Me Naiset
|
Jenni Junkala
Parisuhdeonni on sopiva soppa omaa aikaa ja tilaa, vastuuta, kunnioitusta, huumoria ja välittämistä. Kuva: Shutterstock
Parisuhdeonni on sopiva soppa omaa aikaa ja tilaa, vastuuta, kunnioitusta, huumoria ja välittämistä. Kuva: Shutterstock

Mysteeri, vastuu vai huumori? Naiset kertovat, mistä pitkä ja onnellinen rakkaus on syntyy.

– Parisuhteessa pitää olla jokin mysteeri, jota ei voi selittää. Jos ihmistä lukee liian selvästi, eihän hän enää ole kiinnostava. Miehen pitää myös olla määrätietoinen ja etäinen. Lisäksi on hyvä, jos hänellä on jokin oma intohimo, joka ei liity sinuun. Silloin herää halu ymmärtää miestä, näyttelijä Jonna Järnefelt kertoi Me Naisten numerossa 36/2014.

Jonna ja hänen aviomiehensä teatterinjohtaja Asko Sarkola ovat olleet yhdessä 1990-luvun lopulta.

Me kysyimme suomalaisilta naisilta, mikä heidän parisuhteestaan tekee onnellisen. Nämä viisi asiaa nousivat yli muiden:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Oma tila

"Teemme paljon asioita yhdessä, mutta vuosien mittaan olemme molemmat oppineet antamaan toiselle myös omaa tilaa. Molemmilla saa ja pitääkin olla omia menoja, ystäviä ja kiinnostuksen kohteita."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Meille kummallekin perhe on tärkein, mutta tarvitsemme myös omaa aikaa, omia juttuja ja omia kavereita. Jos toinen touhuaa omiaan tai käy tuulettumassa, toinen hoitaa arkiasioita, eikä tästä tule koskaan riitaa. Huolto perheessä pelaa aina."

2. Vastuun jakaminen

"Mieheni on aina ottanut yhtä suuren vastuun kodin- ja lastenhoidosta kuin minäkin. Teemme hommat eri tavoilla, mutta arvostamme toistemme panosta."

"Yhteenmuuttomme jälkeen on ollut selvää, että meillä vanhanaikaiset sukupuolinormit eivät päde, vaan hoidamme kotia yhdessä. Kummallakaan ei ole tästä mitään mukisemista. Minäkin olen opetellut hammasta purren hommia, jotka eivät ole aiemmin sujuneet luonnostaan."

3. Kunnioitus

"Onni tarvitsee kunnioitusta. Ilman kunnioitusta ei rakkauskaan kestä. Liian pehmeän miehen rakastaisin hajalle, mutta kunnioitusta herättävä antaa sopivasti vastusta.

"Arvostamme toinen toistamme mutta myös itseämme. Riitammekin johtuvat usein siitä, että haluamme olla toiselle mieliksi kuitenkaan tinkimättä liikaa omista periaatteistamme. Kompromissien löytäminen ei ole aina kivutonta, mutta uskon, että pieni sanaharkka on aina parempi kuin se, että toinen jyrää ja toinen alistuu. Kummankin äänen pitää päästä kuuluviin."

4. Huumori

"Nauramme toistemme jutuille vielä 17 vuoden jälkeenkin. Siitä tulee onnellinen olo."

"Nauran usein omille jutuilleni. Ovathan ne aivan hemmetin tyhmiä, mutta aviomiestäni se ei haittaa. Hänen mielestään on sööttiä, että jaksan nauraa urpoille letkautuksilleni."

5. Välittäminen

"Näen unia usein. Painajaisiin herään usein viiveellä, kun mieheni silittää unissaan päätäni ja yrittää rauhoittaa minua. Rakkautta on jaksaa, vaikka väsyttääkin."

"Minua pelottaa olla auton kyydissä, jos kuljettaja ajaa liian kovaa. Miehelläni taas on raskas kaasujalka. 12 vuoden yhdessäolon jälkeen hän ei enää hurjastele minun ollessa kyydissä, koska olemme puhuneet asiasta niin monesti suhteemme alkuvaiheessa. Tätä on välittäminen."

Lue myös:

Juhani Tamminen pitkästä parisuhteesta: "Takaiskun jälkeen ei tarvitse lukittautua paskahuussiin"

Palkittu näyttelijä Helen Mirren Me Naisille: "Pitkä parisuhde on paras saavutukseni"

98-vuotiaan parisuhdeneuvo: Jos et tunne intohimoa, eroa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla