Kohta 27, helppo kuin mikä. Tee vaikka samantien. Kuva: Shutterstock.
Kohta 27, helppo kuin mikä. Tee vaikka samantien. Kuva: Shutterstock.

Tässäpä pieniä juttuja, joita kannattaa testata.

Elämä lipuu ohi, ja merkityksellisiä asioita jää tekemättä. Sen sijaan, että ryhtyisit toimeen, tuijotat Netflixistä putkeen tv-sarjaa, josta et itse asiassa edes juurikaan välitä.

On aika ryhdistäytyä, heittäydy oman elämänsä Paulo Coelhoksi. Miten? No näin.

Tässä 30 juttua, joiden kimppuun kannattaa käydä välittömästi. Ne esitteli onnellisuuden tavoitteluun erikoistunut elämänvalmentaja Elyse Santilli Huffington Postissa hiljattain. Vaikka osa tuntuisi höpöltä, kannattaa silti kokeilla. Mitä siinä häviää? 

1. Hanki visio

Mitä saa sinut innostumaan? Mitä haluat rakkaudessa, ystävyyssuhteissa, uralla, talousasioissasi? Mitä tavoittelet hyvinvoinnissasi tai henkisessä kasvussasi?

2. Meditoi päivittäin

Muutama minuutti rauhallisessa meditatiivisessa tilassa maksaa itsensä takaisin. Luvassa on sisäistä rauhaa, luovuutta ja myötätuntoa.

3. Kohtele kehoasi hyvin

Vettä, terveellistä ruokaa, kävelyjä ulkona, joogaa ja muuta liikuntaa. Näillä se hoituu.

4. Kuuntele sydäntäsi ja luota intuitioon 

Järki ei pysty tarjoamaan sellaista viisautta ja opastusta kuin sydän ja intuitio.

5. Riko rutiini

Kokeile vaikka uutta kävelyreittiä, kahvilaa tai harrastusta. Toisaalta, miksei vaikka kokonaan uutta asuinkaupunkia tai uraakin.

6. Tunnista oma arvosi

Mikä sinua motivoi? Ehkä vapaus, luovuus, viisaus ja aitous? Mitkä ovat arvosi? Mitä ikinä ne ovatkaan, perusta elämäsi niiden varaan.

7. Älä unohda iloa

Kirjoita lista kaikista elämäsi jutuista, jotka saavat sinut tuntemaan olevasi elossa. Toteuta juttuja joka viikko. 

8. Pysähdy päivän aikana

Hylkää hetkeksi mielessä pyörivä murheet ja keskitä huomiosi ympäröiviin asioihin: johonkin näkymään, ääneen tai hajuun.

 

Hylkää hetkeksi mielessä pyörivä murheet ja keskitä huomiosi ympäröiviin asioihin.

 

9. Arvosta itseäsi

Olet ainutlaatuinen yksilö, joka syntyi tähän universumiin syystä.

10. Luo rituaaleja

Ne voivat olla ihan pieniäkin: vaikka jokailtainen lukuhetki kirjan parissa. Tai lounas ystävien kanssa kivassa ravintolassa. Rituaalit auttavat pitämään yhteyttä omiin arvoihisi.

11. Kiitä

Kiitollisuus on taianomainen juttu: se loihtii riittäväksi sen, mitä sinulla jo on, ja tuo lisää hyvää elämääsi.

12. Tavoittele unelmiasi

Kannattaa yrittää. Huteja tulee sadan prosentin varmuudella, jos ei lauo ollenkaan. Yrittämistä todennäköisemmin kadut, jos et yrittänyt. Kohti täyttä elämää! 

13. Vietä enemmän aikaa hyvässä seurassa

Muut ihmiset ympärillämme vaikuttavat meihin vahvasti. Siispä ympäröi itsesti sellaisilla, jotka ovat kovia unelmoimaan, tekemään, uskomaan ja pohdiskelemaan.

 

Todennäköisemmin kadut, jos et yrittänyt. 

 

14. Rakasta itseäsi ja hyväksy itsesi

Elämäsi tärkein ihmissuhde olet sinä itse. Kun parannat suhdettasi omaan itseesi, muutkin elämäsi suhteet paranevat kuin itsestään siinä sivussa. Kaikki alkaa toimia.

15. Anna anteeksi

Anteeksianto vapauttaa sinut. Kuten kiinalainen sananlasku sanoo: Vihan hautominen sisällään on kuin pitelisi tulista hiiltä aikomuksenaan heittää sillä jotakuta. Mutta sinä olet ainoa, jota sattuu.

