Jos pomon ja alaisen välit ovat näin hyvät, miksei Facebookissakin voisi kaveerata? Kuva: Shutterstock
Jos pomon ja alaisen välit ovat näin hyvät, miksei Facebookissakin voisi kaveerata? Kuva: Shutterstock

Työkaveri on mukava tyyppi, ja tekisi mieli pyytää häntä Facebook-kaveriksi. Mutta jos on itse esimiehen tai alaisen asemassa, kumman tehtävä on tehdä aloite? Asiantuntijat vastaavat.

Saako esimies pyytää alaistaan Facebook-kaveriksi?

Tapakouluttaja Arja Porvali:

"Facebook on avoin kaikille. Siellä ei katsota, missä roolissa olet. Kumpi tahansa, esimies tai alainen, voi pyytää toista siellä kaveriksi."

Työterveyslaitoksen tutkija Minna Janhonen:

"Kyllä esimies saa pyytää alaistaan Facebookissa kaveriksi, siihen ei ole mitään esteitä. Enemmän kyse on siitä, millaiset välit esimiehellä ja alaisella on. Jos välit ovat kauhean huonot, ei silloin tietenkään kannata, mutta jos he ovat kavereita oikeastikin, mikseivät myös Facebookissa. Kaikki eivät käytä Facebookia aktiivisesti. Ammatilliseen verkoistoitumiseen esimerkiksi LinkedIn on parempi."

Kysyimme myös esimieheltä ja hänen alaiseltaan.

Esimies:
"Esimiehen näkökulmasta asia on kiusallinen. Mielestäni en voi pyytää alaisiani fb-kavereiksi, koska monet kertovat siellä yksityisasioistaan, joita eivät halua pomonsa syystä tai toisesta tietävän. Näin ollen esimiehen kaveripyyntö voidaan tulkita jos ei painostamiseksi tai painostavaksi, niin haluksi urkkia. Olen ratkaissut asian niin, etten lähetä alaisilleni kaveripyyntöjä mutta hyväksyn heidän pyyntönsä."

Alainen:
"En yleensä pyydä esimiehiä Facebookissa kaveriksi, vaan odotan, että pyyntö tulee heiltä. Ajattelen, että jos kutsu tulee minulta, esimies joutuu kiusalliseen asemaan, eikä voi kieltäytyä. Kun kutsu tulee häneltä, minä taas voin kieltäytyä halutessani."

Minna Janhosen vinkit alaisille:

  • Henkilökohtaisimmat päivitykset voi jakaa tietylle ystäväpiirille, josta esimiehet sulkee ulos.
  • Muistathan, että sosiaalisessa mediassa ei kannata repostella työasioilla. Käytä tervettä harkintaa: Facebook on melko julkinen paikka.

Minnan vinkit esimiehille:

  • Keskustele työpaikalla sosiaalisen median säännöistä. Jos olet päättänyt, ettet hyväksy alaisia Facebook-kavereiksi, kerro päätöksestä.
  • Jos esimies valikoi kavereiksiin vain tietyt alaiset, saattaa se aiheuttaa kiusallisia tilanteita. Mieti, olisitko valmis hyväksymään kaikki tai et ketään.
  • Esimieskin voi käyttää rajattuja kaveriryhmiä, joilla rajaa alaisensa ulos henkilökohtaisista päivityksistä.