Kuvat
Shutterstock ja Sanoma-arkisto
Jotkut reagoivat vaikeuksiin huumorilla. Jotkut vaipuvat alakuloon. Ja voipa sitä käsitellä elämän haasteita samaan aikaan kummallakin tavalla.
Jotkut reagoivat vaikeuksiin huumorilla. Jotkut vaipuvat alakuloon. Ja voipa sitä käsitellä elämän haasteita samaan aikaan kummallakin tavalla.

Me Naisten kyselyyn vastanneet muistuttavat: ei ole yhtä oikeaa tapaa reagoida elämän isoihin muutoksiin.

”Ei tästä elämästä selviä kun huumorilla”, kirjoitti hiljattain eronnut Maisa Torppa viime viikolla Instagram-tarinassaan.

Kysyimme lukijoiltamme, millä erilaisilla tavoilla he ovat reagoineet eroon. Vastauksista kävi ilmi, ettei ole yhtä oikeaa tapaa suhtautua elämän isoihin muutoksiin. Kokemusten kirjo oli laaja: mykistymistä, sarkasmia, kipua – mutta myös huumoria, iloa ja ylpeyttä

Moni eronnut kertoi vastauksissaan tunteneensa suhteen päättymisen jälkeen syvää surua, vihaa, ahdistusta ja lamaannusta. Osa kertoi kokeneensa fyysistä kipua, pahoinvointia, häpeää ja halua vetäytyä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Mykistyin täysin. Oli vaikea syödä, oli vaikea juoda, oli vaikea itkeä, koska minuun sattui. Ystävä teki avokadopastaa, söin muutaman haarukallisen. Mietin, etten voi mennä töihin, enkä mennytkään ensimmäiseen viikkoon. Menin lääkärille, istuin tuoliin ja repesin itkuun. Itkun lomassa kerroin, mitä oli tapahtunut. Tunsin itseni tyhmäksi, reppanaksi ja naurettavaksi, mutta se myös hiukan helpotti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Empaattinen lääkäri kirjoitti sairauslomaa viikon. Pyysi soittamaan seuraavana maanantaina, jos olo ei helpota. Hiukan helpotti ja totesin, että töissä ajatukset ovat sentään jossain muussa. Laihduin seitsemän kiloa.” Tunteet pinnassa, 49

Fiilikset eron jälkeen voivat myös vaihdella laidasta laitaan: aina vitutuksesta välinpitämättömyyteen ja vitsailuun.

”Siinä oli mukana viha, huumori, sarkasmi, pettymys, rauhattomuus, vitutus, välinpitämättömyys, itsevarmuus ja alakuloisuus.” Jooseppi, 28

Osa vastaajista kertoi reagoineensa eroon jo pian sen jälkeen huumorin kautta.

”Panin kivun ja surun sivuun. Heitin puolitutuille koko asian huumorilla. En vain jaksanut puolituttujen surkuttelua.” Ki, 51

Vitsailu voi jäädä osaksi erosta puhumista pidemmäksikin aikaa. Osa vastaajista huomauttaa, että huumorin takana saattaa olla hyvin monimutkaisia tunteita.

”Koin ja koen edelleen jatkuvaa kipua ja syyllisyyttä kaksi vuotta vanhasta erosta, joka oli minun syyni. Silti olen reagoinut siihen useaan kertaan mustalla huumorilla. Vastaan tuli pahoja tilanteita ja tuskan rinnalla kulki huumori.

’Well, well, well, if it isn't the consequences of my own actions’ (Kappas, tämä onkin omien tekojeni lopputulos) oli toteamukseni vinon hymyn kera näihin tilanteisiin. Eivät tuska ja oman tilanteensa pilkkaaminen sulje toisiaan pois. Ne ovat eri tulokulmia samaan asiaan.” Mimmuliinuli, 48

Jotkut vastaajista kertoivat nostaneensa eron jälkeen ronskisti lasin kuohuvaa ja tunteneensa olonsa hyvin vapautuneeksi.

”Tunsin riemua, iloa ja ylpeyttä. Sain elämäni omiin käsiini. Lähdin liikkeelle pystypäin, kun ei enää tarvinnut hävetä kumppania. Kymmenen vuoden helvetti päättyi.” Vapauttava ero, 47

Silmiä avaava ero 

Moni erityisen fyysisesti, vihaisesti ja suruisasti eroon suhtautunut kertoi suhteen päättyneen yllättäen. He olivat toisin sanoen tulleet jätetyiksi.

Me Naisten aiemmin haastattelema Tinka Sjögren, 38, tuli jätetyksi 12 vuoden liiton jälkeen. Kun hänen miehensä ilmoitti, ettei suhde voisi enää jatkua, Tinkan ajatukset olivat hyvin ristiriitaiset.

– Kokemus oli erikoinen. Yhtäältä elämä, jota olin kuvitellut eläväni, mureni pirstaleiksi ja haihtui tomuna ilmaan. Se teki niin kipeää, että pelkäsin kuolevani ja heti seuraavassa hetkessä sitä, että jos en kuolekaan.

– Mutta hetkittäin tunsin täydellistä selkeyttä. Se oli mielen kirkkautta siitä, että illuusio puhkesi. Se, mitä jäi jäljelle, tuntui totuudelta. Olen kohdannut elämässäni monia menetyksiä ja vastoinkäymisiä. Olen selvinnyt niistä. Sokin keskellä pieni ääni takaraivossa muistutti, että this too shall pass, tästäkin päästään yli.

Lue Tinkan haastattelu kokonaisuudessaan tämän linkin kautta: 

Poppis

Ilkeä on se, joka haukkuu. Täs tapaukses haukuit ite 7 kommentilla henkilöä, joka ei haukkunut ketään. Ilmaisi vaa mielipiteensä asiasta, johon on kaikki oikeus..

Vierailija

Sen verran ymmärrän rakkaudesta, että sydän on murtunut, jos joutuu rakkaastaan eroamaan. Ja se ei ole murtunut, jos eroaa henkilöstä, josta ei kovinkaan välittänyt.

Miksi puolustelet ja hyökkäät noin kiivaasti? Oletko itse Maisan tavoin ollut jokaisessa suhteessasi se, joka aina pettää.

Taidat itse olla onneton ja pettynyt, kun alat tuntematonta haukkumaan.

Olen onnellisesti naimisissa emmekä ole koskaan toisiamme pettäneet, jos välttämättä katsot sen asiaksesi tietää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla