Helsinkiläinen Iida Åfeldt on tänä vuonna kuvaillut blogissaan, millaista on odottaa vahinkolasta yksin. Kuvat: Iidan kotialbumi
Helsinkiläinen Iida Åfeldt on tänä vuonna kuvaillut blogissaan, millaista on odottaa vahinkolasta yksin. Kuvat: Iidan kotialbumi

– Raskaus on avannut silmäni erilaisille miestyypeille, kertoo yksin lasta odottava Iida Åfeldt.

Alkuraskautensa aikana Iida Åfeldt, 25, kertoi, että hän ei ole käynyt enää treffeillä. 

– Vuoden alussa minun piti sisäistää oma raskaus ja käsitellä sitä. Silloin deittailu ei tuntunut ajankohtaiselta. Tilanteen ja ennen kaikkea omien ajatusten selkiytyessä alkoivat treffit taas kiinnostaa. 

Ennen nykyistä suhdettaan Iida ehti käymään muutamilla deiteillä raskausaikanaan. Silti hän ei halua enää tapailla ketään pelkästään tapailun ilosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Sitä miettii enemmän, kenen kanssa haluaa treffeille, ja hakee ehkä pidempiaikaista juttua, Iida sanoi pääsiäisen aikaan Me Naisille, kun hän kertoi yllätysraskaudestaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hänellä ei ole tietoa lapsen isästä. Tämä voi olla isäehdokas A tai B, kuten Iida on nimittänyt miehiä.

”On ihana mennä nukkumaan onnellisena”

Tällä hetkellä Iida odottaa kovasti vauvan syntymää – ja sanoo olevansa erittäin onnellinen. Onnea tuo etenkin se, että takana on tapailuja uuden miehen kanssa.

– On ollut ihana mennä nukkumaan ja herätä onnellisena elämään. Vauva voikin tässä syntyä milloin vain, mutta viimeistään kuukauden sisään sitä jo saa ihmetellä sylissä. En vaihtaisi kyllä tällä hetkellä mitään elämästäni, Iida kertoo nyt Me Naisille.

”On ollut ihana mennä nukkumaan ja herätä onnellisena elämään.”

Iida ja uusi mies ovat pitäneet yhtä alkukesästä lähtien. He tapailevat ”matalalla profiililla yhteisestä päätöksestä”. Iidan mies ei ole kumpikaan isäehdokkaista, vaan todellinen herra X, josta Iida avautui postauksessaan viime viikolla. Hän kirjoittaa suosittua Iidan matkassa -blogia.

”Mitä kaikkea on vielä edessä?”

Kun Iida äskettäin tapasi tuttavansa ja päätyi juttelemaan tämän kanssa deittailusta, hän kuuli pysäyttävän lauseen:

– Tuttavani kysyi, millainen mies tapailee raskaana olevaa naista.

Omasta treffikumppanistaan Iidalla tulee ensimmäisenä mieleen ”tavallinen mies”, mutta kun hän saa miettiä asiaa pidempään, vastaus on toinen: hänen mukaansa tavallisuus on kaukana tästä miehestä. 

”Hän sanoi, että hän tapailee Iidaa. Se, että olen raskaana, on osa minun tarinaa, muttei määrittele minua ihmisenä.”

– Hänen sisäinen maailmansa on todella vahva. Kerrottuani hänelle, että minulta kysyttiin kysymys ’millainen mies tapailee raskaana olevaa’, hän sanoi, että hän tapailee Iidaa. Se, että olen raskaana, on osa minun tarinaa, muttei määrittele minua ihmisenä. Silloin poskeani pitkin laskeutui kyynel. Mies näkee muutakin kuin raskauden, hän näkee sen yli. Häntä kiinnostaa ihminen, ei raskaus, Iida kirjoitti blogissaan.

Tässä vaiheessa Iida toivoo, että suhde jatkuisi mahdollisimman pitkään. Hän sanoo kokeneensa uudenlaista onnellisuutta ja arvokkuutta, mutta samalla hänellä on myös tiettyjä pelkoja – kuten ihastuneena ja tapailun alkuvaiheessa on yleensä tapana.

– Tapailemme päivä kerrallaan -asenteella. Vauvan syntymä kuitenkin on omassa elämässäni iso muutos, joka vaikuttaa tapailuun, enkä edes tiedä vielä, mitä kaikkea on edessä ja millainen vauva sieltä tulee.

Iida on kirjoittanut Iidan matkassa -blogia vuodesta 2015 lähtien.
Iida on kirjoittanut Iidan matkassa -blogia vuodesta 2015 lähtien.

Raskausaika on muuttanut miesmakua

Iida myöntää, että raskaus ei ole poistanut hänen haavettaan parisuhteesta. Jokin aika sitten Iida tapasi myös isämies B:n, mutta se tapaaminen teki Iidan surulliseksi. A:n kanssa hän voi kuvitellakaan suhdetta.

– Mieleni ei tavallaan ole muuttunut, vaan olen toiminut koko ajan niin, miten minusta on tuntunut hyvältä ja itselle oikealta. Raskaus on toki muuttanut ajatuksiani deittailun suhteen. Enää en harrasta baarireissuja tai yömyöhään venyviä treffejä. Ennen ajattelin, etten tapaile naimisissa olleita miehiä tai miehiä, joilla on jo lapsia, mutta en tosiaan ajattele nyt niin oman tilanteeni takia.

– Sinkkuvuodet ja erityisesti raskausaika ovat kasvattaneet ja opettaneet. Raskaus on avannut silmäni erilaisille miestyypeille.

Vierailija

Hieman realistisenpessimistisenäkyynikkona suhtautuisin aavistuksen verran kriittisesti tilanteeseen jossa nainen on raskaana toiselle ja joku mies ihastuu tähän. Jos olisin itse nainen ja näin kävisi ajattelisin kyllä, että parempi odottaa kunnes lapsi on syntynyt ja sen jälkeen katsella miestä uudestaan jos se vielä on maisemissa sellaisiakin miehiä saattaa olla joita kiihottaa tuollainen tila tai nainen saattaa olla sellaisessa henkisessä tilassa että hakee turvaa yms...

Vierailija

Luulen että sitten kun lapsi syntyy voi tulla aika iso kriisi tämän nykyisen miehen kanssa. Ei se huuto, valvominen ja kakkavaipat mitään suurta romantiikkaa tuo esiin parisuhteesta. Pikkulapsiaikana monet parisuhteet kariutuu, vaikka jälkikasvu olisi yhteistä. Edessä voi olla ero hyvinkin pian. Toisaalta, jos tämä uusi mies on yhtä ihmeellinen kuin tässä mainostetaan niin voivat olla yhdessä muutaman vuoden päästäkin. Sekin on nykyaikana kai saavutus joillekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla