Valitse: se on joko sinihome, valkohome tai seksi. Kuva: Shutterstock
Valitse: se on joko sinihome, valkohome tai seksi. Kuva: Shutterstock

Ja arvatkaa mitä: lista on tietenkin täynnä juttuja, joita tekee mieli syödä.

Kaikki tietävät, että seksihalut lisääntyvät, jos syö niljakkaita asioita kuten ostereita tai härskin näköisiä asioita kuten parsaa. Vastaavasti thedailymeal.com kertoo, että herkullisten asioiden syöminen vähentää seksihaluja. Haittaako se sitten, kun nautintoa voi saada myös herkkujen syömisestä? Siinä mietittävää viikonlopuksi.

1. Juusto

Voi häiritä estrogeeni–testosteroni-tasapainoa, koska maidossa saattaa olla synteettisiä hormoneita... No, maidon vaarallisuudesta ollaan monta mieltä. Rohkeimmat voivat yrittää sekstata juuston jälkeenkin.

2. Tuore minttu

Ei mojitoja miehille! Mintun mentoli voi laskea testosteronipitoisuutta.

3. Kahvi

No totta kai. Kofeiiniherkkien ei kannata riskeerata, koska kahvi saattaa aiheuttaa levottomuutta ja tärinää. Toisaalta, toisia se voi auttaa pysymään hereillä ratkaisevat minuutit. Paljonko vetoa, että seuraavaksi kielletään suklaa?

4. Suklaa

Oikein arvattu! Suklaata on väitetty afrodisiakiksi, mutta joku Michael Hirt -niminen tohtorissetä väittää senkin olevan seksihormoneja laskeva herkku. Oikeasti suklaa lienee vain uhkaava kilpailija Michaelin avioelämälle, ja miehen kaunainen näkemys johtuu siitä.

5. Kevytlimsa

Makeutusaine aspartaami puolestaan heikentää serotoniinitasoja eli vie elämästä yleisesti kivuutta. Ehkä seksillä voisi toisaalta kohentaa limsan romahduttamat serotoniinitasot taas normaalille tasolle?

6. Lakritsi

Jos syö liikaa, libido laskee. Syyllinen on lakritsin sisältämä glykyrritsiini, joka voi himokuluttajalla aiheuttaa turvotusta, verenpaineen nousua ja jopa sydänongelmia. Kohtuukäyttäjät ovat turvassa.

7. Soija

Vanha tuttu syyllinen. Soijan kasviestrogeeni saattaa haitata elimistön omaa hormonitoimintaa ja heikentää seksihaluja. Ei mikään paha menetys jättää soijavalmisteita väliin, toisaalta.

8. Kovetettu rasva

Sellaista hyvinvoinnin osatekijää ei varmasti olekaan, joka ei kärsisi kovetetuista rasvoista elikkäs sipseistä, ranskalaisista, kekseistä ja muista länsimaisen ruokakulttuurin helmistä.

9. Alkoholi

Vanha tuttu tämäkin. Pari lasia ok, koska niiden jälkeen kuka tahansa näyttää haluttavammalta, mutta sitten koittaa alkaa alamäki ja löysyys.

10. Maissihiutaleet

Tuulahdus menneisyydestä! Maissihiutaleiden seksihaluja vähentävä voima tosin saattaa olla myytti, joka on peräisin itseltään John Harvey Kelloggilta. Kellogg oli nimittäin siveä mies, joka keksi aamiaistuotteen vähentämään poikien masturbointihaluja. Vähensikö se? Seurantatutkimuksia ei taidettu tehdä.

11. Mikropopcornit

Nii-in, ovat nimittäin löytäneet joidenkin jenkkituotteiden pussien sisäpinnoilta kehoa häiriköiviä kemikaaleja. Vaara vaanii sielläkin, missä kalorit ovat vähäisiä. Kannattaa aina valita parsakaali, se on turvallinen ja maistuu pahalta.

Lue myös:

Siivoaminen vie naisen seksihalut

Romantiikka tappaa miesten seksihalut

Ateria rakkaalle: 8 lemmekästä reseptiä

Himottaako siihen aikaan kuukaudesta? Anna palaa! Lähes puolet Me Naisten lukijoista kertoo, että heidän kumppaninsa pitää seksistä kuukautisten aikaan. 

On monta pätevää syytä harrastaa seksiä kuukautisten aikaan: seksin harrastamisen tiedetään lievittävän kipuja ja jopa lyhentävän kuukautisten kestoa.

Sotkuista, saattaa ajatella joku. Silti lähes kaksi kolmasosaa Me Naisten lukijoista kertoo harrastavansa seksiä kuukautisten aikaan. Lisäksi 41 prosenttia naisista kertoi, että heidän kumppaninsa nauttii siitä! 

Luvut selviävät suuren menkkakyselymme tuloksista. Kyselyyn on vastannut yli 300 eri ikäistä naista. 

13 % niistä, jotka eivät ole koskaan harrastaneet menkkaseksiä, olisivat valmiita kokeilemaan sitä.

 • Seksiä kuukautisten aikana harrastaa 60 % naisista, joista joka viides tekee sitä aina.
 • 20 % vastaajista kertoo, ettei heidän kumppaninsa pidä menkkaseksistä erityisemmin, mutta harrastaa sitä kuitenkin miellyttääkseen. 
 • 6 % kertoo, ettei heidän kumppaninsa suostuu seksiin kuukautisten aikana.
 • 17 % ei ole uskaltanut ehdottaa sitä. 
 • Niistä naisista, jotka eivät harrasta seksiä kuukautisten aikaan, 13 % olisi valmis kokeilemaan sitä. 

Haluaisitko kokeilla?

Mikäli menkkaseksi houkuttelee, kannattaa tsekata vinkit, jotka olemme koonneet aiheeseen liittyen.

Tärkeintä hommassa on kokeilla rohkeasti uusia asioita ja nauttia niistä. Jos menkkaseksi ei tunnu omalta jutulta, sitä ei ole pakko jatkaa.

Olemme myös testanneet seksitamponia tositoimissa. Kyse on tamponista, joka asetetaan emättimeen ennen yhdyntää, jonka jälkeen seksiä voi harrastaa normaalisti. 

 

Yksitoikkoisuus on seksihaluille hallaa, tasa-arvo mannaa.

Pitkän ja onnellisen parisuhteen salaisuuksia ovat puhuminen ja seksi – ainakin erään tutkimuksen mukaan – mutta miten se seksi saadaan toimimaan ja pysymään mukana pitkässä suhteessa? Siinäpä vasta pulma, joka askarruttaa tutkijoitakin.

The Journal of Sex Research -julkaisussa maaliskuussa ilmestyneessä tutkimuksessa Kristen Mark ja Julie Lasslo kävivät läpi kymmeniä seksuaalista halua käsitteleviä tutkimuksia vastatakseen tähän kysymykseen. 

Ihmeniksiä ei vertaisarvioituja tutkimuksia tarkastelemalla löytynyt, mutta ainakin siitä Markin ja Lasslon artikkeli on hyvä muistutus, että seksuaaliseen haluun parisuhteissa vaikuttavat valtavan monet asiat. 

Tutkijat löysivät peräti 18 erilaista asiaa, jotka säätelevät sitä, pysyykö kipinä hengissä pitkässä suhteessa. Halu ja haluttomuus liitetään usein parisuhteen tilaan, mutta tutkijoiden mukaan seksuaaliseen haluun vaikuttavat tekijät eivät ole vain parin välisiä, vaan myös yksilöllisiä ja yhteiskunnallisia. 

Yhteiskunnalliset odotukset – tasa-arvo saa peiton heilumaan 

 1. Rajoittavat asenteet, kuten häpeän liittäminen seksiin, eivät ainakaan lisää seksuaalista haluukkutta parisuhteessa.
 2. Seksuaaliseen valta-asetelmaan liittyvät odotukset aiheuttavat haluttomuutta erityisesti miehille. Tutkijoiden mukaan miesten oletetaan olevan seksuaalisesti aggressiivisia ja tavoittelevan valtaa seksissä, mikä sopii huonosti vakiintuneisiin, pitkiin parisuhteisiin.
 3. Tasa-arvon ihanne puolestaan edistää peiton heilumista. Tutkijat arvioivat, että niissä kulttuureissa, joissa sukupuolten tasa-arvo on hyvällä tolalla, seksuaalinen kipinä säilyy paremmin. 
 4. Sukupuoliin liittyvät odotukset vaikuttavat tutkijoiden mukaan seksielämään, mutta eivät niin yksioikoisesti kuin usein ajattelemme. Tutkimukset eivät esimerkiksi tue sitä ajatusta, että miehet olisivat naisia innokkaampia petipuuhiin. 


Ihmisten väliset asiat – yksitoikkoisuus on pahinta

 1. Parisuhteen pituus vaikuttaa tunnetusti haluihin – ainakin naisilla. Heteropareja käsittelevissä tutkimuksissa huomattiin, että miesten halukkuus ei vähene ajan myötä samaa tahtia kuin naisten.
 2. Tyytyväisyys parisuhteeseen ja seksiin johtaa yleensä myös seksuaaliseen halukkuuteen. Tutkijat toteavat, että haluttomuudessa on usein kyse tyytymättömyydestä, ei niinkään siitä, että haluja ei lainkaan olisi.
 3. Seksuaalinen yhteensopivuus on alue, jonka yhteyttä kipinän säilyttämiseen ei ole vielä tutkittu tarpeeksi. Oletus kuitenkin on, että jos pariskunta tykkää sängyssä samoista asioista, on heillä hyvä mahdollisuus säilyttää erotiikka mukana arjessaan.
 4. Yksitoikkoisuutta kannattaa välttää kaikin keinoin. Jos kumppani tuntuu liiankin tutulta ja suhde rutiinilta, kovin kummoisia seksuaalisia haluja ainakaan omaa kultaa kohtaan ei ole odotettavissa. 
 5. Uudet kokemukset piristävät suhdetta. Itsensä haastaminen, uuden oppiminen ja jopa flirtti, kunhan suhteen rajoja ei rikota, tuovat parisuhteeseen säpinää.
 6. Puhuminen edesauttaa tyytyväisyyttä parisuhteessa, ja tyytyväisyys puolestaan pitää seksielämän aktiivisena.
 7. Henkisen läheisyyden kokeminen oman rakkaan kanssa sytyttää seksuaaliset halut niin miehillä kuin naisillakin.
 8. Kumppanin toiveisiin ja tarpeisiin reagoiminen on hyvä merkki vireän seksielämän kannalta. Ihmiset, jotka ovat halukkaita täyttämään toisten toiveita, ovat nimittäin muutenkin halukkaita. 


Yksilölliset ominaisuudet – itsenäisyys antaa tilaa seksille

 1. Stressi ja väsymys eivät tiedä mitään hyvää seksielämälle. Yllätys, yllätys!
 2. Itsetunnon vaikutus seksuaaliseen halukkuuteen on toinen melkoisen arvattava tutkimustulos. Ihmiset, jotka tuntevat itsensä seksikkäiksi ja kokevat ansaitsevansa hyvän seksielämän, ovat muita halukkaampia hyppäämään vällyjen väliin.
 3. Tapa kiintyä toisiin ihmisiin periytyy lapsuudesta ja voi vaikuttaa aikuisena parisuhteessa seksihaluihin. Tutkijat toteavat, että ihmiset, joilla on turvattoman kiintymyssuhteen malli, saattavat olla hyvinkin halukkaita seksiin, mutta motiivina voi olla yritys korjata suhteen puutteita seksillä. 
 4. Itsenäisyys pitkässä parisuhteessakin on seksihalujen kannalta hyvä asia. Me-henkeäkin pitää olla, mutta jos kokee sulautuneensa täysin puolisoonsa, seksin vaatimalle mielikuvitukselle ja yllätyksellisyydelle ei välttämättä ole tilaa.
 5. Kyky keskittyä parisuhteeseen kiireisen arjen keskellä on hyödyllinen, jos mielii pitää seksuaalista kipinää yllä pitkässä suhteessa. Jos pystyy arvostamaan parisuhteen korkealle elämässään ja luomaan sille tilaa ja aikaa, seksuaalisella jännitteellä on hyvät mahdollisuudet kestää aikaa. 
 6. Vetovoima on tietysti tärkeässä roolissa mitä tulee seksuaaliseen haluun. Kyse ei ole siitä, onko yksilö itse vetovoimainen vaan siitä, tunteeko hän vetoa kumppaniaan kohtaan.