16. Täytä elämäsi sillä mitä tarvitset

On tärkeä ymmärtää, että muut ihmiset eivät ole vastuussa sinun onnellisuudestasi, omanarvontunnostasi tai täyttymyksen tunteistasi. Sinä itse olet. Ala täyttää elämääsi rakkaudella ja muulla, mitä kaipaat.

17. Suunnittele viikkoasi

Mihin haluat tällä viikolla erityisesti panostaa? Suunnittele viikkosi näiden tavoitteiden ympärille, sillä muuten kiireinen elämä vie sinut ja tavoitteet mukanaan. 

 

Kun parannat suhdettasi omaan itseesi, muutkin elämäsi suhteet paranevat kuin itsestään siinä sivussa.

 

18. Katsahda menneeseen viikkoon 

Kiitä mielessäsi kaikkea ihanaa, mitä viikko sisälsi. Tiedosta myös, mikä ei toiminut niin hyvin, jotta voit korjata tilanteen – sen sijaan, että toistaisit samaa kaavaa uudelleen ja uudelleen.

19. Juhlista aivan kaikkea

Pienet voitot rakentavat itseluottamustasi ja vievät sinua kohti vielä suurempaa menestystä. Etsi lisää tapoja juhlistaa onnistumisia itseksesi tai rakkaidesi kanssa. 

20. Löydä yhteys sieluusi

Hankkiudu kosketuksiin sisimpäsi kanssa. Se on se on sinua, joka ulottuu syvemmälle kuin ajatuksesi, tunteesi, roolisi tai saavutuksesi.

21. Anna tunteiden virrata läpi

Kun kohtaat voimakkaan kielteisen tunteen, tarkkaile tunnetta, jonka se kehossasi herättää. Älä tuomitse, vaan muistuta itseäsi siitä, että tuntemus menee ohi. Älä ruoki turhaan tuntemusta katastrofiajatuksilla äläkä missään nimessä sulje sitä syvälle sydämeesi.

22. Vietä aikaa luonnossa

Luonto voi muistuttaa sinua universumin kauneudesta, älykkyydestä ja tasapainosta. Se myös auttaa sinua pääsemään yhteyteen sisimpäsi kanssa.

23. Päästä irti menneestä

Mennyt ei tapahdu tässä ja nyt, se velloo vain mielessäsi. Jos jatkuvasti elät uudelleen mennyttä päässäsi, riistät itseltäsi mahdollisuuden rauhaan ja kauneuteen, jotka ovat nykyhetkessä. 

 

Mennyt ei tapahdu tässä ja nyt, se velloo vain mielessäsi.

 

24. Löydä haasteista opetus

Joskus juuri haasteet opettavat meille eniten. Pysähdy hetkeksi ja mieti, josko sinun haasteesi sisältävät viestin siitä, että olet elämässäsi esimeriksi jumittunut johonkin kohtaan tai että sinun pitää kasvaa jossakin asiassa.

25. Raivaa ympäristösi siistiksi

Omistamamme tavara ei kuormita meitä vain fyysisesti, vaan se vie voimia myös henkisesti. Hankkiudu turhasta eroon, niin teet myös symbolisesti tilaa uudelle elämässäsi.

26. Kysy itseltäsi, mitä kuuluu

Kuinka usein tsekkaat itseltäsi, miten sinulla menee? Laita käsi sydämelle ja kysy, mitä se kaipaa juuri nyt. Vastaus saattaa yllättää sinut.

27. Hengitä syvään

Kiireessä unohtuu helposti hengittää kunnolla. Silloin keho kiristyy. Pysähdy pitkin päivää ottamaan muutama syvä hengitys – sellainen, joka tuntuu mahassa asti.

28. Yksinkertaista elämääsi

Jos olo on sekava ja ahdistunut, selvitä mitä tyypilliseen viikkoosi kuuluu ja katso, mitä voisit poistaa. Katsotko ehkä liikaa televisiota tai murehdit? Roikut somessa?

29. Tee joka viikko jotain, mikä pelottaa sinua

Kun teet viikoittain jotain, joka pelottaa sinua, ylität jatkuvasti itsellesi asettamia turhia rajoja.

30. Vaali onnellisuuttasi

Luovumme nopeasti omasta onnellisuudestamme, kun eteen tulee tilanne, jota emme voi itse kontrolloida. Arvosta omaa onnellisuuttasi muistamalla keskellä draamaa seuraava ajatus: tämän sijaan voisin tuntea oloni myös rauhalliseksi.

Lähde: Huffington Post

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Vierailija

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Erkki kirjoitti: Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan. Media-alalla on energiasyöppöjä vaikka kuinka paljon. Välttäkää näiden seuraa niin paljon kuin mahdollista.Siellä on paljon mielisairaita,...
Lue kommentti
Erkki

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan.
Lue kommentti

Yksi sai tietää puolison pettämisestä, toinen löysi itselleen uuden rakkaan. Naiset kertovat, mistä saivat voimaa erota huonosta suhteesta.

Vaikka tietäisi, että parisuhde on tuhoon tuomittu, ei eroaminen ole välttämättä helppoa. Huonoissa, jopa väkivaltaisissa, suhteissa pysytellään muun muassa pelon, taloudellisen epävarmuuden ja lasten takia – ja siksikin, että toivotaan tilanteen vielä kääntyvän hyväksi.

Eronneet ovat kertoneet Me Naisissa suhteen päättyneen johonkin yksittäiseen viimeiseen niittiin, kuten salatupakoimisen paljastumiseen, yhtäkkiseen reissuilmoitukseen – tai kuraisiin saappaisiin

Aina eron taustalla ei ole mitään yksittäistä hetkeä, joka olisi johtanut välittömään lähtöön. Osa eronneista on kertonut sinnitelleensä pitkään tuhoon tuomitussa suhteessa odottaessaan esimerkiksi tarvittavien rahavarastojen karttumista, asunnon löytymistä tai lasten kasvua. 

Kun kysyimme, mistä eronneet ovat saaneet voimaa lähteä vahingollisesta suhteesta, saimme hyvin vaihtelevia vastauksia. Muutama toistuva teema kuitenkin on: monelle eropäätökseen herättävä hetki on jokin puolison väkivallanteko, mutta eron lopullinen toteuttaminen on vaatinut ystävien tai muiden läheisten apua. 

”Viimeisellä pahoinpitelykerralla ymmärsin, että tulen lopulta pääsemään hengestäni, mikäli suhteeseen vielä jään. Tällä kertaa mies myös potki koiraani, ja se vain oli liikaa”, nelikymppinen nainen kirjoittaa kyselyvastauksessaan.

Hän kertoo saaneensa voimaa erota työtoveriltaan, jolle lopulta uskoutui.

Moni muukin vastaaja korostaa vastauksissaan, että läheisiltä ja jopa kaukaisemmiltakin tuttavilta on mahdollista saada apua lähtemiseen ja eron jälkeisen elämän aloittamiseen, jos vain uskaltaa kertoa tilanteestaan. 

Tällaisista asioista Me Naisten kyselyyn vastanneet suomalaisnaiset saivat voimaa lähteä huonosta suhteesta:

Halusin paremman elämän 

”Olen alkoholistin lapsi ja ajattelin, että koko elämäni ei voi mennä alkoholistin kanssa. Ensin isä, sitten puoliso.”

”Viimeinen lyönti oli lopullinen niitti. Ymmmärsin ettei hän pysty muuttumaan. Tärkeimpänä syynä silloiseen päätökseen pidän kuitenkin sitä, että ansaitsen parempaa. Parempi olla yksin. Onneksi löysin lopulta ihanan aviomiehen.”

”Olin jo pitkään tajunnut, ettei suhde ole terve eikä tule toimimaan, koska mies ei koskaan nähnyt itsessään mitään vikaa. Kysyin itseltäni, pystynkö olemaan loppuelämäni tai viiden vuoden päästä vielä hänen kanssaan ja haluanko tällaisen elämän, jossa minulla ei mitään arvoa. Vastaus oli aina ei. Tiesin, että eron jälkeen oloni ei voisi olla ainakaan huonompi. Päivääkään en ole katunut.”


Terapia herätti

”Kävin itse terapiassa. Siellä jossain vaiheessa ymmärsin, ettei rakastamaansa ihmistä saa kohdella noin ja että vuosien työ itseni kanssa oli romahtamassa nopeasti hänen kohtelunsa takia. Tapahtui myös väkivaltatapaus, jossa tajusin, että haluan elää ja olla olemassa. Suhde jatkui vielä sen jälkeen, mutta se herätti jotain minussa.”

”Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen.”

”Terapeuttini avulla ymmärsin, kuinka olen toiminut koko aikuisikäni puolisoani palvellen ja kadottaen itseni kokonaan. Terapeutin kysymys: ”Mikä tekee sinut onnelliseksi?” ja se, etten osannut vastata siihen, oli niin silmiä avaava, että eroprosessi lähti käyntiin.”

Puoliso jäi kiinni

”Vuosien jahkaaminen sai viimeisen niitin, kun ystäväni parikymppinen tytär ilmoitti minulle, että hän joutui hätistelemään miestäni kimpustaan työmatkani aikana. Tyttö näytti myös mieheni hänelle lähettämät rasvaiset tekstiviestit. Olen ikuisesti kiitollinen tytölle siitä, että hän kertoi asiasta minulle, jotta sain vihdoin voimaa erota.”

”Mies jäi kiinni pettämisestä, kun toinen tai oikeastaan kolmas nainen lähetti minulle viestin. Jotenkin tajusin, etten vain voi elää niin. Pettäminen, ja tapa jolla se tehtiin, oli myös niin iso loukkaus, että ymmärsin, että miehellä on isoja ongelmia ehkä myös itsensä kanssa. Muutama ystäväni tuki minua prosessissa tosi paljon.”

Rakastuin toiseen

”Olin jo vuosia haaveillut erosta, mutta päätöksen tein, kun tapasin uuden miehen. Uusi rakkaus tuli yllättäen ja kolahti kovaa, en ollut tiennyt, millaista rakkaus kahden ihmisen välillä voi olla. En elänyt päivääkään missään salasuhteessa, vaan ilmoitin heti silloiselle miehelleni, että tämä oli nyt tässä. Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen. Uusi rakkaus on nyt kestänyt melkein 10 vuotta, ja päivääkään en ole katunut.”

”Asioista ei voinut keskustella, ja viimeinen niitti oli käsiksi käyminen, jota en anna ikinä anteeksi. Tein eroa mielessäni useamman vuoden ja tapasin ihmisen, jonka kanssa pystyin keskustelemaan kaikesta. Tämä ihminen on tällä hetkellä elämäni sielunkumppani.”

”Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä.”

”Sain voimaa kolmannesta osapuolesta sekä ajatuksesta, että minä ja poikani olemme ansainneet onnellisen elämän ja että karmea suhde on lapseni lapsuutta. Uusi ihastus auttoi. Minulla ei olisi ikinä ollut voimaa lähteä suhteesta ilman, että sain toisesta voimaa  ja jotenkin myös itsekunnioitukseni takaisin.”

Sain ulkopuolisen näkökulman

”Salasin pitkään kaikilta sen, mitä neljän seinän sisällä tapahtuu. Jossain kohtaa aloin puhua asioista työkaverilleni, joka auttoi minua ymmärtämään, että kaikki vika ei ollut minussa ja etten ollutkaan niin paska, että minua oli vain pakko aina hakata. Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä. Kiitos hänelle siitä.”

”Pidin yhden kerran pääni ja lähdin siskojeni ja äitini avustamana siskoni tupareihin kotipaikkakunnalle. Sinä iltana tajusin, miten paha minun oli olla siinä suhteessa, ja miten suhde oli tuhonnut oman persoonani ja luonteeni. Vielä yksi keskustelu miehen exän kanssa, ja seuraavana päivänä pakkasin kamani ja muutin pois.”

”Eräs ilta miespuolisen ystävän seurassa antoi minulle voiman, jota tarvitsin. Sitä iltaa ennen suhde oli oikeastaan jo kuollut, mutta kulissia pidettiin yllä. Kun ymmärrys siitä iski tajuntaan, että en ollut vuoteen nauranut niin vapautuneesti ja tuntenut oloani niin rennoksi, sain vihdoin voimaa sanoa viimeisen kerran, että tämä oli tässä.”

Terveyteni petti

”Terveyteni oli jo kuukausia ollut todella huono. Ruoka ei pysynyt sisällä eikä lopulta edes maistunut. Laihduin yli kymmenen kiloa kuukaudessa. Tultuani sairaalasta kotiin makasin sohvalla huilaamassa, kun mies tuli sisälle ja sanoi jotain todella ikävää. Se oli se viimeinen niitti, silloin päätin tämän avioliiton olevan nyt tässä. Ja se päätös oli aivan kristallinkirkas.”

”Olin lopulta niin loppu henkisesti, että seuraava askel olisi ollut oma totaalinen romahdukseni. Vain itse tiedän, kuinka viimeisillä voimillani päätin pelastaa itseni ja lapseni.”

”Olin vain henkisesti niin loppu, että fyysinen terveyskin alkoi reistailla. Tuli muun muassa rytmihäiriöitä, joille ei löytynyt syytä.”