Jätskiseuraa, seksiä ja pysyvää kumppania. Näitä kaikkia etsitään Tinderistä. Kuva: Shutterstock
Jätskiseuraa, seksiä ja pysyvää kumppania. Näitä kaikkia etsitään Tinderistä. Kuva: Shutterstock

Pyysimme teiltä Tinder-kokemuksia. Jotkut ovat löytäneet sieltä pysyvän kumppanin, toiset ovat olleet niin pettyneitä, että ovat tuhonneet tilinsä. Jotkut taas ovat jaksaneet käydä kymmenillä treffeillä, vaikka treffikokemukset eivät olekaan olleet kummoisia.

Kerroimme kuukausi sitten nelikymppisestä Annasta. Hän kävi Tinder-treffeillä vuoden, mutta yhdetkään treffit eivät johtaneet tapailua pidemmälle. Samassa jutussa pyysimme teiltä kokemuksia Tinderistä. Näin te kerroitte.

Sopiva kumppani löytyi

"En voi valittaa. Latasin Tinderin ensin kokeilumielessä ja keskustelinkin useamman mukavantuntuisen naisen kanssa. Treffipyyntöjä tuli useita, joista kaksi toteutui.

Ensimmäinen oli kaikin puolin mukava tyyppi, mutta toisella kerralla, noin vuosi sitten, voitin todellisen jättipotin. Meillä synkkasi heti alusta lähtien. Emme keskustelleet Tinderissä pitkään, vaan siirryimme pian soittelemaan ja viestittelemään. Parin viikon päästä ensimmäisistä keskusteluista tapasimme.

"Ilman Tinderiä emme olisi ikinä tavanneet."

Hän oli nainen, joka oli kaikkea, mitä olen aina halunnut. Tapaamisesta lähtien olemme viettäneet jokaisen viikonlopun ja lomat yhdessä. Etäisyyden vuoksi näkeminen on ollut tosin rajoittunutta, mutta kaikki on otettu irti, mitä vain on saatu. Ikäeroa meillä on kuusi vuotta.

Tällä hetkellä teen muuttoa naisten luokse, ja kihlajaiset ovat suunnitteilla. Vaikka Tinderissä emme pitkään keskustelleet, ilman sitä emme olisi ikinä tavanneet." Bulli, 40

"Yhdet Tinder-treffit johtivat siihen, että olemme olleet naimisissa kohta vuoden ja meillä on neljän kuukauden ikäinen pieni prinsessa." Toni, 37

"Tinder on helppo tapa tutustua uusiin ihmisiin."

"Tapasin nykyisen kumppanini Tinderin kautta. Treffit sujuivat loistavasti ja vahvistivat jo viestien välityksellä saamaani tuntemuksia. Onnellisina suunnitellaan yhteistä tulevaisuutta. Kujo, 37

"Kokemukseni Tinderistä ovat hyviä. Tapasin siellä nykyisen seurustelukumppanini. Ensimmäisen tapaamisen jälkeen olemme viihtyneet tiiviisti yhdessä ja suunnittelemme yhteistä tulevaisuutta. Tinder on helppo tapa tutustua uusiin ihmisiin yli 30-vuotiaana, jolloin ei enää huvita käydä baareissa. Eeva, 41

"Asun yhdessä Tinder-deittini kanssa, ja olemme menneet kihloihin. Eli suhteellisen hyvät Tinder-treffit! Poksu, 30

Treffit jäivät yhteen tai pariin kertaan

"Tapasin alkuvuodesta Tinderin kautta oikein miellyttävän miehen. Tapasimme illallisen merkeissä jo matchiä seuraavana päivänä. Juttu luisti, joten tapasimme jo seuraavana iltana uudestaan. Tästä alkoi tapailu ja muutenkin aktiivinen yhteydenpito, myös sielujen sympatiaa.

Jokin aika sitten vietimme pitkän viikonvaihteen tiiviisti yhdessä, ja oli oikein mukavaa, ainakin minulla. Sunnuntaina lounasaikaan mies sanoi, ettei voi olla kanssani illalla, koska hänellä on Tinder-deitit! Hyvin outoja tyyppejä sieltä löytyy." Amanda, 41

"90 prosenttia tuntuu etsivän avecia sukujuhliin."

"Kävin kerran naisen kanssa treffeillä. Hän oli oikein hyvännäköinen ja kaikin puolin mukava, mutta koko treffien ajan hän puhui ex-miehestään, joka oli 10 vuoden suhteen jälkeen tullut kaapista ulos ja oli nyt onnellisesti suhteessa miehen kanssa. Tämä oli naiselle todellinen järkytys. Olisin halunnut käydä uusilla treffeillä hänen kanssaan, mutta nainen ei enää halunnut nähdä uudestaan. Varmaan hävetti oma käytös ensitapamisella." Eerik, 33

"Olen eronnut ja 'laskuvarjosuhteenkin' läpikäynyt enkä tarkoituksella etsi mitään vakavaa saati seurustelua. Mutta 90 prosenttia treffikumppaneista tuntuu etsivän kynsin hampain itselleen avecia sukujuhliin ja tuolinlämmittäjää joulupöytään. Niitä voidaan mielestäni katsoa myöhemmin, jos kemiaa löytyy, mutta että ensitreffeillä!

Pahimpia eivät kuitenkaan ole roikkujat, vaan tuuliviirit. Kerran saavuin juoksulenkkitreffeille hieman virttyneissä verkkareissa, ja treffikumppani katsoi minua kuin halpaa makkaraa. Vähäsanaisen juoksulenkin jälkeen lensi klisee, että viestitellään. Sitten treffikumppanini huomasi minun nousevan uudenkarheaan Porscheen. Hän kääntyi ympäri, juoksi parkkipaikalle perääni ja tuli kysymään, että mihin haluan viedä hänet tänä iltana syömään. Oli vain vastattava, etten mihinkään." Hyvin säilynyt mies, 41

"Mies selitti, että hän käyttää testosteronia ja se saa hänet kilahtamaan."

"Tapasin kerran erään miehen kahvilassa, ja miehellä oli kaveri mukana. Kaveri lähti sitten kiertelemään kaupoissa, ja sillä välin me joimme kahvit, juteltiin 15 minuuttia, kunnes tämä miehen kaveri tuli takaisin. Treffit olivat siinä. Näimme kuitenkin vielä uudestaan, jolloin mies selitti, että hän käyttää testosteronia, ja se saa hänet kilahtamaan. Kolmansia treffejä ei tullut.

Kerran viestittelin myös hetken aikaa mukavan oloisen miehen kanssa. Hän kertoi olevansa vielä rikki edellisestä tapailusta. Itselläni oli sama tilanne, sillä kaksi kuukautta aiemmin oli mennyt poikki kahden vuoden on-off-suhde. Niinpä sovimme, että tapaamme ilman stressiä.

Tapasimme sitten kahvilassa. Mies olikin ihan erinäköinen kuin kuvissa. Kysyin edellisestä suhteesta, ja hän kertoi nähneensä naisen pari kertaa ja oli hajalla, kun oli kuvitellut, että siitä tulee jotakin. Sanoin hänelle, että kuvittelin sen olleen vakavampaa. Lisäksi mies valitti koko ajan kylmyyttä ja pelkoa vilustumisesta. Emme tavanneet uudestaan, vaikka mies sitä toivokin. Hän laittoi eräänä viikonloppuyönä todella sekavan viestin. Tatja, 34

Kymmenet epäonnistuneet treffit

"Useampi mies on huokaissut jo ensitreffien aluksi, että ai miten ihana kun on löytynyt rikas nainen, olen aina halunnut rikkaan naisen, ja nyt voi mennä minne vaan kun sinä maksat. (Ei, en ole rikas).

Eräs ei suostunut kirveelläkään uskomaan, etten ole hänen kaipaamansa eräjaana, joka muuttaa keskelle korpea vedettömään ja sähköttömään mökkiin. Ja ei, en ole kiinnostunut kävyillä värjäämisestä tai muusta vastaavasta. Kiva, että tyyppi itse oli jutuistaan innoissaan ja kaikkea hyvää hänelle, mutta olisi hän voinut tämän yltiöpäisen eräjormaisuuden kertoa jo chattaillessamme, ettei olisi tullut hukkareissu.

Toinen haukkui koko ensitreffien ajan eksäänsä, vanhempiaan ja työpaikkaansa. Ei tullut toisia treffejä, vaikka tyyppi kovasti niitä toivoi.

Kolmannen seuraan meinasin nukahtaa, ja tilanteelta piristi vain hemmetin flirttaileva ja söpö tarjoilija. Kiitin poikaa tapaamisesta ja toivotin hänelle kaikkea hyvää, mutta kerroin, että olemme liian erilaisia. Siis treffikumppanilleni, en tarjoilijalle.

"Viides loukkaantui verisesti, kun kehuin, miten komealle hän näyttää mustassa paidassaan."

Neljäs vaikutti vallan mainiolta, kunnes kolmansilla treffeillä aloi epäillä jotain omituista. Neljänsillä paljastui, että herralla on hyvin, hyvin massiivisia mielenterveysongelmia, joihin eivät lääkkeet eivätkä pitkä terapia olleet auttaneet. Harvoin hätkähdän, mutta kun tyyppi luetteli diagnoosejaan vinon pinon ja paljasti koko ajan esittäneensä fiksumpaa kuin onkaan, niin kyllä kylmäsi. Myös tyhjä tuijotus kaukaisuuteen ja monotonisesti lausuttu olen aina tiennyt olevani erityinen oli siinä tilanteessa jotenkin karmaisevaa.

Viides loukkaantui verisesti, kun kehuin, miten komealle hän näyttää mustassa paidassaan. Paita näet oli tumman luumun värinen, ja se, etten havainnut tätä puolipimeässä, oli hänestä todella loukkaavaa.

Ja kuudes, oih, hän hoki koko tapaamisen ajan, että hänestä tulee valmistuttuaan niin rikas, että hän voi ostaa minut milloin vain ja että kun hän on sen tehnyt, hän kaappaa minut Keravalle, pistää kaulapannan, sitoo kellariin ja pakkokuunnelluttaa Teräsbetonia. Hän myös avoimesti vertasi minua maksulliseen naiseen kesken treffiemme, jotka, yllätys yllätys, jäivät ainokaisiksi." Minttu, 29

"Katse oli koko ajan rinnoissani, vaikka päälläni oli villapusero."

Ei mitään puhuttavaa

"Olen käynyt parilla Tinder-treffeillä, joista yksi on jäänyt mieleen. Mies vihjaili pitkään, että voitaisiin nähdä ja joka kerta kyselin, että milloin. Molemmat teimme vuorotyötä ja asuimme eri paikkakunnilla, joten aikataulut totta kai menivät päällekkäin. Ongelmaksi osoittautui myös se, ettei minulla ollut autoa. Pitkän väännön jälkeen saimme sovittua, että menemme kahville.

Koko treffien ajan sain pitää keskustelua yllä. Lisäksi miehen katse oli koko ajan rinnoissani, vaikka päälläni oli villapusero. Treffien päätyttyä mies lähetti useita viestejä. Hänen mielestään treffit olivat menneet hyvin ja hän halusi tavata uudestaan, vaikka meillä ei ollut mitään yhteistä eikä hän suostunut katsomaan silmiin saati puhumaan pahemmin koko treffien aikana. Lievästi pettynyt nainen, 24

"Tapasin ihan mielenkiintoisen oloisen miehen, joka osasi kirjoittaa persoonallisesti. Kun sitten sovimme treffit kasvotusten, kaveri oli ihan erinäköinen kuin kuvissa.

