Robin Williams kuoli viime elokuussa 63-vuotiaana. Fanit surivat häntä Twitterissä #RIPRobinWilliams. Kuva: Reuters
Robin Williams kuoli viime elokuussa 63-vuotiaana. Fanit surivat häntä Twitterissä #RIPRobinWilliams. Kuva: Reuters

Ketä sinä vetistelit? Oliko prinsessa Diana kova isku? Vai Robin Williams? Whitney Houston?

Kynttilämeri kodin edustalla, hyvästelyviestit Facebookissa ja Twitterissä. Julkkiksen kuolemaa surraan nykyään julkisesti ja näkyvästi. Itku ja suru näytetään varsinkin sosiaalisessa mediassa, missä osanotot ja spekuloinnit leviävät salamana.

Jotain siinä on silti vähän outoa. Mistä kyyneleet ja tunneryöppy, jos vainajaa ei koskaan edes tavannut saati tuntenut henkilökohtaisesti?

Psykologi Alan Hilfer on sitä mieltä, että suru on aina surua, vaikka olisikin joskus yllättävästi paketoitu.

– Julkisuuden henkilön kuoleman perinpohjainen sureminen on usein jonkin muun asian käsittelyä, Hilfer sanoo.

Kun suremme julkkiksen kuolemaa, Hilferin mukaan puramme usein vaikeampia tai tukahdutettuja suruja. Itselle tuntematonta henkilöä voi olla turvallisempaa itkeä kuin ihon alle menevää omaa tarinaa.

Mutta voi esimerkiksi pop-tähden kuolema ravistella itsessäänkin. Eri elämäntilanteissa fanin arkeen kuulunut muusikko voi tuntua kuin perheenjäseneltä, jonka poismeno jättää aukon. Se muistuttaa siitä, ettei mikään ole ikuista.

Terapeutti David Kaplanin mukaan surun jakaminen muiden kanssa on nykyihmiselle tärkeää. Rakastetun Hollywood-tähden poismeno yhdistää ihmisiä, ja osanottojen julkinen lausuminen lisää yhteisöön kuulumisen tunnetta.

Lähde: New York Magazine, Huffington Post

Lue myös:

Itkua purjeveneessä ja mökkiradion rätinää – Missä olit, kun Michael Jackson kuoli?

Aivosyöpään sairastunut nuori nainen päätti itse kuolinpäivänsä

Michael Monroe vaimonsa kuolemasta Loirinuotiolla: ”Siitä ei koskaan toivu lopullisesti”

Huippukokin suuri suru: ”Äitini oli ainut nainen, jota olen rakastanut”

Hiljennä valittaja, aivojesi tähden!

Valittaminen on tärkeä osa ihmisyyttä.

”Mieli on mestari luomaan toiveita, standardeja ja olettamuksia kaikesta siitä, mitä emme voi hallita”, kertoo psykologi Shawn T. Smith Psychology Today -lehdessä.

Se, etteivät toiveet toteudu, saa meidät kitisemään, olivat odotukset realistisia tai eivät.

Mutta tiesitkö, että märinän kuunteleminen ei ainoastaan raasta hermojasi, vaan on myös haitaksi aivoillesi?

Purnaus stressaa aivoja

Ongelma piilee mäkätyksen luomassa stressireaktiossa, kertoo Psychology Spot.

B-rapun naapurin moikkaamattomuudesta vaahtoava anoppisi saa aivoissasi aikaan hälytystilan, kun hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaiskuori-akseli (tuttavallisemmin HPA-akseli) aktivoituu uhalta suojautuakseen. HPA-akseli vapauttaa herätessään stressihormoni kortisolia. Sen tarkoitus on suojella.

Ikävä kyllä stressitilanteen jatkuessa pitkään (eli jos anoppi jatkaa ja jatkaa valitusta) kortisolin määrä nousee turhan korkeaksi. Reaktio taas tappaa hermosolujasi.

Tee palvelus aivoillesi. Hiljennä inisijä ihmisystävällisemmäksi.

Usein voivottelijan kanssa keskustellessa joutuu huomaamaan, että optimistiset vinkit tyrmätään ilman harkintaa. Valittaja ei halua apua. Hän tarvitsee lähelleen korvaparin, johon kipata viimeisimmät synkistelyn aiheet.

Aivot eivät kuormituksesta pidä. Ne hämmentyvät entisestään, kun hyökkäys ei ota laantuakseen.

Siksi kannattaa tehdä palvelus aivoilleen ja hiljentää inisijä ihmisystävällisemmäksi. Se onnistuu esimerkiksi näin:

Ehdota valittajalle kisaa siitä, kumpi pystyy listaamaan nopeammin sata asiaa, josta on kiitollinen tällä viikolla. Valittajan vaihtoehdot rajoittuvat haasteen hyväksymiseen tai totaaliseen jäätymiseen. Sinä ja aivokemiasi selviätte joka tapauksessa voittajina.

Koetko jatkuvaa ahdistusta suhteessasi? Eroasiantuntija Marika Rosenborg paljastaa kirjassaan, miten voi tietää, että suhde on vaarassa hajota.

Usein sanotaan, että ero tuli täysin puskista. Todellisuudessa tilanne kuitenkin on harvoin tämä. Voiko eron sitten aavistaa jotenkin etukäteen? Eroasiantuntija Marika Rosenborg paljastaa kirjassaan Sinä selviät kyllä – Erovuoden matkaopas merkit, joista tunnistaa suhteen olevan vaarassa hajota.

Kysyimme eronneilta naisilta, miten nämä merkit näkyivät heidän suhteissaan ennen lopullista hajoamista. 

1. Jatkuva ahdistus

"Minua ahdisti sekä kumppanin läsnäolo, kuin virtahepo olohuoneessa, että poissaolokin." 

"Kumppanin reaktion ajatteleminen ahdisti. Läheisten mahdolliset reaktiot ahdistivat. Ajatus loppuelämästä kyseisessä suhteessa ahdisti. Pelko tulevaisuudesta eron jälkeen ahdisti. Kokemus epäonnistumisesta ahdisti. Eli kyllä, ennen eroa ahdistus oli 4–5 kuukautta hyvin paljon läsnä."

2. Puhumattomuus

"Puoliso lopetti puhumisen ja jutteli sen sijaan pullon hengen kanssa."

"Aluksi yritin puhua kokemistani haasteista, ei edes suoranaisista ongelmista. Jossain vaiheessa tajusin, että kyse oli enimmäkseen perustavammanlaatuisista persoonallisuus- ja elämäntapaeroista, enkä kokenut enää puhumista mielekkääksi. Tarvitsin kuitenkin ennen lopullista eroa useamman kuukauden pohtimisaikaa."

3. Pelko toisen reaktiosta

"Puoliso ei puhunut, ja minä kiehuin, kun mihinkään ei saanut reaktiota. Puoliso pelkäsi kiehumistani, minä ahdistuin puhumattomuudesta."

4. Et tiedä, missä kumppanisi viettää aikaa

"Tilanne oli suhteen viimeisinä viikkoina varmaan enemmänkin niin päin, että kumppanini ei aina tiennyt, missä minä vietin aikaani. Ahdistuksen vuoksi yritin olla mahdollisimman paljon poissa kotoa. Kerroin kyllä kysyttäessä, missä olin ollut tai minne menossa, mutta minulla ei ollut enää luontaista halua jakaa asioita kumppanini kanssa."

"Tiesin kyllä, missä puolisoni viettää aikansa: netissä."

5. Läheisyyden ja seksin loppuminen

"Lähinnä sitä koitti välttää kaikkea yhdessäoloa."

"Kun aloin tajuta, ettei kyseessä ollut se suhde, jossa haluan olla loppuelämäni, ei läheisyyskään enää tuntunut hyvältä tai oikealta. Ensin pois jäi seksi, sitten vähitellen muukin läheisyys. Pienikin suukko tuntui kiusalliselta, ja kumppanin halausote nukkumaan mennessä lähinnä ahdisti."

6. Tunne etääntymisestä

"Emme puhuneet enää muusta kuin lapsiin liittyvistä pakollisista asioista."

"Huomionhaku muualta, kalenterin täyttäminen äärimmilleen."

7. Sinulta salaillaan asioita tai salaat niitä itse 

"Puolin ja toisin, kun ei halua enää jakaa elämäänsä toisen kanssa."