Masennusta, pääkipua ja kutinaa. Mistä omituiset oireet rakastelun jälkeen johtuvat?

Vaivaako sinuakin omituinen pääkipu seksin jälkeen? Ei hätää, yksi prosentti muistakin ihmisistä kärsii kanssasi orgasmipäänsärystä!

Päänsärkyyn erikoistunut neurologi Jose Biller kertoo Daily Mailin nettisivuilla lemmenyön jälkeisen pääkivun aiheutuvan todennäköisimmin migreenistä tai lihasjäykkyydestä. Vaiva on useimmiten harmiton ja sitä ilmenee enemmän miehillä kuin naisilla. Jos pääkipu iskee voimakkaasti ja yllättäen, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Raivokas päänsärky ei ole ainoa ongelma, joka voi iskeä petipuuhien jälkeen. Onko sinulla ikinä ollut mitään seuraavista?

1. Masennus

Seksin jälkeinen synkkyys on säännöllistä noin 10 prosentille naisista, kertoo International Journal of Sexual Health -lehdessä julkaistu tutkimus. Kolmannes naisista kertoo olevansa joskus masentunut rakastelun jälkeen. Syy alakuloon saattaa löytyä orgasmin aikana vapautuvista hormoneista. Taustalla saattaa olla myös psyykkisiä ongelmia, joiden kanssa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

2. Kutina

Kutinaan voi olla monta syytä: hiivatulehdus, hankaus ja sukupuolitaudit. Omituisin kutinanlähde taitaa olla spermayliherkkyys. Siinä pieni määrä siemennestettä limakalvoilla tai iholla saattaa aiheuttaa toiselle kutinaa. Äärimmillään seurauksena on hengitysteiden turpoaminen ja sokkitila. Yhdysvalloissa sperma-allergisia naisia arvioidaan olevan noin 40 000. Suomen lukuja ei tunneta. Myös miehet voivat olla allergisia omalle spermalleen!

3. Kirvely ja ihoärsytys

Jos virtsaaminen tuntuu pelehtimisen jälkeen kivuliaalta, saattaa kyseessä olla virtsatientulehdus. Joillakin se menee ohi omia aikojaan, mutta jos tulehdus yltyy krooniseksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Joillekin naisille kirvelyä, ihoärsytystä ja jopa turvotusta aiheuttaa sperma, joka horjuttaa vaginan pH-tasapainoa.

4. Muistinmenetys

Jos äsken tapahtunut lemmenleikki kaikkoaa mielestä kuin tuhka tuuleen, ei kyse ole välttämättä tietoisesta unohtamisesta. The Journal of Energency Medicine raportoi vuonna 2011 naisesta, jonka lähimuisti katosi hetkellisesti seksin jälkeen. Tutkijat eivät ole vieläkään pystyneet selvittämään, mistä muistinmenetys johtui.

Lähde: Everyday Health

Lue myös:

Kutittaako? Saatat olla allerginen ihmiselle