Jalkapalloilija Gerard Piqué, 30 ja muusikko Shakira, 40, ovat pari. Kuva: Reuters
Jalkapalloilija Gerard Piqué, 30 ja muusikko Shakira, 40, ovat pari. Kuva: Reuters

Kysyimme teiltä hiljattain, onko iällä väliä seksissä. Näin te, naiset ja miehet, kerroitte kokemuksistanne.

Eniten seksisuhteita syntyy suunnilleen samanikäisten ihmisten välillä. Näin väittää tuore suomalaistutkimus, josta kerroimme tällä viikolla. Åbo Akademin tutkimuksen mukaan niin heteromiehiä kuin -naisiakin kiinnostavat eniten omanikäiset seksikumppanit. Sama pätee bi- ja homoseksuaaleihin. Ainoastaan homomiehet vaikuttaisivat tutkimuksen perusteella haluavan muita enemmän seksiä itseään nuoremman kumppanin kanssa.

Mutta kyllä niitä pari- ja seksisuhteita syntyy eri-ikäistenkin välille. Kysyimme teiltä muutama päivä sitten, onko  fyysisellä iällä itse asiassa edes mitään väliä seksissä? Näin te vastasitte.

”Olen aina tykännyt vähän vanhemmista miehistä.”

Harmaata hiuksissa ja elämänkokemus saavat syttymään

”Minulla ei ole ikinä ollut itseäni huomattavasti nuorempaa seksikumppania, mutta vanhempia on. Ja on tälläkin hetkellä. Minulla on avoin suhde 57-vuotiaaan kanssa, joten ikäeroa on siis 16 vuotta. Luulen, että ikäero vaikuttaa kohdallamme hyvällä tavalla. Meillä on aivan mieletön yhteys ja luottamus. Seksi välillämme on intohimoista, hellää ja toisen tarpeet huomioivaa. Esileikki alkaa paljon ennen seksiä viestien lähettelyllä. Joskus hyväilemme toisiamme pitkään, toisinaan pelkkä pikapano riittää. Olemme kokeilunhaluisia ja haluamme kokeilla uusia juttuja aina silloin tällöin. Tämän miehen kanssa minulla on ollut parasta seksiä ikinä. Mieheni tietää, että luotan häneen täysin ja olen valmis kokeilemaan hänen kanssaan mitä vain. Se, että voi heittäytyä toisen kanssa ilman jännittämistä, tekee seksistä niin rentouttavaa.

Olen aina tykännyt vähän vanhemmista miehistä. Hieman harmaata hiuksissa, saa minut syttymään. Kunnioitan miestäni hänen elämänkokemuksensa ja viisautensa takia. Hän taas ehkä nauttii tyttömäisyydestäni ja hieman villistä luonteestani. Puhumme paljon seksistä, mutta se ei silti ole kaikista tärkein asia. Teemme kivoja asioita yhdessä, seksi vain monesti vielä kruunaa vaikka sen ihanan ravintolaillan.” Nainen 41

”Seksi oli todella intensiivistä ja rajua.”

”Kun olin 16-vuotias, minulla oli seksisuhde 23-vuotiaan kanssa. En huomannut, että ikäero olisi vaikuttanut seksiin muuten kuin siinä, että seksi vain tuntui paremmalta vanhemman kanssa. Olen kyllä yleensä muutenkin seksuaalisesti kiinnostunut itseäni vanhemmista. Vanhemmat arvostavat enemmän toista ihmistä, ovat kokeneempia elämässä ja tietävät, mitä tekevät. Parasta seksiä ikinä minulla on ollut 20-vuotiaan, lihaksikkaan, tummatukkaisen ja ruskeasilmäisen miehen kanssa. Harrastimme seksiä yötä päivää milloin suihkuissa, milloin sängyssä, milloin sohvalla.” Seksihirmu, 19

”Seksi oli todella intensiivistä ja rajua. Hän todella tiesi, mitä tehdä, kun muut kaksikymppiset eivät tiedä paljoakaan. Tämä nainen oli tuolloin 35, ja minä 20. Se oli sellainen parin kuukauden kokeilu, joka ei johtanut sen kummempaan. Vanhemmissa naisissa viehättää se, että yleensä heillä on enemmän sellaista viisautta, mutta silti myös pilkettä silmäkulmassa.” Kolli, 20

”Miehestäni huokuu varmuus, maskuliinisuus ja sisäinen rauha.”

Ikä ei ratkaise

”En harrasta seksiä iän, vaan ihmisen kanssa. Pidän hyvänä asiana seksissä sitä, että miehen taidot, itsevarmuus ja kyky olla intiimisti lähelle ovat karttuneet vuosien myötä. Minulla on ollut aina hyvin vaikea innostua omanikäisistäni, eivät vain säväyttäneet. Kun olin sinkku, katselin aina 7–15 vuotta vanhempia miehiä. Lopulta päädyin suhteeseen itseäni 25 vuotta vanhemman miehen kanssa – ja hän on siis tietysti myös seksikumppanini. Mies on 52, minä 27.

Hän on hyvin karismaattinen, komea ja nuoruudenkriisitkin ovat jo kriiseilty. Miehestäni huokuu varmuus, maskuliinisuus ja sisäinen rauha. Nuoret pojat ovat mielestäni lähinnä huvittavia, kun hapuilevat nuoruuden epävarmuudessaan. Sen näkee yleensä ylimielisyytenä ja kukkoiluna, mitä en voi sietää.” Onnellinen, 27

”Ehkä nuoremmat ovat jotenkin rennompia ja lähestyvät minua avoimesti.”

Seksisuhde nuoremman kanssa

”En tietoisesti etsi nuorempia seksikumppaneita, mutta jostain syystä mieheni ovat olleet minua noin 10 vuotta nuorempia. Suurin ikäero on ollut miehen kanssa, joka oli 32 ja minä 54.  Ehkä nuoremmat ovat jotenkin rennompia ja lähestyvät minua avoimesti. Paras seksikokemukseni ikinä oli yhdeksän vuotta nuoremman kanssa. Olin rakastunut – se tekee seksistä aina parempaa.” Jo, 54

”Minulla on ollut 16 vuotta nuorempi seksikumppani. Olin itse tuolloin 49, ja nainen 33. Ikäero ei vaikuttanut millään lailla seksiin tai muutenkaan suhteeseemme. Olen yleensä kiinnostunut nuoremmista. Pidän ulkoisesti naisista, jotka pitävät itsensä hyväkuntoisena, mutta henkiset ominaisuudet ovat vähintään yhtä tärkeitä.” Seniori, 58

Kokemusta sekä nuoremmista että vanhemmista

”Olen ollut seksisuhteessa sekä nuoremman että vanhemman naisen kanssa. Yhdessä suhteessani olin reilu kolmekymppinen ja seksikumppanini taisi viettää 19-vuotissyntymäpäiviä. Suunnilleen samanikäisenä olen ollut vanhemman naisen kanssa. Hän oli 54–56, tarkkaa ikää en ole saanut selville.

Nuoremman kanssa ikäero vaikutti niin, että minä olin dominoivampi osapuoli. Vanhemman kanssa taas homma oli avoimempaa, ja olin välillä jopa kyytiläisenä.

Iällä ei ole sinänsä väliä, mutta harvemmin olen kuitenkaan kiinnostunut seksuaalisesti kovin paljon nuoremmista. Nuoret ovat toki ulkoisesti kiinnostavia, mutta jutun juurta ei tahdo löytyä. Valikoiva, 34 (mies)

”Jos hallitsee vielä käytöstavat sekä osaa puhua muustakin kuin itsestään, niin olen aivan myyty.”

”Kivaa on ollut sekä nuoremman että vanhemman naisen kanssa. Nuorempi oli 17, kun minä olin 25. Myöhemmin samana kesänä nainen oli puolestaan 43 ja minä 26. Seksissä ikäeroa ei oikeastaan huomannut, mutta nuoremman naisen tapauksessa ikä näkyi ajatusmaailmassa. Ei siitä seksisuhdetta vakavampaa olisi saanut millään.

Kiinnostun muutenkin vanhemmista naisista yleensä enemmän. Arvostan heissä itsevarmuutta, elämänkokemusta ja tyyliä. Jos hallitsee vielä käytöstavat sekä osaa puhua muustakin kuin itsestään, niin olen aivan myyty.” Jaacco, 35

kuuma puuma

8 tarinaa, miten ikäero vaikuttaa seksiin: ”Miehestäni huokuu varmuus ja maskuliinisuus”

Minulla miehet sen jälkeen kun täytin 40 ovat kaikki huomattavasti nuorempia kuin minä. Nyt olen 56 v. ja tämänhetkinen vakituinen on 30 v. Parempaa seksiä en voi kuvitella ikäisteni ukkojen kanssa. Heillä on suurimmalla osalla nelikymppisestä lähtien potenssivaikeuksia, joita taas näillä nuoremmilla miehillä en ole ikinä havainnut.Suurin ikäero on ollu minun ja miehen välillä 30 vuotta.
Lue kommentti
Ihana nainen 51

8 tarinaa, miten ikäero vaikuttaa seksiin: ”Miehestäni huokuu varmuus ja maskuliinisuus”

Itselläni on ollut suhde 11 vuotta nuorempaan mieheen jo n.13-v. . Nuorempi mies osaa ottaa naisen tarpeet huomioon paremmin kuin saman ikäiset miehet. Nuoren miehen kanssa seksi on jotain "taivaallista ", hän on opettanut minulle kuinka arvostaa itseään ja kuinka ihana nainen olen. Hänen kanssaan on helppo puhua kaikesta "Jos on sielujen sympatiat on kohdillaan, se on aivan sama minkälainen on numeraalinen ikä."
Lue kommentti

Sexpon seksuaaliterapeutti ja Me Naisten uusi bloggaaja Marja Kihlström ennustaa, mistä tänä vuonna puhutaan – ja mitä kokeillaan entistä enemmän.

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström (kuvassa) aloittaa ensi viikolla Me Naisten bloggaajana. Hänen suosittu Puhu muru -bloginsa siirtyy Vauva.fi:stä Menaiset.fi:hin. Kihlström lupailee, että jatkossa hän keskittyy yhä enemmän naisen – ja omaan elämäänsä – ei niinkään perheeseen. Juttua riittää ainakin rakkaudesta ja seksuaalisuudesta.

Kysyimme Kihlströmiltä, mitä hän ennustaa tämän vuoden suurimmiksi seksitrendeiksi.

1. Naiset puhuvat naisten orgasmeista

Tähän mennessä naisten orgasmeista ovat puhuneet – ja kirjoittaneet –  Suomessa lähinnä kaksi miestä: Osmo Kontula ja Kari Heusala. Kihlström uskoo, että tänä vuonna naiset itse pääsevät enemmän ääneen. Kihlströmillä itselläänkin on tässä näppinsä pelissä, sillä huhtikuussa ilmestyy hänen orgamiskirjansa Iso O – matkaopas huipulle. Kihlström on kerännyt sosiaalisen median kautta kirjaan yli 60 naisen kokemuksia orgameista.

”Siitä pitäisi puhua enemmän.”

– Uskon ja toivon, että kirja muuttaa keskustelua. Toivon myös, että naiset alkavat itse puhua yhä enemmän naisten orgasmeista. Naisen orgasmi on asia, josta vain nainen itse on täysin perilllä. Siitä pitäisi puhua enemmän – ja ketkä muut olisivatkaan parhaita asiantuntijoita kuin naiset itse. Myös moni kirjassa mukana oleva nainen toivoi avoimempaa keskustelua, Kihlström sanoo.

2. Lupa runkata

Kihlströmin mukaan asenteet naisten itsetyydytykseen normalisoituvat koko ajan, mikä on ainoastaan hyvä asia. Tämä näkyy myös Finsex-tutkimuksessa.

”Naisille suunnattuja seksileluja tulee jatkuvasti lisää.”

– Tähän liittyy myös seksilelujen kehittyminen. Naisille suunnattuja seksileluja tulee jatkuvasti lisää. Ja kehittyvät seksilelut muutenkin kovaa vauhtia: on kauko-ohjattavia dildoja, seksirobotteja ja -nukkeja. Myös tekovaginat kehittyvät ja muistuttavat yhä enemän emätintä.

Seksilelujen ostamisen kynnystä ovat madaltaneet verkkokaupat. Sen kautta ostaminen on yksityistä ja valikoimaan saa tutustua rauhassa. 

– Toisaalta verkko-ostamisessa on haastavaa se, että asiantunteva palvelu jää uupumaan. Onneksi monissa verkkokaupoissa on nykyään kysy ja vastaa -palstoja sekä testiryhmien arvosteluja. Tampereella on yksi naisille suunnattu seksilelukauppa, ja toivottavasti tällaisia naisille suunnattuja kivijalkakauppoja saataisiin muuallekin.

3. Seksipositiivisuus

– Seksuaalisuus on pitkään ymmärretty harmillisen kapeasti. Mutta nyt käsitys seksuaalisuudesta alkaa laajentua. Uskon, että tämä on seksipositiivisuuden vuosi.

Kihlström tarkoittaa tällä sitä, että seksistä ja seksuaalisuudesta puhutaan entistä mutkattomammin ja että seksi on arkinen asia.

– Minusta media ansaitsee kiitoksen siitä, että vaikkapa seksityöntekijöistä, polyamoriasta, vapaista suhteista tai sinkkuuden valitsemisesta puhutaan ja kirjoitetaan avoimesti ja neutraalisti. Samoin kuin seksuaalisuudesta läpi elämänkaaren lapsista vanhuksiin tai esimerkiksi vammaistan oikeudesta seksuaalisuuteen. On tärkeää, että kuulemme erilaisia tarinoita erilaisista ihmisistä.


”Kotipornon kiinnostavuus perustuu siihen, että se on vähän kuin kurkkaisi naapurin makuuhuoneeseen.”

4. Kotiporno

Maailmalla kotipornon on ennustettu herättävän yhä enemmän kiinnostusta. Kihlström uskoo, että kiinnostus lisääntyy myös Suomessa. Kotipornolla tarkoitetaan sitä, että parit tai seksikumppanit kuvaavat kotivideoita, joita he lataavat ilmaisille pornosivustoille.

– Ihmiset haluavat katsoa entistä enemmän pornoa, joka on aitoa. Kotipornosivustojen idea ja kiinnostavuus perustuu siihen, että se on vähän kuin kurkkaisi naapurin makuuhuoneeseen.


5. Osataan ja uskalletaan hakea apua

Seksuaaliterapeutin työssään Kihlström on huomannut, että seksiin tai seksuaalisuuteen liittyviin ongelmiin on alettu hakea apua aikaisempaa rohkeammin.

– Sanon asiakkailleni aina lempeästi, mutta päättäväisesti, että kyllähän he hakevat apua korvakipuunkin, ja samalla tavalla seksiin liittyviin ongelmiin kannattaa hakea apua. Olen kuullut, että jotkut miehet odottavat jopa viisi vuotta ennen kuin hakevat apua erektio-ongelmiinsa.

Kihlström on uskoo, että pikku hiljaa ihmiset alkavat kuitenkin tunnistaa seksiin liittyviä ongelmia ja tekevät niille jotain. Lisäksi seksuaaliseen hyvinvointiin on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota.

– Ihmiset ymmärtävät, että oma kunto, ravinto ja alkoholinkäyttö vaikuttavat seksiin ja nautinnon kokemukseen. Seksuaalisuus on osa ihmisen elämää.

Onko orgasmi hukassa? Vedä jalkaan villasukat, tiesi jo wanha kansa.

Villasukat ovat tunnetusti yksi ihmiskunnan ihanimpia vaatekappaleita. Niiden jalkaan vetäminen merkitsee paitsi lämpöä, myös liittymistä vuosisataiseen sukupolvien ketjuun. Tasaraidat nilkan resorissa tyynnyttävät ja kutsuvat meitä hyväksymään itsemme kaikkinensa.

Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että villasukilla voi olla keskeinen rooli myös seksielämämme kohottajina – jopa siinä määrin, että voidaan puhua erikseen tavallisesta ja villasukkaseksistä.

Listasimme tammikuisessa villasukkakiihkossamme viisi syytä sille, miksi vanhat kunnot villikset kannattaa vetäistä jalkaan ennen petihommia.

1. Ne antavat meille orgasmin helpommin

Hollantilainen tutkimusryhmä havaitsi, että sukkien pitäminen jalassa seksin aikana lisää orgasmin mahdollisuutta. Kun tutkimusryhmän jäsenet (13 heteroparia) harrastivat seksiä ilman sukkia, puolet ilmoitti saaneensa orgasmin. Tilanne muuttui sukkien lisäämisen jälkeen dramaattisesti: peräti 80 prosenttia kertoi saavuttaneensa orgasmin.

Lääketieteen tohtori Gert Holstege päätteli, että sukat lisäävät lämmön ja mukavuuden tunteita ja rauhoittavat aivojen mantelitumaketta, joka säätelee kehossa pelkoa ja vihaa.

Kuulostaa ihan järkihommalta: seksi ei tunnetusti suju, kun mielen päällä on huolia tai stressiä.

2. Niiden ansiosta saamme tulla sellaisina kuin olemme

Näin talviaikaan kotipukeutumisemme on, noh, melko korutonta ja käytännöllistä: lämpimät kotihousut, ehkä huppari – ja ne villasukat. Villasukkaseksi antaa mukavalle, kotoisalle ja turvalliselle pukeutumiselle piirun verran lisää vetovoimaa ja seksikkyyttä.

Voisivatko villasukat olla peräti tapa viestiä kumppanille sanattomasti, että tervetuloa tänne punkkaani lonimaan

3. Ne tekevät hommista suoraviivaisempaa

Tiedätkö sen hetken, kun kaikki muut vaatteet on jo riisuttu jotensakin sujuvasti, mutta jäljellä on vielä ne sukat? Sitten pitää pyllistää, jotta saa kiskottua jalasta ensin yhden ja toisen. Vaan ei enää!

Villasukkaseksiä voi myös pitää kotoisena vastineena Hollywoodissa ja eräässä aikuisviihteen genressä nähtävään tekniikkaan, jossa seksiä harrastetaan stilettikorot jalassa.

4. Ne pitävät meidät lämpiminä hekuman hiivuttua

Iloisen petipuuhastelun jälkeen iskee talviaikaan monesti kylmyys, kun sykkeet laskevat ja välitön ihokontakti katoaa. Jo esi-isämme ja rintamalla taistelleet sukulaisemme tiesivät, että se, jonka jalat ovat kylmät, palelee väistämättä muutenkin – vaikka vaatetta olisi kuinka.

Tämän seksinjälkeisen hypotermisen riskin välttää, jos pitää sukat jalassa!

5. Ne kätkevät koppurat ja känsät

Kuka jaksaa talvisaikaan raspata kantapäitään säännöllisesti? Jos harrastaa villasukkaseksia, eivät pienet kovettumat tai kynsisienen orastavat alut haittaa. Plussaa on, että villasukkaan verhotulla varpaalla voi kivasti kutitella petikaverin jalkaa.