Myötätuntomme menee kaikille Tinder-kuviin pakotetuille eläimille. Kuva: Shutterstock
Myötätuntomme menee kaikille Tinder-kuviin pakotetuille eläimille. Kuva: Shutterstock

Ei ole yhdentekevää mitä kuvia treffisovellukseen lataa. Käsipaino, puku ja kaveri mukaan rentoon kuvaussessioon! Kunhan ystäväsi ei näytä sinua paremmalta...

Jo pikaselaus Tinderissä paljastaa, mitkä ovat profiilikuvien vakioelementit. Ne ovat nämä:

1. Lapsi

Erityisesti miehet tuntuvat houkuttelevan naaraita esittelemällä avujaan mahdollisten jälkeläisten kasvattamisessa. On hämmentävää laittaa Tinderiin vauvan kuva, kun heti on selitettävä: ”Ei ole oma! Veljen lapsen kanssa tässä leikitään!” Jospa pysyttäisiin kuvamateriaalissa, joka ei aiheuta vääriä luuloja.

2. Lemmikki

Hellyttävää, voi mikä karpapallero! Oman lemmikin kuva voi toimia, ehkä onnistut houkuttelemaan sillä toisen koiraihmisen juttusillesi. Kiusalliseksi homma menee, kun kuvasta näkee, että siihen on puolipakolla napattu naapurin katti. Jos haluat välttämättä esitellä olemattomia eläimenkäsittelytaitojasi, huolehdi että pitelet lemmikkiä sylissäsi oikeaoppisesti. Tai anna sille vaikkapa pusu, kuinka söpöä!

3. Extreme-urheilu tai eräjormailu

Surffilauta, temppupyörä, virveli tai ilmakivääri. Mikä tahansa, mikä erottaa sinut harmaasta massasta, toimii. Profiilitekstissäsi voit samalla ilmoittaa, että etsit kumppania joka lähtee kanssasi seikkailuille. Ei tylsimyksille! Telttaöitä kammoavat karsiutuvat kätevästi kättelyssä, jos lataat kuvan eräharrastuksestasi. Turha tuhlata aikaa vääriin tyyppeihin!

4. Kitara

Soittimien kanssa poseeraamiseen pätee sama sääntö kuin lemmikkikuviin. Jos se ei tule luonnostaan, jätä väliin.

5. Käsipaino

Tee askelkyykkyä tai jännitä hauista, riippuen siitä, mitä haluat esitellä. Ole hikinen, revitty ja pienissä vaatteissa, jos etsit näistä hommista kiinnostunutta kumppania.

6. Kaveri

Kaverikuvissa voit tehdä kaksi virhettä. Joko sinua ei tunnista joukosta, tai olet ympäröinyt itsesi äärimmäisen hyvännäköisillä ihmisillä. Pahimmassa tapauksessa stalkkaaja siirtyy Instagramiisi selvittämään, onko kuuma kaverisi sinkku. Jos pystyit lainaamaan lemmikkiä kuvaa varten, ei ventovieraan nappaaminen kainaloon pitäisi tuottaa ongelmia.

7. Puku

Tai tyrmäävä cocktailmekko. Jos et  kestä minua pahimmillani, et ansaitse minua parhaimmillani -mentaliteetilla oikeutat reikäiset farkut ja pieruverkkarit.

8. Ei asua

Kuka nyt haluaisi ostaa sikaa säkissä, joten parasta heittää vaatteet veks ja näyttää mitä on tarjolla. Valtaosa (ainakin nuorista) tinderöijistä sujauttaa sekaan yhden rantakuvan. Myös selfie kylpyhuoneen likaisen peilin kautta on klassikko.

9. Aurinkolasit

Clubmasterit saavat kenet tahansa näyttämään huolettomalta ja trenditietoiselta hurmurilta. Jotkut yksilöt eivät malta riisua aurinkolaseja yhdessäkään kuvassa. Herää useita kysymyksiä. Onko kyseessä esimerkiksi salaisen palvelun agentti?

Nykyteknologian ansiosta yhteydenpito kaukana asuvan rakkaan kanssa on helppoa. Aina se ei ole hyvä asia. 

Olen ollut etäsuhteessa kerrallaan vain alle vuoden, enkä enempää olisi jaksanutkaan. Ikävä raastoi, mutta ehkä vielä enemmän raastoivat puhelinsoitot. Luuriin tarttuessani toivoin suhdetta vahvistavaa lepertelyä ja henkevää keskustelua, mutta aika usein sain parin sanan vastauksia, molemminpuolista turhautumista ja lopulta riidan. 

Ystäväni elää pitkässä suhteessa, johon on aikojen saatossa mahtunut monta monituista etäpätkää. Nykyinen etäelo jatkuu todennäköisesti useita vuosia, mutta kumpikaan suhteen osapuoli ei vaikuta turhautuneelta tilanteeseen. Niinpä kysyin hiljattain, mikä toimivan etäsuhteen salaisuus oikein on. 

– Me ei oikeastaan soitella, ystävä sanoi. 

Pariskunta pitää silti usein yhteyttä viestein ja tapaa, kun se on mahdollista. Soitot vain ovat karsiutuneet vuosien varrella pois pahaa mieltä aiheuttavina. 

Keskittymiskyky ei riitä

Whatsapp-viestien luulisi välittävän sanatonta viestintää vielä huonommin kuin puhelujen, mutta jostakin syystä juuri puhelut näyttävät nostavan turhautumislukemat helpoiten taivaisiin.

Ehkä syy on katteettomissa odotuksissa, joita itsekin vaalin etäsuhdeaikanani. Henkevä puhelinkeskustelu tekee tutkitusti etäsuhteessa elävistä läheisempiä kuin arkensa jakavista, mutta toisaalta kunnollinen juttelu vaatii keskittymistä, joka on älypuhelinaikana vähissä – erityisesti, jos takana on pitkä työpäivä tai puhelu sattuu tilanteeseen, jossa olisi muutakin tekemistä. 

”Puhelu tulee usein huonolla hetkellä.”

Vastarakastunut ehkä antautuu mielellään tuntien puheluihin päivittäin muista kiireistään välittämättä, mutta vuosikymmenen yhteiselon jälkeen viestit tuntuvat helpommalta ja huomaavaisemmalta kommunikaatiovälineeltä. Varsinkin, jos rakastavaiset asuvat eri aikavyöhykkeillä tai tekevät eri tavalla rytmitettyä työpäivää, puhelu tulee usein huonolla hetkellä.

Skypeä vai nykyajan kirjeitä?

Osa etäsuhteessa elävistä pareista on ratkaissut keskeyttämis- ja keskittymisongelmat puhumalla puhelunsa Skypessä niin, että yhteys on auki mutta mitään erityistä ei välttämättä tehdä tai sanota. Näin voidaan simuloida yhdessä asumista, johon kuuluu samassa tilassa oleskelu ilman kummempaa yhteistä tekemistä.

Osa taas keskittyy viestittelyyn. Kuten rakkauskirjeen ennen vanhaan, myös viestin voi kirjoittaa silloin, kun sattuu olemaan puuhaan sopivassa mielentilassa. Kirjeisiin verrattuna viesteissä on se hyvä – tai no, tilanteesta riippuen myös huono – puoli, että ne saapuvat perille välittömästi. Jotta viestittely säilyy mukavana yhteydenpidon muotona, täytyy parin löytää yhteinen linja siihen, kuinka nopeasti ja millä tavoin viesteihin reagoidaan. 

Vuosia etäsuhteessa ollut yhdysvaltalainen psykologi Roni Beth Tower kehottaa etäsuhteessa olevia sopimaan säännöistä, mutta myös välttämään puheluihin ja viesteihin perustuvaa sekoilua. Vaikka yhteisiä vuosia olisi takana paljonkin, muuhun kuin kasvokkaiseen viestintään liittyy iso väärinymmärrysten riski. 

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Vierailija

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Erkki kirjoitti: Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan. Media-alalla on energiasyöppöjä vaikka kuinka paljon. Välttäkää näiden seuraa niin paljon kuin mahdollista.Siellä on paljon mielisairaita,...
Lue kommentti
Erkki

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan.
Lue kommentti