Varaa aikaa seksiin myös arjessa. Kuva: Shutterstock
Varaa aikaa seksiin myös arjessa. Kuva: Shutterstock

Kesälomalla sutinaa piisaa, mutta arki on yhtä pitkää kuivaa kautta. Kuinka säilyttää kesän seksitahti arjessa? Nappaa tästä parhaat vinkit.

1. Seksi ennen kotitöitä

Seksi on liian usein tärkeysjärjestyksessä hännillä. Päättäkää, että seksi tulee ennen tiskaamista, imurointia tai pyykinpesua. On luultavasti mukavampi tiskata jälkihehkuissa kuin velvollisuudentuntoisena heti työpäivän jälkeen.

2. Seksiä luoviin kellonaikoihin

Seksituokion merkkaaminen kalenteriin voi tuntua masentavalta. Jos aikataulutatte seksin poikkeaviin kellonaikoihin, aikojen sopiminen ei välttämättä tunnu ankealta. Miten olisi yhteinen suihku aamulla, lounasmambo kotona tai after work –seksi kello viisi? Kumppani tuskin pahastuu myöskään nopeasta herätyksestä aamuyöllä, jos herätyksen syynä on se, kuinka kovasti tekee mieli.

3. 20 minuuttia riittää seksiin

Hyvä seksi ei tarkoita tunnin sessiota. Hommat voi hoitaa nopeasti, kun kumpikaan ei odota kynttiläviettelyä ja pitkää esileikkiä. Nopea seksi voi olla esimerkiksi kiireisten ja pikkulasten väsyneiden vanhempien pelastus.

4. Pitäkää hauskaa myös sängyn ulkopuolella

Seksi tuskin säkenöi, jos arkeen ei kuulu ollenkaan leikkisyyttä ja hauskoja hetkiä sängyn ulkopuolella. Pidä huolta siitä, että nauratte kumppanisi kanssa yhdessä jollekin asialle joka päivä. Naurun aihe voi olla mitä vain, esimerkiksi telkkariohjelma tai sarjakuva. Parasta on, jos otatte toisenne huomioon jollain mukavalla eleellä heti aamulla. Älä siis unohda pussata rakastasi ennen töihinlähtöä!

5. Seksissä pitää tapahtua uutta

Sama lähetyssaarnaaja-asento vuodesta toiseen tylsistyttää luultavasti jokaisen. Motivaatio ja viehätys seksiin pysyy yllä, jos kokeilette aika ajoin jotain uutta. Arki-iltanakin riittää energiaa, jos päivän aikana miettii, että ”meillä on kuumottavia uusia juttuja sängyssä”.

6. Fantasioita tekee mieli paljastaa, kun tuntee olevansa turvassa

Riidat on tärkeää selvittää, vaikka olisi kiire. Jos jokin asia hankaa tai et tunne olevasi turvassa ja hyväksytty, haluista tuskin tekee mieli kertoa. Nosta siis kissa pöydälle ja selvitä ongelmat mahdollisimman pian, ainakin ennen nukkumaanmenoa. Palkintona voi olla sovintoseksiä.

7. Pukeudu kuumottaviin pikkuhousuihin

Pitkässä suhteessa tulee helposti ajateltua, että toisen kaikki paikat on jo tullut nähtyä niin moneen kertaan, ettei viettelyyn ole enää mitään tarvetta. Väärin! Kuumat alusvaatteet ja kaunis vartalo on kuumaa ja kaunista aina. Arkena ei tarvitse pukeutua kolmenkymmenen hakasen korsettiin, seksikkäät pikkuhousut toimivat hyvin.

Asiantuntijana psykoterapeutti Jussi Nissinen. Lähteenä myös Huffington Post ja Redbook Magazine.

Lue myös:

Haluatko useammin seksiä? Heivaa taulukot!

Haluatko useammin seksiä? Älä tee näin

Himottaako siihen aikaan kuukaudesta? Anna palaa! Lähes puolet Me Naisten lukijoista kertoo, että heidän kumppaninsa pitää seksistä kuukautisten aikaan. 

On monta pätevää syytä harrastaa seksiä kuukautisten aikaan: seksin harrastamisen tiedetään lievittävän kipuja ja jopa lyhentävän kuukautisten kestoa.

Sotkuista, saattaa ajatella joku. Silti lähes kaksi kolmasosaa Me Naisten lukijoista kertoo harrastavansa seksiä kuukautisten aikaan. Lisäksi 41 prosenttia naisista kertoi, että heidän kumppaninsa nauttii siitä! 

Luvut selviävät suuren menkkakyselymme tuloksista. Kyselyyn on vastannut yli 300 eri ikäistä naista. 

13 % niistä, jotka eivät ole koskaan harrastaneet menkkaseksiä, olisivat valmiita kokeilemaan sitä.

 • Seksiä kuukautisten aikana harrastaa 60 % naisista, joista joka viides tekee sitä aina.
 • 20 % vastaajista kertoo, ettei heidän kumppaninsa pidä menkkaseksistä erityisemmin, mutta harrastaa sitä kuitenkin miellyttääkseen. 
 • 6 % kertoo, ettei heidän kumppaninsa suostuu seksiin kuukautisten aikana.
 • 17 % ei ole uskaltanut ehdottaa sitä. 
 • Niistä naisista, jotka eivät harrasta seksiä kuukautisten aikaan, 13 % olisi valmis kokeilemaan sitä. 

Haluaisitko kokeilla?

Mikäli menkkaseksi houkuttelee, kannattaa tsekata vinkit, jotka olemme koonneet aiheeseen liittyen.

Tärkeintä hommassa on kokeilla rohkeasti uusia asioita ja nauttia niistä. Jos menkkaseksi ei tunnu omalta jutulta, sitä ei ole pakko jatkaa.

Olemme myös testanneet seksitamponia tositoimissa. Kyse on tamponista, joka asetetaan emättimeen ennen yhdyntää, jonka jälkeen seksiä voi harrastaa normaalisti. 

 

Yksitoikkoisuus on seksihaluille hallaa, tasa-arvo mannaa.

Pitkän ja onnellisen parisuhteen salaisuuksia ovat puhuminen ja seksi – ainakin erään tutkimuksen mukaan – mutta miten se seksi saadaan toimimaan ja pysymään mukana pitkässä suhteessa? Siinäpä vasta pulma, joka askarruttaa tutkijoitakin.

The Journal of Sex Research -julkaisussa maaliskuussa ilmestyneessä tutkimuksessa Kristen Mark ja Julie Lasslo kävivät läpi kymmeniä seksuaalista halua käsitteleviä tutkimuksia vastatakseen tähän kysymykseen. 

Ihmeniksiä ei vertaisarvioituja tutkimuksia tarkastelemalla löytynyt, mutta ainakin siitä Markin ja Lasslon artikkeli on hyvä muistutus, että seksuaaliseen haluun parisuhteissa vaikuttavat valtavan monet asiat. 

Tutkijat löysivät peräti 18 erilaista asiaa, jotka säätelevät sitä, pysyykö kipinä hengissä pitkässä suhteessa. Halu ja haluttomuus liitetään usein parisuhteen tilaan, mutta tutkijoiden mukaan seksuaaliseen haluun vaikuttavat tekijät eivät ole vain parin välisiä, vaan myös yksilöllisiä ja yhteiskunnallisia. 

Yhteiskunnalliset odotukset – tasa-arvo saa peiton heilumaan 

 1. Rajoittavat asenteet, kuten häpeän liittäminen seksiin, eivät ainakaan lisää seksuaalista haluukkutta parisuhteessa.
 2. Seksuaaliseen valta-asetelmaan liittyvät odotukset aiheuttavat haluttomuutta erityisesti miehille. Tutkijoiden mukaan miesten oletetaan olevan seksuaalisesti aggressiivisia ja tavoittelevan valtaa seksissä, mikä sopii huonosti vakiintuneisiin, pitkiin parisuhteisiin.
 3. Tasa-arvon ihanne puolestaan edistää peiton heilumista. Tutkijat arvioivat, että niissä kulttuureissa, joissa sukupuolten tasa-arvo on hyvällä tolalla, seksuaalinen kipinä säilyy paremmin. 
 4. Sukupuoliin liittyvät odotukset vaikuttavat tutkijoiden mukaan seksielämään, mutta eivät niin yksioikoisesti kuin usein ajattelemme. Tutkimukset eivät esimerkiksi tue sitä ajatusta, että miehet olisivat naisia innokkaampia petipuuhiin. 


