Keskustelun aika meni jo. Kuva: Shutterstock
Keskustelun aika meni jo. Kuva: Shutterstock

Kun järkipuhe ei auta, kokeile ammattilaisten kriisistrategioita.

Joskus ihminen joutuu tilanteeseen, jossa pitää kohdata kohtuuton, hirveä, vihainen ihminen, joka on paitsi tolaltaan myös ehkä pähkähullu. Silloin kannattaa ottaa käyttöön ammattimaisten kriisinhallintaihmisten keinot. Seuraavassa, psykologi Barbara Markwaylta mukaillussa listassa on mukana kiperiin kohtaamisiin sopivia yleisempiä ohjeita sekä täsmävinkkejä. Voit kokeilla näitä ihan perheenjäseniin tai pomoosi!

1. Kuuntele. Tärkein pointti, koska kohtuuttomankin ihmisen perustarve on tulla kuulluksi. Jos hänestä tuntuu, että häntä ei kuunnella, tilanne ei etene. Joten älä teeskentele vaan kuuntele, keskittymättä siihen, mitä aiot itse sanoa seuraavaksi.

2. Pysy rauhallisena. Toimii hätätilanteessa kuin hätätilanteessa. Rauhallisuuden saa säilytettyä, kun tarkkailee hengitystään ja koettaa hidastaa ja syventää sitä.

3. Varo tuomitsemasta. Voihan olla, että vastapuolen elämäntilanne on traaginen ja hänen käytöksensä johtuu siitä. Koeta kehittää myötätuntoa siltä pohjalta.

4. Löytyykö taustalta jokin piilossa oleva tarve? Koeta miettiä, mitä hankala henkilö haluaa. Miltä hän yrittää parhaillaan välttyä? Tilanteen ratkaisun avain voi löytyä sieltä.

5. Hae katseellasi apua. Työpaikalla voit lähteä kävelemään kohti esimiestäsi. Mahdottomassa tilanteessa vastuun vieritys jollekin muulle on kelpo ratkaisu – ei se sankarillisin, mutta kelpo silti.

6. Älä kehota rauhoittumaan. Ei se auta. Kysy sen sijaan, mikä tilanteessa on se pahin asia, joka on saanut hänet tolaltaan.

7. ”Ymmärrän” ei ole niin hyvä minimivastaus kuin ”kerro lisää, jotta tajuan paremmin”.

8. Varo hymyilemästä. Näyttää pilkalliselta, jos toinen ei ole yhtään huumorituulella.

9. Koeta olla puolustautumatta. Tämä on vaikea! Ei ole kivaa kuunnella toisen huutamista, ja tekee mieli puolustautua. Mutta ei kannata, suuttunut ei kuuntele.

10. Pidä ääni hillittynä. Jopa monotonisuus on suositeltavaa. Jos alat näyttää suuttumisen merkkejä, toinen saa vettä myllyynsä.

11. Muista hajurako! Ei mitään rauhoittavia kosketuksia, se tulee tulkituksi väärin. Pidä fyysinen etäisyys.

12. ”Olen pahoillani” ja ”yritän saada tilannetta korjattua ” ovat käyttökelpoisia lauseita hankalassa tilanteessa.

13. Saa kuitenkin laittaa rajat. Vaikka kuuntelet ja pysyt rauhallisena, on lupa sanoa, että ”voitko lopettaa puhumasta minulle tuohon sävyyn tai en kuuntele enää”.

14. Luota vaistoosi. Jos vaikuttaa siltä, että tilanne vain pahenee ja pahenee, saa etsiä poistumisreitin.

15. Muista purku ja palkinto! Tilanteen jälkeen tarvitset jonkun, jolle purkautua. Saatat tarvita myös nyrkkeilysäkkisession, juoksulenkin ja leivoskahvit. Älä jätä väliin tätä askelta.

Lue myös:

5 asiaa, joista jokaisella on oikeus suuttua

Näin selviät riidasta voittajana

Parisuhteessa kuuluu välillä riidellä