Mies osoittautui myös melko erikoiseksi persoonaksi. Hän puhui lähinnä vain sienistä, vaikka oli sentään joulukuu eikä sienestysaika. Hän kertoi, että oli käynyt sienineuvojan kurssin syksyllä ja selitti minulle, miltä erilaiset sienet näyttävät. Itsekin olen sienestänyt, mutta tuo oli vähän kummallista.

Mies kysyi myös, olenko kuullut Star Warsien myyteistä ja Jedi-uskonnosta. Vastasin, etten ole ja eikös mies sitten alkanut siitä juttelemaan. Pizzalla hän kysyi minulta, olenko kuvannut paljon uudella kamerallani. Kun vastasin, etten ole oikeastaan vielä ehtinyt, niin mies ehdotti, jos kuvaisin tonttuja ja joulupukkia. Tässä vaiheessa meinasin häipyä paikalta, mutta en kehdannut.

Mies ehdotti jossain vaiheessa, mentäisiinkö joskus yhdessä pulkkamäkeen. Kohteliaisuutta vastasin juu, mutta sen jälkeen en vastannut enää viesteihin. Mies oli minua viisi vuotta vanhempi, vaikka tuntui viisi vuotta nuoremmalta. Karoliina, 31

"Työkaverini mies laittoi väärän kuvan itsestään Tinderiin."

Erikoisia ehdotuksia

"Jokaikisellä kerralla kundi on halunnut seksiä ekoilla treffeillä. Ovat jopa pitäneet sitä itsestäänselvyytenä.

Tosin kaksi poikkeusta on tullut vastaan. Toinen oli työkaverini mies, joka laittoi väärän kuvan itsestään Tinderiin. Kun saavuin paikalle, hän kertoi olleensa jo pitkään ihastunut minuun. Ja tämä työkaverini ei siis ollut "pelkkä" duunifrendi, vaan ihan tosi hyvä ystävä, joten kerroin hänelle kaiken. Heille tuli ero.

Toinen näistä poikkeuksista oli taas hyväkäytöksinen, älykäs, mukava yms. mutta hän oli aseksuaali. Ennen sitä en edes tiennyt, mitä se tarkoittaa, mutta hän itse selitti asian erittäin hyvin, ja jälkeenpäin olen lukenut paljon netistä tästä asiasta.

Hän on edelleen hyvä ystäväni, mutta en vain pysty olemaan täysin seksittömässä parisuhteessa. Kaikilla muilla tavoin hän olisi täydellinen mies! Ja pakko myöntää, että olen häneen hieman ihastunut. Mutta kaiken kaikkiaan Tinderistä on niin paskoja kokemuksia, että poistuin sieltä enkä kyllä voi suositella kenellekään. Miuku, 26

"Minulle tarjottiin kerran "Tinder-yllätysmunaa". En maistanut. Hanna, 50

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

 

Vierailija

Voiko Tinderistä löytää rakkauden? Käyttäjät kertovat kokemuksistaan

Kyllä näin voi käydä että se kumppani sieltä löytyy! Itse kanssa aloitin vaan ajan kuluksi sitä käyttämään mutta kolmas kerta näköjään toden sanoo..monta sammakkoa saanut suudella ennekuin tämä ihana prinssi saapui elämääni. Hän on minun sielunkumppani vaikka sitä en olisi uskonut että enää tulen löytämään..nyt asutaan saman katon alla...
Lue kommentti

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Yksi sai tietää puolison pettämisestä, toinen löysi itselleen uuden rakkaan. Naiset kertovat, mistä saivat voimaa erota huonosta suhteesta.

Vaikka tietäisi, että parisuhde on tuhoon tuomittu, ei eroaminen ole välttämättä helppoa. Huonoissa, jopa väkivaltaisissa, suhteissa pysytellään muun muassa pelon, taloudellisen epävarmuuden ja lasten takia – ja siksikin, että toivotaan tilanteen vielä kääntyvän hyväksi.

