Me Naiset
|
Eve Risto
Patologisellakin valehtelijalla on oma logiikkansa. Kuva: Shutterstock
Patologisellakin valehtelijalla on oma logiikkansa. Kuva: Shutterstock

Asiantuntijat kertovat, mikä saa patologisen valehtelijan puhumaan palturia – ja miten valheryöpystä voi tehdä lopun.

Löytyykö lähipiristäsi ihminen, joka suoltaa valheita suustaan automaattivaihteella? Patologisen valehtelijan edessä loppuvat ymmärrys ja konstit nopeasti. Narsismiin usein liitetty ilmiö on kaukana diplomaattisesta valkoisesta valheesta.

– On tärkeää erottaa satunnainen valehtelu mytomaniasta. Patologinen valehtelija rakentaa jatkuvasti tarinaa, jossa hän on merkittävässä roolissa, tarkoituksenaan esimeriksi säälin tai ihailun kerääminen, psykoterapeutti Aurore Le Moing kertoo Marie Claire -lehdelle.

Kaikista hämmentävintä ihmistyypissä on se, että iso osa valheista tuntuu usein täysin tarpeettomilta. Miksi sepustaa tuulesta temmattua juttua, jos ei ole pakko? Valehtelijan psyykeen perehtynyt psykologi David J. Ley listaa Psychology Todayn artikkelissa kuusi syytä, jotka ajavat patologiasta kärsivää puhumaan lööperiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Asialla on väliä – hänelle itselleen

Hänen mokaamansa työjuttu on ehkä liian kova kolaus hänen egolleen, ja sepustettu versio tapahtumista pitää hänen mielensä rauhallisena. Kaikille muille kuvio saattaa olla täysin samantekevä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Valhe antaa hänelle vallantunteen

Moni patologinen valehtelija saa totuuden muokkaamisesta vastustamattoman kontrollintunteen. Hallitsemalla totuutta hän kuvittelee hallitsevansa myös ihmisiä.

3. Hän hakee arvostusta

Totuus näyttäytyy karmaisevana riskinä hänen mielikuvissaan, ja hän tekee kaikkensa näyttäytyäkseen ulkomaailmalle parhaimmillaan, siis sopivasti muunneltuna.

4. Lumipalloefekti on jo päässyt liian pitkälle

Hän aloitti juttunsa ehkä vain kieltämällä olleensa oluella kavereiden kanssa. Pian kysymyksiin vastailu johtaa alkuperäisen tarinan paikkailuun seuraavan ja sitä seuraavan valheen avulla. Sotku saa pian sellaiset mittasuhteet, että yhden yksityiskohdan lööperiksi myöntäminen voi saada koko korttitalon sortumaan.

5. Hän uskoo aidosti valheeseensa

– Tutkimukset ovat näyttäneet, miten moni asia vaikuttaa muistoihimme. Rakennamme muistomme uudelleen joka kerta, kun ajattelemme niitä, kertoo Ley.

Valehtelijan jatkuvasti kokeva stressi ja itse kaivamastaan kuopasta pois pyrkiminen ovat voineet saada hänet uskomaan oikeasti omaan tarinaansa.

6. Hän toivoo valheensa muuttuvan todeksi

Patologinen valehtelija saattaa toistaa samaa lausetta odottaen enemmän tai vähemmän tietoisesti, että juttu muuttuisi todeksi sen ääneen sanomalla.

Valehtelijaa ei kannata ahdistaa nurkkaan

Noidankehän rikkominen vaatii läheiseltä hermoja, empatiaa ja oikeita kysymyksiä, sillä valehtelemisesta syyttäminen ratkaisee harvoin mitään.

– Valehtelijaa ajaa eteenpäin juuri halu tulla nähdyksi totuuden puhujana. Kysymys ’miksi valehtelet’ vain ahdistaa hänet nurkkaan, sanoo Ley.

Kysy häneltä pikemminkin, miksi asia on hänelle niin tärkeä tai miksi hän haluaa tulla nähdyksi tietyssä valossa. Patologisen valehtelijan on annettava ymmärtää, ettei totuuden kertomisesta seuraa mitään pahaa. Kuuntelijana on tärkeää pysyä rauhallisena ja rohkaista positiivisilla reaktioilla totuuden puhumiseen, vaikka sanaisesta arkusta paljastuisi ikäviäkin asioita.

03110008-

Eräs henkilö laittoi minulle viestiä joka oli täyttä valhetta. Sitten myöhemmin hän laittoi saman valheviestin vaikka tein hänelle selväksi että hän valehteli. Hän rakastaa patologista valehtelua minkä ehtii. Ei voi lainkaan luottaa. Sikäli ikävää koska hän toimii vammaisten henkilöiden esimiestehtävissä.
Soveltuvuus alalle alinta mahdollista tasoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla