Parisuhdeonni on sopiva soppa omaa aikaa ja tilaa, vastuuta, kunnioitusta, huumoria ja välittämistä. Kuva: Shutterstock
Parisuhdeonni on sopiva soppa omaa aikaa ja tilaa, vastuuta, kunnioitusta, huumoria ja välittämistä. Kuva: Shutterstock

Mysteeri, vastuu vai huumori? Naiset kertovat, mistä pitkä ja onnellinen rakkaus on syntyy.

– Parisuhteessa pitää olla jokin mysteeri, jota ei voi selittää. Jos ihmistä lukee liian selvästi, eihän hän enää ole kiinnostava. Miehen pitää myös olla määrätietoinen ja etäinen. Lisäksi on hyvä, jos hänellä on jokin oma intohimo, joka ei liity sinuun. Silloin herää halu ymmärtää miestä, näyttelijä Jonna Järnefelt kertoi Me Naisten numerossa 36/2014.

Jonna ja hänen aviomiehensä teatterinjohtaja Asko Sarkola ovat olleet yhdessä 1990-luvun lopulta.

Me kysyimme suomalaisilta naisilta, mikä heidän parisuhteestaan tekee onnellisen. Nämä viisi asiaa nousivat yli muiden:

1. Oma tila

"Teemme paljon asioita yhdessä, mutta vuosien mittaan olemme molemmat oppineet antamaan toiselle myös omaa tilaa. Molemmilla saa ja pitääkin olla omia menoja, ystäviä ja kiinnostuksen kohteita."

"Meille kummallekin perhe on tärkein, mutta tarvitsemme myös omaa aikaa, omia juttuja ja omia kavereita. Jos toinen touhuaa omiaan tai käy tuulettumassa, toinen hoitaa arkiasioita, eikä tästä tule koskaan riitaa. Huolto perheessä pelaa aina."

2. Vastuun jakaminen

"Mieheni on aina ottanut yhtä suuren vastuun kodin- ja lastenhoidosta kuin minäkin. Teemme hommat eri tavoilla, mutta arvostamme toistemme panosta."

"Yhteenmuuttomme jälkeen on ollut selvää, että meillä vanhanaikaiset sukupuolinormit eivät päde, vaan hoidamme kotia yhdessä. Kummallakaan ei ole tästä mitään mukisemista. Minäkin olen opetellut hammasta purren hommia, jotka eivät ole aiemmin sujuneet luonnostaan."

3. Kunnioitus

"Onni tarvitsee kunnioitusta. Ilman kunnioitusta ei rakkauskaan kestä. Liian pehmeän miehen rakastaisin hajalle, mutta kunnioitusta herättävä antaa sopivasti vastusta.

"Arvostamme toinen toistamme mutta myös itseämme. Riitammekin johtuvat usein siitä, että haluamme olla toiselle mieliksi kuitenkaan tinkimättä liikaa omista periaatteistamme. Kompromissien löytäminen ei ole aina kivutonta, mutta uskon, että pieni sanaharkka on aina parempi kuin se, että toinen jyrää ja toinen alistuu. Kummankin äänen pitää päästä kuuluviin."

4. Huumori

"Nauramme toistemme jutuille vielä 17 vuoden jälkeenkin. Siitä tulee onnellinen olo."

"Nauran usein omille jutuilleni. Ovathan ne aivan hemmetin tyhmiä, mutta aviomiestäni se ei haittaa. Hänen mielestään on sööttiä, että jaksan nauraa urpoille letkautuksilleni."

5. Välittäminen

"Näen unia usein. Painajaisiin herään usein viiveellä, kun mieheni silittää unissaan päätäni ja yrittää rauhoittaa minua. Rakkautta on jaksaa, vaikka väsyttääkin."

"Minua pelottaa olla auton kyydissä, jos kuljettaja ajaa liian kovaa. Miehelläni taas on raskas kaasujalka. 12 vuoden yhdessäolon jälkeen hän ei enää hurjastele minun ollessa kyydissä, koska olemme puhuneet asiasta niin monesti suhteemme alkuvaiheessa. Tätä on välittäminen."

Lue myös:

Juhani Tamminen pitkästä parisuhteesta: "Takaiskun jälkeen ei tarvitse lukittautua paskahuussiin"

Palkittu näyttelijä Helen Mirren Me Naisille: "Pitkä parisuhde on paras saavutukseni"

98-vuotiaan parisuhdeneuvo: Jos et tunne intohimoa, eroa!

Riitelyn pohjimmainen tarkoitus ei ole pahoittaa kumppanin mieltä. Se voi auttaa löytämään kultaisen keskitien.

Harva selviää parisuhteestaan riitelemättä, ja vaikka välillä kinattaisiinkin, suhde voi olla silti onnellinen. Toiset parisuhdeasiantuntijat ovat sitä mieltä, että aina kannattaisi edes pyrkiä riitelemättömyyteen, mutta toisten mielestä riitely voi jopa viedä suhdetta eteenpäin, olla suorastaan tarpeellista.

Riitelyn puolesta puhuu muun muassa se, että siten pariskunta saa laadittua välilleen säännöt – jos siis niitä ei ole tullut laadittua ennakkoon keskustelemalla. Prevention-sivusto listaa viisi asiaa, joista jokaisessa suhteessa olisi hyvä vääntää kättä ainakin kerran.


1. Raha

Minkälaisia summia on ok vinguttaa kortilta kenkäostoksilla? Kuinka paljon televisio saa maksaa? Vai tarvitaanko uutta telkkaria oikeastaan ollenkaan? Raha-asioissa riidellään harvemmin materiasta, vaikka sanailu sen ympärillä pyörisikin.

– Kyse on oikeastaan arvoista, korostaa perheterapeutti Jane Greer.

Rahankäyttöön heijastuvat kotona opetetut ajatusmallit ja matkan varrella opittu elämänhallinta. Siksi toisen ostoskäyttäytymisen moittiminen saattaa olla yllättävän kivuliasta.

”Raha-asioissa riidellään harvemmin materiasta.”

2. Seksi

Sänkypuuhat ovat oma lukunsa riidoissa – etenkin, jos ne loistavat poissaolollaan. Yksi klassisista riidanaiheista on seksitiheys, joka nousee usein puheenaiheeksi vasta sen muodostuttua jo ongelmaksi. Seksistä tarvitsee harvoin kinata suhteen alkuhuumassa, mutta ennemmin tai myöhemmin aiheeseen on hyvä tarttua.


3. Riitelytapa

Jopa riitelemisestä on syytä ottaa yhteen jossain vaiheessa. Jokaisen parin tulisi löytää pelisäännöt, joiden rajoissa molempien on turvallista ilmaista itseään.

– Pyrkimyksenä pitäisi olla yhteinen keskustelu riitelemisen sijaan, sanoo parisuhdeneuvoja Susan Heitler.

Sävelet voivat olla joissain suhteissa selvät heti alkuunsa, jos saman katon alla asuu kaksi suorakurkkuhuutajaa. Sen sijaan jos toinen on äänen korottamista kavahtava itseensä vetäytyjä ja toinen ovia paiskova raivariekspertti, asiasta on parasta puhua pikaisesti.

4. Sukulaiset

Kiusallisen usein soitteleva anoppi on omiaan aiheuttamaan jännitteitä. On tärkeää, että suhteen yksityisyyden rajat ovat selvät molemmille sekä lähisukulaisille.

Susan Heitler neuvoo jättämään toisen sukulaisten arvostelemisen väliin. Jos kumppanin tungettelevat sukulaiset haluaa ottaa puheeksi, asia kannattaa ilmaista diplomaattisesti hänen perhettään loukkaamatta.

– Kerro, että olosi käy tukalaksi, koska kyse on yksityisalueestasi, asiantuntija ehdottaa.

”Pyrkimyksenä pitäisi olla yhteinen keskustelu riitelemisen sijaan.”

5. Kotityöt

Viimeistään yhdessä asuminen tuo pöytään kysymyksen siisteydestä. Harvempi pariskunta on tasan tarkkaan samalla aaltopituudella siitä, kuinka kauan likaiset astiat saavat virua tiskialtaassa tai miten usein pölyt pitäisi pyyhkiä. Huutokisalta tai mykkäkoululta välttyy, kun asiasta alkaa puhua jo suhteen alkuvaiheessa.

Kymmeneen laskeminen ei muuten ole pelkkä hokema, vaan se myös toimii. Kehää kiertävän riidan saa Psychology Todayn mukaan katkeamaan rauhoittamalla ensin itsensä ottamalla empatian aseekseen. Sen jälkeen rakkaalle voi tehdä selväksi, että olette etsimässä ratkaisua yhteiseen asiaan, ettekä kilpailemassa oikeista vastauksista, oli kysymys mikä tahansa.

Periaatteessa iällä ei ole niin väliä, mutta kyllä kokemuksesta on joskus yllättävän paljon iloa.

  1. Elämänhallintarutiinit kunnossa. ”Oli kivaa, kun eksäni hallitsi vajaa nelikymppisenä ihan täysin sellaiset hyvät elämänhallintarutiinit, joita itse vielä silloin kolmekymppisenä opettelin. Siivosi kitisemättä ja hallitsi oman taloutensa.” Taina, 42
  2. Ihan tavallinen riittää. ”Lisäksi eksäni ymmärsi, ettei ole yhtään sen spesiaalimpi ja väärinymmärretympi kuin kukaan muukaan. Hän oli  nöyrän sodanjälkeisen sukupolven kasvattama ja tottunut ajattelemaan, että ihan tavallinen on hyvä ja riittävä. Eikä siis pilalle kasvatettu luulemaan, että juuri hänen ainutlaatuisuudelleen kaikki on mahdollista ja vain upeimmat jutut riittävän cool – toisin kuin jotkut millenniaaleista. Taina, 42
  3. Sparrannut työelämässä. ”Viisitoista vuotta vanhempi puolisoni kannusti minua aikoinaan työelämässä, kun olin vielä parikymppinen. Olemme samalla alalla, joten hänen kokemuksistaan oli oikeasti paljon apua – ja konkreettista hyötyäkin.” Jenni, 33
  4. Seksuaalisesti avoin. ”Kumppanini on kertonut, ettei todellakaan ole aina ollut seksuaalisesti niin avoin kuin nyt. No sehän on tietysti minun kannaltani ihan mahtavaa, että on iän myötä vapautunut. Seksi on nimittäin todella hyvää! Voimme kertoa toiveistamme ja fantioistamme hyvin avoimesti. Hän on minua 12 vuotta vanhempi.” Jonna, 36
  5. Kotisohvalle löytyy aina seuraa. ”Kun 40 alkaa lähestyä, harvempi jaksaa enää hulluna luuhata baareissa. Ei ainakaan minun mieheni.” Noora, 29
  6. Vakaa tilanne työelämässä. ”Mieheni on ehtinyt urallaan melko vakaaseen asemaan, joten periaatteessa itsellä voisi olla mahdollisuus tehdä jotain rohkeampiakin siirtoja omalla uralla – ilman sitä vaaraa, että molemmat päätyisimme sillan alle. Noora, 29
  7. Ymmärtää, kun elämä potkii päähän. ”Olen ollut avoliitossa kahdeksan vuotta itseäni vanhemman kanssa. Silloin, kun on ollut itse masentunut tai uupunut, niin minulle on ollut korvaamaton apu siitä, että kumppanini on käynyt samat vaiheet läpi joskus aikoinaan. Eivät nämä tietysti välttämättä ole iästä kiinni, mutta on kuitenkin todennäköistä, että mitä enemmän on elämänkokemusta, sitä enemmän tajuaa elämästä jotain. Jutta, 34
  8. Kokemusta ruuanlaitosta. ”Arvostan puolisossani sitä, että hänellä on useiden vuosien kokemus (hyvän) ruuan valmistamisesta.” Paula, 30
  9. On pelit ja vehkeet valmiina. Aloin seurustella parikymppisenä 14 vuotta vanhemman kanssa. Siihen loppui vuosien kitkuttelu, kun toisella oli omat asunnot, autot, mökit ja muut mukavuudet valmiina – ja tietysti hän halusi minunkin nauttivan niistä.” Emmi, 35