Eronneet ovat kertoneet Me Naisissa suhteen päättyneen johonkin yksittäiseen viimeiseen niittiin, kuten salatupakoimisen paljastumiseen, yhtäkkiseen reissuilmoitukseen – tai kuraisiin saappaisiin

Aina eron taustalla ei ole mitään yksittäistä hetkeä, joka olisi johtanut välittömään lähtöön. Osa eronneista on kertonut sinnitelleensä pitkään tuhoon tuomitussa suhteessa odottaessaan esimerkiksi tarvittavien rahavarastojen karttumista, asunnon löytymistä tai lasten kasvua. 

Kun kysyimme, mistä eronneet ovat saaneet voimaa lähteä vahingollisesta suhteesta, saimme hyvin vaihtelevia vastauksia. Muutama toistuva teema kuitenkin on: monelle eropäätökseen herättävä hetki on jokin puolison väkivallanteko, mutta eron lopullinen toteuttaminen on vaatinut ystävien tai muiden läheisten apua. 

”Viimeisellä pahoinpitelykerralla ymmärsin, että tulen lopulta pääsemään hengestäni, mikäli suhteeseen vielä jään. Tällä kertaa mies myös potki koiraani, ja se vain oli liikaa”, nelikymppinen nainen kirjoittaa kyselyvastauksessaan.

Hän kertoo saaneensa voimaa erota työtoveriltaan, jolle lopulta uskoutui.

Moni muukin vastaaja korostaa vastauksissaan, että läheisiltä ja jopa kaukaisemmiltakin tuttavilta on mahdollista saada apua lähtemiseen ja eron jälkeisen elämän aloittamiseen, jos vain uskaltaa kertoa tilanteestaan. 

Tällaisista asioista Me Naisten kyselyyn vastanneet suomalaisnaiset saivat voimaa lähteä huonosta suhteesta:

Halusin paremman elämän 

”Olen alkoholistin lapsi ja ajattelin, että koko elämäni ei voi mennä alkoholistin kanssa. Ensin isä, sitten puoliso.”

”Viimeinen lyönti oli lopullinen niitti. Ymmmärsin ettei hän pysty muuttumaan. Tärkeimpänä syynä silloiseen päätökseen pidän kuitenkin sitä, että ansaitsen parempaa. Parempi olla yksin. Onneksi löysin lopulta ihanan aviomiehen.”

”Olin jo pitkään tajunnut, ettei suhde ole terve eikä tule toimimaan, koska mies ei koskaan nähnyt itsessään mitään vikaa. Kysyin itseltäni, pystynkö olemaan loppuelämäni tai viiden vuoden päästä vielä hänen kanssaan ja haluanko tällaisen elämän, jossa minulla ei mitään arvoa. Vastaus oli aina ei. Tiesin, että eron jälkeen oloni ei voisi olla ainakaan huonompi. Päivääkään en ole katunut.”


Terapia herätti

”Kävin itse terapiassa. Siellä jossain vaiheessa ymmärsin, ettei rakastamaansa ihmistä saa kohdella noin ja että vuosien työ itseni kanssa oli romahtamassa nopeasti hänen kohtelunsa takia. Tapahtui myös väkivaltatapaus, jossa tajusin, että haluan elää ja olla olemassa. Suhde jatkui vielä sen jälkeen, mutta se herätti jotain minussa.”

”Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen.”

”Terapeuttini avulla ymmärsin, kuinka olen toiminut koko aikuisikäni puolisoani palvellen ja kadottaen itseni kokonaan. Terapeutin kysymys: ”Mikä tekee sinut onnelliseksi?” ja se, etten osannut vastata siihen, oli niin silmiä avaava, että eroprosessi lähti käyntiin.”

Puoliso jäi kiinni

”Vuosien jahkaaminen sai viimeisen niitin, kun ystäväni parikymppinen tytär ilmoitti minulle, että hän joutui hätistelemään miestäni kimpustaan työmatkani aikana. Tyttö näytti myös mieheni hänelle lähettämät rasvaiset tekstiviestit. Olen ikuisesti kiitollinen tytölle siitä, että hän kertoi asiasta minulle, jotta sain vihdoin voimaa erota.”

”Mies jäi kiinni pettämisestä, kun toinen tai oikeastaan kolmas nainen lähetti minulle viestin. Jotenkin tajusin, etten vain voi elää niin. Pettäminen, ja tapa jolla se tehtiin, oli myös niin iso loukkaus, että ymmärsin, että miehellä on isoja ongelmia ehkä myös itsensä kanssa. Muutama ystäväni tuki minua prosessissa tosi paljon.”

Rakastuin toiseen

”Olin jo vuosia haaveillut erosta, mutta päätöksen tein, kun tapasin uuden miehen. Uusi rakkaus tuli yllättäen ja kolahti kovaa, en ollut tiennyt, millaista rakkaus kahden ihmisen välillä voi olla. En elänyt päivääkään missään salasuhteessa, vaan ilmoitin heti silloiselle miehelleni, että tämä oli nyt tässä. Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen. Uusi rakkaus on nyt kestänyt melkein 10 vuotta, ja päivääkään en ole katunut.”

”Asioista ei voinut keskustella, ja viimeinen niitti oli käsiksi käyminen, jota en anna ikinä anteeksi. Tein eroa mielessäni useamman vuoden ja tapasin ihmisen, jonka kanssa pystyin keskustelemaan kaikesta. Tämä ihminen on tällä hetkellä elämäni sielunkumppani.”

”Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä.”

”Sain voimaa kolmannesta osapuolesta sekä ajatuksesta, että minä ja poikani olemme ansainneet onnellisen elämän ja että karmea suhde on lapseni lapsuutta. Uusi ihastus auttoi. Minulla ei olisi ikinä ollut voimaa lähteä suhteesta ilman, että sain toisesta voimaa  ja jotenkin myös itsekunnioitukseni takaisin.”

Sain ulkopuolisen näkökulman

”Salasin pitkään kaikilta sen, mitä neljän seinän sisällä tapahtuu. Jossain kohtaa aloin puhua asioista työkaverilleni, joka auttoi minua ymmärtämään, että kaikki vika ei ollut minussa ja etten ollutkaan niin paska, että minua oli vain pakko aina hakata. Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä. Kiitos hänelle siitä.”

”Pidin yhden kerran pääni ja lähdin siskojeni ja äitini avustamana siskoni tupareihin kotipaikkakunnalle. Sinä iltana tajusin, miten paha minun oli olla siinä suhteessa, ja miten suhde oli tuhonnut oman persoonani ja luonteeni. Vielä yksi keskustelu miehen exän kanssa, ja seuraavana päivänä pakkasin kamani ja muutin pois.”

”Eräs ilta miespuolisen ystävän seurassa antoi minulle voiman, jota tarvitsin. Sitä iltaa ennen suhde oli oikeastaan jo kuollut, mutta kulissia pidettiin yllä. Kun ymmärrys siitä iski tajuntaan, että en ollut vuoteen nauranut niin vapautuneesti ja tuntenut oloani niin rennoksi, sain vihdoin voimaa sanoa viimeisen kerran, että tämä oli tässä.”

Terveyteni petti

”Terveyteni oli jo kuukausia ollut todella huono. Ruoka ei pysynyt sisällä eikä lopulta edes maistunut. Laihduin yli kymmenen kiloa kuukaudessa. Tultuani sairaalasta kotiin makasin sohvalla huilaamassa, kun mies tuli sisälle ja sanoi jotain todella ikävää. Se oli se viimeinen niitti, silloin päätin tämän avioliiton olevan nyt tässä. Ja se päätös oli aivan kristallinkirkas.”

”Olin lopulta niin loppu henkisesti, että seuraava askel olisi ollut oma totaalinen romahdukseni. Vain itse tiedän, kuinka viimeisillä voimillani päätin pelastaa itseni ja lapseni.”

”Olin vain henkisesti niin loppu, että fyysinen terveyskin alkoi reistailla. Tuli muun muassa rytmihäiriöitä, joille ei löytynyt syytä.”