviä ongelmia ja tekevät niille jotain. Lisäksi seksuaaliseen hyvinvointiin on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota.

– Ihmiset ymmärtävät, että oma kunto, ravinto ja alkoholinkäyttö vaikuttavat seksiin ja nautinnon kokemukseen. Seksuaalisuus on osa ihmisen elämää.

Onko orgasmi hukassa? Vedä jalkaan villasukat, tiesi jo wanha kansa.

Villasukat ovat tunnetusti yksi ihmiskunnan ihanimpia vaatekappaleita. Niiden jalkaan vetäminen merkitsee paitsi lämpöä, myös liittymistä vuosisataiseen sukupolvien ketjuun. Tasaraidat nilkan resorissa tyynnyttävät ja kutsuvat meitä hyväksymään itsemme kaikkinensa.

Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että villasukilla voi olla keskeinen rooli myös seksielämämme kohottajina – jopa siinä määrin, että voidaan puhua erikseen tavallisesta ja villasukkaseksistä.

Listasimme tammikuisessa villasukkakiihkossamme viisi syytä sille, miksi vanhat kunnot villikset kannattaa vetäistä jalkaan ennen petihommia.

1. Ne antavat meille orgasmin helpommin

Hollantilainen tutkimusryhmä havaitsi, että sukkien pitäminen jalassa seksin aikana lisää orgasmin mahdollisuutta. Kun tutkimusryhmän jäsenet (13 heteroparia) harrastivat seksiä ilman sukkia, puolet ilmoitti saaneensa orgasmin. Tilanne muuttui sukkien lisäämisen jälkeen dramaattisesti: peräti 80 prosenttia kertoi saavuttaneensa orgasmin.

Lääketieteen tohtori Gert Holstege päätteli, että sukat lisäävät lämmön ja mukavuuden tunteita ja rauhoittavat aivojen mantelitumaketta, joka säätelee kehossa pelkoa ja vihaa.

Kuulostaa ihan järkihommalta: seksi ei tunnetusti suju, kun mielen päällä on huolia tai stressiä.

2. Niiden ansiosta saamme tulla sellaisina kuin olemme

Näin talviaikaan kotipukeutumisemme on, noh, melko korutonta ja käytännöllistä: lämpimät kotihousut, ehkä huppari – ja ne villasukat. Villasukkaseksi antaa mukavalle, kotoisalle ja turvalliselle pukeutumiselle piirun verran lisää vetovoimaa ja seksikkyyttä.

Voisivatko villasukat olla peräti tapa viestiä kumppanille sanattomasti, että tervetuloa tänne punkkaani lonimaan

3. Ne tekevät hommista suoraviivaisempaa

Tiedätkö sen hetken, kun kaikki muut vaatteet on jo riisuttu jotensakin sujuvasti, mutta jäljellä on vielä ne sukat? Sitten pitää pyllistää, jotta saa kiskottua jalasta ensin yhden ja toisen. Vaan ei enää!

Villasukkaseksiä voi myös pitää kotoisena vastineena Hollywoodissa ja eräässä aikuisviihteen genressä nähtävään tekniikkaan, jossa seksiä harrastetaan stilettikorot jalassa.

4. Ne pitävät meidät lämpiminä hekuman hiivuttua

Iloisen petipuuhastelun jälkeen iskee talviaikaan monesti kylmyys, kun sykkeet laskevat ja välitön ihokontakti katoaa. Jo esi-isämme ja rintamalla taistelleet sukulaisemme tiesivät, että se, jonka jalat ovat kylmät, palelee väistämättä muutenkin – vaikka vaatetta olisi kuinka.

Tämän seksinjälkeisen hypotermisen riskin välttää, jos pitää sukat jalassa!

5. Ne kätkevät koppurat ja känsät

Kuka jaksaa talvisaikaan raspata kantapäitään säännöllisesti? Jos harrastaa villasukkaseksia, eivät pienet kovettumat tai kynsisienen orastavat alut haittaa. Plussaa on, että villasukkaan verhotulla varpaalla voi kivasti kutitella petikaverin jalkaa.