Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Psykologi Tuija Matikka vastaa.

Ystäväni on muuttamassa maalle, vaikka se on pikemminkin hänen puolisonsa unelma. Uskon, että hän on tekemässä virheen ja pelkään hänen katuvan vielä. Mutta kun sanoin, että hänen ei pitäisi tehdä noin isoa päätöstä vain toisen mieliksi, hän loukkaantui. Olisiko minun pitänyt olla hiljaa?

”Ystävien pitää antaa itse tehdä virheensä. Tuollaisessa tilanteessa voi tietysti yrittää puntaroida ystävän kanssa yhdessä asian hyviä ja huonoja puolia. Ymmärrän kyllä, miksi ystävä suuttui. Valintatilanteisiin liittyy epävarmuutta, ja kun päätöksen on tehnyt, ei halua kuulla sitä horjuttavia kommentteja. Se on puolustusmekanismi. Mutta ystävää voi ystävällisesti muistuttaa, että asioita ei kannata vain tunkea kaappiin piiloon, sillä jossain vaiheessa ne kuitenkin alkavat kopsahdella sieltä alas.”

Ystäväni pettää puolisoaan. Minusta hän tekee väärin ja hänen pitäisi jo lopettaa suhde ja kertoa puolisolleen tai hankkia ero. Onko minulla oikeutta moralisoida?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Asia on ensisijaisesti ystäväsi ja hänen puolisonsa välinen. Olen totuuden kannattaja, mutta olen nähnyt, miten ystävien hyvää tarkoittavilla parisuhdeneuvoilla on ollut traagisia seurauksia. Vain ystäväsi voi tietää oikean hetken kertoa. Jos ystävä tekee jotakin moraalisesti sietämätöntä, voi miettiä, kannattaako sellaisen ihmisen ystävä ylipäätään olla. Aina on vaara, että jonain päivänä hän tekee niin myös sinulle.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ystäväni on sekopäisen rakastunut mieheen, joka juo liikaa ja on ollut petollinen entistä puolisoaan kohtaan. Haluaisin sanoa suoraan, että älä ryhdy tyypin kanssa millekään, mutta ystäväni ei halua kuulla totuutta vaan suuttuu. Mitä teen?

Rakastunut ihminen ei halua nähdä asioiden oikeaa laitaa, vaan voi ajatella asioihin puuttuvasta ystävästään, että tämä haluaa olla vain hänen onnensa esteenä. Tällaisessa tilanteessa voi miettiä, miten asian esittää. Sen sijaan että täräyttää suoraan, että unohda se sika, voi viestiään yrittää pehmentää vaikkapa sanomalla, että ”sinun tilanteessasi minä ehkä...”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla