Kuvat
Shutterstock, Vilman kotialbumi
Vilma Väyrynen on ymmärtänyt, ettei hänessä ole mitään vikaa, vaikka hän päätyi seurustelemaan sarjadeittailijan kanssa: ”Se ymmärrys on ollut hyvä keino päästä eteenpäin.”
Vilma Väyrynen on ymmärtänyt, ettei hänessä ole mitään vikaa, vaikka hän päätyi seurustelemaan sarjadeittailijan kanssa: ”Se ymmärrys on ollut hyvä keino päästä eteenpäin.”

Vilma Väyrynen seurusteli nelikymppisen Davidin kanssa puolisen vuotta. Lopulta paljastui, että mies pyöritti muitakin naisia ja oli vielä kihloissa yhden kanssa.

Sarjadeittailija. Sellaiseksi Vilma Väyrynen, 38, kutsuu englantilaista Davidia*, jonka kanssa seurusteli nelisen vuotta sitten.

Vilma ja tuolloin nelikymppinen David tutustuivat Tinderissä. Elettiin tammikuuta 2016. Vilma oli asunut Iso-Britanniassa noin seitsemän vuotta ja ladannut deittisovelluksen hiljattain. Juttu luisti, ja kaksikko päätti tammikuun lopulla tavata. Koska David asui toisella paikkakunnallla, 100 kilometrin päässä Vilman luota, tapaaminen sovittiin noin puoliväliin, pubiin Birminghamissa. Kemiat kohtasivat heti.

– Sanoisin edelleen, että hän on hauskaa seuraa. En muista, että hän olisi treffiemme aikana esimerkiksi räplännyt puhelintaan, mikä on mielestäni vinkki siitä, ettei osaa keskittyä hetkeen ja viesteissä on toinen nainen. Minulle jäi kuva, että hän oli läsnä, Vilma kertoo saamastaan ensivaikutelmasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vilmaa ja Davidia yhdistivät muun muassa samanlainen huumorintaju, juoksuharrastus ja kiinnostus olutkulttuuriin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensitreffien jälkeen suhde eteni nopeasti. Vilma ja David pitivät tiivisti yhtä ja vierailivat välimatkasta huolimatta liki viikoittain toistensa luona.

Aika pian Vilma huomasi ensimmäisen varoitusmerkin. Kun hän kysyi Davidilta, miksi tämän edellinen suhde oli päättynyt, tämä vältteli aihetta. Ainoa vastaus oli, että suhde oli sotkuinen, ”a mess”.

Vaikka Vilma olisi itse mieluummin puhunut asioista suoraan ja avoimesti, tilanteessa ei ollut hänen mielestään mitään niin hälyttävää, että hän olisi nähnyt syytä lopettaa suhdetta.

Yllättävä välikohtaus

Seurustelua oli jatkunut vain puolitoista kuukautta, kun David alkoi puhua yhteenmuutosta. Vilma puolestaan ei halunnut edetä niin nopeasti – varsinkaan, koska Davidilla oli kymmenvuotias tytär.

– Jos itselläni olisi lapsia ja olisin eronnut heidän isästään, suojelisin heitä uusilta tyypeiltä hetken aikaa, jotta ihmiset lasten elämässä eivät koko ajan vaihtuisi.

Vappuviikonloppuna Vilma huomasi ensimmäisen kerran kunnolla, että jokin oli pielessä. Hänen oli ollut tarkoitus matkustaa Davidin luo tavalliseen tapaan sunnuntaiksi. Kun tapaamisaika sitten läheni, Davidista ei kuulunutkaan mitään, eikä häneen saanut yhteyttä. Tapaamisaika tuli ja meni.

Vastaus kysymyksiin siitä, mitä yhtäkkinen radiohiljaisuus tarkoitti, saapui vasta sunnuntai-illalla.

– David soitti ja kertoi, ettei halua enää olla kimpassa kanssani.

Jo torstaina David kuitenkin lähetti taas Vilmalle kuvia järjestämästään tapahtumasta ja kertoi ikävöivänsä tätä.

– Hän kirjoitti jotenkin, että voi kun olisit ollut täällä. Olin, että niinhän se oli tarkoituskin, mutta itse muutit mieltäsi.

Kaikesta huolimatta Vilma päätti antaa suhteelle uuden mahdollisuuden ja lähti viikonlopuksi Davidin luo.

– Panostin itse suhteeseen sataprosenttisesti ja ajattelin, että siitä vielä tulisi jotain. Minulla on ollut muissakin suhteissa paha tapa mennä niihin ikään kuin suin päin, Vilma sanoo.

Viikonloppu sujui kaikin puolin mukavissa merkeissä. Kunnes sunnuntaina oli kuin märkä rätti olisi paiskattu Vilman kasvoille.

– Sain Facebookin kautta viestiä naiselta, joka ihmetteli, miten minä olinkin taas yhdessä Davidin kanssa. Hän kertoi, että oli viettänyt edellisen viikonlopun Davidin kanssa. David oli kokkaillut hänelle kotonaan vielä tiistaina ja vakuuttanut, että meidän juttumme oli ohi.

Toinen nainen oli hämillään, kun David ei ollutkaan enää vastannut hänen viesteihinsä. Vilman hän oli bongannut Davidin Facebookiin lisäämistä kuvista.

Vilma nosti saman tien kissan pöydälle. Hän kysyi asiasta ensin siten, että Davidilla oli mahdollisuus kertoa totuus itse, mutta tämä kiisti kaiken.

– Oli häkellyttävää, ettei kiinnijääminen näkynyt hänen naamastaan mitenkään. Voisin kuvitella, että olisin itse vastaavassa tilanteessa kuin peura ajovaloissa. Hänen koko olemuksensa oli kuin hän olisi itsekin uskonut omia valheitaan.

Lopulta David myönsi tapahtuneen vasta, kun Vilma kertoi, mitä tiesi.

”Davidin koko olemus oli kuin hän olisi itsekin uskonut omia valheitaan.”

Jotenkin David onnistui kuitenkin selittämään tilanteen parhain päin ja vakuuttamaan Vilman siitä, että toisen naisen kanssa vietetty aika oli vahvistanut hänen tunteitaan Vilmaa kohtaan.

Vaikka tilanne jätti parin välille epäluottamuksen, Vilma ajatteli, että asia oli saatu käsiteltyä.

– Ehdottomasti viimeistään siinä kohtaa olisi pitänyt tajuta antaa olla. Mutta minullakaan ei ollut koskaan aiemmin ollut tällaista kokemusta kenenkään kanssa. Toki niistä aina kuulee puhuttavan, mutta ehkä onnistuin selittämään itselleni, ettei tapahtunut ollutkaan niin vakava asia.

Jälkikäteen Vilma on pohtinut myös, mikä vaikutus hänen silloisella elämäntilanteellaan oli. Vilman yritystoiminta oli päättymässä kannattamattomana, ja hänellä oli ensimmäistä kertaa elämässään huoli siitä, miten hän pärjäisi taloudellisesti.

– Sinä keväänä jouduin oikeasti pari kertaa miettimään, millä rahalla seuraavaksi ostan ruokaa. David tiesi tilanteestani ja tuki minua siinä. Hän saattoi tarjota ruokia ja sen sellaista. Tilanteeni oli sekava, enkä ehkä tulkinnut kaikkia tilanteita kovin selkeällä mielellä.

”Aloin epäillä, oliko vika minussa”

Melko pian välikohtauksen jälkeen Vilma tarttui Davidin tarjoukseen muuttaa luokseen asumaan. Hän oli joutunut lopettamaan yrityksensä, eikä mikään enää sitonut häntä aiemmalle paikkakunnalle. Paikoilleen jääminen olisi myös tarkoittanut jatkoa edestakaisin matkustamiselle.

– Epäröin muuton suhteen, enkä olisi missään nimessä muuttanut yhteen noin varhaisessa vaiheessa, ellei taloustilanteeni olisi ollut melko epätoivoinen. Siinä vaiheessa se kuulosti järkevältä vaihtoehdolta.

Muuton jälkeen Vilmalle valkeni, että David käytti alkoholia päivittäin enemmän tai vähemmän humalatilaan asti. Erimielisyyksiä syntyi yhtenään pienimmistäkin asioista, ja syy tuntui aina olevan Vilmassa.

– Monesti narsistin leimaa lyödään ihmisiin hirveän nopeasti, enkä halua käyttää sitä turhaan. Mutta Davidilla oli narsistisia piirteitä ja hän oli manipuloiva henkilö. Sillä ei ollut merkitystä, mikä riidan aihe oli, kunhan se saatiin jostain aikaan.

Joskus David oli yksinkertaisesti huonolla tuulella ja kränää syntyi, kun Vilma yritti kysyä, mistä oli kyse.

Riidat eivät Vilman mukaan olleet rajua huutokilpailua, vaan ennemminkin mykkäkoulua Davidin puolelta. Itseään Vilma kuvaa ihmiseksi, joka kiihtyy nopeasti nollasta sataan.

– En minäkään ole välttämättä se maailman helpoin ihminen. Jos joku haluaa näyttää naamaa näkkärillä, niin minullakin menee jossain kohtaa raja. Olen tottunut keskustelemaan asioista.

