Masennusta, pääkipua ja kutinaa. Mistä omituiset oireet rakastelun jälkeen johtuvat?

Vaivaako sinuakin omituinen pääkipu seksin jälkeen? Ei hätää, yksi prosentti muistakin ihmisistä kärsii kanssasi orgasmipäänsärystä!

Päänsärkyyn erikoistunut neurologi Jose Biller kertoo Daily Mailin nettisivuilla lemmenyön jälkeisen pääkivun aiheutuvan todennäköisimmin migreenistä tai lihasjäykkyydestä. Vaiva on useimmiten harmiton ja sitä ilmenee enemmän miehillä kuin naisilla. Jos pääkipu iskee voimakkaasti ja yllättäen, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Raivokas päänsärky ei ole ainoa ongelma, joka voi iskeä petipuuhien jälkeen. Onko sinulla ikinä ollut mitään seuraavista?

1. Masennus

Seksin jälkeinen synkkyys on säännöllistä noin 10 prosentille naisista, kertoo International Journal of Sexual Health -lehdessä julkaistu tutkimus. Kolmannes naisista kertoo olevansa joskus masentunut rakastelun jälkeen. Syy alakuloon saattaa löytyä orgasmin aikana vapautuvista hormoneista. Taustalla saattaa olla myös psyykkisiä ongelmia, joiden kanssa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

2. Kutina

Kutinaan voi olla monta syytä: hiivatulehdus, hankaus ja sukupuolitaudit. Omituisin kutinanlähde taitaa olla spermayliherkkyys. Siinä pieni määrä siemennestettä limakalvoilla tai iholla saattaa aiheuttaa toiselle kutinaa. Äärimmillään seurauksena on hengitysteiden turpoaminen ja sokkitila. Yhdysvalloissa sperma-allergisia naisia arvioidaan olevan noin 40 000. Suomen lukuja ei tunneta. Myös miehet voivat olla allergisia omalle spermalleen!

3. Kirvely ja ihoärsytys

Jos virtsaaminen tuntuu pelehtimisen jälkeen kivuliaalta, saattaa kyseessä olla virtsatientulehdus. Joillakin se menee ohi omia aikojaan, mutta jos tulehdus yltyy krooniseksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Joillekin naisille kirvelyä, ihoärsytystä ja jopa turvotusta aiheuttaa sperma, joka horjuttaa vaginan pH-tasapainoa.

4. Muistinmenetys

Jos äsken tapahtunut lemmenleikki kaikkoaa mielestä kuin tuhka tuuleen, ei kyse ole välttämättä tietoisesta unohtamisesta. The Journal of Energency Medicine raportoi vuonna 2011 naisesta, jonka lähimuisti katosi hetkellisesti seksin jälkeen. Tutkijat eivät ole vieläkään pystyneet selvittämään, mistä muistinmenetys johtui.

Lähde: Everyday Health

Lue myös:

Kutittaako? Saatat olla allerginen ihmiselle

Kun seksittömyys venyy parisuhteessa pitkäksi, hyvät neuvot ovat tarpeen. Oletko sinä onnistunut päättämään kuivan kauden? Kerro meille miten – voit voittaa palkinnon!

Amerikkalainen laulaja Pink, 38, ei ole koskaan epäröinyt sanoa asioita niin kuin ne ovat. Eikä hän epäröi The Guardianin tuoreessa haastattelussakaan, jossa hän puhuu suorasanaisesti parisuhteestaan ja seksielämästään.

Pink on ollut naimisissa motocross-ajaja Carey Hartin, 42, kanssa hieman yli kymmenen vuotta. Haastattelussa laulaja kertoo, että suhteeseen on mahtunut monenlaisia vaiheita.

”Välillä tulee hetkiä, kun ajattelen, etten pidä Careyssä mistään.”

– On hetkiä, jolloin katson Careyta ja hän näyttää silmiini ajattelevaiselta, loogiselta ja järkevältä. Ajattelen, kuinka täydellinen mies, isä ja puoliso hän on, Pink kertoo.

– Välillä kuitenkin tulee hetkiä, kun ajattelen, etten pidä hänessä mistään. Ajattelen, ettei meillä ole mitään yhteistä, en pidä mistään mitä hän tekee enkä halua nähdä häntä enää koskaan. Mutta mieleni muuttuu kahden viikon jälkeen.

Välillä Pinkin ja Careyn suhde ei ole kuitenkaan kääntynyt takaisin raiteilleen huonon vaiheen päätteeksi. Pari erosi vuonna 2007. He kuitenkin palasivat yhteen vuonna 2009.

”Yhden ihmisen kanssa oleminen vaatii työtä, mutta kun teet sen, se palkitsee.”

Pink kertoo tuoreessa haastattelussa, että myös seksielämän kanssa on ollut suhteessa tekemistä.

– Olet siinä pisteessä, että et ole harrastanut seksiä vuoteen. Mietin, onko tämä nyt suhteemme loppu. Haluanko minä häntä? Haluaako hän minua? Yhden ihmisen kanssa oleminen vaatii työtä, mutta kun teet sen, se palkitsee, hän kertoo haastattelussa.

Miten kuivan kauden saa päättymään? Kerro meille!

Haastattelussa Pink ei kerro sen enempää siitä, kuinka hän ja Carey ovat saaneet seksielämänsä korjattua pitkän kuivan kauden jälkeen.

Ongelma on kuitenkin tuttu monille pidemmässä parisuhteessa olleille.

Onko sinulla vastaus siihen, miten kuivan kauden voi saada päättymään? Jos on, kerro se meille! Autat samalla jutun teossa.

Kyselyyn voi osallistua nimettömänä. Vastaajien kesken arvomme naissupersankarileffa Wonder Womanin Blu-ray- tai DVD-version (arvo noin 19,95 euroa). Lue lisää elokuvasta tämän linkin kautta.

(Kysely alkaa kuvan jälkeen.)

Auta meitä jutunteossa ja vastaa kyselyyn!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Koolla on tutkijoiden mukaan todellakin väliä siinä, kuinka mieluusti mies käyttää kondomia.

Kaikki miehet eivät mielellään käyttäisi kondomia seksin aikana.

Syitä ja selityksiä tähän on lukuisia. Yksi sanoo, että kuminen ehkäisyväline vie nautinnon mennessään. Toinen puolestaan syyttää kondomia siitä, että se tuhoaa seksihetkestä kaiken tunnelman. Kolmas väittää, että penis on yksinkertaisesti niin iso, että kondomi kiristää sitä ihan liikaa.

Jotkut vihaavat kondomin käyttöä niin paljon, että ottavat sen salaa pois yhdynnän aikana. Seksikumppanille täysin törppöä tekoa kutsutaan englanniksi termillä stealthing. Voit lukea aiheesta lisää tämän linkin kautta.

Mutta mikä on yleisin syy sille, miksi miehet eivät välitä kondomeista?

Tutkijoiden mukaan se, että kondomit ovat monelle miehelle liian isoja.

Indianan yliopiston tutkimuksen mukaan valtaosa kondomeista on keskiverto penikselle pari senttiä liian suuria. Normaalikokoisen kondomin pituus on noin 17 senttiä. Tutkimusten mukaan penikset ovat puolestaan keskimäärin noin 13 senttiä pitkiä erektiossa.

– Kondomien alkuperäinen idea on se, että kumi on sopiva useimmille miehille. Loppuosan voi jättää rullalle, Debby Herbenick Indianan yliopistosta kertoo New York Timesin haastattelussa.

Liian suuret kondomit ovat kuitenkin monelle epämiellyttäviä. Jos kondomi on liian suuri, se saattaa liukua pois paikaltaan iso tai rullalle jäävä osuus saattaa jäädä epämiellyttävän pitkäksi, jolloin ehkäisyväline puristaa epämiellyttävästi.

Oikeankokoinen ehkäisyväline tekee ihmeitä

Tällä hetkellä markkinoilla on melko vähän erikokoisia kondomeja. MyONE-niminen yritys on yksi harvoista yrityisistä, joka myy kondomeja 60 eri koossa.

New York Timesin haastattelema yrityksen johtaja David Wedel kertoo, että heidän tuotteidensa on tarkoitus taata, ettei kondomi liu’u seksin aikana pois tai aiheuta muita epämiellyttäviä tuntemuksia.

Lisäksi erikokoisten kondomien on tarkoitus vähentää miesten kokemia epävarmuuden tunteita siitä, ettei heidän peniksensä täytä kondomin kokoa. Hänen mukaansa kondomien nimeäminen ”pieneksi”, ”suureksi” tai ”normaaliksi” voi olla kova kolaus itsetunnolle.

– Jos ostaa pieneksi nimetyn kondomin ja se on edelleen liian suuri, kokemus voi olla todella kammottava, hän kertoo.