Masennusta, pääkipua ja kutinaa. Mistä omituiset oireet rakastelun jälkeen johtuvat?

Vaivaako sinuakin omituinen pääkipu seksin jälkeen? Ei hätää, yksi prosentti muistakin ihmisistä kärsii kanssasi orgasmipäänsärystä!

Päänsärkyyn erikoistunut neurologi Jose Biller kertoo Daily Mailin nettisivuilla lemmenyön jälkeisen pääkivun aiheutuvan todennäköisimmin migreenistä tai lihasjäykkyydestä. Vaiva on useimmiten harmiton ja sitä ilmenee enemmän miehillä kuin naisilla. Jos pääkipu iskee voimakkaasti ja yllättäen, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Raivokas päänsärky ei ole ainoa ongelma, joka voi iskeä petipuuhien jälkeen. Onko sinulla ikinä ollut mitään seuraavista?

1. Masennus

Seksin jälkeinen synkkyys on säännöllistä noin 10 prosentille naisista, kertoo International Journal of Sexual Health -lehdessä julkaistu tutkimus. Kolmannes naisista kertoo olevansa joskus masentunut rakastelun jälkeen. Syy alakuloon saattaa löytyä orgasmin aikana vapautuvista hormoneista. Taustalla saattaa olla myös psyykkisiä ongelmia, joiden kanssa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

2. Kutina

Kutinaan voi olla monta syytä: hiivatulehdus, hankaus ja sukupuolitaudit. Omituisin kutinanlähde taitaa olla spermayliherkkyys. Siinä pieni määrä siemennestettä limakalvoilla tai iholla saattaa aiheuttaa toiselle kutinaa. Äärimmillään seurauksena on hengitysteiden turpoaminen ja sokkitila. Yhdysvalloissa sperma-allergisia naisia arvioidaan olevan noin 40 000. Suomen lukuja ei tunneta. Myös miehet voivat olla allergisia omalle spermalleen!

3. Kirvely ja ihoärsytys

Jos virtsaaminen tuntuu pelehtimisen jälkeen kivuliaalta, saattaa kyseessä olla virtsatientulehdus. Joillakin se menee ohi omia aikojaan, mutta jos tulehdus yltyy krooniseksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Joillekin naisille kirvelyä, ihoärsytystä ja jopa turvotusta aiheuttaa sperma, joka horjuttaa vaginan pH-tasapainoa.

4. Muistinmenetys

Jos äsken tapahtunut lemmenleikki kaikkoaa mielestä kuin tuhka tuuleen, ei kyse ole välttämättä tietoisesta unohtamisesta. The Journal of Energency Medicine raportoi vuonna 2011 naisesta, jonka lähimuisti katosi hetkellisesti seksin jälkeen. Tutkijat eivät ole vieläkään pystyneet selvittämään, mistä muistinmenetys johtui.

Lähde: Everyday Health

Lue myös:

Kutittaako? Saatat olla allerginen ihmiselle

Alastomuus on ok, aina tunnetta ei tarvita – ja kyllä ilmankin seksiä pärjää.

Oppia ikä kaikki – ja myös erilaiset parisuhdetilanteet. Kun kysyimme sinkuilta, mitä seksi sinkkuna on heille opettanut, erityisen tarkkanäköisiä vastauksia tuli keiltäpä muiltakaan kuin viisikymppisiltä naisilta. 

Näistä keski-ikäisten naisten seksiviisauksista voivat ottaa oppia nuoremmat ja mikseivät vanhemmatkin kansalaiset sukupuoleen katsomatta. 