Davidin kanssa se oli Vilman mielestä hyvin vaikeaa. Kerran David oli esimerkiksi tullut kipeäksi kesken työpäivän ilmoittamatta myöhemmin kotiin tulleelle Vilmalle mitään, eikä halunnut puhua asiasta.

– Jos yritin kysyä, mistä kiikastaa, Davidilla nousi saman tien suojamuuri. Tietyllä tapaa olisi välillä ollut helpompaa, jos olisimme riidelleet äänekkäästi, mutta asia olisi sillä saatu päätökseen.

Ilmapiiri kotona oli painostava. Vilmaa ahdisti niin, että kerran hän itki keskellä päivää sitä, kuinka ankeaa yhteiselo oli.

 – Manipuloivilla henkilöillä on taito saada muut uskomaan omia juttujaan. David puhui mustasta valkoisen, ja huomasin olevani itsekin altis uskomaan häntä. Tiesin joistakin asioista tasan tarkkaan, ettei vika ollut minussa, mutta aloin silti epäillä itseäni ja ajatella, pitäisikö minun sittenkin olla se, joka muuttuu.

Ajatuksissaan Vilma päätti muuttaa omaan asuntoon heti, kun saisi työpaikan ja siitä ensimmäisen palkkansa.


Se viimeinen pisara

Vilma ehti olla uudessa työssään vain kolme päivää, kun tilanne kotona kärjistyi. Hän kertoo, että David heitti hänet ulos asunnostaan kesäkuun lopulla erään ”ihan typerän riidan” päätteeksi. Myös Davidin lapsi oli läsnä.

– Koska Davidin kanssa ei pystynyt keskustelemaan ja selvittämään asiaa heti, tunnelma kiristyi kiristymistään ja toin riidan yhteydessä esiin, ettei hän ole mielestäni luotettava. Se ei varmasti ollut meikäläiseltä kovin tasokkaasti sanottu. Davidille se oli viimeinen pisara.

Vilma muistelee, että David oli tuolloinkin juonut pitkin iltapäivää.

– Hän totesi, että nyt saa riittää, ja otti minulta avaimen.

Oli jo ilta, eikä Vilma tuntenut paikkakunnalta muita.

– Sain sentään kerätä kamppeeni ja tunnin matkan päässä asuva ystäväni tuli pelastamaan minut.

Silmät auki

Parin päivän päästä Vilma sai taas Facebookissa viestin tuntemattomalta naiselta, Marylta*. Myös Mary oli Davidin exä.

– Hän oli nähnyt Davidin tekemät kryptiset Facebook-postaukset ja oletti niiden viittaavan eroon, Vilma kertoo.

Viimein koko vyyhti alkoi keriytyä auki. Myös Marylla oli samanlaisia kokemuksia Davidin kanssa. Lisäksi hän tiesi Gemman*, naisen, jonka kanssa David oli seurustellut juuri ennen Vilmaa.

– Tärkein paljastus oli, että Gemma ja David olivat virallisesti yhä kihloissa! Minulle David oli aina puhunut vain tyttöystävästään. Todellisuudessa suhde ei ollut koskaan virallisesti päättynyt.

Oli kuin Vilman silmät olisi avattu.

– Olin suhteen jälkeen alamaissa, mutta tunne hälveni aika pian, kun muut naiset ottivat minuun yhteyttä. Mukaan tuli vähän aggressiotakin, kun tajusin, millainen tyyppi oli kyseessä.

”Olin suhteen jälkeen alamaissa, mutta tunne hälveni pian, kun tajusin, millainen tyyppi oli kyseessä.”

Vilma joutui vielä kerran palaamaan Davidin asunnolle hakemaan tavaroita, jotka olivat kiireessä jääneet. Viimeistään silloin hän tajusi, että ero oli ehdottomasti ainoa oikea ratkaisu.

– Se oli ihan kauheaa ja niin kiusallista. Muistan, että David oli taas tissutellut, mutta ei ollut missään kännissä. Hän ehdotti, että jäisin illaksi ja hän laittaisi minulle ruokaa.

Pieneksi hetkeksi Vilma jäi miettimään, mitä David olisi sanonut, jos hän olisi jäänyt. Enää hänen päätään ei kuitenkaan pyörretty.

”Olen ymmärtänyt, ettei minussa ollut vikaa”

Vilma on tapauksen myötä ystävystynyt ja pitää edelleen yhteyttä muutaman muun Davidin exän kanssa. Naiset ovat harkinneet miehen uusien kumppaneiden varoittamista. Sarjaseurustelu ei nimittäin päättynyt Vilmaan.

– Mutta tuskin kukaan uskoisi ”katkeralta exältä” tulevaa viestiä, koska David osaisi kuitenkin selittää sen parhain päin, Vilma sanoo.

Vilma on pohtinut myös sitä, miksi itse päätyi suhteeseen tällaisen ihmisen kanssa. Hän ajattelee, että lapsuuden kokemuksilla saattoi olla osansa asiassa. Lähipiirissä oli henkilö, jota Vilma kuvailee manipuloivaksi ja kontrolloivaksi.

– Manipuloivat ihmiset näyttävät aina ulospäin parasta puoltaan, eivätkä kiukuttele julkisesti. En minäkään olisi voinut tietää totuutta Davidista ennen kuin tutustuin häneen kunnolla.

Toisaalta Vilma ei usko, että lapsuuskokemukset ovat ainoa syy suhteeseen päätymiseen. Niin monenlaisia persoonia ja taustoja Davidin ex-kumppaneilla on.

”Sitä ajattelee, että herranjumala, miten naiivi olen ollut.”

Vaikka ero Davidista aikanaan aiheutti sydänsurua, kuten minkä tahansa parisuhteen päättyminen, ei Vilma enää ole tapahtumista surullinen tai vihainen.

– Eniten nykyään nolottaa, ihmetyttää ja naurattaakin, miksi minun on pitänyt langeta tällaiseen. Sitä ajattelee, että herranjumala, miten naiivi olen ollut. Onpa ollut tosi kiva olla joku numero tosi pitkästä sarjasta, hän miettii.

Nolouden tunnetta Vilma selittää sillä, kuinka itsestäänselviltä monet hälytysmerkit ovat jälkikäteen tuntuneet.

Siitä Vilma on kiitollinen, että kokemus toi hänelle uusia ystäviä.

– Olen ymmärtänyt, ettei minussa itsessäni todellakaan ollut mitään vikaa. Se ymmärrys on ollut hyvä keino päästä eteenpäin.

*) Nimet muutettu

Nainen68

Vierailija kirjoitti:
Miksi 38-vuotias on yhä deittailuvaiheessa? Luonnollisella tavalla jos olisi elänyt, pitäisi olla jo aikuisuuden kynnyksellä olevat lapset ja yli 20 vuoden yhteinen vakaa liitto toisen ihmisen kanssa.

Mitä ihmettä?? "Luonnollisella tavalla jos olisi elänyt"?   Pöyristyttävää, miten vanhoillisia ja tuomitsevia ihmisiä maa päällään kantaa. Ei nykyaikana ole mitenkään epätavallista, että ihminen ei päädy avioliittoon tai vanhemmaksi.  Sinkkuja on maailma pullollaan kaikissa ikäluokissa, eikä siinä ole  mitään hävettävää tai negatiivista, että niin halutessaan hakee seuraa tavalla tai toisella.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Pyörittelen silmiä. Huijari mies on, muttei mikään narsisti, koska narsisti vie elämänmehut ja tässä sitä ei ollut.

Jutun perusteella kyseessä oli lähinnä alkoholisti. Nyt on vain muotia lyödä narsistin leima jokaiseen exään.

Alkoholismi ei poissulje narsismia, eikä narsismi alkoholismia.

Ymmärsin kuitenkin luettuani tämän artikkelin, että haastateltu luonnehti exällä olleen narsistisia piirteitä. Kaikilla meillä on niitä, samoin kuin tunnistamme itsestämme usein lieviä autistisia piirteitä kuitenkaan niiden vaikuttavan meihin niin paljon, että saisimme diagnoosin.

Se, että oireet diagnosoidaan häiriöksi ovat piirteitä, jotka vahingoittavat muita ja itseämme sekä hankaloittavat siten muiden ihmisten kanssa olemista.

Sitä diagnoosia ei kannata lähteä naapurin Perasta tai työpaikan kahvikoneella käyvästä Pirkosta tekemään itse, ellei ole ammattilainen. Se voi vaikuttaa henkilön elämään ja arkeen vahingollisesti. Se Pirkko voi olla väsynyt ja sosiaalisesti sisäänpäin kääntynyt sekä ärhäkkä keskeyttämisistä, muttei se tee hänestä persoonallisuushäiriöistä. Olemme yllättävän sokeita omalle käytöksellemme ja ihan normatiivikin oikeuttaa oman huonon käytöksensä.

Pysähtyykö sarjaseurustelija sitoutumaan koskaan, ken tietää, mutta artikkelin henkilö on kuitenkin voinut pahoin suhteessaan ja tehnyt hyvän ratkaisun siirtyä elämässään eteenpäin.

Parisuhde ei voi tarjota kaikkea, se on aika iso vastuu yhdeltä ihmiseltä, mutta henkinen ja/tai fyysinen väkivalta ei kuulu siihen. Ihmisten koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta omasta kehostaan tulisi arvostaa.

Toivottavasti henkilö löytää itselleen hyvän ja tasapainoisen parisuhteen, jonka kokee tukevan häntä arjessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla