Me Naiset
|
Jenni Junkala
Katse pois listasta ja anna kaverin päättää! Kuva: Shutterstock
Katse pois listasta ja anna kaverin päättää! Kuva: Shutterstock

Professori Paul Dolanin ruuantilaustaktiikka voi tehdä päivästäsi paremman.

Kun istahdat seuraavan kerran ravintolapöytään, älä tilaa itse omaa ruokaasi, vaan anna tehtävä ruokaseuralaisellesi. Outoa mutta kannattavaa!

Science of Us -sivuston haastattelema käyttäytymistieteilijä ja onnellisuusprofessori Paul Dolan tekee niin, jotta hän selviytyisi päivästä yhtä päätöstä vähemmällä. Miksi näin? Dolanin mukaan päätöksien tekemiseen tarvittavaa itsehillintää on vain rajallinen määrä, ja jos sitä käyttää jatkuvasti, osasta päätöksiä tulee väistämättä huonoja. Jos päätöksiä tekee vähemmän, niistä tulee varmemmin parempia, joten miksei merkityksettömät valinnat voisi jättää jonkun toisen harteille?

Dolan ei ole koskaan katunut tilaustapaansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Valitsen ihmiset, jotka ajattelevat parastani ja tietävät, että syön proteiinipitoisesti, Dolan perustelee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos käy syömässä yksin, voi päätöksenteon jättää vaikkapa ravintolan henkilökunnalle.

Mitä muita päätöksiä Dolan uhraa ollakseen onnellisempi? Ainakaan hän ei suunnittele lomamatkojensa ohjelmaa, vaan antaa kaverinsa tehdä sen.

Dolanin mukaan päätöksentekoa ei kuitenkaan kannata jättää ihmiselle, joka on täysin erilainen tai ei välitä hyvinvoinnistasi. Jos henkilö arvostaa kenkien ulkonäköä, hänen ei kannata valita popoja mukavuutta arvostavalle tyypille – tulos ei olisi mieleinen, hän sanoo.

Dolan kirjoittaa päätöksenteon vaikutuksesta onneen uudessa kirjassaan Happiness by Design: Change What You Do, Not How You Think.

Lue myös:

Oletko aina elänyt väärin?

Näin tarjoilijat kostavat törkeille asiakkaille

Tuleeko ravintolassa tilattua muuta kuin olit suunnitellut? Näin menut huijaavat

Sisältö jatkuu mainoksen alla