 1. Minä riitän. ”Olen varmempi itsestäni ja arvostan itseäni.”
 2. Orgasmi kuuluu kaikille. ”Olen tullut itsekkäämmäksi. Toki huomioin myös kumppanini, mutta naisena oma orgasmini on minulle tärkeä asia, joka kumppanini pitää huomioida.”
 3. Eikä siihen tarvita toista ihmistä. ”Kun ei harrasta irtokappaleita, on onneksi olemassa leluja, videita ja omat kädet!”
 4. Seksistä saa nauttia. ”Seksi kuuluu jokaisen elämään. Nuorena olin paljon pidättyväisempi.”
 5. Aina ei tarvita rakkautta. ”Seksiä voi harrastaa ilman sen kummempaa kiintymyssuhdetta tai sitoutumista.”
 6. Kenelläkään ei ole oikeutta satuttaa minua. ”Olen oppinut itsestäni ja seksuaalisuudestani paljon. Minusta on tullut itsevarma ja rakastan omaa vartaloani niin paljon, etten anna toisten satuttaa sitä enää.”
 7. Ikä on vain plussaa. ”Seksi vain paranee iän myötä.”
 8. Ulkonäöstä ei tarvitse hermoilla. ”Jos mies haluaa ja homma laitetaan alkuun, ei hän todellakaan enää siinä vaiheessa välitä jostain vatsamakkarasta tai pömppömahasta. Täytyy osata nauttia!”
 9. Alastomuus on erittäin ok. ”Olen oppinut arvostamaan kehoani, olemaan häpeilemättä alasti sekä nauttimaan, antamaan ja vastaanottamaan.”
 10. Uskallan puhua seksistä. ”Voin tehdä mitä haluan ja uskallan kertoa sen kumppanilleni.”
 11. Kysyn, jos toinen ei uskalla. ”Jos toinen osapuoli ei ilmaise omia mieltymyksiä, täytyy itse kysyä, koska toista voi ujostuttaa puhua niistä asioista.”
 12. Ilmankin pärjää. ”Muut asiat ovat tällä hetkellä tärkeämpiä.”
 13. Hyviä seksikumppaneita on. ”Miehiä on moneen junaan, ja jos epäilet että sinussa on jotain vikaa, et ole vielä löytänyt sitä oikeaa.”

Pyöriikö alakerrassa aavikkopallot? Ei kuitenkaan. Immenkalvon umpeutuminenkin on silkkaa urbaanilegendaa.

Me Naiset kysyi hiljattain sinkuilta, kuinka usein he harrastavat seksiä. Vastaajista joka kuudes on petipuuhissa keskimäärin kerran tai kahdesti viikossa, ja joka viides muutaman kerran kuukaudessa. 35 prosenttia harrastaa seksiä kumppanin kanssa harvemmin kuin kerran kuukaudessa.

Jos seksiä on harvakseltaan, vaginakin saa olla ihan rauhassa. Mutta kun alakerrassa ei kuhise, voiko se vaikuttaa vaginan terveyteen? Mitä pimpsalle käy, jos sitä ei käytä seksin harrastamiseen?

Monet elävät siinä luulossa, että paikat kiristyvät, mitä vähemmän yhdyntää harrastaa.

Naistentautien erikoislääkäri Katriina Niemelä sanoo, että seksin puuttuminen ei itsessään muuta vaginan olemusta. Niin pitkään kuin naisen hormonitoiminta pysyy normaalina ja lantiopohjalihaksisto kunnossa, ei emättimessä tapahdu supistumisen kaltaisia muutoksia. Muutokset ilmenevät vasta vaihdevuosien alettua.

”Jos ei ole harrastanut seksiä pitkään aikaan, kannattaa aloittaa itsetyydytyksellä.”

– Kimmoisuus katoaa ja limakalvot voivat kuivua. Mutta jos vanhempana ei juurikaan ole seksielämää, niin vaivoja ei välttämättä edes huomaa, Niemelä sanoo.

Vaginan hyvinvoinnista huolehditaan samalla tavoin – oli seksiä tai ei. Paikat pestään lämpimällä vedellä, eikä hygieniatuotteille ole tarvetta. Kemikaaleilla kyllästettyjä pikkuhousunsuojia kannattaa välttää, ja öisin nukkua ilman mitään alaosaa.

Rakastelu voi silti sattua

Kysyimme aiemmin seksologi Marja Kihlströmiltä voiko emätin jopa muurautua umpeen ja immenkalvo kasvaa takaisin, mutta hänkin kumoaa väitteen pötypuheeksi. Huoltotoimenpiteiksi hän vinkkaa harrastamaan itsetyydytystä, jos muuta yhdyntää ei ole.

– Itsetyydytys ylläpitää lantiopohjan lihaksia ja pitää limakalvot hyvinä. Jos ei ole harrastanut seksiä pitkään aikaan, kannattaa aloittaa itsetyydytyksellä, Kihlstöm sanoo.

Seksi voikin sattua, jos sitä harrastaa pitkästä aikaa.

Tällöin kyse on juuri limakalvojen kuivuudesta, Niemelä selittää. Limakalvot voivat reagoida ”mekaaniseen ärsytykseen”. Naisen kosteuteen yhdyntätilanteessa vaikuttaa myös psyykkinen puoli: eli onko seksiin virittäydytty tarpeeksi hyvin. Sitä ei moni tule ajatelleeksi.

– Jos seksiä ei ole ollut pitkään aikaan, pelkkä jännitys voi estää limakalvojen kostumista ja sen vuoksi seksi tekee kipeää, Niemelä sanoo.

 Kun nainen on parisuhteessa, jossa seksiä on säännöllisesti, lantiopohjalihakset tottuvat säännölliseen yhdyntään.