Ihmisten väliset asiat – yksitoikkoisuus on pahinta

 1. Parisuhteen pituus vaikuttaa tunnetusti haluihin – ainakin naisilla. Heteropareja käsittelevissä tutkimuksissa huomattiin, että miesten halukkuus ei vähene ajan myötä samaa tahtia kuin naisten.
 2. Tyytyväisyys parisuhteeseen ja seksiin johtaa yleensä myös seksuaaliseen halukkuuteen. Tutkijat toteavat, että haluttomuudessa on usein kyse tyytymättömyydestä, ei niinkään siitä, että haluja ei lainkaan olisi.
 3. Seksuaalinen yhteensopivuus on alue, jonka yhteyttä kipinän säilyttämiseen ei ole vielä tutkittu tarpeeksi. Oletus kuitenkin on, että jos pariskunta tykkää sängyssä samoista asioista, on heillä hyvä mahdollisuus säilyttää erotiikka mukana arjessaan.
 4. Yksitoikkoisuutta kannattaa välttää kaikin keinoin. Jos kumppani tuntuu liiankin tutulta ja suhde rutiinilta, kovin kummoisia seksuaalisia haluja ainakaan omaa kultaa kohtaan ei ole odotettavissa. 
 5. Uudet kokemukset piristävät suhdetta. Itsensä haastaminen, uuden oppiminen ja jopa flirtti, kunhan suhteen rajoja ei rikota, tuovat parisuhteeseen säpinää.
 6. Puhuminen edesauttaa tyytyväisyyttä parisuhteessa, ja tyytyväisyys puolestaan pitää seksielämän aktiivisena.
 7. Henkisen läheisyyden kokeminen oman rakkaan kanssa sytyttää seksuaaliset halut niin miehillä kuin naisillakin.
 8. Kumppanin toiveisiin ja tarpeisiin reagoiminen on hyvä merkki vireän seksielämän kannalta. Ihmiset, jotka ovat halukkaita täyttämään toisten toiveita, ovat nimittäin muutenkin halukkaita. 


Yksilölliset ominaisuudet – itsenäisyys antaa tilaa seksille

 1. Stressi ja väsymys eivät tiedä mitään hyvää seksielämälle. Yllätys, yllätys!
 2. Itsetunnon vaikutus seksuaaliseen halukkuuteen on toinen melkoisen arvattava tutkimustulos. Ihmiset, jotka tuntevat itsensä seksikkäiksi ja kokevat ansaitsevansa hyvän seksielämän, ovat muita halukkaampia hyppäämään vällyjen väliin.
 3. Tapa kiintyä toisiin ihmisiin periytyy lapsuudesta ja voi vaikuttaa aikuisena parisuhteessa seksihaluihin. Tutkijat toteavat, että ihmiset, joilla on turvattoman kiintymyssuhteen malli, saattavat olla hyvinkin halukkaita seksiin, mutta motiivina voi olla yritys korjata suhteen puutteita seksillä. 
 4. Itsenäisyys pitkässä parisuhteessakin on seksihalujen kannalta hyvä asia. Me-henkeäkin pitää olla, mutta jos kokee sulautuneensa täysin puolisoonsa, seksin vaatimalle mielikuvitukselle ja yllätyksellisyydelle ei välttämättä ole tilaa.
 5. Kyky keskittyä parisuhteeseen kiireisen arjen keskellä on hyödyllinen, jos mielii pitää seksuaalista kipinää yllä pitkässä suhteessa. Jos pystyy arvostamaan parisuhteen korkealle elämässään ja luomaan sille tilaa ja aikaa, seksuaalisella jännitteellä on hyvät mahdollisuudet kestää aikaa. 
 6. Vetovoima on tietysti tärkeässä roolissa mitä tulee seksuaaliseen haluun. Kyse ei ole siitä, onko yksilö itse vetovoimainen vaan siitä, tunteeko hän vetoa kumppaniaan kohtaan.